Как да приготвим най-добрите палачинки?
Всички обичаме аромата и вкуса на домашно приготвени палачинки. Поднесени с течен шоколад или с натрошено сирене, любими на малки и големи.
Те продължават да създават нови и нови спомени в съзнанието ни, защото са неизменна част от менюто ни още от деца.
Предлагат се в много различни форми, размери и вкусове. Могат да бъдат сладки, солени, дебели, тънки, малки или големи, но едно е ясно – всички те са много вкусни!
Днес ще разберем защо палачинките са се превърнали в любима и неизменна част от менюто на милиони хора по цял свят. Ще проследим тяхната история и ще ви дадем няколко изпитани рецепти.
Защо палачинките са любимо хапване на малки и големи?
Палачинките наистина са издържали изпитанието на времето със своята богата история по цял свят. Те заемат специално място в сърцата ни, напомняйки ни за семеен комфорт и времето, прекарано на село при баба и дядо.
Едва ли има човек, който веднага щом усети аромата на палачинки да не му се прииска да изяде поне една дузина. Е, сигурни сме, че и вие сте лакоми за това наистина изкушаващо и галещо небцето удоволствие.
Тъй като те са пуснали дълбоки корени в нас, сега ще ви разкажем и от къде идва техния произход.
Какво трябва да знаем за произхода на палачинките?
Палачинки съществуват от векове и са основна храна в много култури. Смята се, че съществуват още от преди 30 хиляди години.
Древните гърци приготвяли палачинки, наречени „теганити“. Думата произлиза от гръцката „тагенон“, която означава „тиган“. Древногръцките поети Кратинус и Магнес пишат за тях в своята поезия още през 5-ти в. пр. Христа.
В Древна Гърция и Рим „тагенити“ се приготвяли от пшенично брашно, зехтин, мед и изварено мляко и се поднасяли за закуска.
Интересен факт:
По време на Английския ренесанс палачинките се приготвяли с подправки, розова вода, шери и ябълки. Вместо пшенично брашно използвали елда или царевично брашно.
През 15-ти век думата „pancakes“ – „палачинки“ се появява в английския език.
Колко вида палачинки има?
Известни видове палачинки в различните държави са:
- Френски палачинки креп (crepes) – приготвят се с яйца, брашно*, прясно мляко* и се поднасят с портокалов сироп*.
- Картофени латкес (latkes) – приготвят се с натъргани картофи*, лук*, яйца, брашно, бакпулвер и подправки. Наподобяват традиционните български шницели.
- Ирландски картофени палачинки боксти (boxty) – приготвят се с яйца, мляко, брашно и настъргани картофи. Името им означава „храна на бедните семейства“.
- Руски блини (blini) – приготвят се от вода, мая и брашно. Датират от преди 1000 години.
- Уелски кремпог (crempog) – приготвят се с яйца, мътеница, брашно*, оцет и солено краве масло.
- Индийски пури (poori) – приготвят се с брашно*, бакпулвер, краве масло, кисело и прясно мляко*.
- Унгарски палачинки (palacsinta) – приготвят се с яйца, мляко, брашно*, захар* и газирана вода.
- Холандски палачинки (pannenkoeken) – приготвят се с яйца, мляко*, брашно* и краве масло.
*Алтернативни кето заместители в приготвянето на палачинки:
- Заменете бялото брашно с нисковъглехидратно, като бадемово и/или кокосово брашна.
- Вместо прясно мляко използвайте ядково (бадемово или друго).
- Поднесете с домашно приготвено сладко от малини или с кето течен шоколад вместо с портокалов сироп.
- Захарта заменете с натурален подсладител стевия на прах, стевиола сироп, еритритол или ксилитол.
- Придайте приятен аромат на блините, както ги наричат в Русия, като добавите 1 ч. л. стевиола с боровинка, вишна, кокос, портокал, шоколад, кафе или ванилия.
- В приготвянето на картофени латкес заменете картофите с настърган карфиол, а кромид лука с пресен. Подобна на тази рецепта рецепта е кето шницели от зеле с ниско съдържание на въглехидрати.
Бележка:
Навсякъде в статията сме отбелязали със * продуктите, които трябва да се заменят, ако спазвате кето диета.
Подсладители:
Рецепта за класически палачинки
Рецептата за палачинки с прясно мляко, брашно и яйца е класическа. По-долу сме дали алтернативна рецепта за тях в кето стил.
Време за приготвяне: | Порции: | Въглехидрати за 1 порция: |
---|---|---|
30 минути | 12 малки палачинки | 12,6 г нетни |
Съставки:
- 2 яйца
- щипка сол
- 400 мл прясно мляко* (или ядково)
- 240 г брашно* (бадемово)
- 2 с. л. краве масло, разтопено
- краве масло/кокосово масло за пържене
Съвет:
*По-долу ще откриете рецепта за класически кето палачинки.
Начин на приготвяне:
- Смесете в купа яйцата и солта. Добавете млякото и разбийте до хомогенност.
- Изсипете брашното и разбъркайте до получаване на еднородна смес.
- Добавете разтопеното краве масло и отново разбъркайте.
- Загрейте масло в тиган. Изсипете един черпак от сместа и изпържете малки палачинки за 2-3 минути на страна.
- Повторете с останалата смес.
Рецепта за класически кето палачинки
С много малко усилия и за изключително кратко време ще пригодим гореописаната класическа рецепта към кето менюто ни. И то без лактоза и без глутен.
Време за приготвяне | Порции | Въглехидрати за 1 палачинка |
---|---|---|
15 минути | 4 малки палачинки | 4,98 г нетни |
Необходими продукти:
- 2 яйца
- 2 с. л. кокосово/краве масло, разтопено
- 3 с. л. бадемово мляко/вода
- 1 ч. л. стевиола с ванилия/ванилов екстракт
- 95 г бадемово брашно
- 1 ч. л. бакпулвер
- 1 ч. л. еритритол
- щипка сол
- 2 с. л. кокосово масло/краве масло Гхи, за пържене
За поднасяне:
Солени:
- 50 г крема сирене
- 100 г пушена сьомга
- 2 чери домата
Сладки:
- 50 г горски плодове
- 2 с. л. кето течен шоколад
- листа прясна мента
Начин на приготвяне:
- Смесете в купа яйцата с маслото, бадемовото мляко и стевиолата с ванилия. Разбъркайте.
- Добавете бадемовото брашно, бакпулвера, стевиолата на пудра и солта. Разбъркайте, докато се смесят всички съставки.
- Разтопете малко масло в тиган.
- Изпържете малки палачинки за 2-3 минути на страна.
- Поднесете палачинките солени, като ги намажете с крема сирене, поставите филе сьомга и резени чери домат.
- Ако искате да се подсладите, намажете палачинките с кето течен шоколад без захар, гарнирайте с горски плодове и няколко пресни листа мента.
Допълнителни съвети
Поднесете като десерт или с плънка за обяд или вечеря. Представяме ви няколко интересни кето идеи за сервиране.
Сладки с кето плънка
- кето течен шоколад, пресни горски плодове и листенца мента
- крема сирене и ягоди
- лешников тахан и горски плодове
- домашно сладко от малини без захар
- заквасена сметана
- с кисело мляко с боровинки
Солени с кето плънка
- пушена сьомга, крема сирене и чери домати
- пилешко и топено сирене
- кето палачинки от карфиол
- топено сирене и гъби
- бекон и кашкавал
- кашкавал и сирене
- броколи и сметана
- спаначени
Ако добавяте други продукти към рецептата, по ваш вкус, използвайте калкулатора за въглехидрати, за да изчислите стойностите. И не забравяйте – отчитат се само нетните въглехидрати (без фибри).
В двете части на кулинарната ни поредица „Кето фантазии„ ви очакват общо над 200 изкусителни кето ястия – от предястието до десерта.
Рецепта за американски палачинки
Всички палачинкови рецепти обикновено съдържат брашно, яйца, мляко и масло, но в американските има и нещо друго – набухвател. Затова са разкошно пухкави и много вкусни.
Време за приготвяне | Порции | Въглехидрати за 1 класическа палачинка | Въглехидрати за 1 кето палачинка |
---|---|---|---|
30 минути | 12 малки палачинки | 17,27 г нетни | 4 г нетни |
*Въглехидратите, описани в изображението, са съответно 17,27 г в една класическа американска палачинка и 4 г в една кето американска палачинка.
Съставки:
- 2 яйца
- 50 г захар* (стевиола на прах)
- 50 г разтопено краве масло + още за пържене
- 250 мл прясно мляко* (ядково мляко)
- 200 г брашно* (бадемово брашно)
- 15 г бакпулвер
- щипка сол
- ½ ч. л. екстракт от ванилия/1 ч. л. стевиола с ванилия
Начин на приготвяне:
- Разбийте в купа яйцата със захарта до пълно разтваряне.
- Добавете разтопеното краве масло, млякото, екстракта от ванилия и разбъркайте.
- В отделна купа смесете пресятото брашно, бакпулвера и солта. Разбъркайте.
- Изсипете мокрите съставки в купата със сухите и хомогенизирайте.
- Загрейте масло в тиган на умерен огън. Изпържете малки палачинки за 2-3 минути на страна.
Допълнителни съвети
Те включват следното :
- Може да се добавят допълнителни аромати към палачинковата смес. Използвайте ½ ч. л. стевиола боровинка или стевиола шоколад.
- Чудесно се допълват с пресни боровинки или парченца кето шоколад със стевия.
- Заменете брашното с бадемово и прясното мляко с ядково, за да ги направите нисковъглехидратни.
Рецепта за палачинки с овесени ядки
Овесените ядки са богати на въглехидрати, което ги прави неподходящи за спазване на кето диета.
За щастие имат подходяща кето алтернатива – хуск. Рецепта за палачинки с хуск ще откриете по-долу.
Време за приготвяне | Порции | Въглехидрати за 1 порция |
---|---|---|
25 минути | 12 малки палачинки | 11,04 г нетни |
Съставки:
- 90 г овесени ядки* (или хуск)
- 240 мл мляко* (или ядково мляко)
- 2 яйца
- 1 с. л. краве масло + още за готвене
- 1 с. л. захар* (или стевиола на прах)
- 85 г брашно* (заменете с бадемово, ако сте на кето диета)
- 2 ч. л. бакпулвер
- щипка сол
- щипка канела на прах (по избор)
Начин на приготвяне:
- Смесете в купа овесените ядки с млякото. Разбъркайте и оставете настрана за 10 минути.
- Добавете разтопеното масло, яйцата, захарта и разбъркайте до гладкост.
- Изсипете брашното, бакпулвера, солта и канелата. Разбъркайте до хомогенност и оставете настрана за 5 минути.
- Загрейте масло в тиган на умерен огън.
- Изсипете от сместа в тигана и оформете палачинки. Изпържете всяка за около 3 минути на страна.
- След всяка партида загрявайте по малко масло.
Допълнителни съвети
Те включват следното :
- Съхранете в хладилник в херметически затворен съд до 5 дни или замразете до 2 месеца.
- Пригответе алтернативна кето рецепта за нисковъглехидратни с хуск, което ще ги обогати с фибри.
Палачинки с хуск:
Смесете в купа 4 яйчени белтъка, ½ с. л. хуск и 1 с. л. кокосово брашно. Изпържете на тигана с малко кокосово масло.
Рецепта за протеинови палачинки
Време за приготвяне | Порции | Порции |
---|---|---|
20 минути | 12 малки | 2,38 г нетни |
Съставки:
- 2 яйца, на стайна температура
- 80 мл кокосово/бадемово мляко
- 1 с. л. кокосово масло + още за пържене
- 1 ч. л. стевиола с ванилия
- 140 г бадемово брашно
- 1 ч. л. бакпулвер/¼ ч. л. сода за хляб
- ¼ ч. л. сол
Начин на приготвяне:
- Смесете в купа мокрите съставки и добавете към тях сухите. Разбъркайте до гладкост.
- Загрейте кокосово масло в тиган на среден огън и изпържете палачинки за 2-3 минути на страна.
Допълнителни съвети
Поднесете протеиновите палачинки с крема сирене, боровинки, парченца шоколад. Ако обичате солени, натрошено сирене винаги е чудесен вариант.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни ястия или да откриете подобни рецепти.
Заключение
За да приготвите най-вкусните палачинки, разбира се, трябва да вложите щипка любов. Използвайте винаги пресни продукти, следвайте правилната последователност и пропорции, за да получите идеалното палачинково тесто.
За да запазите палачинките меки и пухкави, намажете всяка с масло, след като я извадите от тигана.
С всички тези нови знания ще можете да приготвите най-добрите палачинки с божествена текстура и вкус.
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Най-обичаната рецепта, но и с най-много вариации, като тази, която ви споделяме днес – лесни кето палачинки. Могат
Няма нищо по-пленяващо вниманието ни от току-що изпечени бързи кето палачинки. Кой е казал, че докато сте на
Днес приготвяме вкусни, сочни и пухкави спаначени палачинки. Разбира се използваме нисковъглехидратни съставки. Палачинките могат да се поднесат