Как да приготвим най-добрите палачинки?

Обновена: 26.02.2024|
Бързи кето палачинки. Палачинки, рецепта, кето.

Всички обичаме аромата и вкуса на домашно приготвени палачинки. Поднесени с течен шоколад или с натрошено сирене, любими на малки и големи.

Те продължават да създават нови и нови спомени в съзнанието ни, защото са неизменна част от менюто ни още от деца.

Предлагат се в много различни форми, размери и вкусове. Могат да бъдат сладки, солени, дебели, тънки, малки или големи, но едно е ясно – всички те са много вкусни!

Днес ще разберем защо палачинките са се превърнали в любима и неизменна част от менюто на милиони хора по цял свят. Ще проследим тяхната история и ще ви дадем няколко изпитани рецепти.

 

husk 400
husk 600
husk 400
husk 600

Защо палачинките са любимо хапване на малки и големи?

Палачинките наистина са издържали изпитанието на времето със своята богата история по цял свят. Те заемат специално място в сърцата ни, напомняйки ни за семеен комфорт и времето, прекарано на село при баба и дядо.

Едва ли има човек, който веднага щом усети аромата на палачинки да не му се прииска да изяде поне една дузина. Е, сигурни сме, че и вие сте лакоми за това наистина изкушаващо и галещо небцето удоволствие.

Тъй като те са пуснали дълбоки корени в нас, сега ще ви разкажем и от къде идва техния произход.

 

Какво трябва да знаем за произхода на палачинките?

Палачинки съществуват от векове и са основна храна в много култури. Смята се, че съществуват още от преди 30 хиляди години.

Древните гърци приготвяли палачинки, наречени „теганити“. Думата произлиза от гръцката „тагенон“, която означава „тиган“. Древногръцките поети Кратинус и Магнес пишат за тях в своята поезия още през 5-ти в. пр. Христа.

В Древна Гърция и Рим „тагенити“ се приготвяли от пшенично брашно, зехтин, мед и изварено мляко и се поднасяли за закуска.

Интересен факт:

По време на Английския ренесанс палачинките се приготвяли с подправки, розова вода, шери и ябълки. Вместо пшенично брашно използвали елда или царевично брашно.

През 15-ти век думата pancakes“ – „палачинки се появява в английския език.

 

Колко вида палачинки има?

 

Френски палачинки креп.

 

Известни видове палачинки в различните държави са:

  • Френски палачинки креп (crepes) – приготвят се с яйца, брашно*, прясно мляко* и се поднасят с портокалов сироп*.
  • Картофени латкес (latkes) – приготвят се с натъргани картофи*, лук*, яйца, брашно, бакпулвер и подправки. Наподобяват традиционните български шницели.
  • Ирландски картофени палачинки боксти (boxty) – приготвят се с яйца, мляко, брашно и настъргани картофи. Името им означава „храна на бедните семейства“.
  • Руски блини (blini) – приготвят се от вода, мая и брашно. Датират от преди 1000 години.
  • Уелски кремпог (crempog) – приготвят се с яйца, мътеница, брашно*, оцет и солено краве масло.
  • Индийски пури (poori) – приготвят се с брашно*, бакпулвер, краве масло, кисело и прясно мляко*.
  • Унгарски палачинки (palacsinta) – приготвят се с яйца, мляко, брашно*, захар* и газирана вода.
  • Холандски палачинки (pannenkoeken) – приготвят се с яйца, мляко*, брашно* и краве масло.

 

*Алтернативни кето заместители в приготвянето на палачинки:

  1. Заменете бялото брашно с нисковъглехидратно, като бадемово и/или кокосово брашна.
  2. Вместо прясно мляко използвайте ядково (бадемово или друго).
  3. Поднесете с домашно приготвено сладко от малини или с кето течен шоколад вместо с портокалов сироп.
  4. Захарта заменете с натурален подсладител стевия на прах, стевиола сироп, еритритол или ксилитол.
  5. Придайте приятен аромат на блините, както ги наричат в Русия, като добавите 1 ч. л. стевиола с боровинка, вишна, кокос, портокал, шоколад, кафе или ванилия.
  6. В приготвянето на картофени латкес заменете картофите с настърган карфиол, а кромид лука с пресен. Подобна на тази рецепта рецепта е кето шницели от зеле с ниско съдържание на въглехидрати.

Бележка:

Навсякъде в статията сме отбелязали със * продуктите, които трябва да се заменят, ако спазвате кето диета.

 

Подсладители:

 

Рецепта за класически палачинки

Рецептата за палачинки с прясно мляко, брашно и яйца е класическа. По-долу сме дали алтернативна рецепта за тях в кето стил.

Време за приготвяне: Порции: Въглехидрати за 1 порция:
30 минути 12 малки палачинки 12,6 г нетни

Съставки:

  • 2 яйца
  • щипка сол
  • 400 мл прясно мляко* (или ядково)
  • 240 г брашно* (бадемово)
  • 2 с. л. краве масло, разтопено
  • краве масло/кокосово масло за пържене

Съвет:

*По-долу ще откриете рецепта за класически кето палачинки.

Начин на приготвяне:

  1. Смесете в купа яйцата и солта. Добавете млякото и разбийте до хомогенност.
  2. Изсипете брашното и разбъркайте до получаване на еднородна смес.
  3. Добавете разтопеното краве масло и отново разбъркайте.
  4. Загрейте масло в тиган. Изсипете един черпак от сместа и изпържете малки палачинки за 2-3 минути на страна.
  5. Повторете с останалата смес.

 

Рецепта за класически кето палачинки

 

 

С много малко усилия и за изключително кратко време ще пригодим гореописаната класическа рецепта към кето менюто ни. И то без лактоза и без глутен.

Време за приготвяне Порции Въглехидрати за 1 палачинка
15 минути 4 малки палачинки 4,98 г нетни

Необходими продукти:

  • 2 яйца
  • 2 с. л. кокосово/краве масло, разтопено
  • 3 с. л. бадемово мляко/вода
  • 1 ч. л. стевиола с ванилия/ванилов екстракт
  • 95 г бадемово брашно
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 1 ч. л. еритритол
  • щипка сол
  • 2 с. л. кокосово масло/краве масло Гхи, за пържене

За поднасяне:

Солени:

  • 50 г крема сирене
  • 100 г пушена сьомга
  • 2 чери домата

Сладки:

  • 50 г горски плодове
  • 2 с. л. кето течен шоколад
  • листа прясна мента

Начин на приготвяне:

  1. Смесете в купа яйцата с маслото, бадемовото мляко и стевиолата с ванилия. Разбъркайте.
  2. Добавете бадемовото брашно, бакпулвера, стевиолата на пудра и солта. Разбъркайте, докато се смесят всички съставки.
  3. Разтопете малко масло в тиган.
  4. Изпържете малки палачинки за 2-3 минути на страна.
  5. Поднесете палачинките солени, като ги намажете с крема сирене, поставите филе сьомга и резени чери домат.
  6. Ако искате да се подсладите, намажете палачинките с кето течен шоколад без захар, гарнирайте с горски плодове и няколко пресни листа мента.

 

Допълнителни съвети

Поднесете като десерт или с плънка за обяд или вечеря. Представяме ви няколко интересни кето идеи за сервиране.

Сладки с кето плънка

  • кето течен шоколад, пресни горски плодове и листенца мента
  • крема сирене и ягоди
  • лешников тахан и горски плодове
  • домашно сладко от малини без захар
  • заквасена сметана
  • с кисело мляко с боровинки

 

Солени с кето плънка

 

Палачинки, рецепта, кето.

 

 

Ако добавяте други продукти към рецептата, по ваш вкус, използвайте калкулатора за въглехидрати, за да изчислите стойностите. И не забравяйте – отчитат се само нетните въглехидрати (без фибри).

В двете части на кулинарната ни поредица Кето фантазии ви очакват общо над 200 изкусителни кето ястия – от предястието до десерта.

 

Рецепта за американски палачинки

 

Американски палачинки.

 

Всички палачинкови рецепти обикновено съдържат брашно, яйца, мляко и масло, но в американските има и нещо друго – набухвател. Затова са разкошно пухкави и много вкусни.

Време за приготвяне Порции Въглехидрати за 1 класическа палачинка Въглехидрати за 1 кето палачинка
30 минути 12 малки палачинки 17,27 г нетни 4 г нетни

*Въглехидратите, описани в изображението, са съответно 17,27 г в една класическа американска палачинка и 4 г в една кето американска палачинка.

Съставки:

  • 2 яйца
  • 50 г захар* (стевиола на прах)
  • 50 г разтопено краве масло + още за пържене
  • 250 мл прясно мляко* (ядково мляко)
  • 200 г брашно* (бадемово брашно)
  • 15 г бакпулвер
  • щипка сол
  • ½ ч. л. екстракт от ванилия/1 ч. л. стевиола с ванилия

Начин на приготвяне:

  1. Разбийте в купа яйцата със захарта до пълно разтваряне.
  2. Добавете разтопеното краве масло, млякото, екстракта от ванилия и разбъркайте.
  3. В отделна купа смесете пресятото брашно, бакпулвера и солта. Разбъркайте.
  4. Изсипете мокрите съставки в купата със сухите и хомогенизирайте.
  5. Загрейте масло в тиган на умерен огън. Изпържете малки палачинки за 2-3 минути на страна.

Допълнителни съвети

Те включват следното : 

  1. Може да се добавят допълнителни аромати към палачинковата смес. Използвайте ½ ч. л. стевиола боровинка или стевиола шоколад.
  2. Чудесно се допълват с пресни боровинки или парченца кето шоколад със стевия.
  3. Заменете брашното с бадемово и прясното мляко с ядково, за да ги направите нисковъглехидратни.

 

Рецепта за палачинки с овесени ядки

 

Овесени палачинки.

 

Овесените ядки са богати на въглехидрати, което ги прави неподходящи за спазване на кето диета.

За щастие имат подходяща кето алтернатива – хуск. Рецепта за палачинки с хуск ще откриете по-долу.

Време за приготвяне Порции Въглехидрати за 1 порция
25 минути 12 малки палачинки 11,04 г нетни

Съставки:

  • 90 г овесени ядки* (или хуск)
  • 240 мл мляко* (или ядково мляко)
  • 2 яйца
  • 1 с. л. краве масло + още за готвене
  • 1 с. л. захар* (или стевиола на прах)
  • 85 г брашно* (заменете с бадемово, ако сте на кето диета)
  • 2 ч. л. бакпулвер
  • щипка сол
  • щипка канела на прах (по избор)

Начин на приготвяне:

  1. Смесете в купа овесените ядки с млякото. Разбъркайте и оставете настрана за 10 минути.
  2. Добавете разтопеното масло, яйцата, захарта и разбъркайте до гладкост.
  3. Изсипете брашното, бакпулвера, солта и канелата. Разбъркайте до хомогенност и оставете настрана за 5 минути.
  4. Загрейте масло в тиган на умерен огън.
  5. Изсипете от сместа в тигана и оформете палачинки. Изпържете всяка за около 3 минути на страна.
  6. След всяка партида загрявайте по малко масло.

Допълнителни съвети

Те включват следното : 

  • Съхранете в хладилник в херметически затворен съд до 5 дни или замразете до 2 месеца.
  • Пригответе алтернативна кето рецепта за нисковъглехидратни с хуск, което ще ги обогати с фибри.

Палачинки с хуск:

Смесете в купа 4 яйчени белтъка, ½ с. л. хуск и 1 с. л. кокосово брашно. Изпържете на тигана с малко кокосово масло.

 

Рецепта за протеинови палачинки

Време за приготвяне Порции Порции
 20 минути 12 малки 2,38 г нетни

Съставки:

  • 2 яйца, на стайна температура
  • 80 мл кокосово/бадемово мляко
  • 1 с. л. кокосово масло + още за пържене
  • 1 ч. л. стевиола с ванилия
  • 140 г бадемово брашно
  • 1 ч. л. бакпулвер/¼ ч. л. сода за хляб
  • ¼ ч. л. сол

Начин на приготвяне:

  1. Смесете в купа мокрите съставки и добавете към тях сухите. Разбъркайте до гладкост.
  2. Загрейте кокосово масло в тиган на среден огън и изпържете палачинки за 2-3 минути на страна.

Допълнителни съвети

Поднесете протеиновите палачинки с крема сирене, боровинки, парченца шоколад. Ако обичате солени, натрошено сирене винаги е чудесен вариант.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни ястия или да откриете подобни рецепти.

 

Заключение

За да приготвите най-вкусните палачинки, разбира се, трябва да вложите щипка любов. Използвайте винаги пресни продукти, следвайте правилната последователност и пропорции, за да получите идеалното палачинково тесто.

За да запазите палачинките меки и пухкави, намажете всяка с масло, след като я извадите от тигана.

С всички тези нови знания ще можете да приготвите най-добрите палачинки с божествена текстура и вкус.

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ваня Боянова
Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 26 февруари 2024 в 10:54 | Публикувана: 18 август 2022 в 11:29 | Категория: Десерти при кетогенен режим - Фор Лайф, Кето рецепти, Любопитно