Морска вода – какво лекува?

Обновена: 12.07.2024|
Морска вода.

Морска вода е солената вода, намираща се в моретата и океаните. Използва се като средство за лечение на определени проблеми, свързани с организма ни. Също така може да ни помогне да се отървем от стреса и напрежението.

Интересно за морската вода е, че, въпреки прозрачността си, често бива наричана любимото синьо, тъй като окото на човека вижда отразената светлина, в този случай – синя.

 

 

 

keto baner 011
astaks 600
keto baner 011
astaks 600

Твърди се, че морската вода е естествено, натурално и безвредно лечение за много здравословни проблеми.

Познато е като таласотерапия още от древността, а като медицински термин се въвежда през XIX век от френския лекар д-р Дьо ла Бонардиер. Освен терапия с морска вода обаче, таласотерапията включва и други нейни фактори, като пясък, водорасли и т.н.

Съставът на морската вода оказва значително влияние върху морските екосистеми, метеорологичните модели и цялостната климатична система на Земята. Той може да варира леко в зависимост от няколко фактора, като местоположение, дълбочина, температура и т.н.

Смята се, че перфектното време за плуване в морска вода е 10-15 минути, когато температурата й е около 22-24 градуса.

 

Кое прави морската вода полезна?

Морската вода съдържа разнообразие от минерали и микроелементи, които могат да бъдат полезни за здравето в умерени количества. Тези елементи играят важна роля в различни физиологични процеси в тялото.

ЕЛЕМЕНТИ ФУНКЦИЯ
Магнезий Магнезият е от съществено значение за мускулната функция, нервите, здравето на костите и възпроизвеждането на енергия. Той също така играе роля в поддържането на нормален сърдечен ритъм и кръвно налягане.
Калций Калцият е от решаващо значение за здрави кости и зъби, съсирване на кръвта, мускулна контракция и нервна функция. Също така участва в регулирането на сърдечния ритъм.
Калий Калият е важен за поддържане на правилен баланс на течности, предаване на нервите и мускулна контракция. Освен това помага за регулиране на кръвното налягане.
Натрий Докато високият прием на натрий може да допринесе за високо кръвно налягане, натрият е необходим за поддържане на правилния баланс на течностите, нервната функция и мускулната контракция.
Йод Йодът е основен компонент на хормоните на щитовидната жлеза, които играят ключова роля в регулирането на метаболизма и насърчаването на здравословен растеж и развитие.
Цинк Цинкът е от съществено значение за имунната функция, заздравяването на рани и деленето на клетките. Той също така участва в множество ензимни реакции в тялото.
Селен Селенът е антиоксидант, който поддържа имунната система и помага за защитата на клетките от увреждане, причинено от свободните радикали.
Микроелементи Морската вода съдържа микроелементи като желязо, мед и манган, които са необходими в по-малки количества за различни биохимични процеси в тялото.
Отрицателни йони Въпреки че не са минерали, отрицателните йони присъстват в морския въздух и някои смятат, че имат потенциални положителни ефекти върху настроението и благосъстоянието.

Ако имаме определени здравословни проблеми или състояния, винаги е най-добре да се консултираме със здравен специалист.

 

Ползи от лечението с морска вода

 

Морска вода и плаж.

 

Респираторни проблеми

Един от най-популярните начини за лечение с морска вода е чрез вдишването на изпаренията от естествена сол от нея. Крайбрежията се характеризират като места, чиито въздух е богат на аерозоли, отделящи се, когато вълните се разбиват на брега.

Аерозолите от морска вода съдържат микроскопични частици сол, които могат да имат временни положителни ефекти върху дихателната ни система. Смята се, че могат да помогнат за разреждане на слузта, което, от своя страна, помага за прочистването на дихателните пътища и облекчава симптомите на задръстване и респираторен дискомфорт.

Черпейки вдъхновение от естествените солни аерозоли, с времето са създадени много солни стаи, с цел облекчаване и потенциално лечение на респираторни проблеми.

В тези стаи въздухът е наситен с фино смлени частици сол, създавайки среда, която имитира ефекта от близостта до морето. Смята се, че вдишването им би било от полза за хора с астма, бронхит и алергии, като намалява възпалението и подобрява прочистването на дихателните пътища. Въпреки това, научните доказателства са ограничени и се изискват допълнителни изследвания.

В медицината небулизираните физиологични разтвори (на солена вода), превърнати в пара, били използвани за подпомагане на хора с респираторни заболявания, като кистозна фиброза и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Целта на пулверизирането е да улесни разхлабването на слузта и да подпомогне прочистването на дихателните пътища, насърчавайки по-лесното дишане.

Тъй като респираторното лечение може да изисква различни подходи към различните хора, е важно, преди да предприемем каквото и да е, да се консултираме със здравен специалист и да извършваме някои от процедурите под тяхно наблюдение.

 

Стрес и умора

 

Морска вода - спокойствие.

 

Дори и само чрез визуален контакт, любимото синьо има способността да ни накара да се отпуснем и да “избягаме“ от проблемите и напрежението. Ритъмът на вълните и морският бриз ни приканват да “удавим“ стреса и напрежението от ежедневната суматоха и да “изплуваме“ спокойно на повърхността.

Повтарящите се звуци от разбиващите се вълни в скалите или на брега могат да ни пренесат на място с пълното усещане за мир и покой. Има изследвания, които показват, че излагането на естествените звукови пейзажи, като симфонията на морето, може да намали хормоните на стреса, да понижи сърдечната честота и да насърчи релаксацията.

Необятността на океаните и моретата може да има хипнотизиращ ефект върху умовете ни. Гледането към хоризонта, където морето се слива с небето, може да предизвика чувство, което да отблъсне тревогите и стресовите фактори поне за момент.

Известно е, че успокояващите нюанси на цветовете синьо и зелено, които доминират в океанските пейзажи, имат психологически успокояващ ефект, насърчавайки усещането за релаксацията.

Водата е мощен природен елемент, и когато се докоснем до нея, независимо дали става дума за разходка по плажа или плуване, тя ни помага да се приземим, да прочистим ума си от всякакви негативи и да се отдадем на момента тук и сега.

 

Ролята на състава на морската вода относно стреса

 

Морска вода и рисуване.

 

Морската вода е богата на отрицателни йони –  молекули, носещи допълнителен електрон. Смята се, че те имат положително въздействие върху настроението и общото благосъстояние.

Може да намерим изобилие от отрицателни йони в близост до морските басейни. Дишането на този богат на йони въздух се свързва с подобрено настроение, намален стрес и подобрена релаксация.

Въпреки че изследванията по този аспект все още текат, много хора изказват мнение, че се чувстват възстановени и освежени, след като са прекарали време край морето.

Ако извършваме приятни за нас дейности, свързани с обогатяване на ума и тялото, например четене или рисуване, може да увеличим ефекта на морето върху нас, както и да се свържем по-добре с околната среда.

 

Кожа и кожни заболявания

От години назад хората вярвали в способността на морската вода да лекува, подмладява и тонизира най-големия ни орган – кожата.

Морската вода е съкровищница от минерали, всеки от които играе жизненоважна роля за поддържането на здрава кожа. Магнезий, калций, калий и йод, тези минерали са от съществено значение за функцията и подмладяването на кожата.

Когато се абсорбират от нея, те могат да помогнат за балансиране на нивата на хидратация, да насърчат клетъчната регенерация и да подобрят цялостната текстура на кожата.

Известно е, че минерали като магнезий например имат противовъзпалителни свойства, потенциално облекчаващи кожните заболявания екзема и псориазис.

Ексфолиращото действие на морската вода може да разкрие и по-сияен тен. Солните кристали в нея могат естествено да отстранят мъртвите кожни клетки, разкривайки свежата и по-гладка кожа отдолу. Все пак, трябва да внимаваме да не прекалим, тъй като това може да доведе до раздразнение.

Съдържанието на сол в морската вода я прави леко антисептична, помага за почистване на рани и предотвратява инфекция. Въпреки че прилагането на чиста морска вода върху рани не се препоръчва поради потенциално замърсяване, стерилни физиологични разтвори (подобни по състав на морската вода) обикновено се използват от медицински специалисти за почистване на рани, особено изгаряния и ожулвания.

Солите в състава на морската вода могат да помогнат за повишаване на защитната функция на кожата.

 

Сърдечно-съдови проблеми

 

Морска вода и сърце.

 

Докато морето отдавна е източник на очарование и релаксация, потенциалното му въздействие върху човешкото здраве достига по-дълбоки води. По-долу ще разгледаме  сложната връзка между водата и благосъстоянието на нашата сърдечно-съдова система.

Както споменахме, морската вода е сложна смес от минерали, която включва натрий, магнезий, калций и калий, между другото. Те са от съществено значение за различни телесни функции, включително здравето на сърцето. Например калият играе жизненоважна роля за поддържането на правилен сърдечен ритъм и кръвно налягане.

Въпреки че съдържанието на минерали в морската вода е богато и разнообразно, е важно да споменем, че концентрациите им в нея са сравнително ниски, в сравнение с това, което може да се получи чрез балансирана диета. Така че не трябва да разчитаме само на лечение с естествено солената вода.

Натрият е важна част от състава на морската вода, който играе решаваща роля в контрола на баланса на течностите и кръвното ни налягане.

Докато прекомерният прием на натрий е свързан с високо кръвно налягане, балансираният прием на натрий, заедно с други минерали, като калий и магнезий, допринася за поддържането на здравословен диапазон на кръвното налягане.

Важно е да се отбележи, че разчитането само на морска вода като източник на тези минерали не е практично и препоръчително.

Ползите от използването на морска вода, свързани с освобождаването на стреса и ефекта й върху ума ни, влизат в употреба и от гледна точка на сърдечно-съдовото здраве, тъй като много хронични заболявания, засягащи сърцето, се получават от неспокоен живот и напрежение.

Въпреки че ползите са интригуващи, е важно да се консултираме с лекар, ако имаме съмнение за проблеми със сърцето.

 

С какво трябва да внимаваме?

Колкото и успокояващо и лечебно да е докосването до морска вода, е важно да имаме няколко неща предвид, преди да започнем да използваме любимото синьо като средство за лечение.

СТРАНИЧЕН ЕФЕКТ ОБЯСНЕНИЕ
Дразнене на кожата Морската вода съдържа различни минерали и соли, които във високи концентрации могат да причинят дразнене на кожата или да влошат съществуващите кожни заболявания. Продължителното излагане на морска вода може да доведе до сухота и раздразнение, особено ако кожата не е правилно изплакната и овлажнена след излагане.
Съдържание на сол Морската вода е естествено солена и прекомерното излагане на високи концентрации на сол може да доведе до дехидратация и дисбаланс в електролитите. Поглъщането на значителни количества морска вода може да доведе до дехидратация, гадене, повръщане и други стомашно-чревни проблеми.
Риск от инфекция Въпреки че морската вода има леки антисептични свойства, тя не е стерилна. Директното прилагане на нестерилизирана морска вода върху рани или порязвания може потенциално да въведе вредни бактерии и да увеличи риска от инфекция.
Взаимодействие с лекарства Някои лекарства и здравословни състояния могат да бъдат неблагоприятно повлияни от излагане на морска вода или нейни компоненти. Важно е да се консултирате със здравни специалисти, преди да включите морска вода във вашия здравен режим.
Респираторно дразнене Вдишването на морска пара или аерозолна морска вода може да доведе до респираторно дразнене при някои индивиди, особено тези с предшестващи респираторни заболявания като астма.
Алергични реакции Някои хора може да са алергични към компоненти, открити в морската вода, включително различни минерали, органични вещества и присъстващи микроорганизми.
Дразнене на очите Морската вода може да причини парене и дискомфорт, ако влезе в контакт с очите. Високото съдържание на сол може да доведе до дразнене и временни смущения в зрението.
Замърсители и замърсяване В някои райони морската вода може да е замърсена с химикали и микроорганизми. Поглъщането или излагането на замърсена морска вода може да доведе до рискове за здравето.
Чувствителност към слънцето  Прекарването на време близо до океана често включва излагане на слънчева светлина. Докато умереното излагане на слънце може да има ползи, прекомерното излагане без подходяща слънцезащита може да доведе до слънчево изгаряне и да увеличи риска от рак на кожата.
Минерални дисбаланси Докато морската вода съдържа минерали, които са от съществено значение за здравето, разчитането единствено на морска вода за прием на минерали може да доведе до дисбаланси и дефицити. Концентрациите на тези минерали са относително ниски в сравнение с това, което е необходимо за оптимално здраве.

Не трябва да забравяме, въпреки потенциалните ползи от някои употреби на морска вода – към тях трябва да се подхожда внимателно и под ръководството на здравни специалисти. Също така, ако не можем да плуваме, не е желателно да влизаме във водата без надзор или екипировка, която да ни обезопасява.

 

Заключение

Морската вода може да бъде полезна за доста важни неща, свързани със състоянието на организма ни и с това как се чувстваме. Любимото синьо може да ни пренесе в един по-спокоен свят, където да се отдадем на свобода и лекота.

Въпреки ползите, трябва да имаме предвид и нещата, с които трябва да внимаваме преди да използваме морска вода като метод на лечение.

Често задавани въпроси

Какво съдържа морската вода?

Морската вода съдържа разнообразие от минерали и микроелементи, които могат да бъдат полезни за здравето в умерени количества.

Какви минерали може да намерим в морската вода?

Магнезий, калий, натрий, калций, селен, цинк и други.

Ползи от морска вода?

Морската вода може да ни бъде от полза, когато стане дума за респираторни или сърдечно-съдови проблеми, кожни раздразнения и стрес и умора.

Категории: Витамини и хранителни добавки, Здраве|Публикувана: 05.09.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 12 юли 2024 в 17:51 | Публикувана: 5 септември 2023 в 13:56 | Категория: Витамини и хранителни добавки, Здраве