Промени в настроението през бременността – причини и възможни решения

Обновена: 30.01.2024|

Бременността подлага всяка жена не само на изключителни физически промени, но и на чисто емоционални. Всички сме виждали бременни, които ту се смеят, ту плачат, а това се превръща в емоционална въртележка и за техните близки.

Не се безпокойте, резките промени в настроението през бременността няма да подминат и вас, но това не е необичайно или притеснително. В следващите редове ще ви разкажем какво да очаквате и защо.

 

Промени в настроението през бременността – на какво се дължат?

Истинските виновници за всичко това са хормоналните промени през бременността, които засягат нивата на невротрансмитери (химически пратеници в мозъка) и широката гама от чувства, които изпитвате преди да станете родител.

Всеки реагира различно на тези промени. Някои бъдещи майки изпитват засилени емоции (както добри, така и лоши), други се чувстват по-тревожни.

При повечето жени най-засилено се усеща емоционалността в периода на 6 до 10 седмици, намалява през втория триместър и след това избухва отново, когато бременността е към края си.

Тук се намесват и много притеснения, които могат да усложнят положението като:

 • Притеснения за финансите
 • Промени в отношенията с партньора
 • Съмнения за родителските качества

Дори когато бебето е много желано, понякога може да имате смесени чувства относно бременността и какво предстои. Не сте сами и няма от какво да се срамувате!

 

Какви промени в настроението да очаквате през отделните периоди на бременността?

 

Промени в настроението през бременността. Митове за бременността.

 

Както споменахме, промените в настроението са с различен характер и интензивност по време на цялата бременност. Ето какво да очаквате през отделните периоди.

Промени в настроението през първи триместър

Щастието и безпокойството от новата бременност, както и разстройването от непланирана такава, са често срещани в началото. Всяка жена, която е видяла положителен тест за бременност, ще потвърди, че това е един преломен момент, променящ живота и мисленето като цяло.

Първо се намесват хормоните. Макар и да причиняват резки промени в настроението през бременността, те са много важни за здравето на бебето и бъдещата майка.

Ето затова е важно да знаете, че : 

 • Хорион гонадотропин (HCG) се покачва рязко през първия триместър – той поддържа ембриона здраво имплантиран в маточната лигавица.
 • Прогестерон и естроген, които се повишават и през деветте месеца, спомагат за поддържането на бременността и подхранват кръвоносните съдове. Всъщност тези два хормона са най-големите виновници за капризността и чувствителността на бременните.

Промени в настроението през втори триместър

Обикновено това е най-спокойното време от бременността в емоционален план. Умората и сутрешното гадене обикновено се подобряват или изчезват, а това се отразява положително и на настроението.

Единственото, което не е приятно, е може би фактът, че бременната става все по-разсеяна и често забравя.

Всъщност тук вече можем да говорим за една осъзната еуфория. Обикновено щастливите новини достигат до все повече хора и това е повод за споделена радост. Допълнително вълнение настъпва и от това, че в този период се усещат и първите ритници на бебето.

За съжаление, може да сте изправени и пред някои стресови ситуации, тъй като във втория триместър се извършват най-важните изследвания за бебето. Опитайте се да не позволявате на тези притеснения да влияят на настроението ви!

 

Промени в настроението през трети триместър

Остават няколко месеца до срещата с бебето!

Основните неща, които изпитва бременната, са:

 • Умора – най-вече от тежестта на корема и нарушения в съня.
 • Нетърпеливост – всичко да свърши и най-после да гушне здраво бебе.
 • Раздразнителност – хормоните пак започват да бушуват с пълна сила и най-малките неща могат да се превърнат в огромен проблем.
 • Страх – няма как да не се намеси и това чувство, особено ако раждате за пръв път и сте чували ужасяващи истории за процеса на раждане.

Дръжте се, след като това приключение завърши, започва ново – майчинството.

Всичко, което изброихме досега, е напълно нормално, тревожни сигнали може да има само ако изпитвате:

 • Безнадеждност
 • Чувство на безполезност и вина
 • Промяна в апетита
 • Лоша концентрация
 • Липса на желание за живот

Ако тези симптоми се комбинират с резки промени в настроението през бременността, трябва да потърсите професионална помощ, тъй като може да става въпрос за депресия (съществува и такава, не само следродилна).

Без лечение проблемите с психичното здраве могат да попречат на здравословната бременност.

 

Могат ли да се контролират резките промени в настроението през бременността?

 

Промени в настроението през бременността.

 

Първата стъпка към разрешаването на ситуацията е да приемете, че тези промени са нормална част от бременността, заедно със сутрешно гадене и покачването на килограмите.

Освен това има няколко прости неща, които можете да предприемете, за да намалите до минимум интензивността на резките промените в настроението през бременността. Ето какво да опитате.

Управление на стреса

Вместо да оставяте лошото настроение и стрес да се натрупват в живота ви, намерете начини за управлението им. Идентифицирайте източниците на стрес в живота си и променете каквото можете.

Повечето бременни жени преминават през чувство на тревожност, раздразнителност и тъга. Практикуването на йога и медитация по време на бременност помагат за намаляване на тези симптоми и за регулиране нивата на стреса.

Упражнения по време на бременност

Известно е, че упражненията повишават настроението. Консултирайте се със следящия ви специалист кои упражнения за бременни са най-подходящи и се опитайте да тренирате по малко всеки ден. Това е възможно, ако нямате здравословни проблеми, разбира се.

Достатъчно сън

 

Промени в настроението през бременността.

 

Липсата на сън също е често срещана причина за промени в настроението през бременността.

Важно е да преборите нарушенията на съня, като си :

 • създадете удобна рутина за сън
 • носите широки/удобни дрехи
 • приглушите осветлението в стаята
 • избягвате да използвате електронно устройство преди сън
 • спите с възглавница за бременни

Опитайте се да спите поне осем часа на ден и при възможност си взимайте и следобедна дрямка. Със сигурност сте чували съвета: „Спи сега, защото когато се роди бебето, сънят ще е мираж“. Има истина в него!

Масаж за бременни

Масажът за бременни може да облекчи мускулите и да намали болката в краката. Същевременно ще подпомогне и функционирането на лимфната и кръвоносната система. Всичко това ще подобри настроението ви и ще ви помогне да останете спокойни.

Поглезете се

Бихте могли да опитате прости, но забавни дейности като :

 • пазаруване
 • хапване на нещо любимо
 • разходка или друго споделено занимание с партньора
 • прекарване на повече време с близките хора

Всичко, което ви кара да се чувствате по-добре, работи за намаляване на резките промени в настроението през бременността.

Укрепете връзката с партньора си

Уверете се, че прекарвате достатъчно време с партньора си, за да поддържате отношенията си. Отидете на почивка, ако можете. Укрепете връзката си сега, така че тя да бъде още по-силна, когато бебето се появи, а не обратното. Важно е да бъдете един до друг във всеки момент.

Ако нямате партньор, се обърнете към приятелите и семейството си. Те също ще ви осигурят жизненоважна подкрепа, както сега, така и след раждането на вашето бебе.

Говорете за чувствата си

Понякога просто един разговор с партньора или с приятел за това как се чувствате, може да ви помогне да се отпуснете. Не се притеснявайте да го правите, когато имате нужда, не преминавайте през тези промени в настроението, а и през всичко останало сама. Близките ви са до вас!

Общувайте с други бременни

 

Промени в настроението през бременността. Физически упражнения по време на бременност. Стъпки преди забременяване.

 

Изолацията е нещо, което трябва да избягвате на всяка цена и ако нямате бременни приятелки, сега е моментът да се присъедините към група за подкрепа или пренатален курс. Обмяната на опит със себеподобни може да направи чудеса с неприятните промени в настроението през бременността.

Напоследък отново набира популярност използването на услугите на дула – жена, обучена да предоставя грижи преди раждането, по време на и след раждането.

Консултация с психолог

Ако почувствате, че тези промени в настроението през бременността пречат на ежедневния ви живот и се затруднявате да бъдете продуктивни, трябва да потърсите помощ от специалист. Той ще ви предложи начини за управление на проблема, за да може бременността ви да бъде щастливо и запомнящо се преживяване.

И така, да обобщим: дразнещите понякога промени в настроението през бременността са нормално явление и не трябва да ви притесняват. Те най-често се случват поради хормонални колебания.

Грижата за вашето психологическо и физиологично здраве и спазването на някои съвети могат да помогнат за преодоляване на състоянието. Само няколко промени в начина си на живот ще ви гарантират, че промените в настроението са под контрол, за да можете да се насладите на една красива бременността.

Успех!

Категории: Бременност и женско здраве|Публикувана: 19.05.2022|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 30 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 19 май 2022 в 13:42 | Категория: Бременност и женско здраве