Море и таласотерапия – начин на употреба

Обновена: 08.03.2024|
Таласотерапия, море, лечение, ползи.

В такива дни морето ме побърква

и нечий глас навътре ме зове…

Аз влизам във водата като в църква

и там оставям своите грехове.“

Ивайло Диманов

folieva 02 400
chrevno 600
folieva 02 400
chrevno 600

 

Този стих e показателен за благотворната сила на морето, което ни изцелява телесно и емоционално. Още в древността eгиптяни, гърци и римляни са знаели това.

Неслучайно Хипократ – бащата на медицината, отбелязва в трудовете си, че ръцете на рибарите никога не се възпаляват, въпреки многократните порязвания от мрежите и въдиците.

Къпането в затоплена морска вода е начин за възстановяване след битка, широко практикуван в Римската империя. Постепенно той се разпространява в цяла Европа.

Но едва в края на 19-и век морелечението получава научно обяснение. Тогава френският биолог Рене Куинтън доказва, че морската вода е близка по състав с кръвната плазма, а друг негов сънародник д-р Жак дьо Бонардиер въвежда термина таласотерапия, съчетавайки думите thálassa (море) и thérapie (лечение).

В началото на 20-и век е създаден първият официален център за таласоперапия – Морският институт във Франция. Днес за общо укрепване, тонус, красота и борба с различни заболявания се прилагат всички дарове на морето – вода, водорасли, пясък, особености на морския климат и др.

 

Видове таласотерапия

 

Таласотерапия, море. Цветотерапията. Здрава и щастлива млада жена скача във въздуха на плажа. Пробиотик съдейства за доброто женско здраве през лятото.

 

 • Хидротерапия

Това е лечение с вода, което се провежда по много начини – къпане, гмуркане, плуване, а напоследък и спускане в дълбините на морето, по чието дъно се организират разходки (за целта се употребява специален шлем, доставящ въздух от повърхността).

Когато водните съставки влязат в контакт с кожата, нейните пори се отварят и позволяват пълноценно усвояване на жизненоважни микроелементи (натрий, калий, йод, магнезий, калций и т.н., около 104 на брой).

Солената вода ефективно почиства кожата и синусите, блокирайки различни инфекции. Освен това възстановява химичния баланс в организма, елиминира токсините от човешкото тяло, подобрява дишането, стимулира кръвообращението. Всичко това влияе позитивно на мускулния тонус.

 • Жабурене с филтрирана морска вода

Този вид таласотерапия се прилага при пародонтоза. Важно е температурата на водата да е над 34 градуса (т.е. близка до телесната) и процедурата да продължава десетина минути.

Специалистите единодушно предупреждават: „Не се изкушавайте да пиете морска вода!“. Това води до неприятни състояния като диария и повръщане, а в по-тежките случаи причинява увреждане на бъбреците и други проблеми.

 • Аеротерапия

Тя се основана на факта, че отрицателните йони в морския въздух помагат на тялото да усвои пълноценно кислорода, като едновременно с това допринасят за отделяне в организма на хормона серотонин.

Това вещество подобрява настроението и качеството на съня. Аеротерапията идеално се съчетава със сърфиране.

Австралийски изследователи са доказали, че пациенти с муковисцидоза (заболяване на белите дробове) след сърфиране започват да дишат по-добре.

В резултат от подобни наблюдения се е стигнало до лечение в клинични условия, при което се вдишват изпаренията от воден разтвор на натриев хлорид. По този метод се овладяват хронични възпаления на гърлото, носа, синусите и бронхите.

 • Калолечение

От векове морската кал се използва за разкрасяване и терапия на различни заболявания. Сега е доказано, че тя доставя на тялото сулфатни йони, сяра, фосфор, калций, въглероден диоксид, ензими мукополизахариди, хормоноподобни вещества и др.

Действа стимулиращо върху функцията на половите жлези, активира кръвообращението и имунната система, помага при кожни проблеми и увреждания на опорно-двигателния апарат.

 • Алготерапия

Извършва се чрез налагане върху тялото на водорасли. Тези талусни растения (на латински – Algae) са богати на минерали и протеини, особено на витамините Е и група В.

Чрез алгите се стимулират естествените защитни сили на организма. Освен това водораслите имат освежаващ, антиоксидантен и дезинфекциращ ефект, подобряват кръвообращението и еластичността на кожата, допринасят за редуциране на телесните мазнини.

 • Лечение с пясък (псамотерапия)

Доказано е, че микроелементите и морските соли в пясъка влияят благоприятно на мускулите и костните структури.

Когато области от тялото влизат в контакт с топъл пясък, се постига облекчаване на ставни и мускулни заболявания чрез осигуряване на полезни йони и топлина в засегнатата област.

Това въздействие не бива да е по-дълго от половин час.

Цялостно покриване на тялото с пясък не се препоръчва на хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания.

 

 

С какво още ни влияе морският климат?

 

Таласотерапия, море.

 

Проучвания сочат, че монотонният плясък на вълните променя мозъчните импулси по начин, напомнящ ефекта на медитацията.

Намиращите се в морската вода магнезий, бром, литий и други съставки балансират нивата на хормоните мелатонин и серотонин в организма. По този начин въздействат позитивно на хората, склонни към раздразнителност, агресия, тревожност и депресия.

На морския бряг бързо се попълват нуждите на човека от витамин D. Умереното излагане на слънце подобрява състоянието на кожата, костите и мускулите и свежда до минимум проявите на множество хронични заболявания – псориазис, екзема, астма, остеопороза, тендовагинит, ревматизъм и др.

 

Ограничения и безопасност

Морелечението има и някои противопоказания:

 • инфекциозни заболявания
 • алергия към йод
 • сърдечни увреждания
 • ендокринни нарушения и др.

Не бива да се забравя, че продължителното къпане в морето (повече от 20 минути) може да активира затихнали възпалителни процеси на половата и пикочната система:

 • цистит
 • при жените – аднексити и ендометрити
 • при мъжете – хронични увреждания на простатната жлеза и бъбреците

Изискванията, които поставя слънцето, са добре известни. Най-важното е: времето на облъчване да се увеличава постепенно като се започне от няколко минути; излагането на слънце да се осъществява в часовете от 8 до 10 и от 16 до 18 часа, когато лъчите му не са най-опасни; да не се отива на плаж без слънцезащитен крем.

Разумно е хората да не влизат в морето непосредствено след употреба на алкохол, който може да притъпи самоконтрола и да наруши координацията на тялото.

Не бива също да се плува след обилно хранене. Тогава голяма част от кръвта се пренасочва към коремните органи. Настъпва сравнително по-слабо кръвооросяване на мозъка и мускулите.

Това намалява възможностите на сърдечно-съдовата система, както и на мускулите за бързо приспособяване към особеностите на водната среда. Добре е да се следи температурата на морската вода. Тя е най-благоприятна за къпане, когато е 22°C. Правилно е навлизането в нея да става постепенно и да се съпровожда с активни движения.

Разбира се, водата трябва да е чиста.

 

Море у дома

 

Таласотерапия, море. Бенки. Малко русо момиченце, сплетено на плитки, с плувни очила, заснето в басейн.

 

Ако поради страх от COVID-19 или по други причини сте останали вкъщи, повикайте морето при вас. За целта са нужни само нерафинирана морска сол и достатъчно фантазия.

Един от начините е да разтворите във вода въпросната сол (дозировката е 10-20 грама на 1 литър). В така приготвената солена вана може да престоите 10-20 минути. Експерти твърдят, че освен укрепващ ефект върху кожата, тази процедура активира обменните процеси и е добро средство за вталяване.

Още по-лесно е да сложите морска сол в гореща вода. Ще ви замирише на море. Инхалирайте този въздух. Пуснете си запис на морски вълни в съчетание със звуци на чайки, шумолене на вятър или на треви. Заемете хоризонтално положение и затворете очи. Извикайте в паметта си приятни спомени от предишни ваканции. Останете в това положение 15 минути.

Няколко такива сеанса седмично ще ви подействат благотворно. Опитайте!

Категории: Здраве, Любопитно|Публикувана: 23.07.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

eb22f0b1122125bc6d566cc1bd539054?s=96&d=mm&r=g

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 10:56 | Публикувана: 23 юли 2021 в 17:45 | Категория: Здраве, Любопитно