Аерозолите, Земята и хората

Обновена: 11.03.2024|
Цветни аерозолни спрейове. Боядисване в различни цветове.

Аерозолите присъстват навсякъде около нас. Забелязвали ли сте колко от тях използвате ежедневно или се намират вкъщи и на работното ви място? Дезодоранти, ароматизатори, лак за коса, препарати, спрейове срещу гризачи и насекоми, и още много други варианти се използват ежедневно.

Но знаете ли, че аерозолите са сред продуктите от ежедневието, които нанасят едни от най-сериозните вреди на хората и околната среда?

 

Какво знаем за аерозолите

По своята същност аерозолите представляват газообразни вещества с микроскопични частички от съответната течност, съхранявана в опаковка, която ги поддържа под налягане. Това обаче не значи, че те са разтвор.

Технологията позволява съчетаните в аерозолите вещества да остават химически неразтворени след попадането си във въздуха, извън опаковката. Така например, ароматът се разпръсква във въздуха при ароматизаторите у дома. По същия метод лакът за коса попада върху прическата и я запазва в нейната цялост. В зависимост от състава си всички те могат да нанесат вреди върху атмосфертата и здравето ни. Така например, такива с въглерод затоплят атмосферата на Земята. В сравнение с тях, тези със сулфати я охлаждат.

Аерозолите не са само изкуствено създадени от хората. Има и такива, които идват от природата – те по-често са видими с просто око и произхождат от естествени източници. Някои от тях носят още името „първични аерозоли“. Такива са прахта, саждите, изпарената морска сол. Те са разнасят във въздуха. Вторичните аерозоли са комбинация от съединения, които, взаимодействайки едно с друго, причиняват видима или тактилна химическа или физическа реакция. Добър пример за такива аерозоли е мъглата.

 

Аерозолите, които познаваме

 

Happy young woman applying deodorant on underarm

 

Заради изключителната си разпространеност, аерозолите са се превърнали в константа в деня ни. Рядко ни прави впечатление, ако някой има в колата или в чантата си аерозолен дезодорант или пък гони неприятните миризми не с течен, а с аерозолен ароматизатор.

Тези продукти обаче крият редица неприятни факти за себе си и повече вредят, отколкото да ни помагат.

Така например, когато използваме ароматизатор у дома, не преценяваме, че някои частички не се разтварят във въздуха, а попадат по различни повърхности. Оттам, при допир, те се пренасят върху кожата ни, върху електронните ни устройства и често пъти – в организма ни. И тъй като по-голямата част от съединенията в този тип аерозоли са синтетични, то това може да предизвика, в най-добрия случай, алергични реакции от различен тип.

Освен това, не трябва да пренебрегваме и опасностите при вдишване на аерозолите. Отново заради синтетичните съставки, независимо дали става дума за дезодорант, спрей против вредители или боя в аерозолна опаковка, вдишването им може да бъде опасно. Малките частички лесно преминават през дихателните пътища и могат да ги раздразнят и дори да достигнат до алвеолите на белите дробове. Затова и трябва да сме изключително внимателни, защото при чувствителност синтетичните вещества могат да причинят алергии, задух и дори спазми.

Не пренебрегвайте и указанията върху опаковките на аерозолите за това от какво разстояние да пръскате. Те винаги са под високо налягане и могат да причинят сериозни раздразнения на повърхността на кожата, ако ги приложите неправилно или върху разранен горен слой на епидермиса.

 

Ефекти на аерозолите върху Земята

От гореописаните фактори става ясно, че изкуствено създадените аерозоли могат да навредят на човешкото здраве по-лесно, отколкото предполагаме. Как обаче се отразяват те на планетата ни?

Естествените аерозоли могат да повлияят на атмосферата, но и на хората. Повече прах, разнесен от сухи или пустинни места значи по-замърсен въздух. Това, от своя страна, води до повече респираторни заболявания. А нека не забравяме, че такъв тип замърсяване понякога пречи на топлината от слънцето от една страна, и от земята, от друга, да се отделя и регулира правилно в атмосферата.

Много синтетични съединения в изкуствено създадените аерозоли, веднъж попаднали в атмосферата, се издигат много бързо. Така, без да усетим, с годините са се превърнали в голяма заплаха и един от основните разрушители на озоновия слой.

За щастие, в днешно време много от най-агресивните химикали вече са забранени в аерозолите – поне в някои държави по света. Но това не значи, че опаковките им също не вредят на околната среда. По-голямата част от тях са метални, обработени с различни бои. Разграждането им по естествен път отнема голямо количество време, ако не се обработят правилно след изхвърляне.

 

Как да намалим използването на аерозолите в ежедневието си?

 

Две ръце, които държат омалена версия на земята в дланите си. Поставени са на зелена трева.

 

Освен да се запознаваме по-добре със съдържанието на аерозолите, които използваме, често се питаме как да редуцираме ефекта им в ежедневието.

На първо място, заменете тези от тях, които можете, с алтернативни продукти. Така например, аерозолните дезодоранти лесно се заменят със сухи стикове или рол-он варианти. Аерозолните спрейове срещу вредители пък можем да подменим с различни видове продукти, които не вредят на околната среда, хората и животните. Можете да замените ароматизаторите-спрей с такива, които разпръскват аромат по-бавно или пък ги пръскайте ръчно – не оставяйте машинка да разпределя интензитета им. Така едновременно ще спестите от тях и ще елиминирате раздразненията и замърсяването на атмосферата.

Но преди всичко: купувайте само толкова аерозолни продукти, колкото са ви нужни.

Ако искате да научите повече за други причини, които влияят отрицателно на баланса в природата, не пропускайте да прочетете и „Честите пожари в световен мащаб – кои са причините?“ и „Пластмасата и глобалното замърсяване„.

Категории: С грижа към земята|Публикувана: 13.02.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 11 март 2024 в 12:35 | Публикувана: 13 февруари 2020 в 10:54 | Категория: С грижа към земята