Лечебният ефект на българската народна музика

Обновена: 28.01.2024|

Българският етнос е просъществувал до ден днешен, благодарение на традициите, завещани ни от предците.

Фолклорното богатство и старите обичаи, които са все още живи, съхраняват българския дух, а магията на народната ни музика и неравноделните тактове, характерни само за нашите ширини, привличат вниманието по целия свят.

И това не е случайно. В българската народна музика има истинска магия. Освен че повдига духа ни, тя дори може да лекува телата ни.

 

Музиката на дедите ни – богатството на българите

Българската народна музика предизвиква възхита и голям интерес по цял свят. Неравноделните тактове, сред които музиколозите са преброили цели 40, са най-характерната и отличителна черта на нашия музикален фолклор, като ги наричат „Осмото чудо на света“.

Магията на фолклорната ни музика се разнася надлъж и нашир и е добре позната в много страни из Западна Европа и Америка, та чак до далечната Япония, а космическият глас на Валя Балканска лети дори отвъд пределите на планетата ни в открития Космос.

Въпреки далечната култура и традиции, японците са очаровани от българската народна музика и проявяват голям интерес към нея.

Танцувайки нашите танци, ние всъщност лекуваме и телата си. Направените множество клинични проучвания доказват, че всяко хоро и ръченица лекуват различно заболяване.

Неслучайно хората, занимаващи се професионално с фолклорни танци, показват завидно здраве.

 

Българската народна музика лекува

 

лечебният ефект на българската народна музика

 

Кенджи Тараджима, японски професор българист от Токийския университет, доказва, че българската народна музика има способността да лекува.

Очарован от нашата музика, в продължение на 5 години събира автентични текстове от родопския регион. Той записва родопската музика на аудиозаписи, като прави експеримент с нея.

Неговият експеримент се състоял в клиника, където хора с една и съща диагноза са разделени на две групи.

На едните той пускал родопска музика, в резултат на което сред тях се наблюдавало значително подобрение – физическо и емоционално, както и по-бързо възстановяване, в сравнение с втората група.

Ръченицата стимулира хипофизата и отделянето на ендорфин, който е с 80 пъти по-силен от морфина като болкоуспокояващ.

Освен че приповдига настроението и въздейства положително на психиката, музиката повлиява пряко и на физическото тяло.

Всеки танц със своите специфични стъпки и движения отговаря за даден орган и му въздейства изключително благоприятно.

Хармоничните звуци влизат в контакт с органите, клетките и клетъчните структури, тъй като тялото ни е електромагнитно по природа.

Най-електрическият орган е сърцето, като неговата роля в организма е изключително важна, защото там е пресечната точка от енергийните потоци на всички органи и системи.

Тактът 7/8-ми, който се среща само в българската ръченица, е напълно идентичен с ритъма на човешкото сърце.

Когато стъпките се изпълняват правилно, те имат сила, която тонизира и укрепва организма. Въпреки спецификата и сложността им, ние ги усвояваме лесно, защото са закодирани в ДНК-то ни.

 

Лечебният ефект на хорото

Всяко хоро въздейства върху определена част от тялото ни.

  • Елениното хоро (13/16) въздейства на психиката и помага при психични разстройства.
  • Пайдушкото хоро (5/8) е на честотата на любовта и подобрява функцията на сърцето, лимфната система, зрението и лекува главоболието.
  • Дайчовско, Черкезко, Варненско, Грънчарско хоро (9/8) въздействат положително на съзнанието и засилват чувството на единение.
  • Петрунино хоро (размер 12/16) стимулира щитовидната жлеза и гърлото и предизвиква чувство на състрадание.
  • Ръченицата (7/8) има уникален ритъм и, освен че действа благоприятно на сърцето, стимулира и функцията на хипофизната жлеза.

Доказано е, че българската народна музика има силата да лекува. Така че за здраво сърце, тропнете по едно хорце!

 

Космическият танц на българите

 

лечебният ефект на българската народна музика

 

Стъпките от хваналите се на хорото и танцуващи в кръг хора изписват невероятни мандали по земята. В хората ни се крие сакрална геометрия, която нашите деди са познавали добре.

Тези живи фигури били открити съвсем случайно от няколко младежа през 2014 г. от фондация „ Таратанци“.

Хваналите се за ръце и танцуващи в кръг хора съединяват ауричните си полета и генерират мощна енергия, свързваща ги със Земята и завихряща се нагоре към Небето.

Българското хоро е много повече от традиционен танц, в него се крие езотеричен пласт и тайна, завещана ни от древните траки.

То е молитва, благодарност и свещен ритуал, който слива душите на танцуващите с Космоса и Създателя. Това е сакрален инструмент, пресъздаващ въртенето на планетите около Слънцето и връзката на човека с тези небесни богове.

Неслучайно започва обратно на часовниковата стрелка, по начина, по който се движат и небесните тела. Хорото се танцува в затворен кръг, а в центъра му застава гайдарят, символизиращ Слънцето, чиито звуци задават началото на танца, точно както лъчите на Слънцето зараждат и поддържат живота на всичко.

Специалисти по енергийно въздействие казват, че тази обратна посока създава специфично завихряне и връзка с космическите енергии.

 

Скритата символика закодирана в българската шевица

лечебният ефект на българската народна музика

Магия се съдържа не само в българската народна музика, но и в шевиците ни.

Освен че са красели носиите, шевиците представлявали символи с дълбоко значение.

Тези сложни плетеници не са случайни и избродирани върху дрехите, оказват своето въздействие.

Те съдържат точни кодирани послания и символи, които са откривани по нашите земи върху керамични съдове, датиращи още от каменната ера:

  • Белият цвят репрезентира невинността, чистотата и божествената светлина.
  • Червения цвят символизира кръвта, женското начало и способността да заражда и поддържа живота.
  • Жълтият цвят е свързан със Слънцето, огъня, орисията и смъртта.
  • Зеленият цвят символизира безсмъртието и дървото на живота – универсален символ на Вселената.

Всеки край си има своята автентична носия, на която са изобразени типичните за района шевици.

В нашите шевици е вложен огромен творчески потенциал и майсторството на поколения българи.

В миналото те са били важни заради скритите значения, които днешните поколения едва започват да разгадават и тълкуват.

Бродираната магия върху носиите закриляла и пазела този, който я носи, напомняйки за единството на човека със Земята, природата и стихиите.

Дървото на Живота

Дървото но живота е универсален символ и изобразява принципа на подобието и взаимосвързаността в живота.

В шевиците то е изобразено на три степени като короната на дървото символизира горния небесен свят, стъблото е нашия материален, а корените му са подземните светове.

Богинята Майка

Предците ни са почитали женското начало, тъй като в него се съдържа потенциалът на живота. Женската енергия е съзидателна, подхранваща, поддържаща и поглъщаща. Ролята на жената в миналото е била много важна, защото тя продължавала рода.

Символът на Богинята Майка в шевиците дарявал с фертилност и плодовитост младите жени.

Петлето

Петелът е въплъщение на мъжкото начало, който е импулсът, привеждащ потенциала на женската утроба в проявление. Той символизира потентността и вечно възпроизвеждащия се живот.

Използвал се е при сватбени ритуали или като защита, понеже съществувало поверието, че с кукуригането на първите петли се прогонвали злите духове, бродещи през нощта.

Канатица

Канатицата е универсален символ за вечния живот, разпространен по различните краища на света. В българската традиция канатицата изобразява семейството, рода и народа.

Двата огледални триъгълника, докосващи върховете си, загатват за двата противоположни принципа във Вселената на мъжкото и женското начало.

Съединението им, наречено елемент „Сватба“, създава поколение, при което се добавят още два по-малки триъгълника. Когато и поколението създаде свое поколение, се добавят още два малки триъгълника и се получава „ Голяма Канатица“ – символ на рода.

След нея идва и „Великата Канатица“, при която родът е достигнал единно цяло на следващо ниво – народ. Колкото и да се усложнява фигурата на канатицата, в центъра й винаги остава единството и вечният цикъл на живота.

 

Заключение

 

лечебният ефект на българската народна музика

 

Нашите предци са познавали добре закономерностите в природата и Вселенските принципи, като са ни оставили това уникално духовно наследство, скрито във фолклорната музика и гените ни.

Благодарение на него, ние сме се съхранили и оцелели и през най-тъмните периоди от историята ни.

Какъв е лечебният ефект на българската народна музика?

Освен, че приповдига настроението и въздейства положително на психиката, музиката повлиява пряко и на физическото тяло. Направените множество клинични проучвания доказват, че всяко хоро и ръченица лекува различно заболяване.

Как влияе българската народна музика на тялото?

Пайдушкото хоро (5/8) е на честотата на любовта и подобрява функцията на сърцето, лимфната система, зрението и лекува главоболието. Еленино хоро (13/16) помага при психични разстройства. Дайчовско, Черкезко, Варненско, Грънчарско хоро (9/8) въздействат положително на съзнанието. Петрунино хоро (размер 12/16) стимулира щитовидната жлеза и гърлото и предизвиква чувство на състрадание. Ръченицата (7/8) действа благоприятно на сърцето, стимулира и функцията на хипофизната жлеза.

Какво символизира българското хоро?

Хорото се танцува в затворен кръг, обратно на часовниковата стрелка по начина, по който се движат и небесните тела, а в центъра му застава гайдарят, символизиращ Слънцето.

Категории: Здраве, Любопитно|Публикувана: 10.02.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Калина Петкова
Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 28 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 10 февруари 2023 в 10:56 | Категория: Здраве, Любопитно