Какво може цветотерапията – лечебната сила на цветовете

Обновена: 07.03.2024|
Цветотерапията, хромотерапия, лечение с цветове.

Случвало ли ви се е да наблюдавате небето на разсъмване, когато луната си отива, а слънцето още не е изгряло? Ако „да“, значи сте забелязали как висините стават ярко сини и светът се изпълва с мир и ведрина.

Светлият полъх на синевата е само един от многобройните примери за влиянието на цветовете върху човешкото настроение, емоции и мисли.

Всъщност багрите са електромагнитни вълни с различна дължина, които се отразяват от всичко наоколо. Приемаме ги с очите и ги интерпретираме с ума си.

 

Цветотерапията е стара колкото света

Цветотерапията (или хромотерапията) е била известна още в четвъртото хилядолетие преди Христа. За нея се разказва в древни манускрипти и рисунки от Персия, Египет, Гърция, Индия, Китай.

vitc 400 1
detski multi 600
vitc 400 1
detski multi 600

Например, на остров Кос, Хипократ лекувал с разноцветни мехлеми. По-късно, в град Рей, Авицена прилагал топли вани с различен цвят, според болестта.

През средновековието интересът към цветотерапията затихнал, макар че непрекъснато се ползвал целебният ефект на светлината, проникваща през витражи в храмове и катедрали, където вярващият човек намирал утеха за своята изтерзана душа.

Едва в 19-и век цветолечението се възражда чрез книгата на американския лекар Едуин Бабит –„Принципи на светлината и цвета. Целебната сила на цветовете“. Авторът подкрепя идеята за директно влияние на багрите върху нервната система.

В средата на миналото столетие учените откриват пряка връзка между очите и вегетативната нервна система (инервираща вътрешните органи) и става ясно, че тази комуникация се реализира независимо от човешката воля.

Днес множество изследвания утвърждават разбирането, че всеки цвят има вибрационна енергия, която стимулира различни, биологично активни зони в организма.

 

Съвременни проучвания

След серия експерименти, проф. д-р Падма Гулур (анестезиолог от медицинския факултет на университета „Дюк“, Северна Каролина) потвърждава виждането, че зеленият цвят облекчава болката. Освен това, според лекарката, зелените нюанси действат оздравително на пациенти с депресия.

Проф. Гулур е убедена: „в бъдеще антидепресивните лекарства ще бъдат заменени с далеч по-безопасната хромотерапия“.

Последователи на д-р Масару Емото твърдят, че водата, престояла в съд с конкретен цвят, също придобива способност да влияе върху тялото и емоциите на човека. Например, след няколкодневно съхранение в оранжев съд, водата може да стимулира кръвообращението и обмяната.

Други наблюдения сочат, че лечението със синя светлина нормализира апетита на пациенти, страдащи от булимия (вълчи глад).

Ето защо хората, които се опитват да отслабнат, е добре да ползват сини съдове за хранене. Препоръчва им се също да избягват ястия и напитки с червен цвят, защото той води до бързи, спонтанни реакции.

Тази особеност на червеното отдавна се използва в спортните състезания и маркетинга.

 

Цветотерапията и храненето

 

Цветотерапията. Кето смути с горски плодове.

 

Привържениците на това направление в нутрициологията препоръчват всекидневна консумация на различно обагрени плодове и зеленчуци, като стремежът е в менюто да присъстват поне основните цветове на дъгата. Този подход гарантира поемането на разнообразни полезни вещества.

Например:

 • В жълтите растителни храни има много каротеноиди – естествени оцветители, които укрепват имунната система, очите, сърцето и кожата.
 • Зелените зарзавати съдържат фолиева киселина, която е важен фактор за нормалния растеж и функциониране на всички клетки в тялото.
 • Сините и лилавите растителни храни са оцветени от багрила, наречени антоцианини. Те подобряват паметта и намаляват риска от заболявания на кръвоносните съдове.
 • В червените плодове и зеленчуци антоцианините се съчетават с пигмента ликопен, който неутрализира свободните радикали и допринася за предпазване от рак, сърдечно-съдови заболявания и кожни увреждания.

В някои бели зарзавати присъстват серни съединения, които активно укрепват кръвоносните съдове и костите. Едно от въпросните съединения е алицин. Той се отличава с неприятен мирис, но предпазва от настинки, понижава лошия холестерол и нормализира кръвното налягане.

 

Силата на дъгата

Както е известно, дъгата е оптично явление, свързано с появата в небето на почти непрекъснат светлинен спектър, образуван от лъчите на слънцето, падащи върху атмосферните капчици вода.

Пълната поредица на цветовете в този спектър е следната: червено, оранжево, жълто, зелено, ярко синьо, тъмно синьо, виолетово, понякога и розово.

Ето как тези цветове подпомагат цветотерапията.

 • Червено

Свързваме го с огъня и кръвта. Червеното стимулира продукцията на адреналин, повишава кръвното налягане, засилва обмяната. Препоръчва се при анемия, защото засилва производството на еритроцити.

Ако страдате от главоболие, може да намокрите червена кърпа с вода и да я сложите на главата си. След известно време спазмът трябва да премине, тъй като червеният цвят подобрява кръвообращението.

Разумно е изобилието от алени нюанси да се избягва от хора с хипертония и напрегнати нерви.

 • Оранжево

Пробужда радост, оказва общо подмладяващо действие. Помага за пречистването на организма от токсини, които влияят върху функцията на пикочния мехур, бъбреците и надбъбречните жлези.

Препоръчва се носенето на оранжеви дрехи по време на менопауза, защото този цвят стабилизира хормоналния баланс.

 • Цветотерапията с жълто

Активира мозъчната дейност, просветлява мислите. Помага срещу умора. Повишава еластичността на кожата и води до нейното подмладяване.

Може да се ползва като допълващо средство при лечението на камъни в жлъчката, проблеми в черния дроб, стомаха и далака.

 • Зелено

Отличава се с антистресов и противоболков ефект. Нормализира дейността на всички телесни системи (особено на кръвоносната и нервната). Стимулира растежа. Подходящ е за пациенти с костни фрактури, бременни жени и хора в депресия.

 • Ярко синьо

 

Цветотерапията. Здрава и щастлива млада жена скача във въздуха на плажа. Пробиотик съдейства за доброто женско здраве през лятото.

 

Действа успокояващо и просветлява съзнанието. Укрепва защитните сили на организма като попълва енергийните му загуби. Свива кръвоносните съдове. Улеснява терапията при тревожност, фобии и безсъние.

При трудно заспиване се препоръчва четене на книга под нощна лампа със син оттенък.

 • Тъмно синьо

Този цвят е силно успокояващ, релаксиращ и обезболяващ. Подпомага лечението на възпаления, изгаряния и натъртвания.

Особено внимание трябва да му отделят хората с наднормено тегло, тъй като е благоприятен фактор за нормализиране на храносмилателните процеси. Все пак е добре да се внимава с изобилието от синьо, защото ефектът на успокоение може да се трансформира в апатия.

 • Цветотерапията с лилаво

Стимулира имунната защита, поради което се препоръчва при риск от възпаление. Според някои наблюдения премахва дискомфорта в очите. Лилавото тушира нервното напрежение и облекчава усилията за преодоляване на зависимости от никотин, алкохол, медикаменти и други вещества.

 • Розово

Извиква чувства на лекота и обич, пробужда нежност. Розовият цвят подобрява настроението, успокоява нервната система и нормализира съня.

 • Сиво и кафяво

Те също се ползват за хромотерапия. Смята се, че сивото смекчава негативните влияния върху нервната система и я предпазва от умора и изтощение.

Светлите нюанси на кафявото внушават стабилност и подобряват физическата издръжливост. Тъмните кафяви тонове успокояват нервната система. Психолози препоръчват на хората с висока степен на безпокойство да се обграждат с кафяви предмети.

 • Цветотерапията с бяло и черно

Тези два крайни цвята изискват специално внимание.

Бялото е изключително лечебно и влияе благотворно на цялото тяло. Може да донесе облекчение при почти всяка болест, конфликт или ситуация.

Неслучайно белотата преобладава в лечебните заведения. И е символ на чистота, безусловна любов и духовна светлина.

Черното се използва рядко в хромотерапията. Причина за това е силната му енергия, която може да повлияе негативно на организма, създавайки усещане за потиснатост.

Смята се, че черният цвят помага при овладяване на заболявания, причинени от студ и влага. Освен това нормализира кръвното налягане.

Обличането от главата до петите в бели или черни дрехи е препоръчително в случаите, когато искаме да заявим нещо с пълна категоричност. Поетичен пример за това е „Графика“ на Димитър Стойчев:

 

„Да превъзмогнеш всички цветове,

съблазните измамни на дъгата
и да създаваш светове,

останал сам със двата цвята – на истината и тъгата.“

 

Разбира се, в усещането за цветовете има голяма доза субективност. Така че влиянието им варира при различните хора, а цветотерапията засега се приема само като допълващо лечение.

Категории: Здраве, Любопитно|Публикувана: 05.05.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

eb22f0b1122125bc6d566cc1bd539054?s=96&d=mm&r=g

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 7 март 2024 в 15:18 | Публикувана: 5 май 2021 в 15:03 | Категория: Здраве, Любопитно