Омега-3 мастни киселини – извор на красота и здраве

Обновена: 13.03.2024|
Силен имунитет и отслабване.

Може би повечето от вас знаят, че омега-3 мастните киселини са необходими за нормалното функциониране на организма, за красотата на косата и ноктите, за добрия тонус и целесъобразното хранене.

Подробно за ползите от приема на омега-3 можете да прочетете в нашата страница. Есенциалните мастни киселини съдържат елементи, които са от жизнено важно значение за тялото.

 

Омега-3 мастни киселини – защо са толкова полезни за нас?

Нашето тяло не може да произвежда омега-3 мастни киселини и затова е нужно да употребяваме храни, богати на тези киселини, или да си набавяме нужното количество чрез естествени добавки.

Съществуват три основни вида омега-3 мастни киселини:

omega3 400
omega3 600
omega3 400
omega3 600
  • DHA (докозахексаенова киселина)
  • EPA (ейкозапентаенова киселина)
  • ALA (алфа-линоленова киселина)

В организма се осъществява преобразуване на ALA в EPA и DHA. Както споменахме и по-горе, последните не могат да се произвеждат в организма и затова трябва да се внасят в него чрез външен прием.

Омега-3 мастните киселини са основна съставка на рибеното масло, което, както всички знаем, е една от най-старите хранителни добавки.

Плюсът на омега-3 мастни киселини под формата на добавки е, че чрез този вид прием се избягват тежките метали, живак, олово, магний и други. А тях можем да приемем с морските продукти, богати на иначе така важните мастни киселини.

 

Какво представляват омега мастните киселини?

Ще пресъздадем един много бърз урок по химия, за да обясним по лесен начин какво представляват мастните киселини омега. Мазнините са един вид строителен материал за стените на клетките – те са изградени от мастни киселини.

Всички мастни киселини имат четно число въглеродни атоми, които са свързани помежду си с вериги. Някои от мазнините съдържат прости връзки между въглеродните атоми и се наричат наситени мазнини, други имат двойни връзки и се определят като ненаситени. Омега-3 са естествени ненаситени мазнини, които науката определя като значително по-полезни от наситени мазнини.

 

Химична структура на омега-3

Нека да кажем още няколко думи за химичната им структура: началото на въглеродните вериги се нарича алфа, а краят – омега. Омега-3 мастни киселини имат числото 3 в името си, тъй като първата молекула с двойна връзка се намира на третия въглероден атом от омега-края (същата логика намираме и в структурата на омега 6 и 9 мастни киселини).

Сами разбирате в колко различни аспекти участват тези така нужни за тялото ни киселини. Редовният им прием осигурява нормалното функциониране на целия организъм, като умът ни остава буден, а тялото енергично и подмладено.

 

Кои системи благоприятстват омега-3 мастните киселини?

Сърдечно-съдовата система

Още през 1970 година датският лекар Йорн Дуерберг установил, че гренландските ескимоси рядко страдат от сърдечно-съдови заболявания. Оказало се, че те се хранят основно с мазни риби. Чрез това изследване омега-3 мастни киселини били първи вписани в историята на човечеството като средство за борба със сърдечно-съдовите заболявания.

ЕРА и DHA са способни да понижат нивото на липидите в кръвта – те демонстрират хиполипидни свойства. Също така регулират възпалителните процеси на кардиомиоцита (сърдечно мускулната тъкан) и противодействат на аритмиите на сърцето.

Едно от най-важните им свойства е противодействието на повреждането на стените на съдовете, причинено от стрес.

Омега-3 допринасят за намаляване на вискозитета на кръвта, което, от своя страна, намалява риска от образуване на кръвни съсиреци и развитие на остър инфаркт на миокарда.

Влияние върху човешкия мозък и нивото на интелигентност

Недостатъкът на мастни киселини омега-3 може да доведе до преждевременното остаряване на мозъка и снижаването на интелектуалните способности на човек. Тези данни са потвърдени от множество различни изследвания.

Едно от тях, проведено в Калифорнийския университет, обхваща 1575 души, които нямат никакви признаци на понижен интелект. Средната възраст на всички участници била 67 години. Те преминали през обстойни изследвания на мозъка и неговите функции. Оказало се, че обемът на главния им мозък бил по-малък от този на участниците с най-ниско съдържание на омега-3 в кръвта.

Освен това у тях са открити и най-ниски стойности на зрителната памет, абстрактно мислене и способност за вземане на няколко решения едновременно.

 

Дефицит на омега-3

По мнения на лекари и специалисти омега-3 киселините са най-важната съставна част от хранителните режими на съвременния човек, що се отнася до тяхното свойство да съхранят нормалните функции на мозъка и да го защитят от бъдещи деформации.

Недостатъчният прием на омега-3 е обяснение за множество умствени разстройства, а дори и за появата на такива състояния като:

  • депресия
  • слаба памет
  • нисък интелект
  • неспособност към запомняне и учене на нови знания
  • преждевременна старост
  • лошо зрение и други по-тежки заболявания

 

Красива и млада кожа

Омега-3 киселините са изключително важни за доброто състояние на кожата. Те притежават силни антиоксидантни свойства, които не позволяват на кислорода да увреди кожата. Те ефективно прекъсват хроничното възпаление, но и не позволяват на колагена да се руши, като по този начин забавят нейното стареене.

Освен че се борят с възпаленията по кожата, омега-3 въздействат и на вътрешните органи, тъкани и мускулни връзки. Тези мастни киселини имат пряко влияние върху механизмите за стареене на кожата – освен че те поддържат нейния млад и здрав вид, те я предпазват и от вредните ултравиолетови лъчи.

Много хора, страдащи от екземи и псориазис, отчитат подобрение на състоянието на кожата си при редовен прием на омега-3 мастни киселини. До този момент не е открито друго вещество, което да подобрява състоянието на основата на кожата, като ефективно се бори с нейното стареене и разрушаването на колагена в нея. Неслучайно модели от световно ниво приемат редовно омега 3 капсули.

 

Омега-3 и опорно-двигателната система

Лекарите разделят 3 основни механизма на действие на омега-3 мастни киселини, които способстват поддържането на здрави кости и връзки.

  1. Първият механизъм е активация на процесите по костообразуване в подрастваща възраст и противодействие на развитие на остеопороза.
  2. Вторият механизъм е забавянето на разпада на колагеновите влакна на ставния хрущял при възпалителни заболявания на ставите.
  3. Третият механизъм е спад в активността на възпалителни реакции в тъканите на ставите, т.е. премахване на възпалението и болката.

 

 

Омега-3 в спорта

 

Омега-3. Йо-йо ефект. Правилно дишане по време на тренировка.

 

Отдавна е известно, че мазнините са неразделна част от всяка диета, т.е. те са необходими на всеки, който иска да контролира теглото си, да има красиво стегнато тяло и мускулатура.

При редовни и активни занимания със спорт или фитнес омега-3 киселини намаляват вискозитета на кръвта, благодарение на което се понижава кръвното налягане. Тези киселини, укрепвайки стените на кръвоносните съдове, намаляват риска от инфаркти и инсулти. Освен това, противопоставяйки се на възпаления, се намалява времето за възстановяване на организма след тренировки.

Омега 3 мастни киселини помагат за:

  • увеличаване на чистата мускулна маса
  • ускоряват обмяната на веществата
  • при редовната им консумация организмът лесно усвоява калций
  • укрепват имунната система
  • ефективно се борят със състоянията на депресия, подобряват настроението
  • повишават устойчивостта на психологически стрес по време на спортни тренировки и състезания
Категории: Здраве, Витамини и минерали|Публикувана: 24.10.2018|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Автор: For Life

Avatar of For Life

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 17:32 | Публикувана: 24 октомври 2018 в 16:41 | Категория: Здраве, Витамини и минерали