Марс в астрологията

Обновена: 20.01.2024|

Марс е планета от земен тип, тъй като периодът й на завъртане около своята ос и смяната на годишните времена наподобяват тези на Земята.

Обикаля около Слънцето за 687 дни и остава около 57 дни във всеки знак от зодиака. Характерният й ярък цвят й е донесъл името „червената планета“.

 

Характеристики на Марс в астрологията

Марс управлява знаците Овен и Скорпион, намира се в екзалтация в Козирог, в падение в Рак и в заточение във Везни.

В астрологията тази планета се води малефик, тоест злосторна, тъй като провокира всички нисши импулси и страсти в човешката природа.

Но всъщност принципът на Марс е много важен, тъй като той носи импулса на мъжкото начало и агресията, която разрушава старото, за да даде път на новото.

Агресията се възприема предимно в негативното си и деструктивно проявление, но има съществена роля – тя провокира акта на съзиданието, който ни събужда от инертността на плътния свят.

Тя предшества и предизвиква действието, което създава, организира, структурира и манифестира.

Глифът на Марс е кръг със стрелка, сочеща нагоре. Кръгът е символ на Духа, на непроявения живот, а стрелката изразява стремителността и импулса за проява и изява.

Глифовете на Марс и Венера представят също и половата идентичност, като марсовите принципи са по-характерни за мъжете, а венерините – за жените.

 

Арес

В митологията Марс е персонифициран в образа на кръвожадния и жесток бог на войната Арес. Той е сред най-презрените богове на Олимп, като дори самата му майка Хера проклинала деня, в който той се е родил.

Въпреки че е бил божество, той не е почитан и от древните гърци, тъй като в отмъстителния му нрав те не виждали нищо благородно и достойно.

Често е призоваван като покровител на воини и войници и името му е свързвано с насилието и хаоса, които съпътстват войната.

В битките си богът на войната е представян как влиза тежко въоръжен с колесница, управлявана от синовете му Деймос, който бил ужасът, и Фобос, който бил страхът.

Арес е лицето на жестоката, насилствена и подмолна страна на войната, докато сестра му Атина Палада представяла стратегическата, находчива и изобретателна част от военното изкуство.

Но под маската си на свиреп и агресивен воин, той бил описван и като страхлива и лесно ранима фигура, която често е изправяна пред поражение в битките си. За разлика от Арес, неговият римски еквивалент – Марс бил на голяма почит сред римляните.

Той е представен втори след Юпитер и под властта му са били бойните изкуства и спорта, които акцентирали качества на дисциплина и стратегия. Марс е смятан за смел, честен и силен воин, побеждавайки враговете в името на мира и просперитета на Древен Рим. 

 

Значението на Марс в астрологията

 

марс в астрологията

 

Марс е електрическата, изходяща, позитивна мъжка страна, която разделя и осъществява експресията. Във високото си проявление той служи за насочване на нашата естествена енергия към осъществяването на целта на слънчевия ни знак.

В мунданната астрология (клон на астрологията, изучаващ световните процеси) управлява военните сили, войните, конфликтите, престъпленията, свързани с насилие, физическите дейности, атлетизма и състезателните спортове.

 

Марс в знаците

В наталната карта Марс показва как изявяваме нашата лична воля и жизнена енергия, какви цели си поставяме, какво ни мотивира да предприемаме действие и как отстояваме личните си граници.

Той управлява нашето сексуално желание, привличане и начина, по който изразяваме нашата сексуалност. Марс също представя нашите страсти и интереси в живота, карайки ни да преследваме това, което ни вълнува.

Марс в Овен

Марс в Овен се счита за мощно разположение, защото планетата е естествен управител на самия знак. Тази комбинация има тенденцията да усилва чертите, свързани както с Марс, така и с Овен.

Тези хора са смели, страстни и устремени личности, които не се страхуват да поемат рискове и да преследват целите си енергично.

Известни със своя пионерски дух и безстрашие, те са винаги готови да се изправят лице в лице с предизвикателствата.

Притежават естествено лидерско качество и процъфтяват в ситуации, които изискват поемане на отговорност и вземането на бързи решения.

Въпреки това е добре да поработят върху склонността си към импулсивни и необмислени действия без да мислят за последствията.

Те са изключително активни в сексуалния си живот и търсят партньори, които да съответстват на тяхната интензивност.

Марс в Телец

При разположението на Марс в Телец имаме един практичен и методичен подход към предприемането на действия. Тези хора предпочитат да начертаят подробен план и, въпреки че напредват по-бавно, го правят сигурно и стабилно.

Те имат склонността да се придържат към това, което е познато и удобно, и понякога дълго се съпротивляват на промяната.

Малко вероятно е да прибързват с импулсивни решения, тъй като са заредени с много търпение и са готови да изчакат най-подходящия момент.

Те също могат да станат упорити и гъвкави, но ако бъдат извадени извън техните граници и комфортна зона.

В сексуално отношение са много чувствени, отдадени и романтични, но имат склонността да подхождат собственически към партньорите си.

Марс в Близнаци

 

марс в астрологията

 

Хората с Марс в Близнаци притежават едно доста бързо мислене и умствена ловкост. Те умеят да обработват информация и да се изразяват вербално.

Отличават се в преговори, дебати и интелектуални занимания, които изискват ефективни комуникационни умения.

Те са многостранни и гъвкави в подхода си към живота и се чувстват комфортно с промяната, като са умели в това да се приспособяват към нови обстоятелства и предизвикателства.

Умеят бързо да адаптират стратегиите си, за да отговарят на различни ситуации, но неспокойната им природа понякога може да ги доведе до повишена нервност и нетърпение.

В сексуалния си живот те имат нужда от партньори, които им осигуряват умствена стимулация и които са отворени да опитват нови неща и да експериментират.

Марс в Рак

Хората, чието разположение на Марс е в Рак, се отличават с предоставянето на емоционална подкрепа и създаването на топла и сигурна среда за другите.

Мотивирани са да предприемат действия, когато е необходимо, и да осигурят благополучието на семейството и близките си.

Могат да бъдат подтикнати към действие, когато се чувстват емоционално мотивирани или когато искат да съобщят чувствата си на другите.

Те се вслушват в интуиция си и имат силен инстинкт, като разчитат най-вече на своите чувства и предчувствия. Този интуитивен подход им помага да се ориентират пред предизвикателствата и да вземат решенията, които са в съответствие с техните емоционални нужди.

Но този превес на емоциите над разума понякога ги откъсва от обективното оценяване на ситуациите.

В интимните взаимоотношения доверието е от първостепенно значение за тях и може да им е нужно повече време, за да изразят своята сексуалност.

Марс в Лъв

Когато Марс е позициониран в Лъв, имаме едно естествено лидерско качество и една харизматична енергия. Тези хора заемат челните позиции и не се страхуват да поемат отговорността в различните ситуации.

Те вдъхновяват със своята увереност и ентусиазъм и имат способността да мотивират и другите към действие.

Притежават един естествен порив и жажда за живот, като внасят усещане за вълнение и драма в действията си, подхождайки към задачите си с усет и чувство на величие.

Склонни са към възгордяване с постиженията си и могат да се почувстват разочаровани, ако не получат признанието, което вярват, че заслужават.

Тяхната сексуалност е интензивна, изразителна и дори драматична. Те са страстни любовници и обичат да са в центъра на вниманието, но и са готови да се отдават напълно на своя партньор.

Марс в Дева

 

марс в астрологията

 

Хората с Марс в Дева имат един практичен и методичен подход към предприемането на действия. Те внимателно преценяват ситуациите и планират действията си щателно.

Това разположение ги дарява с умението да забелязват и незабележимите грешки и несъответствия и могат да използват това качество в своя полза в различни области на живота.

Притежават остро око за детайлите и се справят отлично със задачи, които изискват прецизност и внимателно наблюдение.

Те се стремят към ефективност и резултатност в начинанията си, но са склонни да си поставят прекалено високи критерии и затова трудно поемат рискове.

Може да са донякъде сдържани, когато става въпрос за открито изразяване на сексуалните им желания, като често подхождат критично към себе си или партньорите си, стремейки си да подобрят и усъвършенстват постоянно своите техники.

Марс във Везни

Когато Марс влезе във Везни, се поставя силен акцент върху връзките. Тези хора се радват на партньорството и сътрудничеството и се мотивират да предприемат действия, които подобряват качеството на техните взаимоотношения.

Те имат силно чувство за честност и справедливост и се борят за равенство. Готови са да предприемат действия, които защитават правата на другите.

Понякога обаче са прекалено нерешителни и дълго претеглят множество опции и гледни точки, опитвайки се да намерят точния баланс, преди да предприемат действие.

В сексуално отношение ценят комуникацията, като се стремят да разберат желанията и предпочитанията на партньора си и са готови на компромиси.

Марс в Скорпион

Марс в Скорпион образува една изключително силна и мощна енергия. Тези хора имат дълбок резервоар от страст и решителност, които подхранват действията им.

Техният подход към живота е с чувство на интензивност, като са готови да се изправят пред предизвикателства и да навлизат в дълбините на всяка ситуация.

За тях промяната е възможност за растеж и те не се страхуват да се изправят пред страховете си или да се гмурнат в дълбините на собствената си психика, за да постигнат лична трансформация.

Имат непоколебима воля и решителност да постигат целите си и притежават силен стремеж. Готови са да инвестират време и усилия, за да преследват това, което желаят, но понякога могат да бъдат безмилостни в стремежа си към успех.

Хората с това разположение имат една особено силна сексуална енергия. Те не се страхуват да изследват табутата и скритите аспекти в човешките желания. А тяхната вродена интуитивност им помага да отгатват неизказаните нужди и предпочитания на партньора си.

Марс в Стрелец

 

марс в астрологията

 

Хората с Марс в Стрелец притежават естествен оптимизъм и ентусиазъм, като подхождат към живота с положителен поглед и вдъхновение към по-глобалните идеи и възможности.

Те имат жажда за живот и могат да мотивират и вдъхновяват другите със своята заразителна и безгранична енергия.

Винаги търсят нови преживявания и се радват да изследват света около тях, като процъфтяват в предизвикателствата и са готови да поемат рискове, за да преследват целите си.

Ценят автентичните и откровени хора, но понякога поради своята прямота и честност може да изглеждат груби или нетактични.

В сексуалните си отношения те ценят непредубедеността и имат по-игрив подход. Те са спонтанни и приключенски настроени, като рутината и монотонността може да ги отблъснат.

Марс в Козирог

Хората с Марс в Козирог имат силен стремеж и мотивация да постигат своите цели и амбиции, като работят усърдно, за да ги превърнат в реалност.

Те притежават чувство за отговорност и са готови да положат необходимите усилия и отдаденост, за да успеят.

Може да изглеждат по-сдържани и да не са толкова външно изразителни или импулсивни, колкото хората с Марс в другите знаци.

Но те притежават изключителна решителност и постоянство, която им помага да преодоляват препятствията и неуспехите. Не се отказват лесно, но имат склонността да поставят кариерата на първо място.

Тези хора имат силно желание за успех и постижения във всички области на живота си, включително и в секса.

Те не прибързват със сексуалните отношения, а предпочитат да отделят време, за да изградят доверие и да създадат солидна основа във връзката.

Марс във Водолей

Хората с Марс във Водолей имат силна нужда от независимост и свобода. Те маршируват в ритъма на собствения си барабан и не се поддават лесно на обществените норми и правила.

Тези хора са бунтари по дух и са известни със своята непредубеденост и желание да изследват нови и нетрадиционни идеи.

Съпротивляват се на ограничението от традиционните структури и могат да оспорят властта или установените системи.

Дълбоко загрижени за колектива и често мотивирани от желание да създадат положителна промяна в обществото, водени от хуманитарни идеали. Имат силно развито чувство за справедливост и могат активно да участват в активизъм или социални каузи.

Нуждата им от индивидуалност и свобода обаче ги затруднява в създаването на сериозна връзка, като може да проявят склонност към полигамни партньорства. 

Те се привличат от алтернативни или нетрадиционни сексуални практики и обичат да прекрачват границите.

Марс в Риби

 

марс в астрологията

 

Хората с Марс в Риби често имат силни духовни наклонности. Те са привлечени от мистичното и може да имат дълбока връзка с невидимите сфери.

Обичат да изследват различни духовни практики, медитация или да участват в саморефлексия, за да се свържат с вътрешната си същност и Вселената.

Ценят хармонията и понякога е предизвикателство за тях да се наложат уверено. Склонни са да се оттеглят в собствения си вътрешен свят или да търсят утеха в творчески или духовни изходи.

Важно е да намерят едни здравословни начини да се справят със стреса и да се изправят пред реалността, вместо да я избягват.

Тези хора са силно емпатични и интуитивни и умеят да усещат желанията и нуждите на другите, като често дават приоритет на удоволствието на партньора си в сексуалната игра.

Какво символизира Марс в астрологията?

Марс управлява нашето сексуално желание, привличане и начина, по който изразяваме нашата сексуалност и представя нашите страсти и интереси в живота, карайки ни да преследваме това, което ни вълнува.

Какво показва Марс в наталната ни карта?

В наталната карта, Марс показва как изявяваме нашата лична воля и жизнена енергия, какви цели си поставяме, какво ни мотивира да предприемаме действие и как отстояваме личните си граници.

Кой знак управлява Марс?

Марс управлява знаците Овен и Скорпион.

Категории: Астрология|Публикувана: 09.06.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Калина Петкова
Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

  • Юпитер в астрологията.

    Какво представя принципът на Юпитер в астрологията и как да го тълкуваме в различните знаци, разглеждаме в статията.

  • Планета Венера в астрологията.

    Какво символизира Венера в астрологията и какво показва позицията й в наталната карта, разглеждаме в статията.

  • Меркурий.

    Разглеждаме какво символизира Меркурий в астрологията и как влияе, когато попада в различните зодиакални знаци.

Оставете коментар

Обновена: 20 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 9 юни 2023 в 11:01 | Категория: Астрология