Зодия Телец – характеристика и хранителен режим

Обновена: 01.03.2024|

В тази статия ще ви разкажем за зодия Телец и всичко, което се отнася до неговия магнетичен и обаятелен темперамент.

Кои са силните и слабите черти от характера на Телците, към какви здравословни проблеми са предразположени, кои билки са подходящи и какъв е най-благоприятният хранителен режим за тях.

Освен за хората със слънчев знак Телец, информацията е подходяща и при хора с изгряващ знак Телец.

 

Характеристика на зодия Телец

 

Дата по тропичен зодиак 20 април – 20 май
Дата по сидерален зодиак 14 май – 21 юни
Съзвездие Бик
Екзотеричен управител Венера
Езотеричен управител Вулкан
Символ Бик
Глиф Зодия Телец.
Стихия Земя
Модалност Фиксиран
Светоглед Рационализъм
Алхимична операция Сублимация
Камък Аквамарин, ахат, тюркоаз, сапфир
Част от тялото Лице, шия
Чакра Аджна
Предразположеност към Проблеми с гърлото, шията, ларинкса, храносмилателни нарушения, забавен метаболизъм
Подходяща храна Пролетни плодове и зеленчуци, млечни продукти, храни богати на йод и натриев сулфат
Подходящи партньори Скорпион, Дева, Козирог
Подходящи професии Градинарство, кулинария, изкуства, финанси, креативен дизайн, архитектура
Цвят Небесно-син
Число 6

 

Зодия Телец.

 

Телецът е вторият знак от зодиака и е представен от символа на бика. Той принадлежи към земната триада и изразява формената страна на нещата.

Ключовите думи при тази зодия:

 • Стабилност
 • Сигурност
 • Методичност
 • Постоянство
 • Издръжливост
 • Заземеност

Той изразява стойността на притежанията, материалните блага, изобилието, удоволствията и красотата на проявения свят.

Като земен и фиксиран знак, Телецът притежава най-силната връзка със земната стихия и знае най-добре как да владее и оползотворява ресурсите на физическото измерение.

Телецът е връзката с енергиите на Земята и тяхната употреба от човека. Често той е наричан „рогът на изобилието.“

Времето в годината, през което Слънцето преминава в знака на Телеца, е времето, в което всичко започва да укрепва, узрява и да дава плода си.

Качеството на Телеца е да фиксира и заземява и това отрежда ролята му в зодиака да продължава това, което е било инициирано от Овена.

Телците притежават изключителен усет за хармония, естетичност и нюх към изкуствата. Те са под управлението на Венера, която изразява красотата и съвършенството на формите.

В този знак Луната е в екзалтация, като лунният принцип в астрологията е този, който организира и манифестира в проявения свят духовната искра на слънчевия принцип.

 

Физическа конституция на Телец

Телците се характеризират с масивна конструкция, добре сложени пропорции на тялото и физическа красота, като обаче са най-склонните да трупат излишни килограми.

Те се отличават с голямо търпение, спокойствие и постоянство. Тези техни качества им помагат винаги да довършват това, което са започнали и да берат плодовете на своя труд, дори и след дълги усилия.

Светогледът на зодия Телец е рационализъм. Смисълът на идеала е да се реализира и рационализмът е това, което свързва света на идеите и материалния свят.

Връзката между главата с останалата част на тялото се осигурява от врата. За да се осъществи и въплъти една идея, е нужно първо да се изговори.

В областта на шията се намира ларинкса, който участва в образуването на гласа. Под управлението на зодиакален знак Телец е гласа.

Зодия Телец отговаря още за шията и нарушенията в тази област говорят за разминаване между идеал и реалност. Родените под този земен и фиксиран знак са с много твърди убеждения и възгледи, които трудно или никога не променят.

Най-характерното за енергията на зодия Телец е необходимостта от сигурност. Този знак представя ресурсите и ценностната система. Липсата на необходимата стабилност води до нарушения в областта на шията.

Страхът от липсата на базова основа, осигуряваща обезпечаването в материален аспект, може да доведе до проблеми с щитовидната жлеза. Това е най-уязвимото място при Телците.

Зодия Телец представя най-неподвижния и земен принцип в човек – той е материята в нейната най-твърда и инертна форма.

Представителите й са предразположени да проявяват по-бавен метаболизъм и наддаване на телесно тегло, което се сваля трудно. Това говори за застой, мудност и инертност в мислите, което на физическо ниво намалява огъня в организма и забавя обмяната на веществата, тъй като този процес е огнен.

 

Най-подходящ хранителен режим за зодия Телец

 

зодия Телец, характеристика и хранителен режим

 

Телците са известни с любовта си към храната. Това е начин, чрез който те укрепват връзката си със земята и балансират енергията си.

Под управлението на този зодиакален знак е вкуса и удоволствието от него, затова и за представителите му количеството и качеството на храната имат голямо значение.

Важно е тя да бъде разпределяна на по-малки порции, които се консумират по-често през деня, за да се избягва преяждане. Солта на Телеца е натриевият сулфат, който допринася за изхвърлянето на излишните течности от тялото и предотвратява задържането на вода, към което са склонни Телците.

Най-подходящите храни за тях са пролетните плодове и зеленчуци, както и млечните продукти. За щитовидната жлеза е необходимо да си набавят достатъчно количества йод, като включат в диетата си храни, които го съдържат.

Сред най-благоприятните храни за зодия Телец са:

 • Ягоди
 • Боровинки
 • Малини
 • Череши
 • Вишни
 • Млечни продукти
 • Яйца
 • Аспержи
 • Спанак
 • Цвекло
 • Карфиол
 • Краставици
 • Зелени кълнове
 • Репички
 • Сурови ядки
 • Водорасли
 • Маслини

 

Билки, които са подходящи за зодия Телец

Най-добро въздействие върху слабите места на Телците оказват ментата, мащерката, бялата ружа, борови връхчета и жълтият кантарион.

За подобряване на храносмилателните процеси – розмарин, риган и анасон.

 

Кои са най-подходящите партньори?

Телците са много привлекателни и тяхната атрактивна външност лесно печели сърцето на противоположния пол.

Зодия Телец се свързва със сигурност, стабилност и материална основа, затова и представителите й търсят тези качества при избора си на партньор. 

Добър съюз би се получил с другите две земни зодии – Дева и Козирог, както и с представителите на Скорпиона, тъй като въпреки че са противоположни знаци, между тях има много общи черти. 

 

Архетип Телец

Чистият архетип на Телеца е олицетворение на материнската енергия и цялото великолепие на Вселената в нейния формен аспект.

Вторият знак от кръга на живота въплъщава творящия импулс в земна форма и неговата роля в зодиака е да манифестира огнената искра на Твореца.

Формите са звук, вибрация и светлина и чрез тях се разкрива красотата на Творението. Първичният звук АУМ придобива материално изражение чрез знака на Телеца. Той е израз на стремежа на Творението към съвършенство чрез красотата на формите.

Телецът разкрива изобилието и богатството в природата. Той представя творческото възраждане и красотата, която носи пролетта. Ключовата нота при архетип Телец е укрепването и придобиването на стабилност, изобилието и плодородието.

На мунданно ниво управлява земеделието и скотовъдството. Под управлението на този знак също са металите силиций и мед.

 

Телец в митологията

Тези качества като сила, мощ, последователност и лоялност, се свързват с бика. Образът на бика срещаме на висока почит в много древни култури.

В Египет бог Апис е изобразяван като бик със слънчев диск и е символизирал плодородието и материалното изобилие. Той е бил свързван с годишния прилив на река Нил, който напоява почвата и дарява с изобилието на природата.

В Индия бикът се смята за силата, която идва от Сома – индуиски лунен бог на плодородието и една от формите на Индра, а в Месопотамия се е вярвало, че благодарение на съвкуплението между богът-бик и майката-крава се случва годишния прилив на река Тигър.

В древногръцката митология Зевс приема формата на силен и масивен бик, който носи цяла Европа и остров Крит на гърба си.

Афродита, която притежавала идеална физическа красота и съвършени пропорции и Деметра, богинята на плодородието и изобилието, също се свързват със зодия Телец

 

Символ Бик

 

зодия Телец, характеристика и хранителен режим

 

Бикът е символ на огромна сила, мощ и стабилност, която се свързва с това животно. Неговите рога са насочени и извити нагоре, приемащи формата на лунния полумесец.

Луната се води формообразуващ аспект и в астрологията често се нарича „Майката на формите“. Телецът символизира лунния принцип в природата, който възприема и отразява слънчевата светлина, концентрира и пренасочва енергията на Слънцето за биологичните процес, случващи се на Земята.

Глифът на зодия Телец е съставен от кръг – символ на духа, и полумесец – символ на душата. В него душата започва да чувства и опознава проявленията на духа чрез желанието.

След като идеята се появи в ума, тя трябва да бъде наситена с желание, за да се реализира и прояви във форма, затова в Телец се ражда желанието.

 

Силни и слаби черти на зодия Телец

В ниското си проявление Телците не обичат промяната и са склонни към прекалено материалистичен възглед и подход към живота, закостенялост в мисленето и ценностната система. Те са сред най-инатливите знаци в зодиака и изключително трудно променят убежденията си.

При средно проявление на архетип Телец се отличават положителните качества на Венера като трудолюбие, мекота в характера, естетичност, хармония, търпение, постоянство, смирение.

При високо проявление Телец се поема под управлението на Вулкан – върховният римски бог на занаятите и майсторството (Хефест в древногръцката митология). Той символизира господството на духа над материята и духовната мисия на зодия Телец е да овладее до съвършенство материалния свят.

 

Известни личности, които са представители на зодията

Сред представителите на Телеца са:

 • Уилям Шекспир
 • Имануел Кант
 • Карл Маркс
 • Владимир Ленин
 • Зигмунд Фройд
 • Пьотър Чайковски
 • Елизабет втора
 • Папа Йоан Павел втори
 • Борис Христов

С какво се характеризира зодия Телец?

Телците се характеризират с голямо търпение, спокойствие и постоянство. Тези техни качества им помагат винаги да довършват това, което са започнали и да берат плодовете на своя труд, дори и след дълги усилия.

Кои са най-подходящите партньори за зодия Телец?

Най-подходящи партньори за Телците са зодия Скорпион, Дева и Козирог.

Към какви неразположения са склонни?

Телците са най-предразположени към проблеми с гърлото, шията, ларинкса, храносмилателни нарушения, забавен метаболизъм.

Кои храни са най-подходящи за тях?

Храните, богати на йод и натриев сулфат са най-благоприятни за зодия Телец.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]
Категории: Астрология, Хранене и видове храни|Публикувана: 21.04.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Калина Петкова
Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 1 март 2024 в 16:23 | Публикувана: 21 април 2023 в 10:19 | Категория: Астрология, Хранене и видове храни