Зодия Близнаци – характеристика и хранителен режим

Обновена: 01.03.2024|
Зодия Близнаци.

Днес стигаме до зодия Близнаци и техния изключително енергичен и харизматичен темперамент. Ще ви разкрием кои са силните и слабите им страни от характера и кой е най-подходящият хранителен режим, според физическите и психологическите им особености.

Ще ви разкажем и към какви физически проблеми са предразположени и кои билки са най-полезни за тях. Тази статия е подходяща за хора, които са със Слънце или асцендент Близнаци.

 

Характеристика на зодия Близнаци

 

Дата по тропичен зодиак 21 май – 21 юни
Дата по сидерален зодиак 21 юни – 21 юли
Съзвездие Близнаци
Екзотеричен управител Меркурий
Езотеричен управител Венера
Символ Близнаците
Глиф gemini
Стихия Въздух
Модалност Мутабилен
Светоглед Математизъм
Алхимична операция Фиксация
Камък Кехлибар, златист топаз, ахат
Част от тялото Рамене, ръце
Чакра Вишхуда и Анахата
Предразположеност към Заболявания на нервната система, неспокойство, безсъние, неврастения, проблеми с бронхите и белите дробове, невралгия на ключицата и раменния пояс
Подходяща храна Храни богати на калиев хлорид и омега-3 и 6
Подходящи партньори Стрелец, Везни, Водолей
Подходящи професии Медия, търговия, публицистика, журналистика, книгоиздаване, реторика, драматургия, актьорско майсторство, научна дейност в точните науки
Цвят Синьо-зелен
Число 5

 

Зодия Близнаци.

 

Близнаците са третият знак от зодиака и първият въздушен. Те са и мутабилни, което придава типичната им гъвкавост, адаптивност и променливост.

Характерно за тях е постоянното движение, бързина в мисленето и висока умствена енергия. Те са много енергични и изглежда, че никога не се спират. 

Те са знака на комуникацията, събирането и споделянето на информацията, създаването на връзки, взаимовръзки и обмен с другите.

Зодия Близнаци са изключително свързани с логиката, мисленето и разсъжденията. Тяхното умение да не вкарват излишно емоции им позволява да бъдат изключително обективни.

Близнаците се славят със своята общителност, комуникативност и красноречие. Те са двойствен знак, като могат да разглеждат нещата от различните им гледни точки.

Тази тяхна способност да виждат и разбират и двете страни на монетата им е донесла славата на двулични, но в тях наистина живеят двамата братя близнаци – Полукс и Кастор.

Въздушната им енергия ги свързва с менталните светове и тяхната зона на действие е тази на мисълта и ума – сферата на Хермес.

Те се изразяват субективно и обективно като събират впечатленията от външния свят и ги преработват чрез мисълта. Близнаците са много приспособими, тъй като умеят да улавят и имитират различните типажи.

Въпреки че попиват всичко около себе си, за разлика от водните знаци, те могат да бъдат обективни, както въздухът запазва своята форма.

Умът на Близнака е изключително възприемчив и умее да събира, обработва и синтезира информация от много места и под различни ъгли.

Но това и предизвиква големи вътрешни противоречия в тях, поради което често ги определят като неспокойни, променливи, противоречиви, повърхностни и дори лицемерни.

Те винаги трябва да търсят и другата половина в себе си и да се стремят към синтеза с помощта на техния езотеричен управител Венера.

 

Физическа конституция на зодия Близнаци

Физически Близнаците винаги притежават доста младолик вид, изключително подвижни са и имат обикновено среден ръст и слабо телосложение.

Представителите на тази зодия се характеризират с много висок умствен заряд и повишена възбудимост, при което често изглеждат нервни и неспокойни.

Светогледът на зодия Близнаци е математизъм. В математиката всичко е точно, подредено и не подлежи на различни интерпретации – то е факт. Числото е единственото точно и безлично изражение на природата и е в основата на всички проявления в света.

Математиката дава решения на определени казуси и това е ролята на Близнака в зодиака. Те изграждат основата от логическите взаимовръзки и чрез познанието на обективния свят постигат мъдростта в субективния.

Тази зодия се разглеждат като силите, формиращи симетричността в тялото – две рамена, две ръце, две гласни струни, два главни бронха, два бели дроба – те формират двойствеността в човешката природа.

Те са знакът на комуникацията, а с нея са свързани гласните струни, белите дробове и също ръцете. За да се възпроизведе гласът, който е под управлението на Телец, е нужен въздух.

След като въздухът излиза от белите дробове при издишване, създава вибрация на гласните струни, които възпроизвеждат звук. Този процес се управлява от зодия Близнаци.

Процесът на дишане е тясно свързан с комуникацията и проблеми с белите дробове, обструктивни болести и астма възникват при проблем с издишването – комуникацията е блокирана, човек не изразява наистина това, което мисли.

Когато принципът на общуване е нарушен, проблемът идва от мислите, които са функция на менталното тяло – сферата на Меркурий. Ако Близнаците не се справят с вътрешния конфликт и бремето на противоречивите си представи, това се проявява като проблеми с нервната система.

Комуникацията също е свързана и с ръцете – те помагат за по-голяма изразителност на съдържанието, идващо чрез думите.

Най-често срещаното проблемно място за тях са ръцете. Те трябва да внимават с умственото претоварване, както и претоварването в областта на китките.

 

Най-подходящ хранителен режим за зодия Близнаци

 

Зодия Близнаци, характеристика, хранителен режим

 

Солта на зодия Близнаци е калиев хлорид. Нужно да си набавят достатъчно от него, тъй като той осигурява свободен кръвен приток и поддържа правилната функция на дихателната система.

За нервната система трябва да включат в диетата си още и храни богати на омега-3 и омега-6 киселини.

Ето и едни от най-благоприятните храни за зодия Близнаци:

 • Ориз басмати
 • Киноа
 • Зеле
 • Броколи
 • Краставици
 • Домати
 • Моркови
 • Зелен и червен боб
 • Орехи
 • Грозде
 • Круши
 • Портокали
 • Лимони
 • Грейпфрути
 • Сливи
 • Праскови
 • Семена от карфиол

 

Билки, които са подходящи за зодия Близнаци

За подкрепа на нервната система за Близнаците най-полезни са валерианата, глог, жълт кантарион и нард.

При проблеми с белите дробове и бронхите – евкалиптови листа и лайка. Благоприятно действие им оказват още и кимион, копър, магданоз, черен оман, върбинка, тамян, девисил и червена детелина.

 

Кои са най-подходящите партньори?

Близнаците лесно влизат в съзвучие с енергията на останалите зодии, затова и при тях са успешни партньорствата с всички други зодии.

Най-хармонични могат да бъде съюза им с другите две въздушни зодии – Везни и Водолей, както и с любопитните и философски настроени Стрелци

 

Архетип Близнаци

Знакът на Близнаците по природа е преимуществено интелектуален, отколкото емоционален. Те са първите в зодиака, чийто символ е представен от човешки фигури.

Това е издигането от емоционалната природа на животинското начало и придобиването на самосъзнание, осъзнаването на себе си като отделен от другите, възникването на дуалния ум.

В Близнака възниква дуализмът в човешката природа, той представя двете полярни сили. Със силата на Близнаците започва различаването на светлината и тъмнината, доброто и злото, висшето и низшето, раждането и смъртта.

Чрез ума човек може да различава, сравнява, противопоставя, съпоставя и опознава. Благодарение на него човек започва да трупа опит и да опознава обективния свят, което изгражда субективния.

На мунданно ниво под този знак са средствата за масова информация, търговията, комуникационната система, издателствата, железопътният и въздушният транспорт.

Металът на зодия Близнаци е живакът (mercury) – основният компонент в алхимията.

 

Близнаци в митологията

Зодия Близнаци, характеристика, хранителен режим

Зодия Близнаци се свързва с Хермес – посланикът на боговете, водачът на душите и носачът на сънища сред смъртните.

В древногръцката митология той е най-бързият от всички в олимпийския пантеон и за него няма граници. Хермес е този, който разпространява знанието сред хората и съпровожда душите на мъртвите към задгробния живот.

Той е единствен от всички богове, който може да влиза в подземията на Хадес безпрепятствено, и той е този, който извежда Персефона обратно при майка й Деметра.

Хермес е посредникът между върховете на Олимп и долната земя – той покрива и двата свята.

Любезен, хитър и много сръчен, той извършва кражба на стадото на брат си Аполон още в нощта, в която се ражда, и подлъгва една костенурка, като я превръща в лира.

Образът на Хермес е амбивалентен. От една страна той се свързва с хитростта, измамата и кражбата – архетипът на Трикстера, той е повелителя на измамниците и крадците. А от друга – с познанието, музиката и лечителството. Неговият атрибут е кадуцеят, който е свързан и с Асклепий – богът лечител.

Гърците са почитали Хермес като добротворно божество. Въпреки че използвал красноречието си за извъртане и измама, неговите действия винаги са били в божествен синхрон.

Всичко, свързано с обмен, размен, комуникация, пътуване, пренасяне, преход и преминаване се е смятало за манифестация на духа на Хермес.

 

Символ Близнаци

Зодия Близнаци, характеристика, хранителен режим

Символът на Близнаци първоначално е бил изобразяван като мъж и жена – двете противоположности, активното и пасивното начало, Ин и Ян.

Те представят антагонизма в природата и създават различията в индивидите, етносите, расите, националностите и пр.

Глифът на Близнаци е визуално сходен с този на Риби, но при рибите представя способността за сравнение, а при близнаците – способността за различаване.

Друг символ, който се свързва с Близнаците, са колоните Яхин и Воаз – черната и бялата кула пред соломоновия храм. Преминаването през колоните е „установяването в силата“.

Чрез синтеза на интелекта (черната кула) и интуитивната мисъл (бялата кула) Близнакът спира да носи бремето на противоречивите си представи и влиза в храма на мъдростта.

 

Силни и слаби черти на зодия Близнаци

При ниското проявление имаме прекалена бързина и хаотичност в мислите, силно нервно напрежение, трудна координация на ръцете, манипулативност и повърхностно оценяване на реалността.

При средното проявление на зодия Близнаци вече мисълта е последователна, подредена и нервната енергия е по-овладяна.

Висшето проявление на Близнаците е резултат от съюза на разума и любовта – хермафродита, андрогинното дете (Меркурий в алхимията), родено от съюза на Хермес и Венера.

В митовете мисията на Близнаците е алегорично представена с историята на двамата братя Полукс и Кастор (най-ярките звезди в съзвездието Близнаци). Кастор, който бил безсмъртен, пожелал да се пожертва и да умре заедно със смъртния си брат Полукс, заради всеотдайната си любов към него.

 

Известни личности, които са представители на зодията

Това е списък с най-известните представителите на зодия Близнаците:

 • Блез Паскал
 • Платон
 • Данте Алигиери
 • Александър Пушкин
 • Жан Пол-Сартр
 • Джиду Кришнамурти
 • Мерилин Монро
 • Джон Кенеди
 • Доналд Тръмп
 • Том Джоунс
 • Принс

С какво се характеризира зодия Близнаци?

Близнаците са двойствен знак, като могат да разглеждат нещата от различните им гледни точки. Те се славят със своята общителност, комуникативност и красноречие.

Кои са подходящите партньори за зодия Близнаци?

Подходящи партньори за Близнаците са Стрелците, Везните и Водолеите.

Към какви неразположения са склонни?

Близнаците са предразположени към проблеми с белите дробове, нервната система и областта на китките.

Кои храни са подходящи за тях?

Храните, богати на калиев хлорид, трябва да се съдържат в менюто на Близнаците.

Категории: Астрология, Хранене и видове храни|Публикувана: 03.05.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Калина Петкова
Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 1 март 2024 в 16:40 | Публикувана: 3 май 2023 в 14:04 | Категория: Астрология, Хранене и видове храни