Днес ще ви разкажем за амбициозните Козирози. Те се отличават с изключителна самодисциплина и отговорност, като тези качества им помагат да се изкачват и на най-високите върхове.

В тази статия ще поговорим за силните и слабите черти на зодия Козирог и кой е най-подходящият хранителен режим за тях. Ще ви разкрием и към какви физически проблеми са предразположени и кои билки са най-полезни за тях.

Информацията е подходяща за хора със Слънце и изгряващ знак в Козирог.

 

Характеристика на зодия Козирог

 

Дата по тропичен зодиак 22 декември – 19 януари
Дата по сидерален зодиак 15 януари – 14 февруари
Съзвездие Козирог
Екзотеричен управител Сатурн
Езотеричен управител Уран
Символ Козелът
Глиф Зодия Козирог, глиф.
Стихия Земя
Модалност Кардинален
Светоглед Спиритуализъм
Алхимична операция Ферментация
Камък Малахит, сапфир, тигрово око
Част от тялото Колене
Чакра Областта между Вишхуда и Анахата
Предразположеност към проблеми с костите, ставите и зъбите
Подходяща храна храна, богата на калциев фосфат
Подходящи партньори Рак, Телец, Дева
Подходящи професии Директори, мениджъри, ръководни кадри, архитекти, инженери
Цвят Индиго
Число 10

 

Зодия Козирог, хороскоп, хранителен режим.

 

Козирогът е последният знак от земните стихии и е под опеката на най-строгия управител и пазител на границата, водеща към колективните планети – Сатурн.

Практичността, отговорността и дисциплината сред земните знаци тук достигат своя апогей. Зодия Козирог е на върха на реализацията в материалния свят, като се отличава със много силна амбиция и упоритост сред останалите знаците в зодиака.

Неслучайно този архетип е изобразен от това сръчно планинско животно, което вечно се стреми да се изкачва нагоре, без да се спира и пред най-стръмните и опасни скални хълмове.

Сякаш няма връх, който Козирогът да не може да покори. Той подхожда стратегически, целесъобразно, рационално и добре обмислено преди да пристъпи към действие.

За разлика от предишния архетип на Стрелеца, тук имаме изключително сериозно отношение към живота, конвенционалност и придържане към традиционните и добре изпитани от времето методи.

Козирогът е стабилен, овластен и способен да поема отговорност за действията си. Ниското проявление на козирожкия архетип обаче се изразява в прекален прагматизъм, кариеризъм, негативизъм и студено отношение към другите.

Всяко нещо, проявяващо се в крайна степен, показва и отрицателните си проявления. Когато целеустремеността надскочи здравословните граници, се превръща в болна амбиция и патологично желание за постигане на успех, реализация на всяка цена.

 

Физическа конституция на зодия Козирог

Физически Козирозите се характеризират със силна скелетна и мускулна конструкция, което ги отличава с изключителна физическа и психическа издръжливост.

Светогледът на зодия Козирог е спиритуализъм – точно обратното на светогледа на Рака – материализъм.

Козирогът е част от земната триада, но той е на пресечната точка между материалния и духовния свят. Той бележи триумфа на материята в нейното най-плътно проявление и най-висока структуризация, но точно там, тя отстъпва за възтържествуването на Духа.

Спиритуализма е духовната визия, надскачането на сетивното и физическото и вярата във вечния живот.

Това е победата на живота над смъртта, която се случва на върха на планината – в зенита или най-високата точка от натала, представена от Козирога. За да се изкачи човек на върха на планината, той трябва да има здрави колене. И там му се разкрива толкова невероятна гледка, пред която може само смирено да се падне на колене.

 

Предразположения към здравословни проблеми

 

Зодия Козирог. Какъв колаген да пия. Болки в ставите.

 

В астрологията силите, представени от Козирога, се описват като формиращи в човешкото тяло коленете. Там е и най-проблемното място на Козирозите – в колянната става.

Прекалената твърдост и упоритост в характера на Козирога може да се прояви физически като загубата на еластичността на ставите.

Това, което не бива да забравят, е, че колкото и високо да са се изкачили, винаги трябва да развиват смирение и уважение към другите, тъй като животът е способен във всички ситуации да ни “постави на колене”.

Козирозите са най-предразположените към ревматизъм, болки в коленете и ставите, остеохондроза, проблеми със зъбите, тъй като Сатурн отговаря за скелетната система.

Поради характерната си амбициозност и големите цели, които си поставят, те често се подлагат на голям вътрешен стрес, което може да се прояви външно като проблеми, свързани с кожата, акне, екзема и различни обриви.

Те са склонни често да изпадат в депресии поради чувството за малоценност и прекомерен песимизъм, като трябва да се научат да виждат и положителното сред негативното.

 

Най-подходящ хранителен режим на зодия Козирог

 

зодия Козирог, характеристика, хранителен режим

 

Солта на Козирога е калциев фосфат, която е отговорна за изграждането на здрави кости и затова трябва да си набавят достатъчно калций, за да поддържат скелетната си система.

Те трябва да избягват храните, съдържащи рафинирана захар, тъй като предизвикват кожни раздразнения и обриви.

В своето меню Козирозите трябва да включват следните храни:

 • Млечни продукти
 • Спанак
 • Зеле
 • Целина
 • Кълнове
 • Броколи
 • Моркови
 • Картофи
 • Пшеница
 • Царевица
 • Овес
 • Сезонни плодове
 • Бадеми
 • Орехи
 • Лешници
 • Соя

 

Билки, подходящи за зодия Козирог

Билките с най-благоприятно въздействие върху зодия Козирог са следните:

 • лимонена трева
 • маточина
 • метличина
 • орлови нокти
 • риган
 • магданоз

 

 

Архетип Козирог

Козирогът бележи времето в годината на зимното слънцестоене и денят, в който светлината започва да нараства в денонощието.

Светлината взема преимущество над тъмнината, а лъчите на Слънцето стават все по-силни и започват да пробуждат човешките същества от летаргията и студа на нощта.

В Рим, по време на слънцестоенето, са се чествали Сатурналиите – най-големите празници след приключването на всички земеделски дейности.

В тези дни честваме и рождението на Иисус Христос. В мистерийните школи това е времето на посвещението в тайнствата и “раждането на Христос” в сърцето.

В езотеричната астрология този знак се нарича “Печатът на Бога върху лицето на човека” и “Раждането на Сина на Девата”, той е “Алфата и Омегата”.

Козирогът е третият земен знак след Дева и Телец. Въпреки че знаците, управлявани от земната стихия, се смятат за “материалистични” и “недостатъчно духовно развити”, именно през тях идват Сидхарта Гуатама Буда (Телец), Мария (Дева) и Иисус (Козирог).

Когато душата е в началото на еволюционния си път, земната триада представляват материята, най-грубия аспект на природата, но и в тях се крие окултна тайна за тръгналия по духовния път.

Козирогът е на върха на кардиналния кръст, срещуположно на Рака, който е в най-ниската му точка. Това са двете “Велики врати на зодиака.” Ракът се нарича “Вратата на Живота”, през която душите навлизат, за да придобиват земен опит, а Козирогът е наречен “Вратата на Смъртта”.

Луната управлява Рак, като тя е свързана с физическото раждане, което е “духовната смърт”. Сатурн управлява Козирог, който е свързан с физическата смърт, като тя е “духовното раждане.”

Ракът осъществява синтеза, при който неорганичните атоми се обръщат към органична материя, а Козирогът осъществява обратния процес на разпад, гниене, ферментация и преобразуване на енергията под нова форма.

Козирогът е знак на завършването, тъй като той представя достигането на най-високия връх, от което следва или спускането надолу в долината или прехвърляне към следваща намотка от еволюционната спирала.

Казва се, че в древни временна зодиакалното колело е приключвало с този знак, а Водолей и Риби са се появили по-късно, тъй като човечеството още не е било възприемчиво за специфичните им високи вибрации.

 

Козирогът в митологията

зодия Козирог, характеристика, хранителен режим

В митологията свързваме зодия Козирог с бога-козел Пан, една от персонификациите на планетата Сатурн. Древните гърци го почитали като покровител на планините, горите, пещерите, дивата природа и селското стопанство.

Неговото име означава „пасище“, а други го превеждат като „пазач“. Някои автори го свързват и с паниката и ужаса, тъй като той бил способен да изплаши до смърт всеки, който прекрачи неговите владения в дивата природа.

Митологично Козирогът се свързва още и с персонификацията на друго сатурново божество – бога на времето Кронос.

Кронос е син на Гея (Майка Земя) и Уранос (Баща Небе), роден от тяхното кръвосмешение. Заедно със сестра се Рея, той дал началото на първото поколение олимпийски богове – Зевс, Посейдон, Хадес, Хера и Деметра.

Кронос детронирал баща си, като отрязъл детеродния му орган. Уранос му предрекъл, че и той самият един ден ще бъде свален от власт от своите деца и от тогава Кронос започнал да ги поглъща.

Страхувайки се Кронос да не погълне сина си Зевс, Рея го отвела надалеч и скрила в една пещера. Завръщайки се след време, Зевс успял да свали баща си от власт след десетгодишна война.

В тази битка Козирогът помогнал на Зевс. За да му благодари, богът на мълниите го възнесъл в небето като съзвездие Козирог.

Римският еквивалент на Кронос е Сатурн. За разлика от гърците, за които Кронос бил жестоката сила на хаоса, разрушението и безвъзвратността на времето, в Римската империя Сатурн е издигнат на висока почит.

Той бил този, който цивилизовал примитивния човек, осигурявайки му просперитет, и бил почитан като върховен господар на земеделието.

Други митични божества, с които се асоциира зодия Козирог, са шумерския бог Енки (Еа), гръцката нимфа Амалтея и андрогинът с глава на козел Бафомет.

 

Символ Козирог

 

зодия Козирог, характеристика, хранителен режим

 

Символът и глифът на тази зодия са едни от най-трудните за интерпретация.

Всъщност с Козирога се свързват три символа – на козата, на крокодила и на еднорога.

Първият се изобразява като коза с рибена опашка. В езотеричната астрология се казва, че Козирогът представя стадия от еволюцията, когато животинското царство излиза от водата към сушата.

Неговият по-древен символ е този на крокодила, като на санскрит този знак се нарича „макара“, което означава крокодил. Крокодилите могат да живеят едновременно и във водата, и на сушата.

Също така този символ е бил представян от митично животно с глава на козел и тяло на крокодил, наричано „бял дракон“.

Еднорогът представя най-висшето проявление на този архетип и е еманация на съвършенството. Това митичното същество е победител във всички тежки изпитания.

Казва се, че истинският глиф на Козирога не се изписва правилно, тъй като в него се съдържа духовна сила, за която човешките същества още не са готови.

 

Високо и ниско проявление на зодия Козирог

В нисшето си проявление имаме студени, жестоки, материалистични, самодоволни, егоистични и патологично амбициозни хора.

В средното си проявление този знак е израз на изключителна воля, целеустременост, упоритост, постоянство, трудолюбие, дисциплина, търпение и най-вече смирение.

Козирогът има една от най-трудните мисии в зодиака, тъй като трябва сам да изкачи върха на планината, но когато го направи, върху него се изливат даровете на Духа.

Висшето проявление на Козирога е символично представено в християнската религия с преображението на Иисус в планината пред тримата му ученика.

 

С какво се характеризира зодия Козирог?

Козирозите се отличават с изключителна воля, издръжливост, дисциплина, упоритост и амбиция.

Кои са подходящите партньори за зодия Козирог?

Козирозите си подхождат с Раците, Телците и Девите.

Към какви неразположения са склонни?

Най-честите проблеми на Козирозите са със скелетната система, зъбите и кожата.

Кои са най-подходящите храни за тях?

За тях най-подходящи са храните, богати на калциев фосфат.