Зодия Скорпион – характеристика и хранителен режим

Обновена: 02.04.2024|
Зодия Скорпион.

Представяме ви зодия Скорпион – най-магнетичните и най-тайнствените знаци в зодиака. Кои са силните и слабите черти от характера на тази толкова драматична и завладяваща зодия, разглеждаме подробно в следващите редове.

В тази статия ще прочетете към какви здравословни проблеми са предразположени, кои билки са подходящи и какъв е най-благоприятния хранителен режим.

Информацията е подходяща и при хора със Слънчев и Изгряващ знак Скорпион.

 

Характеристика на зодия Скорпион

 

Дата по тропичен зодиак 23.10 – 22.11
Дата по сидерален зодиак 22.11 – 29.11
Съзвездие Скорпион
Екзотеричен управител Плутон, Марс
Езотеричен управител Марс
Символ Скорпион
Глиф Зодия Скорпион.
Стихия Вода
Модалност Фиксиран
Светоглед Динамизъм
Алхимична операция Сепарация
Камък Аметист, изумруд, черен опал, топаз
Част от тялото Гениталии
Чакра Центърът на слезката
Предразположеност към Проблеми с пикочо-половата система
Подходяща храна Храна, богата на калциеф сулфат
Подходящи партньори Телец, Рак, Риби
Подходящи професии Психолози, следователи, детективи, криминалисти, хирурзи
Цвят Черен
Число 8

 

 Зодия Скорпион.

 

Скорпионите са дарени с един интуитивен и аналитичен ум, поради което те много често се увличат от окултното и това, което лежи под повърхността. Те са потайни относно своите истински мотиви и в тяхно присъствие винаги се излъчва една атмосфера на загадъчност и мистичност.

В техния ум постоянно се извършва един анализ и самоанализ за по-дълбоките причини в човешката психика, причиняващи определени реакции и оформящи поведението на хората.

Затова и се отличават с дълбока проницателност, като добре познават и тъмната половина на човешката психика.

Те са наясно с животинската природа на човека и колко силна е компулсивната хватка на нисшите емоции, импулси и страсти. Това ги прави особено бдителни и подозрителни към другите и дори понякога параноични.

Скорпионът е вторият воден знак и се управлява от най-отдалеченото небесно тяло в Слънчевата система – Плутон.

Въпреки малките се размери, неговото влияние оказва значително въздействие, като това небесно тяло от момента си на откриване досега остава забулено в дебел пласт от загадъчност.

В митологията Плутон е владетелят на подземното царство, затова и скорпионовата енергия се стреми винаги да слезе надълбоко, до сърцевината на нещата, до корена на проблема, чак до самия Ад, където може наистина да бъде решен.

Той често слиза в непрогледния мрак на несъзнаваното чрез разтърсващи кризи, които осъществяват истинските метаморфози. Там, където светлината не достига и започва да помръква, започва и действието на Скорпиона.

 

Физическа конституция на зодия Скорпион

Скорпионите се характеризират с дълбок и проницателен поглед и дълбока енергия, която се усеща отдалеч. Светогледът на зодия Скорпион е динамизъм.

Според динамизма външната форма е образувана от една предшестваща я сила. Тази сила предхожда материята, формира я и я изменя.

Тази сила е могъщата творческа енергия на природата да създава, преобразува и развива формата.

В основата си творческата енергия на природата е сексуалната енергия, която притегля двата противоположни полюса, за да се роди нещо трето.

При зачатие на едно същество то става изключително способно да премине през редица преобразувания така, както от едно малко семе израства величествено дърво, което ще роди хиляди плодове.

Силата от обединението на мъжкото и женското начало при хората на физическо ниво се осъществява в гениталния апарат – там, където се намира знакът на Скорпиона.

Скорпионът е велик знак на трансформацията. Той има трудната задача в зодиака да стигне до най-тъмните кътчета и да донесе светлина. Затова и се гмурка в най-мръсните места на човешката психика, само за да я почисти и преобразува към висшето.

Под управлението на този знак във физическото тяло на човек е също и отделителната система и процеса на семеотделяне.

 

Предразположения към здравословни проблеми

Скорпионите са най-предразположени към проблеми с полово-отделителната система – раздразнена кожа на половите органи, млечница, цистит, уретрит и венерически заболявания.

Тъй като този знак управлява дебелото черво, пикочните пътища и пикочния мехур, тоест органите, през които излизат нечистотиите и отровите от тялото, то проблемите с тях говорят за прекомерно черногледство.

 

Най-подходящ хранителен режим за зодия Скорпион

 

Зодия Скорпион, характеристика, хранителен режим

 

Клетъчната сол на зодия Скорпион е калциев сулфат. При дефицита му може се развият инфекции и най-често те засягат дихателния апарат, кожата и половите органи.

Най-благоприятните за зодия Скорпион храни включват:

 • Кисело мляко
 • Прясно мляко
 • Извара
 • Карфиол
 • Червено цвекло
 • Домати
 • Тиквички
 • Лук
 • Магданоз
 • Моркови
 • Аспержи
 • Цитруси
 • Ябълки
 • Круши
 • Дини

 

 

Билки, подходящи за зодия Скорпион

Това са билките с най-благоприятно въздействие върху Скорпионите:

 

Кои са най-подходящите партньори?

Скорпионите имат много лоша слава като параноично ревниви и отмъстителни, но това не е без причина. Те търсят едно по-дълбоко свързване с другия, основано на истинска вярност и взаимно уважение.

Но ако това не се случи, те просто връщат това, което им е било дадено. При тях добро и хармонично партньорство би се получило с другите две водни зодии – Рак и Риби.

Една интензивна и дълбоко трансформираща връзка може да се изгради и с противоположните им по оста Телци, ако се основава на силните им страни и на отдаденост на партньора, за да преобразуват слабите черти от характера си.

 

Архетип Скорпион

Скорпион е знак на пропадането в материята, митологично представено като изкушението на Едемската змия и грехопадението на човечеството.

Раждането във физическия план е падение и заточение за душата, тъй като в плътните светове тя губи своето божествено самосъзнание и връзка с духа.

Първоначално този знак се е изобразявал от змия, а по-късно е бил заменен от скорпион, но и двете “пълзят по земята” и олицетворяват нисшата природа в човека. Под управлението му са дълбините на водоемите, тъмните и необитаеми пещери, подземните области.

Нефтените залежи и скритите ресурси под земята, заровените съкровища, сенколюбивите растения, пълзящите хоризонтално по земята отровни животни, токсичните растения и вещества също са под знака на Скорпиона.

В ниските си проявления Скорпионът е подвластен на страстите и вътрешният си Ад, но в отровното жило, което умъртвява, всъщност се съдържа и лек.

Неговата отрова трябва да бъде трансформирана и затова Скорпионът се явява алхимикът на зодиака. Той е този, който може да превърне невъзможното във възможно.

Така, както животното, чието име носи този архетип, може да извлече вода дори в пустинята, така и осмият знак на зодиака отива в Ада, за да донесе лек за най-дълбоките проблеми на човешката душа.

Скорпионът е също и знак на смъртта, тъй като в цикъла на раждане настъпва духовната смърт, но също така е и знак на живота. Той е от триадата водни знаци, а водата е зараждащ и поддържащ живота на Земята агент.

 

Скорпион в митологията

 

Зодия Скорпион, характеристика, хранителен режим

 

В египетската митология зодия Скорпион се свързва с богинята-скорпион Серкет, която е била почитана като покровителка на мъртвите, смъртта, прераждането, магията, изцелението и всички отровни животни.

Серкет обикновено се изобразява в антропоморфна форма като жена, носеща скорпион на главата си с вдигната опашка, готова да ужили.

Нейното име означава „тази, която парализира гърлото“, тъй като поради отровата в жилото на скорпиона жертвата се затруднява да диша.

Но Серкет също била и почитана като „богинята, която кара гърлото да диша“, тъй като само тя притежавала способността на изцеление след отравянето.

Въпреки че древните египтяни са я наричали „дамата на терора“, то тя се е смятала за добротворно божество, което се бори със силите на тъмнината и хаоса.

Скорпион свързваме още и с Плутон – господарят на подземното царство и мъртвите. Аналог на Плутон в гръцката митология е Хадес, владетелят на подземното царство, мъртвите и земните недра, където са находищата на ценните метали и ресурси.

Той е наричан още и “подхранващ” и “този, който дава храна на душата”, тъй като представя Колективното подсъзнание на човечеството, където се крият неизчерпаеми богатства и творческа сила.

 

Подвизите на Херакъл и убиването на Лернейската хидра

 

Зодия Скорпион

 

В митовете за Херакъл урокът на зодия Скорпион е един от най-известните му и най-трудни подвизи – убиването на Лернейската хидра.

На осмите порти героят Херакъл го очаквало тежко изпитание. Близо да реките на Аминона, в гниещото тресавище на Лерна, се заселила ужасяваща хидра, бедствие за цялата околност, с девет глави, една от които – безсмъртна.

И никое оръжие нямало да му помогне този път, тъй като на мястото на всяка отсечена глава се появявали две нови.

Преди да тръгне, учителят дал само един съвет на Херакъл: “Ние се издигаме, когато коленичим, завоюваме, когато се покорим и печелим, когато се предадем. Върви напред, о, сине Божий и сине човешки, върви и победи.”

Ужасяващата хидра, заселила се в гъстото блато, е сътворена от най-нисшите страсти и мисли, появили се от началото на времената. Зловонието, носещо се от леговището й, може да порази човек, дори отдалеч.

В тази алегория Херакъл се среща със скритото чудовище в подсъзнанието, което ни държи в примката на илюзията. Херакъл разбира необходимостта да се изправи пред това трудно предизвикателство, тъй като чудовището е бедствие за всички в околността.

Във всеки от нас живее по едно такова чудовище, което се храни от нисшите ни мисли, страсти и желания и поддържа илюзията, в която е оплетено човечеството.

Дори и да осъзнаваме нейното съществуване, колкото и да се борим с нея, толкова по-силна ще става тя и ще ни държи в хватката на гъстото тресавище, затъвайки все повече.

След дългата и изтощителна битка Херакъл проумява, че всъщност така само увеличава силата на чудовището и си спомня за думите на своя учител “Ние се изправяме, когато коленичим.”

Това е решаващият момент, в който осъзнава, че трябва да повдигне лернейската хидра към светлината на слънцето, защото само нещо, което е по-високо от нея, може да я победи.

 

Символ Скорпион

 

Зодия Скорпион, характеристика, хранителен режим

 

Скорпионът е единственият в зодиака, който има четири проявления – скорпион, змия, орел и феникс. Той може да съществува и на много ниско, и на много високо равнище.

Също така той се е изобразявал още и като гущер, паяк, бял скорпион, вълк и гълъб.

Може да пълзи по земята, но може и да лети високо в Небесата. Това е знакът на крайностите – той може да ни отведе както в Ада, така и в Рая.

В резултат на падението си, Скорпионът е забравил, че стои до трона на Бога – той е Орелът, който се е издигнал в Небесата над нисшето. 

В откровение на Йоан, както и в пророчеството на Езекиил, около Божият престол са разположени лъв, бик, орел и човек с делва. Това е фиксираният кръст в астрологията.

Съзвездие Скорпион е наричано от древните също и Орел, защото, колкото прилича на скорпион, толкова и прилича на орел. Глифът на тази зодия е вторият троичен символ, както при Девата, но тук има един фрагмент, който сочи нагоре.

Обикновено това се смята за жилото на скорпиона, в което, освен че има отрова, сочи нагоре.

Скорпионът жили до смърт само ако бъде застрашен. Змията също има смъртоносна отрова, която използва за защита, когато бива предизвикана.

Орелът е триумфът на божествения дух в човека. Той вече лети в Небесата и се е издигнал над нисшата човешка природа, но под зоркия му поглед нищо не може да убегне.

Фениксът е преминал през огъня на Ада и се родил от собствената си пепел, съживен от огъня в себе си. Той представя целия път на Скорпиона от най-нисшето до най-висшето проявление.

 

Силни и слаби черти на зодия Скорпион

В най-ниското си проявление той е под влияние на животинското начало и често провокира драми, тъй като има нужда от отдушник, където да хвърли отровата си. В противен случай тя го разяжда отвътре.

Може да бъде много отмъстителен и злопаметен, като е способен да изчаква дълго момента, в който противникът му най-малко очаква, за да забоде отровното си жило.

В средното му проявление той се е издигнал от параноичната си мнителност и деструктивност и е започнал да използвал проницателността и интуицията си по конструктивен начин.

Висшето проявление се характеризира с огромна и интензивна сила, чрез която човек се отласнал от най-нисшето и е достигнал до висшето.

Числовата стойност на Скорпиона е осмицата, защото отбелязва или връщане отново в цикъла и пропадане в материята или подем на седемте принципа към следващо по-високо стъпало в космичната еволюция.

Именно от този знак започва преобръщането й и връщането по обратния път в зодиака на по-висока еволюционна спирала.

 

Известни личности, които са представители на зодията

В списъка се нареждат:

 • Свети Августин
 • Мартин Лутер
 • Йохан Щраус
 • Пабло Пикасо
 • Николо Паганини
 • Фьодор Достоевски
 • Волтер
 • Мария Кюри
 • Индира Ганди

С какво се характеризира зодия Скорпион?

Скорпионите са дарени с интуитивен и аналитичен ум. Те са моного потайни, относно своите истински мотиви и в тяхно присъствие винаги се излъчва една атмосфера на загадъчност и мистичност.

Кои са подходящите партньори за за зодия Скорпион?

Скорпионите си подхождат със зодия Телец, Риби и Рак.

Към какви неразположения са склонни?

Скорпионите са предразположени към проблеми с пикочо-половата система.

Кои са най-подходящите храни за тях?

Храните, богати на калциев сулфат.

Категории: Астрология, Хранене и видове храни|Публикувана: 09.05.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Калина Петкова
Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 2 април 2024 в 16:13 | Публикувана: 9 май 2023 в 16:54 | Категория: Астрология, Хранене и видове храни