Зодия Дева – характеристика и хранителен режим

Обновена: 05.01.2024|
Зодия Дева.

Днес идва ред на Девите. Те се славят като едни от най-трудолюбивите, практични и разумни представители от зодиака.

Ще прочетете за основните характеристики на тази зодия – темперамент, силни и слаби страни, предразположеност към определени заболявания и др.

Подготвили сме и най-подходящия хранителен режим и билки за зодия Дева. Архетип Дева се отнася до хората, родени със Слънце и асцендент Дева.

 

Характеристика на зодия Дева

 

kolagen 02 400
vitk2 600
kolagen 02 400
vitk2 600
Дата по тропичен зодиак 23 август – 22 септември
Дата по сидерален зодиак 17 септември – 31 октомври
Съзвездие Дева
Екзотеричен управител Меркурий
Езотеричен управител Луна
Символ Девицата
Глиф Зодия Дева.
Стихия Земя
Модалност Мутабилен
Светоглед Феноменализъм
Алхимична операция Дестилация
Камък Сапфир, изумруд, хелиотроп, тигрово око
Част от тялото Корем
Чакра Между Аджна и Вишуддха
Предразположеност към Гастрит, колит, стомашно-чревни проблеми
Подходяща храна Храна, богата на калиев сулфат
Подходящи партньори Риби, Близнаци, Козирог
Подходящи професии Социални работници, акушерки, медицински сестри, счетоводители
Цвят Млечно-бял
Число 7

 

Зодия Дева.

 

Зодия Дева е вторият земен и втори мутабилен знак, като при нея стихията Земя е на следващата октава. Ролята на Девата в зодиака е да усъвършенства това, което вече е било създадено от друг, извайвайки го и придавайки му по този начин финес и изящество.

Зодия Дева се управлява от Меркурий, което й придава типичните характеристики на аналитичност, умствена активност и организация.

Докато Близнаците синтезират, Девата анализира, разгражда на по-малки части и разглежда нещата от перспективата на съставящите ги елементи.

Девите имат способността да забелязват и най-дребните детайли, които убягват на другите, и се отличават с вроден инстинкт за организация и дисциплинираност.

Зодия Дева е изобразена от девицата – олицетворение на невинността, чистотата и съвършенството.

Подобно на този архетип, така и хората с по-силно влияние от енергията на Девата винаги търсят перфектна хармония в този свят. Това е знакът на стремежа към съвършенството, развитието и вечното недоволство от постигнатото.

Физическият свят е груб и първичен, а фините стремежи към чистотата и перфектната хармония на Девите се оказват често causa perduta.

Този техен концентриран фокус в детайлите понякога довежда до загуба на цялостната представа и налагане себе си и собствената гледна точка за правилната.

Често са склонни към критика, самокритика и прекомерен перфекционизъм, поради високите цели и очаквания, които поставят на себе си и околните.

 

Физическа конституция на зодия Дева

Девите имат младолик, жизнен и строен вид. Обикновено са със слабо телослoжение и овална форма на лицето.

Дори и в по-напреднала възраст показват подвижност, стегнатост, гъвкавост и добра координация на физиката си.

Светогледът на зодия Дева е феноменализъм. Феномен – това е явление, което не може да се обясни. Според Гьоте феноменът е както явлението, така и стоящата зад него същност.

Лъвът улавя същността на нещата през сърцето, предавайки я на Девата. Тя я анализира, разгражда и оценява реалната ситуация. Тя изразява същността като явление.

Например Овенът приема идеята през главата и я предава на Телеца за рационализиране, който я сваля в шията. На този принцип Девата, като втори земен знак, отрезвява огнената и екзпанзивна енергия на Лъва, сваляйки я от сърцето към корема.

Девата се разглежда като силите, формиращи корема – там, където се износва животът. Това е феномен – физическото тяло е явление, но отвъд него има и същност.

Физическите проблеми на Девите идват главно от коремната област и стомашно-чревния тракт. Те са най-предразположени към гастрити, язви, колит и чернодробни заболявания.

Едно от най-уязвимите места на Девите са тънките черва – там, където се извършва разграждането на непреработената храна от стомаха.

Пословичната нужда от съвършена чистота на Девите може да им донесе различни алергии. Голяма част от клетките на имунната система се откриват в червата, защото там се извършва вътрешната преработка на това, което е поето отвън.

Алергията е свръхчувствителна реакция и коренът й е психосоматичен, което психологически говори за ниска толерантност и отхвърлянето на нещо от външния свят.

Поради това, че този знак отговаря за здравето на физическото тяло, представителите му са крайно вманиачени към здравословния начин на живот и затова сред тях най-често се развиват хипохондрия и психосоматични заболявания.

 

Най-подходящ хранителен режим за зодия Дева

 

Зодия Дева, характеристика, хранителен режим

 

Препоръчва се Девите да щадят стомаха си и да избягват много пикантните и подправени ястия.

Солта на зодия Дева е калиев сулфат, който се съдържа в повечето пълнозърнести храни и зеленолистни зеленчуци. Този минерал подпомага функцията на червата и прочиства черния дроб.

Тези са сред най-благоприятните храни за зодия Дева:

 • Пълнозърнести храни
 • Овесени ядки
 • Пшеница
 • Царевица
 • Различни видове ориз
 • Кисело мляко
 • Сирене
 • Извара
 • Зеленолистни зеленчуци
 • Ябълки
 • Банани
 • Круши
 • Лимони
 • Банани
 • Ядки

 

Билки, които са подходящи за зодия Дева

Най-благоприятно действие върху стомашно-чревния тракт при Девите оказват копър, чубрица, розмарин. За сваляне на нервното напрежение се препоръчват жълт кантарион, валериана и лавандула.

 

Кои са най-подходящите партньори?

За Девите критериите за партньор са силно завишени и затова те често срещат трудности в избора на своята друга половина.

Те търсят съвършения или съвършената, но когато разберат, че съвършени хора няма, могат да открият сродната си душа, с която заедно да се развиват и самоусъвършенстват.

Ценят практичността, организацията и труда, като биха се допълнили идеално с другите два представителя на стихията Земя – Телците и Козирозите.

Друго градивно партньорство би се получило също и със зодия Риби, тъй като те биха ги свързали с интуитивната част от тях, правейки ги по-цялостни.

 

Архетип Дева

Девата е изобразявана с ангелски крила и житен клас в ръка. Тя известява, че е дошло времето за жътвата и събирането на урожая.

Със зодия Дева приключва периода на растежа и развитието на индивидуалния аз. Представлява и решаващ етап от фазите на себеразвитие и еволюция, където индивидът се изправя пред последиците от действията си дотук.

Тя рафинира грубите и първични импулси на тялото и ума и открехва вътрешния портал на автентичната същност.

Със зодия Дева започва службата. Тя е изчистването на кармата, събирането на плодовете от уроците, които са били усвоени или не, от обучението в земната школа. Реколтата се събира през времето от годината, когато Слънцето е в този зодиакален знак.

Тя е знакът от зодиака, който започва да ориентира енергията си към другите чрез безкористно служене, бележещо началото на свалянето на пластовете от егото, изразено във възвишената концепция за майчинството.

Както Ракът, така и Девата, са знаци на синтеза. Техен общ управител е Луната – “Майката на формите”.

Зодия Дева е свързана с архетипа на Майката в аспекта й на Логос. Докато Рак управлява инстинктивната природа на майката, то Дева е нейната духовна същност.

Ролята на зодия Дева е първо да анализира и съхрани информацията и опита дотук, „износвайки ги вътре в себе си“, които след това ще преминат към синтез.

Когато Девата е под управлението на Меркурий, нейното качество е разграждане, но когато е тръгнала по пътя на духовността, неин управител става Луната.

Докато в Рак Луната се свързва с майката на низшите планове, като материя и отражение на Духа, то в Дева тя разкрива лицето на Духовната Майка – Великото Ин, Богинята Майка, Космическата Утроба.

Под управлението на знак Дева попадат:

 • Детските градини и домове
 • Детското образование
 • Социалните центровете за отглеждане на деца
 • Приемните майки
 • Акушерството
 • Медицинските сестри
 • Центровете за инвалиди 

Както и професиите, свързани с безусловна грижа, служба и спасителната роля в обществото.

 

Девата в митологията

 

Зодия Дева, характеристика, хранителен режим

 

Архетипа на Девата е въплъщение на образа на Свещената Майка, на непорочната Дева Мария, в чиито ръце е Младенецът.

Девата е израз на Божественото Женско начало и е представена в християнството като Божията Майка.

Тя е Майка на спасителя, което в астрологията е отразено чрез връзката между знаците Дева и Риби. Това са знаците на служенето и те са пряко свързани с ранното християнство.

Иисус като Световен спасител идва, за да извести епохата на Рибите през утробата на Дева Мария чрез „непорочно зачатие.“

Алегорията за „непорочното зачатие“ представя чистотата на Девата като представата и менталния образ за Творението в Ума на Твореца, а не като отражението й в материя. Тя износва в утробата си идеята на Отеца, която се манифестира в Сина. Това е Светата Троица в християнството.

В митологията зодия Дева се свързва още и с дъщерята на Зевс и Темида – богинята на справедливостта и правдата Астрея. Според преданията, тя е слязла от Олимп, за да въдворява ред и справедливост, като следи всеки, който нарушава закона.

След като обаче на Земята приключва Златния век и настъпва грехопадението на човечеството, Астрея се издига на небето и се превръща в съзвездие Дева.

Съзвездие Дева се свързва още и с образа на Деметра (Церера в римската митология) и Изида.

 

Символ Дева

Зодия Дева, характеристика, хранителен режим

Символът на Девата е олицетворение на първичната Божествена чистота на човека, преди потапянето му в плътно-материален свят, за който се разказва в мита за изгонването на Адам и Ева от Едем.

Освен държаща житен клас в ръцете си, чрез който храни физически и духовно своите деца, тя държи и светилник, с който носи светлината на Духа в материята.

Глифът на зодия Дева е първият троичен символ, който много наподобява този на Скорпиона, но се различава по един сегмент, който се навива около себе си. Тъй като в знака на Скорпиона става падението на човечеството от изкушението на змията (Скорпионът в миналото е изобразяван като змия).

За разлика от стрелката нагоре в глифа на Скорпиона, която изразява порива и стремителността на човешката природа, в Девата този сегмент изобразява девствената чистота на духовната ни същност.

 

Силни и слаби черти на зодия Дева

В ниското си проявление Девите са много критични, скептични, свръхвзискателни и страдат от прекомерен перфекционизъм и педантичност. Те раздробяват нещата на малки детайли и губят връзката на цялото.

В средното проявление вече този вътрешен конфликт между нуждата от съвършенствата и несъвършенствата на света е овладян. Те започват да осъзнават, че чистота е нужно да се поддържа не само във физическия свят, но и в мислите, действията и чувствата.

Във висшето си проявление Девата се превръща в моста на материята към Духа на зодиака. Вече светът започва да се приема такъв, какъвто е – съвършен в своите несъвършенства. И всеки детайл застава на точното си мястото, за да изгради картината на цялото. Тогава се вижда съвършенството на Творението в неговата цялост.

 

Известни личности, които са представители на зодията

Това са най-популярните представителите на зодия Дева:

 • Иван Грозни
 • Корнелиус Агрипа
 • Ришелю
 • Гьоте
 • Агата Кристи
 • Стивън Кинг
 • Майка Тереза
 • Фреди Меркюри
 • Майкъл Джексън
 • Киану Рийвс

С какво се характеризира зодия Дева?

Девите са практични, разумни, аналитични, трудолюбиви и имат вроден инстинкт за организация.

Кои са най-подходящите партньори за зодия Дева?

Най-хармонични са взаимоотношенията на Девите със зодия Телец, Козирог и и Риби.

Към какви неразположения са склонни?

При Девите могат да се появят проблеми с храносмилателната система, като гастрит, колит, стомашно-чревни проблеми.

Кои храни са най-подходящи за тях?

Храните, богати на калиев сулфат трябва да присъстват в менюто на Девите.

Категории: Астрология, Хранене и видове храни|Публикувана: 05.05.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

2b052a39eddde1485e717e788333ecf6?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 5 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 5 май 2023 в 16:04 | Категория: Астрология, Хранене и видове храни