Зодия Лъв – характеристика и хранителен режим

Обновена: 22.01.2024|

Днес в светлината на прожекторите са царете на зодиака – Лъвовете. Всички познаваме тяхното благородство, щедрост, смелост и голямо лъвско сърце.

В тази статия ще ви разкрием всичко, което се отнася до тях – техните силни и слаби страни, както и към какви физически неразположения са склонни и кои билки са най-подходящи за облекчаване на неприятните симптоми.

Подготвили сме и най-благоприятния хранителен режим за зодия Лъв, въз основа на техния темперамент. Информацията е подходяща за хора със слънчев и изгряващ знак Лъв.

 

Характеристика на зодия Лъв

 

Дата по тропичен зодиак 23 юли – 22 август
Дата по сидерален зодиак 11 август – 17 септември
Съзвездие Лъв
Екзотеричен управител Слънце
Езотеричен управител Уран
Символ Лъв
Глиф Зодия Лъв.
Стихия Огън
Модалност Фиксиран
Светоглед Сенсуализъм
Алхимична операция Диджестия
Камък Диамант, рубин, гранат, яспис
Част от тялото Сърце
Чакра Анахата
Предразположеност към Сърдечно-съдови и храносмилателни проблеми
Подходяща храна Храна, богата на желязо и магнезиев сулфат
Подходящи партньори Водолей, Стрелец, Овен
Подходящи професии Актьорско майсторство и творчески професии, политика и постове с лидерски позиции, работа с деца
Цвят Златисто-жълт
Число 1

 

Зодия Лъв. 

 

Зодия Лъв е вторият фиксиран и вторият огнен знак, което означава укрепването на светимостта. Докато Овенът използва силата на Огъня за инициация и действие, за да изгради индивидуалност, предавайки я на Лъва, тя вече се превръща в творчество и нужда от себеизява.

При първите четири знака имаме развиване на лични качества, а от Лъв започва надрастването им. В Рак завършва цикълът на персоналните знаци и в Лъв започват интерперсоналните знаци.

Ролята на Лъва в зодиака е във воденето чрез себеизразяване и откриването на талантите, като окуражава и вдъхновява другите да следват своята страст, мечти и устрем и да преодоляват страховете си, поемайки рискове.

Петият зодиакален знак се управлява от Слънцето, което излъчва светлина и топлина, като поддържа всички планети, въртящи се около него. Това е много добро разположение, тъй като Слънцето се чувства в свои води в този знак.

Лъвът ни учи как да греем като едно малко слънце с нестихващ заряд и енергия и да поддържаме сърдечната топлина навсякъде около нас, тъй като всеки има нужда от нея така, както от лъчите на Слънцето.

Лъвовете са изключително сърдечни, щедри, отворени, жизнени и любвеобилни. Тяхната кралска осанка излъчва отдалеч увереност, благородство и дори известна степен на важност.

 

Физическа конституция на зодия Лъв

Лъвовете са едни от най-лесно разпознаваемите поради буйната, подобна на лъвска грива, коса. Физически те се характеризират с широки и силни рамене и добре оформено лице.

Темпераментът им е изключително енергичен и жизнен. Като своя управител, така и Лъвовете осветяват и изпълват с топлина там, където се появяват.

Светогледът на зодия Лъв е сенсуализъм. Чрез вътрешните сетива, възприятия и преживяванията си човек получава най-пълното познание за заобикалящия го свят.

Докато при предния знак – Рак, светогледът беше материализмът и светът се опознаваше чрез допирното сетиво – осезанието, то при Лъва се отваря ново, по-фино сетиво – това на ясновиждането.

Творчеството – това е способността за ясното виждане на Творението чрез преживяването, отвъд ограниченията на ума и материята. Творците виждат живота в неговите най-пълни и разнообразни проявления, защото го възприемат през центъра на своето същество – сърцето.

Сърцето е органът, който се свързва със зодия Лъв, но сърцето е много повече от физически орган. То е главен център, където се обединяват всички енергийни потоци от чакрите на тялото.

Дори етимологията на думата сърце (сердце, середина в пр. от руски „среда“) ни подсказва, че това е средата на човешкото същество, самата му сърцевина, неговият център.

Тук е и най-слабото място на Лъва. При тях са най-честите случаи на инфаркт на миокарда, ангини, екстрасистоли и сърдечни разстройства. Когато не могат да изразяват себе си и творческата си същност, това се отразява на сърдечно-съдовата система.

За Лъвовете е много трудно да бъдат ограничавани и поставяни в някакви рамки. Без да бъде изразявана креативната сила, която носят в себе си, тя започва да разрушава физически тялото.

Ако обстоятелствата в живота като работа, семейство и социална среда потискат и ограничава Лъва, това запушва аортата, която е също под негово управление, и разстройва сърдечната функция.

Енергията на Лъва е огнена, а огънят осветява и провокира творческата и креативната енергия в човека. Те са предразположени също към проблеми с храносмилането, тъй като метаболизмът е огнен процес на преобразуване.

Диафрагмата, която поддържа напрежението между сърдечния център и слънчевия сплит е под управлението на зодия Лъв и прекомерните количества храна намаляват нейното нервно съкращение, при което се нарушава дишането и кръвообръщението.

 

Най-подходящ хранителен режим за зодия Лъв

 

зодия Лъв, характеристика, хранителен режим

 

За представителите на зодия Лъв се препоръчва да наблягат на храните, полезни за кръвоносната система и гръбначния мозък.

Трябва да са внимателни с транс-мазнините и холестероловите си нива, както и да избягват преяждането. За сърдечно-съдовата функция трябва да наблягат на храни, съдържащи желязо.

Солта на Лъва е магнезиевият сулфат, който поддържа функцията на кръвоносната и храносмилателната система.

Сред най-благоприятните храни за зодия Лъв са следните:

 • Пшеница
 • Елда
 • Овесени трици
 • Ръжен хляб
 • Бобови храни
 • Грах
 • Соя
 • Маслини
 • Чесън
 • Лук
 • Домати
 • Пащърнак
 • Патладжани
 • Тиквички
 • Смокини
 • Грозде
 • Цитруси
 • Мед

 

Билки, подходящи за зодия Лъв

Зодия Лъв има нужда да поема енергия от Слънцето, тъй като той е най-силно свързан с него. Светлолюбивите растения и тези, които имат жълто-оранжеви цветове, са подходящи за Лъвовете.

Лайка, липа, жълт кантарион и невен действат благоприятно върху енергията на Лъва. Глог,шипка, дяволска уста, коприва и червена детелина са добър природен метод за подкрепа на сърдечно-съдовата система. А анасонът оказва много добро въздействие върху храносмилателната система при Лъвовете.

 

Кои партньори са подходящи?

За представителите на тази зодия добри партньорства се получават с другите два огнени знака – Овен и Стрелец, както и с Близнаците, тъй като управителят им Меркурий е най-близо до Слънцето.

Възможен е и хармоничен и градивен съюз с представителите на зодия Водолей, тъй като двата знака са противоположни, но имат общи уроци.

 

Архетип Лъв

Така както Слънцето е животворният извор и съзидателен заряд, без който животът на Земята би бил немислим и невъзможен, така и хората, родени под знака на Лъва винаги заемат централна роля и са дарени с огнен съзидателен потенциал, който трябва да изразяват навън.

Звездата е център в една система, за това и представителите на зодия Лъв се чувстват родени с кралска осанка, изисквайки всеки да се върти около тях и да им изказва своите почитания и благодарности.

Без да осъзнава отредената си роля в зодиака, Лъвът може много лесно да се главозамае от собствената си персона и да попадне в капана на горделивостта, себичността и себелюбието.

Развитото, но небалансирано его обича да се облагодетелства и да трупа девизи за своя сметка, когато заема ръководна позиция. Вкусвайки от опияняващата сила на властта, то лесно попада в капана й, но обаче накрая на пътя на самозабравата стои Дамоклевият меч.

За да бъде установен редът отвън, е нужно първо да бъде установен редът отвътре и това е задачата на Лъва в зодиака – да се пребори с низшата си животинска природа и себичността на егото.

Лъвът се свързва с архетипа на Бащата, така както Рак представя архетипа на Майката. Това го превръща във водач, цар и покровител на народа, който, освен че управлява,  най-вече защитава, служи и осигурява добруването на своите събратя.

Ролята на водача на народа е да го води и възвисява чрез своята любов, каквато е ролята един баща към своите синове.

На мунданно ниво зодия Лъв отговаря за политиците, управниците, националистическите и идеологическите лидери и обществените институции. Металът на зодия Лъв е златото и под негово управление са пшеницата и медът.

 

Лъвът в митологията

 

зодия Лъв, характеристика, хранителен режим

 

В Египет лъвът е бил слънчево и свещено животно, смятано за проявление на Слънцето, Огъня, Величието и Божествената сила.

Лъвът се свързва с най-главните божества в пантеоните на месопотамските цивилизации – соларните божества. Култът към Слънцето е широко застъпен още от древността и се среща в религиите и митологиите на различните народи и цивилизации по целия свят.

Идеята за единен Бог, от който светлината и животът се зараждат, се вижда в представите на най-различни култури и етноси. В зороастризма Слънцето е първоизточникът и олицетворява светлите и съзидаващи сили във Вселената.

В Египетската митология соларното божество Ра е представено като върховен бог Творец и баща на фараона. В древните култури на Месопотамия откриваме персонификации на Слънцето в образите на Уту (Шумер) и Шамаш (Акадска империя).

Древните гърци почитали Хелиос като физическия аспект на нашата звезда и в буквален превод името му значи „Слънце“.

Той е представян като красив младеж с развети коси и корона от лъчи. Всяка сутрин, след като Еос (зората) отвори вратите на източния дворец, в който живее, Хелиос тръгва със своята златна колесница, теглена от четирите крилати коня Светлина, Блясък, Гръм и Мълния на обиколка по Небесвода.

Движението на Уту със своята огнена колесница от Изток на Запад е идентично с гръцкия мит за Хелиос и описва астрономическото движение на небесното тяло, гледано от перспективата на Земята.

Уту също е наричан “Всевиждащ бог”, отговарящ за реда и справедливостта, под чието управление и съд са както живите, така и мъртвите, тъй като при залез той слиза в подземното царство.

 

Символ Лъв

 

зодия Лъв, характеристика, хранителен режим

 

Лъвът е царят на джунглата и винаги е бил на висока почит от древните, като неговият образ е въплътен в статуи пред светилищата и храмовете, както и в орнаменти на троновете на фараоните.

Глифът на Лъва наподобява опашката или гривата на лъв. В тялото този знак се намира във вдлъбнатината под ребрата, където е разположена диафрагмата.

В този глиф имаме кръг и дъга, излизаща от него. Той е първият, в който няма двойнственост. В астрологията кръгът е символ на Слънцето, на Духа, на Вечния Живот, който няма начало и край.

Лъвът представя формирането на индивидуалност, самосъзнание и разумна осъзнатост, този, който е превъзмогнал инстинктивната си природа и е в пряко общение с висшия център на Аза си.

 

Силни и слаби черти на зодия Лъв

При ниско проявление на този архетип имаме борба за власт, социален статут и обществено признание, стигаща до крайности и деспотизъм.

В средното проявление Лъвовете се отличават с изключителен организаторски талант и способност да управляват, поддържат и наставляват.

Във висшето си проявление Лъвът е способен на героична жертвоготовност заради своите събратя. Той е победил низшето си аз, което е алегорично представено чрез знаменития подвиг на Херакъл – убиването на Немейския лъв.

В един от 12-те си подвига Херакъл се изправя в тъмната пещера пред едно мощно и свирепо животно, което ужасява жителите на град Немея.

Лъвът като цар на джунглата олицетворява завършения индивид, който се е отделил от масите и е станал независим. Но тази постигната свобода, от друга страна, може да се окаже капан и да се прояви като разрушителна сила, така както Немейския лъв символизира деспотството и себичността.

Най-голямото зодиакално предизвикателство на Лъвовете е да надвият първичното в себе си и когато постигнат победа над егото си, се поемат под покровителството на Уран.

 

Известни личности, които са представители на зодията

Ето и най-известните представители на Лъва:

 • Наполеон Бонапарт
 • Алфред Хичкок
 • Бенито Мусолини
 • Жаклин Кенеди
 • Олдъс Хъскли
 • Жан-Батист Ламарк
 • Карл Г. Юнг
 • Фидел Кастро
 • Коко Шанел
 • Нийл Армстронг

С какво се характеризира зодия Лъв?

Лъвовете са изключително сърдечни, щедри, отворени, жизнени, енергични и любвеобилни.

Кои са подходящите партньори за зодия Лъв?

Подходящи партньори за Лъвовете са Овните, Стрелците, Близнаците и Водолеите.

Към какви неразположения са склонни?

Лъвовете са предразположени към проблеми със сърцето.

Кои храни са подходящи за тях?

Храните, богати на магнезиев сулфат имат най-благоприятно действия при представителите на зодия Лъв.

Категории: Астрология, Хранене и видове храни|Публикувана: 04.05.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Калина Петкова
Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 22 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 4 май 2023 в 15:03 | Категория: Астрология, Хранене и видове храни