Зодия Риби – характеристика и хранителен режим

Обновена: 22.01.2024|
Зодия Риби.

Зодия Риби – мистиците на зодиака. Те знаят как да плуват в дълбоките води на човешката психика и имат най-силна интуитивна връзка с душевните измерения.

В статията сме ви подготвили основните характеристики на тази зодия – темперамент, силни и слаби страни, предразположеност към определени заболявания и др. Подготвили сме и най-подходящия хранителен режим за представителите на тази зодия, както и билките, които им влияят.

Информацията се отнася до хората родени със Слънце или изгряващ знак Риби.

 

Характеристика на зодия Риби

 

[/fusion_text]
Дата по тропичен зодиак 19.02 – 20.03
Дата по сидерален зодиак 12.03  – 18.04
Съзвездие Риби
Екзотеричен управител Нептун, Юпитер
Езотеричен управител Плутон
Символ Рибите
Глиф Зодия Риби.
Стихия Вода
Модалност Мутабилен
Светоглед Психизъм
Алхимична операция Прожекция
Камък Сапфир, бисери, перли, лунен камък
Част от тялото Стъпала
Чакра Епифизна жлеза и хипофиза
Предразположеност към Проблеми със стъпалата, отоци, склонност към грип и вирусни инфекции
Подходяща храна Храна, богата на железен фосфат
Подходящи партньори Дева, Рак, Скорпион
Подходящи професии Художници, танцьори, музиканти, фотографи, писатели, астролози, медици, фармацевти
Цвят Брилянтно-бял
Число 7

 

Зодия Риби.

 

Рибите са последният знак в зодиака и с тях приключва той, или още наричан „кръгът на животните/кръгът на живите същества“. В тяхната океанична енергия е събран опитът и мъдростта на всичките единадесет архетипа дотук.

В дванадесетия знак небесата и земята се сливат и се разкрива единството и взаимосвързаността на всичко в битието.

Тяхната емпатия и връзка с колективното съзнание ги превръща в изцеляващ инструмент на безусловната любов и божествена мъдрост.

Тази роля на директна връзка с Източника ги прави изключително чувствителни, мечтателни и интуитивни.

Те лесно влизат в съзвучие с въображението и творческите сили на природата и това ги отличава с артистичност и нюх към изкуствата, музиката и всичко, което храни душата.

Способността им да се свързват с другите на по-дълбоко ниво и силната им връзка с фините измерения на душевната природа ги дарява със способността на лечителство и екстрасензорни възприятия.

Те се спускат на най-голямата дълбочина сред водните стихии в царството на Нептун, където на власт са трансперсоналните сили.

Рибите изглеждат миролюбиви и безобидни, поради липсата на добре оформено его, в резултат на разтварящата сила на Нептун, но всъщност именно поради това те могат да бъдат и наистина опасни, тъй като в тях се съдържат висшите, но и нисшите проявления на всеки един архетип.

Тъй като двете Риби плуват в противоположни посоки – те често се колебаят между фантазията и реалността.

 

Физическа конституция на зодия Риби

Физически Рибите се характеризират със среден ръст и много стройно и грациозно тяло при жените и атлетично тяло при мъжете.

Светогледът на зодия Риби е психизъм. При психизма светът се възприема чрез най-фините сетива – тези на душата, Психея.

Рибите са събрали опита на всички останали зодии и са тези, които тръгват по следата на Източника, за да му го предадат и да затворят цикъла.

Рибите са знакът на саможертвата. Те са тези, които носят тежестта на всички знаци дотук и които я разтварят в ефирните води на духовния свят.

В астрологията Рибите са силите, които формират двете стъпала – това е израз на двойнствеността в този знак. Ходилата са най-фината част от краката, но и тази, която носи тежестта на цялото тяло.

 

Предразположения към здравословни проблеми

Най-уязвимото място при зодия Риби са именно ходилата. Когато проявяват прекалена саможертвеност, тази тежест отича в краката. Така се появяват отоци по ходилата, мазоли, микози, буниони и изкривявания на пръстите.

Зодия Риби са воден знак и това им носи много интензивна емоционалност. Тяхното безпокойство може да отслаби имунната им система и това често ги предразполага към настинки и грип.

Рибите са двойнствен знак и ако не намерят точката си на равновесие, двойствеността им води до много вътрешно напрежение, хаотичност, склонност към илюзии и биполярни разстройства.

 

Най-подходящ хранителен режим за зодия Риби

 

Зодия Риби, характеристика, хранителен режим

 

Солта на зодия Риби е железен фосфат. Те трябва да си набавят достатъчно от него чрез храната, за да подсилват имунната система и да поддържат хемоглобина в оптимални количества за добро кръвообръщение в крайниците. Трябва да са внимателни и с прекомерния прием на течности.

Най-подходящ хранителен режим за зодия Риби включва:

 • Пълнозърнести продукти
 • Зърнени храни
 • Овесени ядки
 • Бобови растения
 • Фъстъци
 • Спанак
 • Картофи
 • Домати
 • Краставици
 • Цвекло
 • Маруля
 • Лук
 • Яйца
 • Шипка
 • Ябълки
 • Грозде
 • Сини сливи
 • Горски плодове
 • Праскови
 • Портокали
 • Лимони

 

Билки подходящи за зодия Риби

Най-добро въздействие на Рибите оказват билките лайка, жасмин, мента, репей, невен, градински и зелен чай.

 

Кои са най-подходящите партньори?

Рибите са романтични и идеалисти по природа и търсят партньор, който да разбира и подкрепя техните емоционални и духовни потребности. Те се разбират добре с другите две водни зодии Рак и Скорпион.

Също така партньорството между Риби и Дева може да бъде интересно и изпълнено с предизвикателства, поради техните различия в личността и подхода към живота.

Въпреки различията обаче, те могат да се допълват и да създават баланс във връзката си, ако са готови да работят заедно и да се отнасят с разбиране и търпение.

 

Архетип Риби

Зодия Риби са третият воден знак и последният знак от зодиака. Водната триада отразява трите вида води на земята.

Рак представя влизането в цикъл, той е в приливите и отливите на солените води в океана. Скорпион е блатната вода, тази която е смесена със земя и кал – грехопадението и пропадането в илюзията на плътната материя.

Рибите представят пречистването на водата от солта и земята и изпарението й. Трите водни знака отбелязват края. Ракът представя влизането на душата в материята и духовната смърт, Скорпион представя влизането в илюзията – менталната смърт.

Зодия Риби са окончателната смърт и краят на един цял цикъл – те управляват последния 12-ти дом на кармата и носят последният урок. Те известяват края на целия зодиакален цикъл.

Но след края винаги настъпва нова начало, затова и Риби са едновременно знакът на края и знакът на началото. С тях започва и приключва целта на еволюцията на животинските видове – още от първите палеозоийски риби до човека.

Думата zodiakos “ кръгът на животните“ идва от египетското „zo“ и „on“, което означава живот и същество. Зодиакът е еволюционния стимул на Вселената към усъвършенстване чрез превръщане от една форма в друга.

В Рибите човек осъзнава великия трансцендентен океан, в който се съдържа всичко и от който произлиза всичко, преминавайки от една форма в друга.

„Море вече не съществува“ се казва в древните книги и с тази последна „смърт“ илюзията е преодоляна, постигнато е освобождение от тленното и пътешествието на Рибите преминава в нови форми и цикли на еволюция, защото зодиакалното колело е безкрайно.

 

Рибите в митологията

 

Зодия Риби, характеристика, хранителен режим

“Събуждането на Психея от целувката на Купидон (Ерос)” – скулптура на Антонио Канова (1787-1793 г.)

 

В митологията, знак Риби се свързва с Афродита и Ерос, които били превърнати в две риби, за да избягат от чудовището Тифон, като Атина Палада ги възнесла на небето като съзвездие.

Зодия Риби се свързва и с богинята Психея. Тя е олицетворение на човешката душа в митологията.

Древногръцките легенди разказват, че Афродита завидяла на божествената красота на смъртната Психея. Богинята на любовта поръчала на своя син Ерос да уцели Психея с любовните си стрели, за да се влюби в най-презряното същество на Земята.

Но когато Ерос я зърнал, той попаднал в плен на магичната й красота и се влюбил. Това щяло да разгневи майка му, затова и той се представял пред Психея като грозен звяр, който може да вижда само през нощта.

Един ден Психея, посъветвана от завистливите си сестри, взела газова лампа, за да зърне грозното лице на своя възлюбен, но с почуда видяла, че до нея спи самият бог на любовта.

Това обрекло тяхната връзка и за да си го върне, тя трябвало да доказва любовта си пред Афродита.

Зодия Риби, характеристика, хранителен режим

Афродита й давала все трудни задачи, с които Психея се справяла, докато не я изпратила в подземието на Хадес за кутията на Персефона с еликсира на красотата, но с условието да не я отваря.

Любопитството на Психея надделяло и тя отворила кутията, където всъщност бил не еликсирът на красотата, а богът на съня Морфей. Така тя заспала дълбок сън, но Зевс се смилил над нея и я превърнал в богиня на човешката душа.

Тази алегория представя трудния път, който душата преминава в световете на илюзията, където може да заспи дълбок сън, но успее ли, постига безсмъртие.

Психея е символ на анима мунди – световната душа. Тя преминава през мутабилния кръст, където се намират Рибите. Това е кръстът на повтарящите се въплъщения и многобройния и изменчив опит.

Колективната душа се свързва и с владетеля на океаните и моретата – Нептун (Посейдон в гръцката митология). В астрологията Нептун е богът на сънищата, мистицизма, Колективното несъзнавано и безграничния океан на трансцендентността – той е великият разтворител на границите.

Тази планета символизира сила, която е напълно извън контрола на разума, и дълбочината на преживяванията, които носи, са прекалено мащабни, за да бъдат осмислени рационално от индивида, затова и се проявяват често като външни събития.

В астрологията Нептун е висша октава на Венера. Докато любовта на Венера е условна и е между „мен“ и „другия“, то при Нептун тази граница е отпаднала и е останала единствено любовта без условия, защото вече няма кой да ги поставя.

Тази любов е самото единство с битието и спасението на душата, което е мисията на последния знак от зодиака.

 

Символ Риби

 

Зодия Риби, характеристика, хранителен режим

 

Символът на този знак са две риби, плуващи в противоположна посока – едната нагоре към Небесата и Духа, а другата, готова на саможертва, надолу към дълбините. Едната риба се жертва, за да освободи другата да плува нагоре към висините.

Едната риба е символ на душата, а другата на личността – те са обърнати в обратна посока, но са свързани с невидима сребърна връзка. И въпреки, че изглежда, че са тръгнали в различни посоки – те всъщност плуват една към друга.

Глифът на тази зодия се нарича символът на Слънцето. Те са тези, които затварят кръга – когато застанат „глава до опашка, опашка до глава и сърце до сърце“ те образуват кръг – глифът на Слънцето, символ на Духа и вечния живот.

 

Силни и слаби черти на зодия Риби

В ниското проявление на зодия Риби имаме склонност към илюзии, самозаблуди и бягство от реалността, подаване на чужди влияния, манипулации или опиати и саморазрушително поведение.

В средното проявление интуицията вече е овладяна и Рибите могат да използват този дар адекватно и в конструктивно направление.

Във висшето проявление се раждат спасителите. Както казахме, зодия Риби са знакът на героичната саможертва. Това е и знакът на ранното християнство, като Исус е нахранил хората с пет хляба и две риби и е бил наричан „рибарят на хората“. Това е алегория за съединяването на двете риби, представящи двата противоположни импулса и триумфа на божественото осъзнаване в петата коренна раса.

 

Известни личности, които са представители на зодията

Това са най-популярните представителите на зодия Риби:

 • Микеланджело
 • Шопен
 • Вивалди
 • Виктор Юго
 • Едгар Кейси
 • Рудолф Щайнер
 • Алберт Айнщайн
 • Юри Гагарин
 • Елизабет Тейлър
 • Кърт Кобейн

С какво се характеризира зодия Риби?

Представителите на зодия Риби са интуитивни, мечтателни, състрадателни и притежават голямо въображение.

Кои са най-подходящите партньори за зодия Риби?

Рибите могат да изградят най-стабилна връзка с Девите, Раците и Скорпионите.

Към какви неразположения са склонни?

Рибите са предразположени към отоци в крайниците, микози, буниони, чести настинки и пристрастявания.

Кои храни са най-подходящи за тях?

Храни, богати на железен фосфат.

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]
Категории: Астрология, Хранене и видове храни|Публикувана: 10.02.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Калина Петкова
Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 22 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 10 февруари 2023 в 14:50 | Категория: Астрология, Хранене и видове храни