Днес ви разказваме за зодия Овен и защо този знак е толкова магнетичен и пламенен. Ще прочетете за основните характеристики на тази зодия – темперамент, силни и слаби страни, предразположеност към определени заболявания и др.

Подготвили сме и най-подходящия за Овена хранителен режим, както и кои билки могат да му се притекат на помощ при нужда.

Архетип Овен се отнася до хората, родени със Слънце и асцендент Овен.

 

Характеристика на зодия Овен

 

Дата по тропичен зодиак 21 март – 19 април
Дата по сидерален зодиак 19 април – 14 май
Съзвездие Овен
Екзотеричен управител Марс
Езотеричен управител Меркурий
Символ Овен
Глиф Овен, зодия, глиф.
Стихия Огън
Модалност Кардинален
Светоглед Идеализъм
Алхимична операция Калцинация
Камък Ахат, алмаз, червен корал, рубин
Част от тялото Глава
Чакра Сахасрара
Предразположеност към главоболие, мигрена, невралгии, разстройства от нервно-психичен характер, очни проблеми, заболявания, свързани с рязко повишаване на температурата и инфекции, склонност към възпаления и чести наранявания
Подходяща храна храните, богати на калиев фосфат и желязо
Подходящи партньори Везни, Близнаци, Стрелец
Подходящи професии лидери и постове с ръководни функции, военни, спортисти, професии, свързани с рискове, кариера в инженерната и електрическата индустрия
Цвят Червен
Число 9

 

зодия овен, характеристика, хранителен режим, подходящи билки

 

Овенът е първият знак от зодиака и е представен от символа на овена – водачът на стадото. Това отрежда мисията на представителите на тази зодия да бъдат пионерите, които инициират първи процесите.

За това и родените със Слънце в Овен винаги се стремят да заемат челни позиции и ролята на водачи за останалите.

Слънцето има отношение към външната изява и представянето пред другите и за това в този знак то е в екзалтация.

Представителите на зодия Овен се отличават с отлични организаторски умения и лидерски способности и за това типичните за тях позиции са ръководните длъжности.

Те имат естествената способност да привличат вниманието на другите и да бъдат винаги първи. Точно както всичко се върти около децата, така е и при Овните, затова и често ги определят като прекалени егоисти.

Овенът се нарича „детето на зодиака“, тъй като притежава чистата детска непринуденост, непредубеденост и дори известна доза наивност, благодарение обаче на която сред тях се намират и първопроходците, стартиращи процесите, които променят остарелите парадигми.

 

Физическа конституция на Овен

Телосложението на Овните е с добре развита костна и мускулна система и голяма физическа издръжливост на натоварвания. Те се характеризират с енергичност, силен умствен и физически заряд, импулсивност и действията им често изпреварват мислите.

Светогледът на зодия Овен е идеализъм. Идеята винаги е в началото преди действието и проявлението и затова той е преимуществено ментален знак, като езотеричният управител на Овен е Меркурий.

Идеализмът дава стартовия импулс на всичко в проявения свят, точно каквато е и ролята на първия знак в „кръга на живота“.

Знакът на Овена е разположен в най-горната меридиана на човешката конституция – зенита. Затова съответствието му с физическото тяло е главата.

 

Предразположения към здравословни проблеми

Във връзка с това представителите на този знак са най-предразположени към чести главоболия, мигренозни пристъпи, невралгии и синузит.

Важно е Овните да овладеят умствената си енергия, да развиват търпение и способност да запазват спокойствие, за да предотвратят тези неразположения, а не да „си блъскат само главата в стената.“

Техният огнен и експанзивен темперамент може да бъде причина също и за хипертония – високо кръвно налягане, ако не бъдат емоциите балансирани, особено гневът.

При Овните се наблюдава още и предразположеност към възпалителни процеси, тъй като зачервяванията и подутините по кожата показват, че огънят в организма е в повече.

Поради това, че са под управлението на Марс, Овните са и най-предразположените към падания, наранявания, изгаряния, порязвания, ужилвания, но от друга страна те най-бързо се възстановяват.

 

Най-подходящ хранителен режим за зодия Овен

 

зодия овен, характеристика, хранителен режим, подходящи билки

 

Поради изключителната физическа активност, характерна за темперамента на Овена, е необходимо повече количество храна.

Въпреки че повечето Овни обичат пикантни блюда поради импулсивната си природа, това не е най-уместното ястие за тях, тъй като може да ги направи още по-нервни, неспокойни и сприхави.

Препоръчва се да се придържат към по-леките и семпли зеленчукови ястия. Най-подходящи за тях са храните с червен цвят. Солта на зодия Овен е калиев фосфат, като трябва да си набавят достатъчно количества от него чрез храната. Той ще им достави необходимата енергия за дейността на нервната и мускулната системи и ще свали нервното напрежение.

В диетата на Овена трябва да се включват балансирано въглехидратите, мазнините и протеините, като се набляга на последните.

Сред най-благоприятните храни за зодия Овен са:

 •  Червено цвекло
 •  Червени чушки
 •  Червен лук
 •  Домати
 •  Ягоди
 •  Вишни
 •  Малини
 •  Червени боровинки
 •  Червено грозде
 •  Червени ябълки
 •  Нар
 • Зелен фасул
 • Зеле
 • Карфиол
 • Картофи
 • Тиквички
 • Сливи
 • Кайсии
 • Диня

 

Билки, подходящи за зодия Овен

Най-благоприятно въздействие на Овена оказват билките с успокояващо действие като мащерка, мента, маточина и корен от валериана.

Розмаринът подобрява умствената енергия на Овена, а копривата, хвойната и алоето подпомагат пречистването на кръвта и също така – облекчават главоболието.

 

Архетип Овен

Овенът е огнен и кардинален знак и това му придава голяма активност, упоритост, смелост, решителност и неизчерпаема физическа енергия.

В тропическите астрологични системи сезонът на Овена започва с пролетното равноденствие, когато всичко в природата се събужда за нов живот.

Той дава стартовия и обновяващ импулс след периода на отмиране по време на зимата и приключване на стария цикъл от Рибите.

Зодия Овен предвестява новия жизнен цикъл и вегетацията през пролетта и е символ на мъжката оплодителна сила на природата.

Овните са движени от марсовата енергия, която е електрическата, изходяща, позитивна, центробежна сила, разделяща нещата едно от друго и осъществяваща жизнената експресия. Той представя формирането на индивидуалност и природата на егото.

Овен е знакът на началото, първичният тласък и стремежът към проявление. Чистата архетипна енергия на Овена е една със съзидаващите енергии на живота, а рогата му са символ на динамичните сили в природата.

Знакът на Овена се използва за началото на зодиака в много астрологични системи и отбелязва пролетното равноденствие на 21 март, въпреки че поради несъответствието между зодиакалните знаци и съзвездията в тропическите системи, в днешно време то се случва в Риби.

В Овена се съдържа първичният огнен импулс за проявление и реализиране на божествената идея. Той е първото субективно осъзнаване на съществуването и началото на пътя. 

От него започва инволюцията, въплъщаването в материята и придобиване на форма, достигаща апогея си в Рак и умираща в Риби, за да се върне отново в същия цикъл.

Но и също така в знака, представящ началото на въплъщенията се случва и преобръщането на опита, духовното посвещение, пътят към еволюция и освобождаването от ограничеността на формата.

Овенът се съдържа в главата, в най-високата точка на меридианата, където се съдържа ума – това е и мястото на будхи (от санскрит Меркурий).

Казано е, че в Овен се съдържат принципите на всички 12 знака в сахасрара чакра.

 

 

Овен в митологията

 

зодия овен, характеристика, хранителен режим, подходящи билки

 

В древногръцката митология енергията на Марс е представена от Арес – лицето на кръвожадната, насилствена и подмолна страна на войната.

Принципът на „червената планета“ се характеризира с импулсивност, действие и агресия. В астрологията той се води „малефик“ т.е. злосторна планета, тъй като се свързва с всички низши, първични и животински страсти в човешката природа.

За разлика от жена си Афродита, Арес не е бил обект на култ и почитания, като древните елини са се страхували дори да изричат името му, тъй като кръвожадният олимпийски бог носел само нещастия, разрушения и страдание.

Неговият римски еквивалент обаче, бог Марс, бил на изключително висока почит – на второ място след главното божество в римския пантеон Юпитер (Зевс в древногръцката митология).

Под властта на Марс са били бойните изкуства и спортът, което акцентирало качествата на дисциплина, стратегия и самоконтрол.

Когато Овенът е възприемчив за високите проявления на марсовата енергия, той му помага да създаде здрава индивидуалност, силна воля и изява на личността си.

В хороскопа Марс спомага за себеутвърждението, изявата, личната воля и проявлението на качествата на слънчевия знак.

В Египет Овенът е свързван и с Амон, върховният бог и закрилникът на фараоните, чието име означава невидим, таен, скрит и безкраен, който бил изобразяван с глава на овен и спираловидни рога.

В древногръцката митология този знак свързваме и с носителя на Златното руно, символизиращо смелостта и жертвоготовността му, когато е достигнал най-високото си проявление.

В християнската религия Божият син е наричан “Жертвеният Агнец” и този, който се е пожертвал, за да “изкупи греховете на човечеството”.

 

Символ Овен

 

зодия овен, характеристика, хранителен режим, подходящи билки

 

Символът на зодия Овен представя благородният коч – водач на стадото. Той се бори за съществуването си с рогата. Спираловидните му и извити надолу рога са символ на съзидаващите и разрушаващите енергии в космоса и отбелязват освобождаване на огромна сила.

От една страна Овен е стремежът към проявление във форма, а от друга – разрушение на този аспект на съществуването, който се отнася до формата и развитието й на по-високо ниво.

На мунданно ниво този знак управлява взрива на атома, освобождаващ мощната си енергия, обществените безредици, войните и разрушенията.

Глифът на този знак изобразява двата рога на овена, които са двете полярни сили на съзидание и разрушение, формиращи Вселената. В зодия Овен се крие тайната на въплъщението и началото на пътуването на душите в проявения свят.

Глифът на Овена се представя и като две поникващи тревички. В природата под управлението му са едногодишните растения. Почти всички житни растения отбелязват своя растеж и плододаване за една година.

Металът на този знак е желязото и в тялото той управлява кръвта, хемоглобина и елементите, съдържащи желязо.

 

Високо и ниско проявление на архетип Овен

Ниското проявление на зодия Овен се характеризира с желание за доминация, себичност, собственическо чувство, избухливост и агресивност.

При средното проявление импулсивността му е по-балансирана и конструктивна, като го отличава с амбиция за успех, находчивост, желание за развитие, действеност и здравословен егоизъм.

Високото проявление на Овена разкрива способността на героичната жертвоготовност на този знак, митологично представена от носителя на Златното руно.

Придобиването на Златното руно е алегория за преодоляването на низшата природа и животинските страсти на ниското проявление на архетип Овен и достигането на мъдрост и духовна визия във високото му проявление.

 

С какво се характеризира зодия Овен?

Овните са изключително енергични, импулсивни, инициативни и са родени водачи.

Кои са подходящите партньори за зодия Овен?

Овните си подхождат с Везни, Близнаци и Стрелец.

Към какви неразположения и заболявания са склонни?

Най-честите проблеми при Овните са склонност към главоболие, мигрена, навралгии и хипертония.

Кои са най-подходящите храни за тях?

Най-подходящи за тях са храните с червен цвят и тези, които съдържат калиев фосфат.