Зодия Рак – характеристика и хранителен режим

Обновена: 09.01.2024|
Зодия Рак.

Днес стигаме до зодия Рак – най-чувственият и емпатичен знак от зодиака. Ще ви разкажем за силните и слабите черти на характера им и кой е най-подходящият хранителен режим за тях според техния темперамент.

Ще ви разкрием и към какви физически проблеми са предразположени и кои билки са най-полезни за тях. Тази статия е подходяща за хора със Слънце и асцендент Рак.

 

Характеристика на зодия Рак

 

Дата по тропичен зодиак 22 юни – 22 юли
Дата по сидерален зодиак 21 юли – 11 август
Съзвездие Рак
Екзотеричен управител Луна
Езотеричен управител Нептун
Символ Краб
Глиф Зодия Рак.
Стихия Вода
Модалност Кардинален
Светоглед Материализъм
Алхимична операция Дисолюция
Камък Изумруд, опал, лунен камък, аметист
Част от тялото Гръден кош, млечни жлези
Чакра Областта между Анахата и Манипура
Предразположеност към Проблеми с храносмилателната система, гениталиите и млечните жлези при жените
Подходяща храна Храна, богата на калциев флоурид, млечни продукти и гхи
Подходящи партньори Козирог, Скорпион, Риби
Подходящи професии Психолози, историци, археолози, социални работници, работа свързана с деца
Цвят Тъмно-зелен
Число 2

 

stev tabletki 400
mgnezii 01 600
stev tabletki 400
mgnezii 01 600

Зодия Рак.

 

Зодия Рак е първият воден знак в зодиака и това го прави особено свързан с чувствената и емоционална страна на своята личност.

Раците се управляват от Луната и също както своя управител, който преминава през различни фази, така и те преминават през множество емоционални състояния за много кратко време.

Освен многото лица, които сменя нощното светило за един месец, тя контролира приливите и отливите на океаните и моретата, а водата е елементът, свързан с психиката и емоциите.

Тези емоционални приливи и отливи са особено присъщи за Раците и за един ден тяхното настроение може да се променя от много високо към много ниско и обратно.

Аурата им привлича и попива психичната енергия на всички около тях, затова и те имат нужда от повече време за вътрешно пребиваване, през което да възстановяват жизнените си сили.

Зодия Рак се свързва със семейното огнище и неслучайно се изобразява от това животно. В природата крабът носи на своя гръб дома си.

Въпреки пасивната природа на водата, Ракът е кардинален знак, което и му отрежда ролята да бъде активен относно емоционалните нужди, особено в членовете на едно семейство.

Той е знакът, свързан най-дълбоко с миналото и корените – семейството, рода и нацията.

 

Физическа конституция на зодия Рак

Телосложението на Раците се характеризира с добре развит гръден кош и кръгло лице, подобно на пълната Луна.

Те имат по-меки черти и погледът им е с особена емоционална изразителност. Раците са най-големите емпати на зодиака и имат способността да усещат чуждите емоции отдалеч.

Светогледът на зодия Рак е материализъм. При материализма съществува това, което може да бъде видяно, пипнато или почувствано, тоест това, което е осезаемо.

Това, което движи Рака, е именно чувството. Чрез него той усеща и опознава света около себе си и това дали е безопасен или не.

Основният мотив, който определя поведението на зодия Рак, е сигурността и защитата. Докато при Телеца сигурността трябва да се изразява в материалния план, то при Рака тя е вече на емоционалния.

Прекалената чувствителност на Раците и трудностите в справянето им с емоциите често ги довежда до проблеми с храносмилателната система, като хроничен гастрит и язва на стомаха.

Когато една емоция не може да бъде „преглътната и смляна“, тя изкристализира като физическа болест.

Също така Ракът се свързва с уязвимостта и под негово управление е гръдният кош – това, което обгръща и защитава най-уязвимия орган в тялото – сърцето.

Западните астролози свързват сърцето като орган със зодиакален знак Лъв, тъй като той се управлява от Слънцето, явяващо се главен център и животворен извор за слънчевата система. Аналогично на сърдечната функция, която е най-важна за цялостното функциониране на организма.

Но според Източната астрология физиологично сърцето се управлява от Рак. Той управлява циркулацията на кръвта и лимфата.

Човешкото тяло може да издържи без много органи и функции, но сърцето е най-уязвимото място в тялото и ако дейността му спре, с това приключва и животът на целия организъм.

С понятието “ахилесова пета” отбелязваме най-уязвимото място на човека. Освен с мита за Ахил, в митологията се среща още и историята за ракът-краб, който бил изпратен от Хера, за да ухапе петата на Херакъл, но бил стъпкан. В знак на благодарност Хера го въздигнала на небето като съзвездие Рак.

При раците се наблюдава по-рядко и предразположеност към сърдечни проблеми, както и заболявания на костите.

Тъй като раците са под управлението на Луната, това ги прави особено свързани с всичко, което има нужда от подхранване и обгрижване – мисията на майката. Това предразполага женските представителки на тази зодия към гинекологични проблеми и мастит.

 

Най-подходящ хранителен режим за зодия Рак

 

Зодия Рак, характеристика, хранителен режим

 

За зодия Рак се препоръчва да щадят стомаха си и да избягват прекалено мазните храни, както и такива, богати на нишесте и захар, и преяждането.

За представителите му особено добро въздействие оказват млякото и гхи. При Раците са възможни и кожни раздразнения и акне, поради храносмилателните проблеми, които рефлектират на кожата, затова трябва да наблягат на млечните продукти, особено извара.

Тяхната сол е калциев флоурид, който подпомага костната структура и здравето, еластичността на кожата и кръвообращението.

Храните с най-благоприятно въздействие за зодия Рак:

 • Пшеница
 • Ръж
 • Червено цвекло
 • Зелена салата
 • Домати
 • Яйца
 • Кисело мляко
 • Кефир
 • Гхи
 • Извара
 • Сирене
 • Яйца
 • Горчица
 • Портокали
 • Лимони

 

Билки, които са подходящи за зодия Рак

За храносмилателната система най-добро влияние при Раците оказват розмарин, градински чай, тученица, бъз, босилек, хибискус и липа.

При спазми в стомаха, облекчаващо действие имат листата от коприва.

 

Кои партньори са най-подходящи?

Представителите на зодия Рак са най-свързани с рода и тяхната вътрешна потребност е да се грижат за близките си. Добри партньорства биха се получили между другите две водни зодии – Скорпион и Риби, тъй като те също имат богата емоционалност и интуитивност като Раците.

С Козирозите също може да се получи една синергия, тъй като, въпреки че ги задвижват противоположни мотивации, ако открият баланс, могат да създадат едно сплотено и материално обезпечено семейство. 

При съюз между Дева и Телец с Рак отново може да се открие пресечната точка между материалната стабилност и емоционалната грижа за партньора.

 

Архетип Рак

Със зодиакален знак Рак започва действието на водата. Водородът и кислородът в газообразно състояние са в знак Близнаци, а с идването на Рак, те преминават в течно състояние, образуващи водата.

На екватора в периода на лятното слънцестоене започва дъждовният сезон. Водата е зараждащ и поддържащ живота елемент и затова зодиакално съзвездие Рак се нарича “Вратата на Живота”.

Водата има памет, затова и този знак е най-силно свързан с родовата памет. Тя има обем, но няма форма, тя приема тази форма на съда, в който е поставена, като винаги заема съвършено хоризонтално ниво на повърхността си.

Това е характерно за низшия ментален и астрален план, поради което Ракът управлява инстинктите, низшия ум и астралното тяло при човека.

Водата се свързва още и с подсъзнанието, което е връзката между ума и душата, и под управлението на Рака са също психичните нива, подсъзнателната активност и чувствата.

Докато първият кардинален знак Овен управлява кръвта като формени елементи, кръвообращението като циркулационен и ритмичен процес се управлява от вторият кардинален знак Рак.

В тялото всички ритмични жизнени дейности като вдишване и издишване, както и периодичната стимулация на яйцеклетките в яйчниците се случват чрез зодия Рак.

Под негово управление са млечните продукти и гхи, а неговия метал е среброто.

 

Ракът в митологията

 

Зодия Рак, характеристика, хранителен режим

 

Отредената роля на зодия Рак в зодиака да пази топлината на семейното огнище е свързана с божествената персонификация на съзвездие Рак в древногръцката митология на богиня Хестия (Веста в римската митология).

Тя е пазителката на олимпийския огън и покровителства семейството, дома, бащиното огнище, домакинството и всяка къща се счита за нейн храм. Името и в превод означава „сърце“.

Също така този зодиакален знак се свързва още с майчинството, тъй като е под управлението на Луната, която в астрологията се нарича „Майката на всички форми.“

Менструацията и овулацията на жените са пряко обвързани с фазите на Луната. Средният менструален цикъл при жените трае приблизително 28 – 30 дни, което е в пряка корелация с един лунен цикъл (29, 5 дни).

Друг митичен образ, който свързваме със зодия Рак, е този на сестрата на богът Слънце Хелиос – Селена.

Селена е персонификация в древногръцката митология, представяща физическата проява на земния спътник. Изобразявана е като бледолико момиче, над чиято глава има корона под формата на сърп или диск, символизираща различните фази на Луната.

Селена е израз на божественото женско начало, с което жените са изначално свързани, и лунния принцип във всеки човек.

Тя събужда психичната сила, интуицията, подсъзнателната памет, виденията и отговорите, идващи насън.

В Античността е била почитана още като богиня на плодородието, любовта и свещения акт на оплождане, като е представена като покровител на жените, имаща силата да улеснява раждането.

 

Символ Рак

Зодия Рак, характеристика, хранителен режим

Зодия Рак се свързва с краба, който в Египет, заедно със скарабея, е бил символ на прераждането. В древния египетски зодиак Дендера, зодия Рак е бил представен като бръмбар, а месец юни египтяните наричали “теоrе”, което означава прераждане.

Тъй като е наричан „Вратата на Живота“, в окултната астрология се казва, че в него се крие законът на кармата и прераждането.

Глифът му изобразява двете щипки на рака, наподобяващи числото 69, поставено хоризонтално. Когато двете кръгли части на числата се насложат едно върху друго, се получава спирала.

Това е тайната на трансформацията чрез циклите – влизане в кръга, завихряне и скок в ново ниво.

 

Силни и слаби черти на зодия Рак

При ниско проявление на зодия Рак имаме краен стремеж към емоционална сигурност, привързаност и зависимост към другите. На това ниво поведението на човек е неосъзнато движено от инстинктивната си природа.

При средно проявление вече инстинктивната природа е овладяна и има баланс между разума и чувствата.

Висшето проявление отразява трансформацията на инстинкта в интуиция чрез интелекта и управител на този знак става Нептун. Тогава тризъбецът на владетеля на океаните дава власт над трите сили, движещи човешката природа.

 

Известни личност, които са представители на зодията

Популярни представители на Раците:

 • Юлий Цезар
 • Ърнест Хемингуей
 • Франц Кафка
 • Антоан Дьо-Сент Екзюпери
 • Никола Тесла
 • Луис Амстронг
 • Джон Рокфелер
 • Тензин Гяцо (14-ят Далай Лама)
 • Петър Дънов

 

С какво се характеризира зодия Рак?

Представителите на зодия Рак са емоционални, емпатични, интуитивни, но и често преминават през много настроения за кратко време.

Кои са подходящите партньори за Раците?

Най-добри партньорства на Раците се получават с представителите на зодия Козирог, Скорпион и Риби.

Към какви неразположения са склонни?

Най-често при тази зодия се откриват проблеми с гениталиите, храносмилателната система и кожни заболявания.

Кои храни са най-благоприятни за тях?

Храните, богати на калциев флуорид са най-подходящи за Раците.

Категории: Астрология, Хранене и видове храни|Публикувана: 03.05.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

2b052a39eddde1485e717e788333ecf6?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 9 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 3 май 2023 в 16:59 | Категория: Астрология, Хранене и видове храни