Зодия Водолей – характеристика и хранителен режим

Обновена: 25.01.2024|

Днес ще говорим за зодия Водолей. Те се славят със своята интелигентност, толерантност, свободолюбивост и известна доза нестандартност, също така са на „ти“ с технологиите.

В тази статия ще ви разкажем за техните силни и слаби страни от характера, както и към какви физически неразположения са склонни и кои храни и билки им действат най-благоприятно.

Информацията е подходяща за хора със слънчев и изгряващ знак Водолей.

 

Характеристика на зодия Водолей

 

Дата по тропичен зодиак 20.01 – 18.02
Дата по сидерален зодиак 16.02 – 12.03
Съзвездие Водолей
Екзотеричен управител Сатурн, Уран
Езотеричен управител Юпитер
Символ Водоносецът
Глиф aqvarius
Стихия Въздух
Модалност Фиксиран
Светоглед Пневматизъм
Алхимична операция Мултипликация
Камък Аквамарин, тюркоаз, гранат, кехлибар
Част от тялото Глезени
Чакра Сушумна (каналът на Кундалини от Муладхара до Сахасрара)
Предразположеност към проблеми с глезените, кръвоносната и нервната система
Подходяща храна храна, богата на натриев хлорид, витамин С и В
Подходящи партньори Лъв, Близнаци и Везни
Подходящи професии компютърни програмисти, социолози, професии в хуманитарните дейности, изобретатели, астролози
Цвят електриково-синьо
Число от 0 до 9

 

Зодия Водолей, характеристика и хранителен режим.

 

Зодия Водолей е третото проявление на въздушната стихия и освен това е фиксиран знак, което го отличава с висок интелект и оригинални идеи, които, за разлика от другите въздушни знаци, тук те са добре изкристализирали.

Водолеят е хуманен знак и неговата енергия е насочена към подобряване на условията на живот на колективно ниво.

Водолейската визия за обединение на човечеството и резонанса му с космичните принципи превръщат невъобразимото и фантастичното в реалност, която след време се приема за напълно възможна.

Тази тяхна способност да виждат бъдещите тенденции, които още не са възприети масово, ги превръща в странни, чудати и дори луди за останалите.

Водолеят е много социален, но също така държи на индивидуалността –  за да изпълнява ролята си успешно, се нуждае от независимост и самостоятелност.

За него свободата е висша ценност, той работи добре в колектива, но е готов да защитава и отстоява мнението си докрай.

Затова и се стреми към изграждането на единно общество, което не обезличава, а запазва индивидуалността на всеки, при което от своя страна всеки член допринася със своите уникални умения и таланти за общото благо.

Водолеят се управлява от двете планети, представящи взаимно изключващи се и противоположни принципи Сатурн и Уран. Докато принципите на Сатурн са свиване и ограничение, то Уран действа чрез развиване и разширение.

За разлика от зодия Козирог, който също е под управлението на Сатурн и се придържа към традиционното и конвеционалното, то Водолейската енергия е изключително нетрадиционна, новаторска и често изпреварила времето си.

Въпреки че двете планети, под чието управление е Водолеят, изглеждат като пълни антиподи, между тях се съдържа много важна връзка.

За да прояви енергията на Уран по конструктивен начин, Водолеят трябва да е интегрирал първо качествата на Сатурн като дисциплина, методичност и отговорност.

Енергията на Уран е изключително експанзивна, електрическа и революционна, но когато не лежи върху стабилната основа на добре установените и изпитани модели в миналото, то тогава настъпва анархия и безпорядък.

Когато сатурновите принципи са пренебрегнати, то тогава и Кронос „кастрира“ Уранос, затова и Водолеите трябва да внимават да не действат прекалено радикално и експанзивно, защото провалът може да сломи техния ентусиазъм и творчески заряд.

 

Физическа конституция на зодия Водолей

Водолеите имат оригинална визия, точно като техния управител Уран. Физически се характеризират с добре развита костна структура, висок ръст и широки рамене.

Те са екстравертни, любознателни и дружелюбни, но стоят и на определена дистанция.

Светогледът на зодия Водолей е пневматизъм. Гръцката дума „пневма“ се превежда като „дихание“.

В индуизма се казва, че светът се разгръща от Диханието на Брахма, един от аспектите на Тримурти, който представя Твореца.

В нашия език думите „дух“ и „дихание“ са много близки и имат общ корен. Пневматизмът е разбирането на живота като Диханието на Духа.

В астрологията силите на Водолея се разглеждат като силите, формиращи глезените и подбедрицата. В подбедрицата се намира един от най-мощните мускули в човешкото тяло – Мускулус солеус. Този мускул държи цялото тялото срещу силата на гравитацията и му позволява да се движи.

Най-уязвимото място при Водолеите е именно в краката. Като въздухът, който прониква навсякъде, така и те могат да се хвърлят понякога в много посоки, а в други случаи да им липсва гъвкавост в менталните убеждения, тъй като са фиксиран знак.

 

Предразположения към здравословни проблеми

 

зодия Водолей - характеристика и хранителен режим

 

Най-честите проблеми, когато енергията им е небалансирана, се отразяват в краката, като склонност към навяхвания, счупвания, изкълчвания, крампи или подагра.

Зодия Водолей управлява кръвоносната система и затова могат да имат проблеми и с всичко, свързано с кръвообращението – като предразположеност към хипертония, висока кръвна захар и диабет, периферна артериална болест, съсирване на кръвта и разширени вени.

Уран се води висша октава на Меркурий и според астролога Грант Леви, наричан още и „бащата на модерната астрология“, той управлява сферите на свръх-ментална съзнателност.

Много често Водолеите могат да страдат и от нервната си система, тъй като са склонни към повишена възбудимост, нервност или хиперактивност.

Понякога при тях се появяват заболявания с неясен произход, които не могат да се диагностицират правилно.

 

Най-подходящ хранителен режим на зодия Водолей

 

зодия Водолей - характеристика и хранителен режим

 

Солта на зодия Водолей е натриев хлорид (обикновена сол). С храната те трябва да си набавят достатъчно витамин С – за целостта на кръвоносните стени, и витамини от група В – за нервната система.

Най-благоприятният хранителен режим за зодия Водолей включва:

 • Зеле
 • Спанак
 • Маруля
 • Целина
 • Рукола
 • Магданоз
 • Тиквички
 • Репички
 • Леща
 • Царевица
 • Ананас
 • Кайсии
 • Грейпфрут
 • Лайм
 • Ананас
 • Горски плодове
 • Орехи

 

Билки, подходящи за зодия Водолей

Най-благоприятно влияние на представителите на зодия Водолей оказват:

 

Кои партньори са подходящи?

За Водолеите е важно техните партньори да уважават свободата и нуждата им от независимост. Също така, като въздушен знак Водолеят има нужда от интелектуална стимулация, за това и се разбира добре с другите два въздушни знака Близнаци и Везни, както и със Стрелците.

Предизвикателно, но успешно също е между Водолей и Лъв, тъй като то въпреки че са различни по няколко аспекта, те могат да се допълват във връзката си.

Лъвът се впечатлява от интелекта и оригиналността на Водолея, докато Водолеят се вдъхновява от увереността и енергията на Лъва.

 

Архетип Водолей

Водолеят е третото най-фино проявление на въздуха или етера – „въздухът, дишан от боговете“. Той е четвъртият фиксиран знак, което означава установяването на човек на следващ план.

Етерът е петият елемент, от който са се породили всички други. Алхимиците наричат етера или ефира петата стихия, петото тяло, петата същност, “квинтесенцията”.

Древните гърци го описвали като по-фин слой на въздуха, но Аристотел го класифицира като отделен сам по себе си елемент. Създателят на периодичната таблица Менделеев поставя етера преди водорода, като пише, че “най-лек от всички е етерът”.

Архетипът на Водолея е израз на най-възвишените прояви, на които е способно човешкото същество. От неговата делва се излива изворът на живота.

Той представя съвършения човек, който е станал богоподобен и е изпълнил целия еволюционен път от „първия Адам, станал жива Душа“ до „последния Адам, станал жив Дух“.

Казано е, че човешките същества никога няма да запълнят жаждата си с материални вещи и постижения, но водата от делвата на Водолея е способна да я утоли завинаги, защото в нея се съдържат ценностите на Духа.

Във Водолей индивидът се пробужда за красотата на груповия живот, груповите интереси и индивидуалните си отговорности към групата.

Това е резултат от разгръщането на неговото съзнание. Водолей изразява дейността на ума, който е бил посветен в целите на Универсалния разум.

Това е знакът, който въвежда душата в активно сътрудничество с вътрешния план на Бог.

 

Водолей в митологията

Водолеят в митологията се свързва със сина на Прометей – Девкалион. По време на медния век хората стигнали до най-големия си нравствен упадък и това разгневило Зевс.

Затова и той изпратил потоп на земята и единствените, които успели да се спасят, били Девкалион и неговата възлюбена Пира. Тъй като Прометей (чието име значи „мислещ предварително“) бил много мъдър, предупредил сина си да построи кораб още преди потопа.

Така Девкалион и Пира били единствените оцелели от човечеството, като след потопа те станали родоначалници на новата човешка раса.

Някои свързват зодия Водолей и с Ганимед – красив и строен смъртен, син на троянски цар, който по красотата си трудно се различавал дори и от бог Аполон.

Когато един ден пасял стадата на своя баща, Зевс го съзрял от Олимп и го отвлякъл със своя орел. Той го дарил с безсмъртие и му възложил задачата да поднася амброзия на боговете.

Така Ганимед бил изобразяван като младеж, носещ делва с изливаща се от нея течност.

 

Подвизите на Херакъл и изчистването на Авгиевите обори

 

зодия Водолей - характеристика и хранителен режим

 

В подвизите на Херакъл, Водолеят съответства на неговия единадесети подвиг – изчистването на Авгиевите обори.

В мита на Херакъл му била поставена тежка и непосилна задача, с която досега никой не успявал да се справи.

В царството на Авгий, който бил син на Посейдон, вилнеела страшна чума, която взимала стотици жертви. Тази зараза идвала от оборите на царя, които не били чистени от цели 30 години.

До този момент никой не успявал да се справи с цялата мръсотия, която се била насъбрала там. След като неговия наставник Евристей му възложил задачата, Херакъл се запътил към царството и сам предложил да изчисти оборите.

Когато Авгий разбрал, че Херакъл е готов да почисти оборите му и то без да желае награда за това, се усъмнил в намеренията му. Тази тежка задача не била по силите на никого, а Херакъл искал да я свърши, и то безплатно.

Царят му предложил да се споразумеят, че ако Херакъл се справи, ще му подари една десета от огромното си стадо. Но ако се провали, то тогава ще се превърне в собственост на царя, ала на Херакъл не му било до това.

Той оставил царя и се запътил към оборите, като забелязал двете реки Алфей и Пеней, които преди течали там, където се намирали оборите. Тогава и се сетил как може да ги изчисти с помощта на минаващите наблизо реки.

Положил огромни усилия, за да отклони руслата на реките към обора и така водите им сами изчистили всичко, което било събирано с години.

Когато Авгий разбрал, че Херакъл приложил хитрост, с която да изпълни тази невъзможна задача, той се разгневил и го прогонил от царството, без да му даде обещаното.

Но задачата била успешно завършена, а Херакъл бил заслужил духовното съкровище на единадесетия подвиг. Той вече се превърнал в световен служител.

Във Водолей, Универсалното съзнание започва да действа през нас, за да повдигаме другите, като по този начин ние повдигаме и самите себе си. Херакъл насочва руслата на двете реки към старото им място, за да свършат те сами задачата, която не е по силите на един човек.

С тази метафора, той правилно пропуска през себе си силите на живота, за да отмият замърсеното човешко съзнание, което още е свързано с животинската природа (оборите с животни), а Авгий е син на бога на водите (светът на емоциите и илюзиите).

 

Символ Водолей

 

зодия Водолей - характеристика и хранителен режим

 

Символът на зодия Водолей е водоносецът – от неговата делва се излива божествената любов, мъдрост и изобилие. Това е знакът на свободата, равенството и братството.

Това е и девизът на Френската революция, която започва осем години след официалното оповестяване на нова и непозната дотогава на масите планета от сър Уилям Хершел – Уран.

Тези събития променят структурата и реда в обществото на най-фундаментално ниво и разширяват разбиранията на хората за мащаба на Космоса.

Още със самата си поява тази планета нарушава и преобръща установения дотогава модел на Слънчевата система, откривайки нови и непознати хоризонти пред човечеството.

Въпреки че се казва, че Уран е наблюдаван още от Хипарх (2 век пр. Н. е.), след като официално е признат за планета в нашата система, започват поредица от технологични изобретения, които правят живота на човек много по-лесен и разширяват диапазона от възможности.

За два века, ежедневието на хората се променя до неузнаваемост, благодарение на електричеството и технологиите.

Глифът на Водолея наподобява две искри на мълния. Той представя принципите на звука и светлината, и пространство-времевия континиум. Звукът създава пространството, а светлината – времето, като те са свързани.

 

Силни и слаби черти на зодия Водолей

В ниско проявление имаме хладни и дистанцирани хора, които не знаят какво искат и смятат собственото си мнение за единствено правилно.

В средното си проявление представителите на зодия Водолей са хуманни, интелигиентни, креативни, иновативни и посветени в идеала за общото благо.

Във висшето проявление вече имаме еволюция от нов порядък – съвършения човек. Казват, че енергиите на Водолея подготвят човечеството за шестата коренна раса – тази на ангелоподобните хора.

В миналото много мистици и философи са говорили за времето, когато равноденствието преминава в съзвездие Водолей и настъпва ерата на Водолея – Златната епоха.

Точно в тези времена живеем! Дали ще проявим качества като хуманност, любов и чувство на принадлежност към колектива, ще използваме ли технологиите за наше благо и в съзвучие с природните закони или ще тръгнем по стъпките на едно студено технократично общество, забравило за сърдечната си връзка и единство с другите, зависи само от нас!

 

Известни личности, които са представители на зодията

Ето и най-известните представители на зодия Водолей са:

 • Моцарт
 • Шуберт
 • Галилео Галилей
 • Чарлз Дикенс
 • Николай Коперник
 • Чарлз Дарвин
 • Томас Едисон
 • Дмитрий Менделеев
 • Ромен Ролан
 • Ванга

С какво се характеризира зодия Водолей?

Представителите на тази зодия са любознателни, дружелюбни, общителни, иновативни и ексцентрични.

Кои си най-подходящите партньори за зодия Водолей?

Водолеите могат да изградят най-стабилна връзка с Лъвовете, Близнаците и Везните.

Към какви неразположения са склонни?

При зодия Водолей най-слабите места са краката, глезените, нервната система и кръвообръщението.

Кои храни са най-подходящи за тях?

Храни, богати на натриев хлорид (обикновена сол) витамин С и В.

Категории: Астрология, Хранене и видове храни|Публикувана: 20.01.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Калина Петкова
Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 25 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 20 януари 2023 в 10:49 | Категория: Астрология, Хранене и видове храни