Солар и Лунар – слънчевият и лунният принцип в астрологията

Обновена: 31.01.2024|
Слънчевият и лунният принцип, Солар и Лунар.

Какво представляват слънчевият и лунният принцип в астрологията и как се определят Солар и Лунар тип съзнание, разглеждаме в тази статия.

 

Какво представят слънчевият и лунният знак в астрологията?

Слънчевият и лунният знак са основни сигнификатори за нашата личност и представят двете половини на психиката ни. Те са важни за разбирането на наталната карта и трябва да се разглеждат заедно, тъй като представят аза ни в цялост.

Слънцето е нашата идентичност – Ян-аспектът, огрятата част от аза ни, това, което изразяваме навън, нашият основен мотив, центърът на съзнанието ни и това, което сме в действителност.

Луната представя вътрешния ни подсъзнателен свят – Ин-аспекта от нас, това което възприемаме, пречупвано през това, което сме били в миналото и начинът, по който реагираме спонтанно и чисто инстинктивно.

Слънцето и Луната в астрологията представят двата полярни и взаимно допълващи се принципа, действащи на всяко ниво в микро- и макрокосмоса.

Слънцето е Великата светлина, а Луната – подчинената, и те представляват целостта на душата, която обаче, въплъщавайки се в двойствения свят, се поляризира и едната й част остава “на тъмно”.

Докато слънчевият принцип – Солар, характеризира качества, проявяващи се по-силно изразено при мъжете, то при жените контактът е по-силен с лунния принцип – Лунар.

Но въпреки това всички съдържаме и мъжкия, и женския принцип, като независимо от биологичния ни пол, един от двата може да бъде по-силно изразен.

Така при някои е по-изразен принципът на Солар, а при други – принципът на Лунар, като от това ще зависи какво ще е влиянието на останалите планети.

Според херметичното учение и произтичащите от него езотерични науки, основната цел на човешкото същество е да върне първоначалното божествено единство на света чрез съединението на тези два принципа или т. н. процес на индивидуация, както е изразено в термините на съвременната психология.

 

Какво представя слънчевият знак?

Солар и Лунар – слънчевият и лунният принцип в астрологията

В микрокосмоса Слънцето представлява цялостния модел на личността, нейната индивидуалност и воля, като знакът и домът, в които попада, ще влияе на начина на себеизразяване и реализиране на творческата енергия.

Например Слънцето в Лъв и Овен ще бъде по-силно изразено, отколкото Слънцето в Рак и Везни.

Разположението на Слънцето в Овен може да даде на хората силно усещане за енергия, стремеж и амбиция, но също така и необходимост да се научат как да канализират тази енергия по един продуктивен и балансиран начин.

Хората със Слънце в Телец са едни стабилни, рационални и практични личности, но също така те трябва да се стремят да бъдат по-гъвкави и адаптивни в лицето на промяната.

Слънцето в Близнаци придава едно силно изразено любопитство, интелигентност и комуникативни умения, но също така и необходимост от фокус и ясна посока на жизнената енергия.

Хората, родени със Слънце в Рак, се характеризират със силна емоционална чувствителност, грижовност и емпатия, но е необходимо да се научат как да управляват емоциите си и да поставят здравословни граници.

Слънцето в Лъв е в силна позиция и дарява с чувство на увереност, креативност и харизма, но и необходимост от овладяване на нуждата от внимание и похвали.

При Слънце в Дева имаме едни хора със силно развити аналитични способности, практичност и внимание към детайла, които обаче трябва се научат как да балансират фикс идеята си за съвършенство.

Позицията на Слънцето във Везни говори за дипломатични, балансирани и справедливи хора, които трябва да се научат да вземат решения и да отстояват себе си, когато е необходимо.

Слънце в Скорпион дарява със страстна природа, дълбочина и проницателност, но тези хора трябва да се научат как да управляват своите интензивни емоции и да развиват повече доверие в другите.

Когато Слънцето е позиционирано в Стрелец, говорим за хора с авантюристичен и приключенски дух, които гледат философски на живота, но и трябва да се научат как да бъдат по-отговорни и тактични към другите.

Разположението на Слънцето в Козирог придава на хората амбициозност, дисциплина и практичност, но също така и необходимост да се научат да балансират между кариерата и личния си живот, както и да развият емоционално си изразяване.

При Слънце във Водолей имаме едно силно чувство за независимост, новаторство и социално ориентирано съзнание, но също така и необходимост от поставянето на една стабилна основа на идеалите в реалността, както и влагането на повече топлина в отношенията.

Слънцето в Риби дарява хората със силна интуиция, въображение и духовност, но също така и необходимост от развиването на повече заземеност и преодоляването на прекомерната саможертвеност.

 

Слънцето в античната астрология

 

Солар и Лунар – слънчевият и лунният принцип в астрологията

 

В античната астрология са се взимали под внимание не само 12-те съзвездия, в които то попада за една година, но и качеството и количеството генерирана светлина в 24-часовото денонощие и различните сезони.

В Древен Египет 12-месечният годишен цикъл е бил разпределен под ръководството на Хепри (пролетното равноденствие), Ра (лятното слънцестоене), Атум (есенното равноденствие) и Хор (зимното слънцестоене).

Подобно 24-часовия денонощен цикъл се е смятало, че се управлява от Хепри (изгрева), Ра, (кулминацията), Атум (залеза) и Афу (под хоризонта).

 

Пролетно равноденствие

Египтяните са считали, че при хората, родени около периода на пролетното равноденствие, се въплъщава Хепри – най-младият соларен бог, и поради това те самите ще притежават неговите проявления и качества.

Пролетта е времето, в което природата се събужда от зимния сън и летаргия и преражда с нова животворна сила. Затова темпераментът им се характеризира:

 • С жизненост
 • С пламенност
 • С инициативност
 • С активност
 • С импулсивност

 

Лятно слънцестоене

А в разгара на лятото всичко вече е узряло и дало своя плод под въздействие на интензивните слънчеви лъчи и енергия. Затова тези, които са родени около лятното слънцестоене, са под ръководството на най-почитаното и влиятелно слънчево божество – Ра.

Тяхната енергия се характеризира:

 • С царственост
 • С авторитарност
 • Със сила
 • С влиятелност
 • С благородство
 • С щедрост

 

Есенно равноденствие

По време на есенното равноденствие под управление е най-старият бог Атум, който определя темперамента на родените през времето, в което слънчевата светлина и денят намаляват и тъмнината взима преимущество.

Хората, родени през есенния период, представят характера на Атум:

 • Улегнали
 • Практични
 • Консервативни
 • Критични
 • Взискателни
 • Проницателни
 • Дистанцирани

 

Зимно слънцестоене

По време на зимното слънцестоене силите на мрака са достигнали своя апогей, но и тогава светлината започва постепенно да взема превес. По тази причина това време от годината е представено от сложния митологичен образ на Хор, който е преродения Озирис, въздигнал се отново от подземното царство.

Озирис символизира опита на целия цикъл и края, а Хор е възраждането на нов цикъл и началото. Затова тези, които са родени през зимния период, са натоварени с по-голяма отговорност по техния път, тъй като те съдържат опита на целия цикъл, който трябва да бъде предаден и използван в следващия.

Те се характеризират с повече:

 • Стоицизъм
 • Упоритост
 • Търпение
 • Отговорност
 • Хуманност
 • Духовност

 

Какво представя лунният знак?

Лунният знак отново представлява нашето Аз, но на подсъзнателно ниво. Луната представя нашите корени, миналото, формирало индивидуалността ни и това, което продължава да влияе на настоящето.

Както казват някои астролози:

Лунният знак е смътния образ на всичко, което сме били в миналото“.

Той показва начина, по които реагираме на емоционално и инстинктивно ниво, подсъзнанието, ранното ни детство и взаимодействие с майчината фигура, кармичния модел от този и минали животи.

В античната астрология лунният знак е бил равен по важност, наравно със слънчевия и дори понякога се е смятал за по-значим.

Освен условията, изградили личността ни в детството, миналия опит на предците ни, запечатан в гените и всичко, което сме усвоили досега и с което се чувстваме комфортно или ни пречи да продължаваме да се развиваме, изгражда този образ, който определяме като настояще.

Знакът, в който попада Луната в момента на раждането ни, е от значение колко силно ще бъде изразена тя, като в астрологията Луната е в екзалтация, когато е в Телец и е в заточение, когато е в Скорпион.

 

Луната в знаците

Солар и Лунар – слънчевият и лунният принцип в астрологията

Луната в Овен е склонна към силни емоции, енергия и желание за приключения, без да се страхува да поема рискове и предизвикателства. Но е нужно да работи върху овладяването на импулсивността и пламенността си.

Хората с Луна в Телец са склонни към прекомерно желание за стабилност и комфорт. Затова трябва да се учат да бъдат по-отворени към промяна, като се отказват от вещи или взаимоотношения, които вече не им служат.

Като цяло при Луна в Близнаци имаме едно силно интелектуално любопитство, адаптивност и дарба за комуникация, като се налага тези хора да работят върху умението си да остават фокусирани и концентрирани.

При Луна в Рак имаме много емоции и чувства. Тези хора са силно съпричастни и грижовни, но трябва да се учат как да боравят с емпатията си здравословно и да се освобождават от минали наранявания.

Хората, родени с Луна в Лъв, са естествено харизматични, креативни и уверени, но е нужно да наблегнат повече над склонността си към драматично поведение, търсещо внимание.

Когато Луната е позиционирана в Дева, тези хора са склонни да бъдат бъдат аналитични, практични и ориентирани към детайлите. Но е нужно да преодолеят своя перфекционизъм и тенденция към критики.

При Луна във Везни имаме едни дипломатични, любезни и социално умели хора, като тук е нужно да се работи върху развиването на повече самочувствие и заемането на категорично становище.

Луната в Скорпион се проявява с една изключително интензивна, страстна и сложна емоционална природа, тези хора са склонни към потайност относно своите чувства. Те имат нужда от растеж и трансформации, но трябва да се научат да контролират интензивните си и негативни емоции.

Като цяло Луната в Стрелец говори за хора, които са настроени оптимистично, авантюристично и отворено към света, но е нужно балансирането на желанието им за свобода с нуждата от стабилност в живота.

Луната в Козирог говори за една дисциплинирана и по-емоционално хладна природа, като тук е нужно да се работи върху намирането на здравословен баланс между желанието за успех и емоционалното благополучие.

Хората с Луна във Водолей са независими, новаторски и напредничави, но също и склонни към емоционална дистанция. Тук е нужно да се работи върху намирането на баланса между нуждата от независимост и потребността от емоционална връзка и интимност с другите.

При Луна в Риби имаме чувствителност, интуитивност, мечтателност и дълбока връзка с душевните измеренията и въображението, но и тенденция към бягство от реалността. Тук е нужно да се работи върху канализирането на богатството на вътрешния живот в конструктивно направление.

 

Луната в античната астрология

Както при количеството светлина на Слънцето през различните сезони и часове от денонощието, така и фазата, в която се е намирала Луната по време на раждането на човек, също е била от значение за древните астролози.

В зависимост от това дали човек се е раждал по време на нарастваща, намаляваща или невидима Луна, то това също му придавало съответните характеристики на божеството, свързано с определената фаза.

Нарастващата Луна и Пълнолунието са се смятали за проявление на съзидателния аспект на женския принцип, тъй като лунната енергия представя животворните сили на природата и плодовитостта и се е свързвала с Изида.

Хората, родени по време на нарастваща Луна и Пълнолуние, са по-екстровертни и ориентирани повече към външния обективен свят.

Намаляващата Луна и Новолунието пък са се асоциирали с богинята на подземното царство Нефтида и са била свързвани с пасивността на женския принцип.

Хората, родени по време на намаляваща Луна и Новолуние, са по-интровертни и ориентирани повече към вътрешния субективен свят.

 

Слънчевият и лунният принцип в астрологията

 

Солар и Лунар – слънчевият и лунният принцип в астрологията

 

В астрологията Слънцето представя не само съзнателната част от личността, неговата индивидуалност и его, но и самата основа на съществуването – Духа в човека.

В макрокосмоса Слънцето, като небесно тяло е това, което приема и предава първичната сила на Източника, като я преразпределя между планетарните тела в една система.

За да се прояви тази сила, е нужно отражение, като тази функция се изпълнява от Луната. Докато Слънцето е символ на Духа, то Луната е Ума, чрез който се възприема обективният свят.

Слънцето като физически обект е отражение на Великото Централно Слънце – Божествения Дух, който се проявява на принципа на отражението, благодарение на лунния принцип, който се символизира от Луната като небесно тяло.

Във всяка планетарна система всичко се създава и поддържа от тези два принципа и тъй като човекът е отражение на принципите в макрокосмоса, той също ги съдържа на физическо и психическо ниво.

В човешкото тяло слънчевият и лунният принцип се съдържат в каналите (Нади) през които протичат електрическите и магнитни токове от Космоса – Ида и Пингала.

Ида Нади е лунният канал, чийто край е в лявата ноздра и отговаря за парасимпатиковата нервна система, по която протича лунната енергия.

Пингала Нади е слънчевият канал, чийто край е в дясната ноздра и отговаря за симпатиковата нервна система, по която протича слънчевата енергия.

 

Солар и Лунар тип съзнание – как се определя?

В зависимост от това кое от двете светила – дневното или нощното, е по-силно изразено в натала на даден човек, то се определят два типа съзнание – Солар и Лунар.

По-силно изразеният тип съзнание се разпознава, когато има голяма диспропорционалност между слънчевия и лунния принцип, но освен това трябва да се взема и под внимание нивото на еволюция на човека.

Слънчевият принцип се свързва с Мъжкото начало и представя познаването на рационалното, аргументативното, дедуктивното и линейното.

Но също така то представя и Духовната искра – Отеца, непроявеният свят.

Глифът на Слънцето е кръгът с точка в центъра и представя Вечния Живот – този, който никога не е започвал, но и никога не свършва. Така, както в една окръжност няма начало и край.

Слънцето е животворен извор, даряващо безвъзмездно своята топлина и светлина, поддържайки живота на всички същества на нашата планета и на останалите.

То се смята за мощен символ на жизненост, съзидателност и креативост и тези, които проявяват силно слънчево съзнание, са в съответствие с тези качества.

Лунният принцип се свързва с Женското начало и представя интуитивния, чувствения и задвижван от образи нелинеен вътрешен свят.

Но също така тя представя и принципа на себерефлексия – Светия Дух, проявеният свят.

Глифът на Луната е полумесецът, половината част от кръга – символ на въплътената в преходния свят душа, която изследва проявленията на Духа чрез дуалността.

Луната е символ на емоциите, интуицията и подсъзнанието, и тези, които проявяват силно лунно съзнание, са в съответствие с тези качества.

Нейната роля е да отразява към Земята слънчевата светлина и концентрира жизнената енергия за практичните цели, контролирайки всички биологични процеси.

 

Характеристики на Солар съзнание

 

Солар и Лунар – слънчевият и лунният принцип в астрологията

 

При по-ясно изразено Солар съзнание имаме характеристиките на екстровертен тип.

Креативност

Слънцето представя творческата енергия и себеизразяването и тези със слънчев тип съзнание по-често се привличат от артистични професии, които им позволяват да изразяват себе си.

Харизматичност

Тези хора притежават естествена харизма, която привлича и вдъхновява другите.

Положителна перспектива

Слънчевата енергия е светлина и символ на светлите сили във Вселената. Хората със слънчево съзнание имат по-позитивна представа за живота.

Виталност

Слънцето е извор на жизнената енергия и хората, които са под влиянието му, притежават физическа сила и добро здраве.

Мотивация

Хората със слънчево съзнание са силно мотивирани и активни, за да постигат целите си, и да успяват в избраните от тях области.

Водачество

Слънцето е авторитетът, Архетипът на Бащата, и заема централна роля в една система, затова и тези със съзнание тип Солар притежават естествени лидерски способности.

 

Характеристики на Лунар съзнание

 

Солар и Лунар – слънчевият и лунният принцип в астрологията

 

При по-ясно изразено Лунар съзнание имаме характеристиките на интровертен тип.

Интуитивност

Хората с лунно съзнание имат силни психически способности и разчитат на своята интуиция при вземането на решения.

Възприемчивост

Луната възприема и отразява слънчевата светлина и затова тези със съзнание тип Лунар са по-настроени към своя вътрешен свят и чувства.

Емоционалност

Те са силно чувствителни към собствените си емоции и тези на другите и проявяват повече емпатия.

Въображение

Нощното светило събужда въображението и подсъзнателните видения, затова и тези с лунно съзнание се привличат от изкуството, чрез което да изразят своята визия.

Променливост

Луната е отговорна за ритмите на Земята и хората под нейното влияние са силно настроени към циклите на природата и ритъма на живота.

Подхранване

Луната е Архетипът на Майката и контролира процесите на оплождане и подхранване, затова и хората с по-изразено лунно съзнание имат вроден инстинкт да се грижат за другите.

 

Заключение

Целта на астрологията е постигането на баланса между тези два принципа, като се намери динамичното равновесие на мъжкото (Слънце) и женското (Луна) начало и се изгради една цялостна и завършена личност.

Пътят към тази цялост в наталната карта се осъществява чрез хармонизирането между първичната и вторичната светлина, тази на Слънцето и Луната, като слънчевият трябва да е водещият, а лунният – възприемащият и отразяващият.

Какво представя слънчевият знак в астрологията?

Слънцето представлява цялостния модел на личността, нейната индивидуалност и воля, като знакът и домът, в които попада ще влияе на начина на себеизразяване и реализиране на творческата енергия.

Какво представя лунният знак в астрологията?

Лунният знак отново представлява нашето аз, но на подсъзнателно ниво. Луната представя нашите корени, миналото формирало индивидуалността ни и това, което продължава да влияе на настоящето.

Как се определя типа съзнание – Солар и Лунар?

Солар и Лунар тип съзнание се определя в зависимост от това, кое от двете светила – дневното или нощното е по-силно изразено в натала на даден човек.

Категории: Астрология|Публикувана: 03.05.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

2b052a39eddde1485e717e788333ecf6?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Свързани публикации

Един Коментар

 1. Венелина Николова 10.05.2023 at 13:43 - Отговор

  Статията е изключително полезна, интересна и научно обоснована, доколкото астрологията е една от най-старите науки, като разклонение на науката за макро и микрокосмоса, аритмософията, езотериката

Оставете коментар

Обновена: 31 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 3 май 2023 в 10:23 | Категория: Астрология