Зодия Везни – характеристика и хранителен режим

Обновена: 27.01.2024|
Зодия Везни.

В тази статия представяме всичко за обаятелните представители на зодия Везни – темперамент, силни и слаби страни и към кои заболявания са предразположени.

Подготвили сме и най-подходящия хранителен режим, както и кои билки им въздействат най-добре. Информацията се отнася до хората, родени със Слънце или изгряващ знак Везни.

 

Характеристика на зодия Везни

 

Дата по тропичен зодиак 23.09 – 22.10
Дата по сидерален зодиак 31.10 – 22.11
Съзвездие Везни
Екзотеричен управител Венера
Езотеричен управител Сатурн
Символ Везните
Глиф Зодия Везни.
Стихия Въздух
Модалност Кардинален
Светоглед Реализъм
Алхимична операция Сублимация
Камък Турмалин, топаз, аквамарин, планински кристал
Част от тялото Долната част на корема
Чакра Манипура
Предразположеност към Камъни в бъбреците, нефрит, проблеми с кръвообръщението и кожата
Подходяща храна Храна, богата на натриев фосфат
Подходящи партньори Овен, Близнаци, Лъв
Подходящи професии Адвокати, медиатори, дизайнери, стилисти, модели, бижутери, музиканти 
Цвят Розов
Число 6

 

 

Зодия Везни.

 

Везните са третият кардинален знак и тъй като се управляват от въздушната стихия, при тях е характерна обективността и безпристрастието.

Те също са свързани с усещането за ляво и дясно, както при Близнаци, но при тях уравновесяващата сила достига до своята кулминация.

Ролята им в зодиака е да бъдат посредници и медиатори в обществото, обединяващи противоречията между противоположностите.

Тяхното балансирано присъствие и интелигентност ни учи на изкуството на общуването и партнирането. В този знак Сатурн е в екзалтация и това ги дарява с вродено чувство на справедливост.

Мисията им е да съединят личността с душата посредством създаването на връзки. Везните подобряват структурата в обществото, започвайки от основните клетки, които го изграждат чрез партньорствата.

Управител на зодия Везни е Венера и също както при Телеца, те са ценители на красотата и хармонията, но при тях енергията им е повече ориентирана в нематериалното.

Необходимостта от баланс и уравновесеност в средата им ги прави изключително тактични, дипломатични и дори понякога ласкателни. Везните изглеждат на пръв поглед балансирани, но в действителност търсят баланса чрез отражението си в другия.

Партньорствата играят ролята на огледало чрез което да забележим неща в нас, които, без помощта на другите, е невъзможно да видим.

Противоположностите се привличат като магнити, защото те съдържат в себе си и другия полюс. Скрит в сянката на несъзнаваното, трябва да излезе, да се интегрира, като само така може да се достигне до целостта на психиката.

 

Физическа конституция на зодия Везни

Като своя управител Венера, така и Везните са дарени с физическа красота и нюх към естетиката. И мъжете, и жените Везни се характеризират с добри физически пропорции.

Светогледът на зодия Везни е реализъм. Ролята на Везните е да поддържат равновесието между два противоположни принципа – този на материалния и този на духовния свят.

Реализмът не е рационализма на Телеца, а е обединението на материализма на Рака и спиритуализма на Козирога – това е златната среда.

Везните балансират между разума и сърцето, като тяхната мисия в зодиака е да съединят дуалностите, започнали от Близнаци, и да ги предат на Водолея за синтез.

В астрологията знакът на Везните се разглежда като силите, формиращи долната част на корема и таза. Таза свързва горната част на тялото с крайниците и осигурява опората и равновесието на човек, за да се движи.

Тъй като зодия Везни представят принципа на равновесието, когато представителите на този знак изгубят баланса си, това се отразява най-често чрез болки в лумбалната област или нарушения във вестибуларния апарат.

Здравето на организма се поддържа от хомеостазата, която осигурява баланса на цялото тяло и до голяма степен зависи от бъбречната дейност.

Под управлението на зодия Везни е бъбречната система и ако в техните взаимоотношения липсва справедливост, то това негодувание може да изкристализира под формата на камъни в бъбреците.

Везните са предразположени още и към неврити, проблеми с кръвообръщението и кожата.

 

Най-подходящ хранителен режим за зодия Везни

 

Зодия Везни, характеристика, хранителен режим

 

Солта на зодия Везни е натриев фосфат. Той е необходим за баланса на рН-то в организма и изчистването на токсините. За здрава бъбречна дейност, Везните трябва да си набавят достатъчно от него чрез храната.

Важно е също да си осигуряват едно балансирано хранене, тъй като балансът е ключов при тях.

Най-благоприятните храни за зодия Везни:

 • Пшеница
 • Житни растения
 • Овес
 • Ориз
 • Царевица
 • Кълнове
 • Бобови култури
 • Зеле
 • Броколи
 • Цвекло
 • Грозде
 • Горски плодове
 • Ядки

 

Билки, които са подходящи за зодия Везни

Най-благоприятни от билките за Везните са бял равнец, мащерка, коприва, трицветна теменуга, риган, жасмин, карамфил и градински чай.

 

Кои са най-подходящите партньори?

Едно от най-важните неща в живота на зодия Везни всъщност е партньорът, тъй като самите те са знакът на партньорството.

За тях е важно да изградят една балансирана и хармонична връзка, основана най-вече на справедливост. Когато това се случи, те са готови да му дадат всичко.

Те имат нужда от силен партньор и се разбират най-добре с огнените зодии Овен и Лъв, както и с представителите на зодия Близнаци.

 

Архетип Везни

В този архетип стигаме до темата за равновесието и баланса между противоположностите. Различаването започва от знака Близнаци, за да бъде уравновесено във Везните.

Целият ни път в земната школа се състои в търсенето и откриването на баланса между двете противоположности, които срещаме в най-различни вариации, но те са просто многообразни тоналности на едно и също нещо.

Това може да се разбере обаче само чрез едно безпристрастие, където умствената замъгленост се е разсеяла и е отстъпила мястото на едно по-дълбочинно оценяване на реалността.

Също като Близнаците, Везните са въздушен знак, но тяхната обективност се изразява, обхващайки и двата полюса.

Близнаците дават старта на подвижния кръст, където обективният свят постоянно ще променя облика си. Гледните точки непрекъснато ще се сменят, доброто ще се превръща в зло, а злото – в добро. За да може душата да се научи да различава, да натрупа опит и да прави избори.

Везните вече лежат на кардиналния кръст, където е осмислен опитът от подвижния, и, след като се е преминало по пътя на разликите, започват да се откриват и приликите.

Знаците на кардиналния кръст бележат равноденствията и слънцестоенията. Когато Слънцето влезе във Везни, то преминава през екватора и променя своя курс от Северното към Южното полукълбо.

Сезонът на зодия Везни започва с есенното равноденствие и уравновесяването между деня и нощта, когато те са точно по 12 часа.

 

Везни в митологията

 

Зодия Везни, характеристика, хранителен режим

 

В митологията знакът на Везните е свързван с богинята на правосъдието Дике. Тя е дъщерята на Темида и Зевс и нейната мисия е да следи дали хората на Земята изпълняват закона на Небесата.

За да претегли безпристрастно постъпките на смъртните, Дике ходи по Земята с вързани очи, носейки везна.

Зодия Везни са свързани също и с енергията Венера, която е най-близката и сродна планета до Земята, често и наричана още нейна „сестра“. В древногръцката митология принципите на Венера са били представени от Афродита.

Тя е родена от морската пяна и фалоса на Уранос, който паднал в морето, след като Кронос го кастрирал.

Красивата Афродита била едно от най-почитаните божества в Древна Гърция. Тя притежавала идеална физическа красота и вълшебен колан. Когато го слагала на кръста си, всеки мъж си изгубвал ума и бил готов да й служи.

Сферата на действие на Афродита е любовта, красотата, хармонията, плодородието и майчинството. Култът към нея бил широко разпространен в Античността, като в нейна чест се строили пищни храмове и светилища, където хората отдавали почитта си към нея.

Едно от средствата за почитане на Афродита била свещената проституция, където жрици правели любов с поклонниците й. Тази традиция била разпространена още в Месопотамия и свързвана с Ищар или още Инана.

Въпреки че Афродита е богиня на любовта и хармонията, тя се отличавала и с доста променлив нрав, освен това била пряко свързана с войната – тя е причината за Троянската война.

Стремящите се към мир и хармония Везни обаче в себе си съдържат и обратната страна от оста, изразена в архетипа на Овена, който е управляван от бога на войната – Марс.

Мисията на зодия Везни е да открият точката на равновесие в зодиака. И да направят преобръщането на душата в зодиакалното колело, където импулсът на Овена ще бъде вложен за най-важната битка – тази със самия себе си.

Везните ознаменуват, че е дошъл денят на страшния съд и всеки ще пожъне това, което е посял, и ще получи това, което е заслужил. Както на есен се мери житото, преди да се прибере в хамбарите, така и „денят на страшния съд“ е уравновесяващият принцип на кармата, който мери „добрите“ и „лошите“ постъпки на човек.

Във Везните е скрит един символ, в който има много значения. Когато махнем блюдата, остава само кръстът. В него една вертикална и една хоризонтална линия се пресичат и се формира център и точка на равновесие.

Четирите рамена са четирите елемента, образуващи материалния свят, където душите преминават през своето развитие и еволюция.

В астрологията имаме три кръста – кардинален, мутабилен и фиксиран, чрез които душите се спускат в материалните светове, придобиват опит, синтезират го и преминават в своя следващ цикъл.

 

Символ Везни

 

 

Зодия Везни, характеристика, хранителен режим

 

В астрологията единствено Везните са представени от неодушевен предмет. Двете блюда на везната могат да се люлеят нагоре и надолу, но те се държат от богинята на справедливостта и божествения закон и ред.

За да оцени реално ситуацията, човек трябва да си сложи превръзка на очите и да навлезе по-дълбоко в себе си, за да притегли ценностите, като така ще бъде постигнат балансът между противоположностите.

Глифът на тази зодия се изобразява от една хоризонтална линия, символизираща земния принцип, и една дъговидна линия, над нея, символизираща духовния принцип. Тази дъга прилича още на птица, която е разперила крилете си и се издигнала над земята.

В зодия Везни идва време за най-важната равносметка и последния избор – този между егото или душата.

 

Силни и слаби черти на зодия Везни

В ниското проявление не е овладяна способността за вземането на избори и се стига до степен на крайна нерешителност.

Въпреки дипломатичния си вид, който представят пред другите, това е само една маска, зад която се крие егоизъм и емоционална хладина.

В средно проявление изкуството на партнирането, не само в брачните съюзи, но и в обществените групи, е много добре овладяно и е постигнато истинско безпристрастие и чувство на равноправие.

Във висшето проявление на зодия Везни двойнствеността е опозната, везните са спрели да се люшкат нагоре надолу и животът на личността и душата са уравновесени.

Казват, че това е знакът, в който се разделят „овцете“ от „козите“. Това са съзвездията Овен (воля към проявление и въплъщение) и Козирог (преображение и посвещение).

Тук на практика се осъществява преобръщането на душата по обратния път на зодиакалното колело, тъй като има два пътя, по които душите придобиват опит – екзотеричен и езотеричен.

 

Известни личности, които са представители на зодията

Сред известните представители на Везни се нареждат:

 • Конфуций
 • Руми
 • Оскар Уайлд
 • Алфред Нобел
 • Фридрих Нитше
 • Елинор Рузвелт
 • Маргарет Тачър
 • Владимир Путин
 • Махатма Ганди
 • Джон Ленън 
 • Дийпак Чопра

С какво се характеризира зодия Везни?

Представителите на зодия Везни са тактични, дипломатични, миролюбиви и са ценители на красотата.

Кои са най-подходящите партньори за зодия Везни?

Везните си подхождат с Овен, Лъв и Близнаци.

Към какви неразположения са склонни?

Най-честите проблеми на Везните са бъбречни заболявания и болки в лумбалната област.

Кои са най-подходящите храни за тях?

Храните, богати на натриев фосфат.

Категории: Астрология, Хранене и видове храни|Публикувана: 11.05.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

2b052a39eddde1485e717e788333ecf6?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 27 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 11 май 2023 в 16:02 | Категория: Астрология, Хранене и видове храни