Зодия Стрелец – характеристика и хранителен режим

Обновена: 12.04.2024|
Зодия Стрелец.

В тази статия ви представяме авантюристичния дух на зодия Стрелец. Ще прочетете за основните характеристики на този знак – темперамент, силни и слаби страни, предразположеност към определени заболявания и др.

Подготвили сме и най-подходящия хранителен режим и билки за Стрелците. Информацията се отнася до хората, родени със Слънце и асцендент Стрелец.

 

Характеристика на зодия Стрелец

 

Дата по тропичен зодиак 23 ноември – 21 декември
Дата по сидерален зодиак 18 декември – 19 януари
Съзвездие Стрелец
Екзотеричен управител Юпитер
Езотеричен управител Земя
Символ Кентавърът
Глиф Зодия Стрелец.
Стихия Огън
Модалност Мутабилен
Светоглед Монадизъм
Алхимична операция Инсинерация
Камък Гранит, тюркоаз, рубин, пурпурен аметист
Част от тялото Бедра
Чакра Пътят на Брахмарандра
Предразположеност към Проблеми с бедрата и тазобедрените стави
Подходяща храна Храна, богата на силициев диоксид
Подходящи партньори Близнаци, Овен, Лъв
Подходящи професии Юристи, съдии, учители, екскурзоводи, лингвисти, духовници
Цвят Оранжев
Число 3

 

Зодия Стрелец.

 

Стрелецът се управлява от най-масивната планета в нашата система – Юпитер, и неговата енергия също се изразява чрез експанзията и разширението.

Той е философът на зодиака, винаги зает с търсенето на фундаменталния смисъл в живота и отговора на вечните екзистенциални въпроси на Битието.

Умът му през цялото време е устремен към развитие, надграждане и разширение на опита и познанията. Той търси висшия смисъл на Вселената, висшият замисъл на Твореца и Висшата Истина.

Стрелецът е третото най-фино проявление на огнената стихия, чийто импулс, ентусиазъм и енергия е насочена към всеобхватното разбиране на Космическите закономерности и извисяване на съзнанието.

Като един божествен архитект, неговата визия и широка обхватност служи като шаблон за построяването на нови светове.

Дързостта и непоколебимата му вяра преминават през границите на допустимите възможности като огнена стрела, прицелена високо в небето, отваряйки процепа, през който се излива светлината на новата перспектива.

 

Физическа конституция на зодия Стрелец

Физически представителите на тази зодия са активни и енергични личности, които се характеризират със здрава мускулна и костна структура, издръжливост и приветливи лица.

Светогледът на зодия Стрелец е монадизъм. Монадата е първопричината на нещо, което се заражда. Тя се представя като най-малката, неделима частица съзнание, която е завършена – самата божествена искра, от която ще се породи проявеният живот.

Монадата е най-малката структурна единица на Битието и частица от Първичната Божествена субстанция, която е осъзнала себе си като индивидуален и самодостатъчен Аз.

Готфрид Лайбниц представя концепцията си за монадите като метафизични елементи на Творението, които черпят своята енергия от Бога и се намират в единство с него.

Ние се осъзнаваме като индивидуален и завършен сам по себе си Аз, но в нашата природа е заложен стремежа да се свързваме с нещо по-голямо от нас.

Така, както атомите изграждат физическото ни тяло, така и ние изграждаме тялото на един по-мащабен организъм – Първомонадата. Това е и целта към която е устремен Стрелецът – към мащаба. И въпреки че е на Земята, той се цели към Небето.

За да се прицели точно във Висшата цел и да открие Първопричината, той трябва да е стъпил здраво на земята, но и да притежава гъвкавост.

Тази стабилност, но и същевременно възможност за придвижване, се дават от бедрата. Знака на Стрелеца се разглежда като силите, формиращи бедрата във физическата конституция на човек.

Затова и при Стрелците най-честите неразположения са в бедрата и тазобедрените стави, когато принципът на движение и самонадграждане е блокиран.

Техният приключенски настроен дух има нужда да е в постоянно движение, да е свободен и независим, и когато се застоят и подтиснат тази своя вътрешна потребност, застоялата енергия се манифестира като физически проблем в краката.

 

Най-подходящ хранителен режим за зодия Стрелец

 

зодия Стрелец, характеристика, хранителен режим

 

Солта на зодия Стрелец е силициев диоксид. Силицият е сред жизненоважните микроминерали, като се грижи за здравето на ставите и допринася за добър външен вид.

Тъй като Юпитер управлява черния дроб, стрелците трябва да полагат достатъчно грижи за този орган и да внимават със склонността си да да преяждат и да прекаляват с алкохола.

Също така е нужно да се набавя достатъчно количества протеин за поддържане на мускулите.

Списъкът с най-благоприятни храни за тази зодия включва:

 

 

Билки, които са подходящи за зодия Стрелец

Сред билките, оказващи полезно действие на Стрелците, са корени от коприва, трицветна теменуга, мащерка, шафран и градински чай.

 

Кои са най-подходящите партньори?

Стрелците търсят партньори, които споделят любовта им към изследването и се чувстват комфортно с тяхната независима и авантюристична природа.

Те са огнена зодия и обичат интелектуалната стимулация, затова се разбират с другите два представителя на огнената стихия – Овен и Лъв, както и с любознателните Близнаци.

Добро партньорство маже да се получи и с Водолеите, които също се чувстват добре с нетрадиционни идеи и начини на живот.

 

Архетип Стрелец

Стрелецът е противоположният знак по оста на знанието. Докато в Близнаците се сблъскваме тепърва с двойствеността в човешката природа, то в Стрелеца тя вече е преодоляна и различните гледни точки са се слели, завършвайки образа на Единната Истина.

Тази истина обаче не може да бъде изречена на глас, защото самото й изричане я фрагментира и я превръща в неистина. Може би и затова определят Стрелеца като “знак на мълчанието”.

Това е знакът на посвещението преди Козирога и е наричан “малката врата”, през която се навлиза преди голямата врата на духовния свят. След като е унищожил илюзиите в Скорпион, той е решен да върви към Истината.

Казва се, че в древни времена арийският символ на Стрелеца е бил ездач на бял кон с лък.

И докато черните коне в окултния символизъм представят животинското начало и нисшия ум, то белият кон изобразява яснотата на одухотворения човек.

След като човек се е освободил от самозаблудите си, вътрешният му мерник вече е станал точен и само тогава неговата стрела, неговия устрем и неговата визия са правилно насочени в целта. Той вече не е слят с животинските си инстинкти (кентавър), а се е научил да ги контролира (ездач).

 

Стрелец в митологията

В митологията зодия Стрелец се свързва с митичните създания – кентаврите. Те са описвани като диви същества с физическа сила и буен нрав, вечно танцуващи от радост и опиянение.

Въпреки лошата им слава, сред тях Хирон се е отличавал с изключителна мъдрост и познания. За разлика от останалите кентаври, които били първични, груби, похотливи и се движели на стада, Хирон се отличавал с мъдрост, добронамереност и човечност.

Той бил отхвърлен от майка си още от самото си раждане, която се ужасила от необичайния му вид, когато го видяла. Хирон бил изоставен и от баща си, който се върнал при жена се Рея, и останал сам в горите на Пелион.

Там той бил отгледан и обучен от Аполон, който му предал своите знания по лечителство, музика, математика, астрология и така кентавърът се превърнал в изключителен лекар, сръчен хирург, изкусен стрелец, велик учител и мъдър съветник.

Той получил неизлечима рана от своя приятел Херакъл и въпреки, че познавал много лечебни билки, с които помагал на другите, не успял да открие лек за себе си.

Хирон бил този, който се пожертвал, за да бъде Прометей спасен от наказанието на Зевс, заради кражбата на божествения огън от Олимп. В знак на признание, господарят на Олимп го превърнал в съзвездия Стрелец.

Символично митът за Хирон представя еволюцията на човешката душа от отъждествяването с формата и егоцентрично ориентираното съзнание към отъждествяването с Духа и божественото осъзнаване.

Според други интерпретации, Стрелецът се свързва с митологичната фигура на Кротос – сатир, който е отчасти човек и отчасти козел, изобретил стрелбата с лък.

 

Символ Стрелец

зодия Стрелец, характеристика, хранителен режим

Стрелецът в зодиака е представен от кентавъра, насочил своя лък към висините.

В животинската му половина са останали инстинктите и нисшите импулси, а в човешката – пробудилото се съзнание, стремящо се към свързване с Висшия Космичен Разум.

Затова и влиянието на Стрелеца е двойнствено и в зависимост от отклика на възприемащото съзнание, то ще тръгне или по пътя обратно към блатото или към Портала в Козирог.

По-древното символично изображение на този знак – ездачът с лък на бял кон, е символ на постигната целеустременост.

Понякога символът на тази зодия се изобразява само с лък и стрела, представящи просветлението, при което всички амбиции на физически и емоционален план са отпаднали и е останала само духовния устрем.

Глифът на тази зодия е стрелата. Тя е насочена правилно, защото е синтезирала опита и мъдростта на предишните осем архетипа, но работата в Стрелеца не е завършена докрай.

С него едва сега се дава старт на трансперсоналните знаци и тепърва започва неговото пътешествие по спиралата на еволюцията.

 

Силни и слаби черти на зодия Стрелец

В ниското си проявление представителите на този знак не обичат да поемат отговорност в живота, несериозни са и могат да бъдат много нетактични към другите.

Трудно изслушват и не умеят да виждат различни гледни точки, което може да доведе до конфликти и недоразумения.

В средно проявление имаме хора, жизнени и приятелски настроени, с оптимистична визия и философски възглед за живота. Те са щедри и често са готови да помогнат на другите в нужда. Имат силно чувство за справедливост и се отдават на социални каузи.

Висшето проявление на зодия Стрелец е просветленото съзнание, развитото интуитивно възприятие и издигането от мрака на долината в Скорпион (обратното завъртане в зодиакалното колело) към висотите на планината в Козирог („Голямата врата“ на зодиака).

 

Известни личности, които са представители на зодията

Сред популярните Стрелци се нареждат:

  • Нострадамус
  • Марк Твен
  • Бетховен
  • Сталин
  • Уолт Дисни
  • Франк Синатра
  • Уинстън Чърчил
  • Стивън Спилбърг
  • Брус Лий

С какво се характеризира зодия Стрелец?

Стрелците са оптимистично, приключенски и приятелски настроени, като те ценят свободата и независимостта.

Кои са подходящите партньори за зодия Стрелец?

Стрелците си подхождат със зодия Близнаци, Лъв и Овен.

Към какви неразположения са склонни?

Проблемите при тази зодия най-често се проявяват в краката и тазобедрените стави.

Какъв е най-подходящият хранителен режим?

Храни, богати на силициев диоксид.

Категории: Астрология, Хранене и видове храни|Публикувана: 09.05.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Калина Петкова
Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 12 април 2024 в 16:46 | Публикувана: 9 май 2023 в 15:28 | Категория: Астрология, Хранене и видове храни