Меркурий е най-близката планета до Слънцето, която има най-високата скорост на въртене. За времето, в което Земята е направила своята пълна обиколка, той се е завъртял вече три пъти и половина.

В астрологията това e една от седемте традиционни планети и представя мъдростта (Будхи), явявайки се мостът между висшите и нисшите светове.

 

Характеристики на Меркурий

Меркурий се води неутрална планета с хермафродитна природа, придобиваща характеристиките на това, с което си взаимодейства.

Управлява знаците Близнаци и Дева в зодиака и трети и шести дом. Намира се в екзалтация във Водолей, в падение в Лъв и в заточение в Стрелец и Риби.

В мъжкия си аспект е свързана с дясномозъчната активност и мъдростта, литературата, философията и лечителството. А в женския си аспект – с лявомозъчната активност и знанието, математиката, счетоводството, архитектурата, инженерството и търговията.

Глифът на Меркурий е кръг с кръст в долната част и полумесец в горната.

Кръстът в долната част показва, че планетата улеснява истинското Аз да се превърне в проявление в материалния свят. Полумесецът в горната част символизира, че само той може да улесни еволюцията към висшия Аз. Този глиф символизира факта, че Меркурий е интелектуалният импулс, който създава способността за изразяване и разбиране.

 

Хермес

Образът на тази планета е персонифициран в митологията в Хермес – крилатият пратеник на Боговете. Той е най-бързо подвижният от всички в олимпийския пантеон, чиято мисия е да пази и разпространява знанието.

Представян е и като водач на мъртвите, който помага на душите им да намерят пътя към задгробния живот, защото само той може да влиза в подземното царство на Хадес безпрепятствено.

Неговият атрибут е кадуцеят, наричан още Жезълът на Меркурий, той е символ на медицината и се свързва с Асклепий, египетските богове Анубис и Изида, финикийския бог Бал и акадската богиня Ищар.

Хермес е роден от съюза на Зевс с най-голямата нимфа от Плеядите – Мая, и още от самото си раждане показва хитрост, ловкост, сръчност и многофункционалност.

Омир го представя като “много променлив, любезно хитър, обирджия, крадец на говеда, носач на сънища, наблюдател през нощта, крадец на портите и такъв, който скоро ще покаже чудни дела сред безсмъртните богове.”

Римският му еквивалент е Меркурий, като името му има сродство с думите “mercor”, което значи купувам, и “merx” – стока, търговия, което показва връзката му с тази негова функция.

 

Значението на Меркурий в астрологията

 

Меркурий в астрологията

 

При хората Меркурий управлява менталната дейност, интелекта, речта, комуникацията, писмеността, риториката и всички дейности, свързани с пренос, размяна, преместване, придвижване и преход.

В мунданната астрология планетата отговаря за транспорта, търговията, медиите, посланиците, образованието, науката, бизнеса и валутния обмен.

Позицията на Меркурий в зодиака по време на нашето раждане предоставя информация за това как подхождаме към комуникацията и ученето и как изразяваме себе си интелектуално.

 

Меркурий в знаците

Води се благоприятна планета, която дарява с умствени възможности и способност за себеизразяване, но степента им на проявление зависи от това в кой знак и дом попада.

В наталната ни карта тази планета представя стила на общуване и начинът, по който възприемаме знания и боравим с информацията.

Меркурий в Овен

При разположението на планетата в Овен, стилът на общуване на човек е бърз, енергичен и има тенденцията да изразява мнението и идеите си спонтанно, без предварително обмисляне.

Тези хора обичат да изразяват своето мнение открито и да участват в различни дебати и дискусии, където да го направят.

Те са прями и директни в изказа си, като понякога им липсва търпение и такт.

Приемат нови идеи и начинания с ентусиазъм, но трудно остават фокусирани и концентрирани докрай.

При тях начинът, по който усвояват нови знания, най-добре се случва чрез практическия опит и отлично се справят в областите, където се иска бързо мислене и действие.

Меркурий в Телец

Начинът на общуване на хората с разположение на Меркурий в Телец е търпелив, спокоен и премерен. Те могат да представят сложни идеи и концепции по един прост и ясен начин.

Те имат нужда от повече време, за да обмислят добре това, което искат да кажат, но винаги, когато говорят, изхождат от позицията на здравия разум и практичния подход.

Често срещат затруднения във възприемането на нови идеи и трудно променят мисленето си, като предпочитат да се придържат към добре изпитаните с времето методи.

Те се справят особено добре в сфери, където се изисква практичен, методичен и обоснован подход към решаването на проблеми.

Меркурий в Близнаци

 

Меркурий в астрологията

 

Меркурий в Близнаци е едно добро разположение, което съчетава комуникативните и интелектуални черти на планетата с многостранните качества на Близнаците.

При тези хора стилът на общуване е остроумен и красноречив, като те умеят да боравят със словото и да го използват в своя полза.

Могат да говорят за много теми, като понякога прескачат от една в друга.

Те са особено любопитни, гъвкави и адаптивни и възприемат голямо количество информация, но се затрудняват да остават съсредоточени за повече време и да се фокусират върху дългосрочни цели.

Тъй като са добри в общуването и това да изграждат връзки с широк кръг от хора, те са успешни в области като журналистика, търговия и връзки с обществеността.

Меркурий в Рак

Когато планетата е позиционирана в Рак, това дарява с една интуитивност и проницателност към чувствата, стоящи зад думите. Тези хора имат засилена емпатия и резонират с емоциите на другите.

Техният стил на общуване с другите е съпричастен и топъл, като логиката и интелекта на Меркурий тук отстъпват пред емоционалната интелигентност на Рака.

Но понякога прекалената им емоционалност замъглява трезвия поглед и те са склонни да изпадат в мрачни настроения и да живеят в миналото.

Тези хора умеят да се свързват на по-дълбоко и чувствено ниво с другите и затова им се отдават професии, които изискват състрадание и разбиране на човешката душевност, като социални работници и психотерапевти.

Меркурий в Лъв

Когато планетата е позиционирана в Лъв, имаме един грандиозен, артистичен, прям и драматичен стил на общуване и речта обикновено е съпроводена с ярки жестове и изразителна мимика.

Тези хора се отличават с харизма и творческа себеизразителност, създавайки един завладяващ разказ, като умеят да говорят пред голяма аудитория.

Понякога обаче са склонни към преувеличаване и разкрасяване, като не умеят да приемат градивна критика и обратна връзка.

Тяхната креативна и страстна природа е запомняща се и привличаща вниманието, затова и те изразяват най-добре себе си в области като актьорско майсторство, реторика и творческо писане.

Меркурий в Дева

 

Меркурий в астрологията

 

Меркурий се чувства добре, когато е разположен в този знак, като тук изпъкват аналитичните и практични качества на Девите. Техният стил на общуване е прецизен, организиран и точен, като представят информацията по ясен и логичен начин.

Те имат остро око и за най-дребните детайли и умеят да анализират, класифицират и раздробяват една сложна концепция на по-малки и разбираеми части.

Този концентриран фокус в детайли понякога ги отдалечава от цялостната картина и ги затруднява да обхванат живота в неговата пълнота, като са склонни към критично мислене и прекомерен педантизъм.

Когато се насочат към действия, изискващи фактологичност, методичност и абсолютна прецизност, те постигат успех.

Меркурий във Везни

Когато планетата е разположена във Везни, това придава един тактичен, любезен и дипломатичен стил на общуване.

Тези хора ценят хармонията и баланса и умеят да намират правилните думи, за да постигнат мир в напрегнати и конфликтни ситуации. Те са обективни, разумни, склонни към постигане на компромиси и умеят да виждат нещата от различните им страни.

Тази позиция може да доведе до успех в области, които изискват тактичност, преговори и способност да се видят и двете страни на даден проблем.

Меркурий в Скорпион

Меркурий в Скорпион внася една голяма дълбочина, интензивност и острота в общуването и мисловните процеси.

Тези хора имат дълбок и проницателен ум, който обича да разкрива скрити истини и тайни. Те са аналитични и имат отлични умения за разследване, което ги прави подходящи за решаване на проблеми.

Хората с това разположение имат изострена интуиция и талант за разкриване на скрита информация и тайни.

Те са опитни в изследванията и стигат до дъното на сложни и мистериозни теми, затова и процъфтяват в области, в които се изисква разследване.

Меркурий в Стрелец

Когато планетата е поставена в Стрелец, той се проявява чрез приключенска и експанзивна нотка в начина, по който човек мисли и общува.

Тези хора имат тенденция да внасят оптимистична енергия в комуникацията и мисленето си. Те се характеризират с любов към ученето и жажда за знания, като обичат да изследват нови идеи и концепции.

Те имат талант да преподават или да предават сложни идеи по начин, който е достъпен за другите. Те също могат да бъдат умели в разказването на истории по един приятен начин, като използват хумора си.

Областите, в които те могат да процъфтяват, са тези, които им позволяват да изследват нови идеи и да бъдат предизвиквани интелектуално.

Меркурий в Козирог

Хората с Меркурий в Козирог имат практично и структурирано качество в начина, по който мислят и общуват. Те са склонни да бъдат сериозни, логични и фокусирани върху постигането на целите си.

Тези хора са много целенасочени в своя стил и се отличават с практичност, рационалност и известен скептицизъм в мисленето си.

Те си поставят и постигат цели и имат стратегическо мислене за решаването на проблеми. Също така имат силно чувство за отговорност и могат да бъдат много надеждни в ангажиментите си.

Подходящи са за кариери, които им позволяват да прилагат своя практичен, дисциплиниран и стратегически подход към комуникацията и мисленето, като бизнеса, финансите, правото и инженерството.

Меркурий във Водолей

 

Меркурий в астрологията

 

Меркурий във Водолей дарява с изключително иновативно и независимо мислене, с естествен талант за разбиране на сложни идеи.

Хората с това разположение проумяват абстрактни концепции и се изразяват по ясен и стегнат начин. Те могат също така да бъдат привлечени от нетрадиционни или футуристични идеи и да изследват нови начини на мислене.

Като цяло това разположение насърчава независимото мислене и комуникация. Може да бъде голямо предимство за онези, които преследват кариера в науката, технологиите или други области, които изискват творчески умения за решаване на проблеми.

Те са подходящи за професии, при които се изискват авангардни и иновативни идеи, както и боравене с технологии.

Меркурий в Риби

Когато планетата е в Риби, то умът на тези хора е надарен със силна интуитивност и богато въображение, с талант за разбиране на перспективите на другите.

Меркурий е планетата на комуникацията, интелекта и логиката, докато Риби е воден знак, свързан с интуицията, емпатията и духовността и тази комбинация внася мечтателна и въображаема енергия в комуникацията и мисленето.

Хората с това разположение имат силна интуиция и талант да разбират емоциите и чувствата на другите. Те са умели да изразяват себе си чрез изкуство, музика или други творчески форми.

Какво символизира Меркурий в астрологията?

Меркурий в астрологията символизира комуникацията, мисленето и интелектуалното изразяване. Той представлява начина, по който обработваме и предаваме информация, както и способността ни да учим и да се адаптираме към нови ситуации.

Какво означава Меркурий в наталната карта?

Разположението на знака и дома на Меркурий в рождената карта на индивида представя стила на общуване, модели на мислене и области на интерес.

Кой знак управлява Меркурий в зодиака?

Меркурий е управител на зодия Близнаци и Дева.