Мандарини – ползи от консумацията им

Обновена: 21.02.2024|

Мандарините са цитрусови плодове със страхотен аромат. От години се явяват като символ на коледните празници и присъствието им на трапезата е станало част от традицията.

 

Какво представляват мандарините?

Мандарини са вид цитрусови плодове, придлежащи към семейство Rutaceae. Те са със среден до голям размер – 5 до 10 сантиметра диаметъра. Сочни са, със сладък вкус и сравнително по-малко кисели от портокалите. Имат кръгла и леко сплескана форма, гладка или леко релефна кора, най-често с оранжев цвят. В някои мандарини може да открием и семки.

Растат на средно големи дървета, достигащи от 3 до 7,5 метра височина. Мандариновите дървета имат разперена корона с тъмнозелени лъскави листа, на клонките им може да забележим и малки ароматни бели цветчета.

husk 400
chrevno 600

Сезонът на мандарините обикновено започва зимата – ноември месец, и продължава до пролетта – април месец. Но с днешните практики на отглеждане може да ги намерим в супермаркетите по всяко време от годината.

husk 400
chrevno 600

Те предпочитат южен климат с леки, добре дренирани почви, които са влажни, но не мокри.

 

Произход

Плодът е с дълга и богата история, датираща от хиляди години. Не е ясен точният произход на мандарините, но се смята, че са от Югоизточна Азия, по-специално от районите на Китай и Япония.

Още от древността мандарините се разпространяват из различните части на Азия, а по-късно са въведени в средиземноморския регион на Европа чрез търговски пътища, по-конкретно през пристанищата на Танджер в Мексико. Оттам идва и името tangerines.

В Китай и Япония цитрусите имат културно и историческо значение. Били ценени заради лечебните им свойства в традиционната китайска медицина.

Там те се смятали за символ на късмет и просперитет, често се разменяли като подаръци по време на китайската Нова година или други празници.

Мандарините били въведени в Америка от европейски заселници и изследователи. Плодът набира популярност, особено когато е установено, че климатът в региони като Флорида, Калифорния е подходящ за отглеждането им. Днес САЩ са едни от най-големите им производители.

С времето са разработени различни сортове чрез естествен подбор и целенасочено размножаване.

Популярни сортове, култивирани заради специфичните им характеристики като вкус, по-малко семки и по-лесно обелване на кората, са:

  • Clementine
  • Dancy
  • Satsuma
  • Honey
  • Murcott

Днес мандарини се отглеждат в много райони с подходящ климат като Испания, Италия, Мароко, Китай, Бразилия и САЩ, за местна консумация и износ.

 

Хранителни стойности

 

Мандарини - хранителни стойности.

 

Тези цитруси са не само вкусни, но и могат да предложат няколко от най-важните хранителни вещества.

Ще разгледаме състава на една стандартна по размер мандарина (88 г):

  • 47 калории
  • 12 г въглехидрати, от които 9 г захари
  • 0,7 г протеин
  • 0,3 г мазнини
  • 23,5 г витамин C

Освен това съдържа още малки количества витамин А, фолат и калий. Източник са също на други антиоксиданти и фитохимикали, които се явяват помощници за нашето здраве. Дадените стойности могат да варират, в зависимост от сорта и зрелостта на мандарините.

Те са със сравнително ниско съдържание на мазнини и калории, което ги прави чудесна опция за закуска. Като всеки цитрус, те са известни с високото наличие на витамин С, който е отговорен за поддържането на имунната система и действа като антиоксидант. Предлагат също и диетични фибри, които подпомагат доброто храносмилане.

 

Какви ползи имат за здравето?

 

Мандарини - жена ги бели.

 

Малките и питателни цитрусови плодове са снабдени с основни хранителни вещества и естествени съединения, които могат да повлияят положително на организма ни, когато се консумират в нормата. Ще разгледаме някои от героите в състава на плода.

 

Витамин С

Най-известната съставка в мандарината е именно витамин С. Той е популярен с това, че поддържа здрава имунната система и предпазва организма от различни болести и инфекции. Действа също като антиоксидант, който защитава клетките от увреждания, причинени от свободните радикали.

Витамин С е ключов и за здравето на кожата, поради важната му функция, играеща роля в синтеза на колаген, който подпомага заздравяването на рани и цялостното поддържане на кожата. По-редовната консумация на цитрусовите плодчета може да ни помогне с това да имаме по-младежка кожа и да забавим признаците на стареене.

 

Антиоксиданти

Антиоксидантите намалят рисковете от възникването на различни хронични заболявания – сърдечни, рак или невродегенеративни разстройства. В мандарините има изобилие на антиоксиданти, благодарение на флавоноидите и каротеноидите в състава си.

Флавоноидите понижават рисковете от сърдечни заболявания и инсулт като подобряват функцията на кръвоносните съдове и намалят възпалението. Плодовете съдържат ниски количества калий и натрий и с това могат да са от полза за поддържане на кръвното налягане в норма.

 

Фибри

Мандарините са добър източник на фибри, за които е потвърдено, че влияят добре на храносмилането. Те подпомагат функцията на червата, редовното изхождане и поддържането на здрав чревен микробиом. Приема на продукти с фибри в нормата е от много важно значение, когато стане дума за предотвратяване на запек и потенциално намаляне на риска от образуване на храносмилателни разстройства.

 

Вода

Ако нямаме изградения навик да пием повече вода, с нормална консумация на мандарини, не можем да заменим водата, но определено може да поддържаме хидратацията в тялото си на ниво.

 

Вредна ли е редовната консумация?

 

Мандарини - обелени.

 

Въпреки че хапването на мандарини се счита за полезно, това не значи, че няма потенциални странични ефекти, които могат да се появят при определени хора или ако прекалим с консумацията им.

 

Алергии

Както към почти всичко, човек може да бъде алергичен и към мандарини. Симптомите могат да варират от леки до тежки – копривна треска, сърбеж до затруднено дишане. При ясна алергия към цитруси, е най-добре да избягваме мандарини или да се консултираме с лекар за съвети.

 

Имат висока киселинност

Типично за цитрусите, мандарините са киселинни. При повечето хора въпросната киселинност се понася добре, но има и такива с по-чувствителни стомаси или състояния като гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) или киселинен рефлукс, които могат да изпитат дискомфорт или обостряне на симптомите след като консумират мандарини.

При наличието на подобни състояния е най-добре следим поносимостта си и при нужда да намалим приема на киселинните плодове.

 

В комбинация с лекарства

В мандарините се съдържат съединения, които могат да взаимодействат с някои лекарства. Например, те могат да повлияят на метаболизма на определени лекарства, обработвани от чернодробните ензими, отговорни за разграждането на лекарствата.

Ако използваме подобни медикаменти, особено тези, метаболизиращи се от черния дроб, е най-добре да се консултираме с медицинско лице, за да бъдем сигурни, че няма опасност от възникването на потенциални странични ефекти.

 

Дентални проблеми

 

Мандарини - усмивка.

 

Има вероятност киселинността в мандарините да допринесе за ерозия на зъбния емайл и тяхната чувствителност затова е препоръчително след консумация ма цитруси да изплакваме устата си и да практикуваме добра орална хигиена, като цяло.

 

Пестициди

Повечето плодове, които не за правилно измити или органично отгледани съдържат пестициди и мандарините не са изключение. Ако имаме притеснения от това е препоръчително да си закупуваме органични.

За финал е важно да споменем, че това са потенциални странични ефекти и се проявяват рядко или се отнасят само за определени лица. За мнозинството консумацията на мандарини е безопасна и има положително действие върху здравето и красотата.

Ако все пак имаме притеснения е най-добре да се консултираме с лекар за професионален съвет.

 

Заключение

Мандарините са малки цитрусови плодове, добре познати по цял свят. Най-популярната им съставка е аскорбиновата  киселина. С наличието на останалите хранителни вещества, мандарините осигуряват важни ползи за здравето и красотата.

Въпреки това не трябва да се консумират в определени състояния или да се прекалява с приема им, защото има вероятност от проявата на странични ефекти.

Полезни са количества в нормите. При съмнения за риск от прием на цитруса е препоръчителна консултацията със здравен представител.

 

Какво съдържат мандарините?

За 88г, съдържат 47 калории, 12 г въглехидрати, от които 9 г захари, 0,7 г протеин, 0,3 г мазнини, 23,5 г витамин C и малко количество витамин А, фолат и калий.

Вредна ли е консумацията на мандарини?

Въпреки че хапването на тези цитруси се счита за полезно, това не значи, че няма потенциални странични ефекти, които могат да се появят при определени хора или ако прекалим с консумацията им.

Полезни ли са мандарините?

Малките и питателни цитрусови плодове са снабдени с основни хранителни вещества и естествени съединения, които могат да повлияят положително на организма ни, когато се консумират в нормата.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 16.11.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Диляна Илиева
Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 21 февруари 2024 в 17:25 | Публикувана: 16 ноември 2023 в 10:58 | Категория: Хранене и видове храни