Горчив портокал – тайните на екзотичния плод

Обновена: 02.01.2024|

Горчивият портокал носи латинското название Citrus aurantium, но по света е познат под различни имена – кисел портокал, севилски портокал, мармаладен портокал, бигарадия, бигарадски портокал и други.

 

Какво представлява горчивият портокал?

Плодът на външен вид е много близо до познатите ни плодове – обикновения портокал и мандарината. Вкусът му е доста кисел с изразена горчивина.

Този цитрус е хибрид – комбинация от помело и дива мандарина. Друг подобен хибриден плод е бергамотът, който познаваме като добавка към чай и откриваме в много парфюми. Той е хибрид между плод на горчив портокал и лимон.

vitc 400 1
vitc 600 1

В ботаниката

Цитрусовото дърво, от което идва този плод, произлиза от Югоизточна, Югозападна Азия и части от източна Африка. Листата са гъсто разположени и имат продълговата форма с гладка текстура. Дървото достига 10 метра височина при подходящи климатични условия. Цъфти през май и юни.

vitc 400 1
vitc 600 1

Младите клони имат бодли.

Въпреки че е растение, което обича топлината и вирее най-добре в Средиземноморието, то може да издържи на замръзване и кратки периоди на ниски температури. Високата влажност обаче може да доведе до гъбички, които нараняват дървото.

В историята

Още през 10. век горчивият портокал достига Европа. Малко на брой дървета са се отглеждали в гористите райони на Испания. В днешно време вирее в средиземноморските региони, както и в САЩ – най-често се открива в Калифорния и Флорида. В народната китайска медицина плодът се е използвал за различни стомашни проблеми – лошо храносмилане, запек, повръщане. Египтяните са ферментирали плодовете за направата на вино.

Хранителна стойност

 

горчив портокал

 

В 100 г от плода откриваме:

  • 47 калории
  • <1 г белтъчини
  • 12 г въглехидрати (2 г фибри)
  • 9 г захар
  • <1 г мазнини

 

Полезни витамини и минерали, които се съдържат в по-голямо количество, са витамин Ц, витамин А, витамин Б9, Б1, калий, магнезий, мед.

 

За какво се използва горчив портокал?

Плодът рядко се яде суров, но може да се използва самостоятелно, а есенции и извлеци от него намират приложение в различни индустрии.

Парфюми и грижа за тялото

 

горчив портокал

 

Етеричното масло, което се извлича от цветчетата, се открива в много парфюми, козметични продукти и ароматизатори. То е известното под друго име – етерично масло от нероли. От листата и плодовете се извлича друго етерично масло – петитгрен.

С плодовете и листата може да се прави сапун.

Етеричното масло може да направи кожата ни по-чувствителна към слънчевата светлина. Препоръчва се да използваме слънцезащитен крем за 24 часа след нанасянето на продукти с това масло дори ако навън няма ярко слънце.

За лечебни цели

Плодът горчив портокал съдържа някои естествени съединения, които могат да подобрят цялостното ни физическо състояние.

Добавки с екстракт от горчив портокал се използват за потискане на апетита и стимулиране на метаболизма. Възможно е обаче да нанесе вреди на здравето ни. Добавките с горчив портокал не са добре проверени и някои от тях са забранени за прием.

Етеричното масло от горчив портокал може да помогне при сърбежи и гъбични инфекции на кожата.

Горчивият портокал съдържа голямо количество витамин Ц, който е антиоксидант. Други полезни съединения също се откриват в кората на плода в голямо количество. Това означава, че всяка част на горчивия портокал може да помогне на тялото в борбата със свободните радикали.

Проучвания върху гризачи показват добри резултати за подобряване на здравето на щитовидната жлеза. Тези изследвания дават възможност в бъдеще да се разгледа това полезно влияние на горчивия портокал при хората.

В кулинарията

 

горчив портокал

 

Освен в парфюмерията горчивият портокал често се превръща в мармалад. Портокаловият мармалад е леко кисел и е особено популярен в Англия. Той оползотворява вътрешността и кората на плода. Поради високото съдържание на пектин в плода готовото сладко е по-стегнато и желирано.

В някои региони на Индия се приготвя плодова туршия с вътрешността и кората на плода. В скандинавските страни изсушена и захаросана кора на горчив портокал се използва за хлябове, десерти, сладкиши и празнични торти. Маслото от горчив портокал се използва като естествен овкусител и ароматизант в бонбони, сладолед, вина, пакетирани десерти.

Има различни безалкохолни и алкохолни напитки, които съдържат части от портокала –  най-често кората и сока му. Горчивият сок на плода е подходящ за мариноване и подправяне на по-тежки меса и пикантни ястия. Използва се също за коктейли и салатни дресинги.

Други продукти

Дървесината му се използва в Куба за направата на дървени бухалки.

 

Противопоказания и взаимодействия

 

горчив портокал

 

Горчивият портокал взаимодейства с някои медикаменти. Трябва да се консултираме с лекуващия си лекар, ако приемаме лекарства за понижаване на холестерола, кръвната захар и кръвното налягане, против тревожност и депресия, както и антихистамини.

При хранителни добавки с горчив портокал се наблюдава значително ускоряване на пулса, повишаване на кръвното налягане и други странични ефекти, свързани със сърдечно-съдовата система. Това въздействие се дължи на съединения в плода, които влияят върху нервната система и сърцето.

При умерена консумация на самия плод не са забелязани противопоказания. Може да навреди при извлеци и лекарства. Препоръчителната безопасна доза за добавка с горчив портокал е между 40 и 90 мг на ден.

Няма достатъчно информация за приема при бременни и кърмещи жени.

Горчивият портокал е стимулант и не бива да се приема с други субстанции, които влияят на тялото по същия начин. Една от тях е кофеинът. Поради това действие приемът на добавки и екстракти с този плод са забранени за спортисти.

Екстрактите от горчив портокал влияят на черния дроб и способността му да метаболизира лекарствата. Преди да приемаме този плодов екстракт, трябва да сме сигурни, че няма да попречим на действието на предписаните ни от лекар медикаменти.

 

Заключение

Плодът горчив портокал е трудно откриваем и рядко се консумира в сурова форма. Най-често можем да го намерим под формата на добавки и етерично масло.

Хранителните добавки с екстракти от горчив портокал могат да са опасни за здравето ни и трябва да внимаваме с приема им. Етеричните масла могат безопасно да се прилагат в ароматерапията, както и върху кожата, след като ги смесим с безопасно базово масло.

 

Какво е горчивият портокал?

Този екзотичен плод е хибрид между помело и дива мандарина. На външен вид изглежда подобен на портокала и мандарината. Вкусът му е кисел с изразена горчивина.

За какво се използва?

От вътрешността на плода, кората, цветчетата и листата на дървото се извличат различни масла – етерично масло от нероли (цветовете на горчив портокал) и петитгрен (листата и плодовете). Намира широко приложение в козметичната индустрия.

Как се консумира?

Суровият плод рядко се хапва самостоятелно заради горчивия му вкус. В кухнята се открива под формата на мармалад, плодови туршии, захаросани портокалови корички.

Може ли да ни навреди?

Горчивият портокал действа като стимулант и не бива да се смесва с кофеин. Хранителните добавки с екстракти от плода могат да влияят отрицателно на сърдечно-съдовата система и кръвната захар. Взаимодействат с медикаменти и трябва да внимаваме при приема им.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 23.11.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Радина Руменова
Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 2 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 23 ноември 2023 в 11:38 | Категория: Хранене и видове храни