7 ползи от портокала – вкусно и полезно

Обновена: 21.02.2024|
Портокал.

Портокалите се хапват по цял свят, а сокът от плодовете присъства редовно на почти всяка трапеза. Екзотичният плод крие в себе си разнообразие от ценни за здравето витамини и микроелементи, които помагат на организма да функционира правилно.

 

Какво представлява портокалът?

Портокалът е един от най-популярните плодове. Ползи от портокала можем да открием по разнообразни начини. Познаваме го по кръглата форма, наситения оранжев цвят и меката кора. Той е един от любимите цитруси, които намират място на трапезата ни под различни форми.

В ботаниката

Портокалите произхождат от Китай, но са разпространени в много държави с подходящ климат. Въпреки че не виреят в много региони, те са едни от най-известните и обичани плодове. Най-голямо количество плодове се отглеждат в Бразилия – около 20% от световното производство.

Кората на портокала е неравна и съдържа етерично масло, което се извлича за употреба в козметиката. Ядливият плод е под кората и представлява 10-12 отделни сегмента, покрити с бяла или прозрачна ципа. Цветовете на дървото са бели с тесни листа. Парчетата плод са сочни и богати на сок.

vitc 400 1
vitc 600 1
vitc 400 1
vitc 600 1

В ботаниката плодът е познат под латинското наименование Citrus sinensis, или сладък портокал. Първите следи за този плод в историята датират от 314 г.пр.Хр. В Европа плодът става популярен през 17. век, но за дълго време е достъпен единствено за представителите на висшата класа.

В кулинарията

Портокалите най-често се хапват сурови – самостоятелно или като добавка в салати и десерти. Прясно изстисканият сок от плодовете е незаменима част от закуската на цял свят. Части от кората могат да се използват за сладки и солени печива, а резени портокал са често срещани в различни напитки и коктейли.

Портокаловото сладко също е чудесен начин да използваме този цитрус.

Хранителни стойности

 

ползи от портокал

 

В 100 г плод откриваме:

  • 47 калории
  • 1 г белтъчини
  • 12 г въглехидрати (2 г фибри)
  • <1 г мазнини

 

От 100 г плод можем да си набавим някои ценни витамини и минерали:

  • 71%* витамин Ц
  • 8%* витамин Б1
  • 8%* витамин Б9
  • 5%* витамин Б5
  • 5%* витамин Б6
  • 5%* мед

 

*Процентно съотношение спрямо дневната препоръчителна доза

 

Ползи от портокала за здравето

Най-добре познатият факт за цитрусовите плодове е свързан с високото им съдържание на витамин Ц. Голяма част от здравословните ползи от портокала произхождат именно от този витамин.

Противовъзпалително и антиоксидантно действие

В портокала се откриват няколко важни антиоксиданта – витамин Ц, хесперидин, нарингенин, каротеноиди и други. Те помагат на тялото да се бори срещу свободните радикали, които увреждат клетъчните структури, както и намаляват оксидативния стрес.

Някои от тези антиоксиданти имат противовъзпалително действие, което помага за борба с активните възпаления, но и намалява хроничното възпаление на тъканите.

Намалява нивата на кортизол и кръвното налягане

 

ползи от портокал

 

С понижаването на кръвното налягане се въздейства благоприятно върху цялата сърдечно-съдова система. Консумацията на портокали може допълнително да намали холестерола и кръвната захар. Хесперидинът, който откриваме в този плод, помага за понижаването на кръвното налягане и холестерола.

Помага за производството на колаген

Витамин Ц участва в производството на колаген. Ние познаваме този белтък като отговорен за красотата и младежкия вид на кожата ни. Той обаче участва в много телесни процеси – създава нови клетки, предпазва органите, подпомага кръвосъсирването, участва в състава на костите и хрущялите.

Ползи от портокала се откриват не само в неговите директни свойства, но и при работа в екип с други важни елементи.

 

Действа благоприятно на стомашно-чревния тракт

Ползи от портокала можем да открием и в рамките на храносмилателната система. Портокалът, както повечето плодове, предоставя важни фибри, с чиято помощ функционират стомаха и червата. Най-много фибри можем да си набавим, ако ядем плодовете в суров вид. Изстискването на портокалов сок премахва тези полезни фибри.

Освен за храносмилателната система фибрите са полезни и за сърцето.

Предпазва от ракови заболявания

Ползи от портокала можем да дължим и на съдържанието на флавоноиди в плода, които забавят или напълно спират растежа на раковите клетки. Заедно с това витамин Ц участва в премахването на увредени клетки, които могат да са причина за появата на злокачествени образувания в тялото ни.

Повишава количеството желязо в кръвта

 

ползи от портокал

 

Желязото е микроелемент, който е от изключителна важност за качеството и функциите на кръвния поток. Витамин Ц, който откриваме в изобилие в портокалите, подпомага усвояването на желязо от тялото. Ако редовно приемаме достатъчно количество от този витамин, ще осигурим на организма си достъп до незаменимото желязо.

Подобреното усвояване на желязо е от особена важност за жените, тъй като те губят от ценния елемент по време на менструация. Липсата на желязо води до умора, слабост, трудност при физическа активност.

За качествена абсорбция на желязото се препоръчва да приемаме комбинация от храни, богати на желязо и витамин Ц. Тази задача можем да изпълним като хапваме:

  • Салата със спанак, чери домати и малки парчета портокал
  • Запечени броколи с портокалов дресинг
  • Закуска с яйца и прясно изстискан портокалов сок
  • Плодова салата със смокини и парченца портокал
  • Междинно хапване от бадеми, кашу и портокал

Укрепва имунната система

Изобилието от витамини, минерали и антиоксиданти е перфектната храна за имунната система. В сезоните на настинки и грип цитрусовите плодове са вкусна и ефективна превантивна мярка, подходяща за малки и големи.

Витамин Ц подпомага рециклирането на увредените, старите и мъртвите клетки в тялото.

 

Има ли противопоказания?

 

ползи от портокал

 

Портокалите съдържат киселини, които може да влошат симптомите на гастроезофагеална рефлуксна болест. Ако страдаме от чести киселини, имаме язви и проблеми с храносмилането, трябва да сме внимателни с консумацията на цитрусови плодове.

Ако имаме повишени нива на желязо в кръвта, прекомерната консумация на тези плодове може да причини допълнително покачване на нивата, при което някои органи се увреждат. При твърде високи нива на желязо има опасност за сърцето, черния дроб и панкреас.

Срещат се и алергични реакции към портокали, които трябва да имаме предвид.

 

Заключение

Хапването на портокали е вкусен и здравословен начин да помогнем на тялото си в борбата с вредителите. Можем да черпим ползи от портокала без опасения. Малко вероятно е цитрусовият плод да ни навреди, но със сигурност може да допринесе за здравето и тонуса ни.

 

Какво представлява плодът портокал?

Това е един от най-популярните плодове. Познаваме го по кръглата форма, наситения оранжев цвят и меката кора. Той е един от любимите цитруси, които намират място на трапезата ни.

Има ли ползи от портокала?

Ползи от портокала можем да открием под различни форми. Най-полезно обаче е да хапваме плода в суров вид.

Какви ползи от портокала могат да помогнат на здравето ни?

Портокалът е богат на ценни витамини, минерали и съединения. Може да донесе ползи за имунната система, храносмилането, сърдечно-съдовата система. С негова помощ тялото усвоява по-лесно желязото, а производството на колаген се засилва.

Може ли да ни навреди?

Възможно е да предизвика алергична реакция при някои хора, но плодът не е популярен алерген. Не се препоръчва да хапваме портокали, ако имаме язва, киселини или други стомашни проблеми.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 07.12.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Радина Руменова
Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 21 февруари 2024 в 17:33 | Публикувана: 7 декември 2023 в 17:14 | Категория: Хранене и видове храни