Коронавирус симптоми и препоръки срещу вируса

Обновена: 14.03.2024|
Коронавирус-симптоми и препоръки.

От 2019 г. насам вероятно няма човек, който да не е чувал за COVID-19 и който трескаво да не следи за причиняваните от коронавирус симптоми.

Днес ще си поговорим за този коварен вирус, променил световната картина през последните години. Ще обсъдим кои са най-добрите стратегии и начини да се предпазим от него и как да се справим, ако вече сме се заразили.

 

Какво представлява коронавирусът?

Преди да поговорим за най-разпространените коронавирус симптоми, ще разгледаме накратко какво представлява той.

Инфекцията COVID-19 се причинява от вируса SARS-CoV-2. Той е от семейство Коронавируси, което включва 7 различни възбудители на заболявания у човека. Името„корона“ идва от подобни на корони шипове по повърхността на вирусите.

omega3 400
vitc 600 1
omega3 400
vitc 600 1

Сред тях са познатите от миналото причинители на епидемии, включително „Близкоизточен респираторен синдром“, известен като MERS-CoV и „Тежък остър респираторен синдром“, наричан ТОРС или SARS-CoV-1( SARS от Severe acute respiratory syndrome)..

Новият щам на коронавируса – SARS-CoV-2 – беше регистриран за първи път в китайския град Ухан през декември 2019 г. От тогава до сега той премина през всички страни в света. С течение на времето вирусът мутира и започна да губи своята смъртоносна сила.

Днес повечето хора, заразени с него, получават леко до умерено респираторно заболяване и се възстановяват, без да е нужно специфично лечение.
Някои обаче се разболяват сериозно и се нуждаят от болнична помощ.

Възрастните хора и тези със съпътстващи заболявания, например сърдечно-съдови болести, диабет, хронични респираторни заболявания или рак, са по-склонни да развият сериозни усложнения.

 

Какво трябва да знаем за произхода му?

Коронавирусите често се срещат при змии, прилепи, панголини, котки и камили. Те живеят в организмите им и невинаги разболяват своите т.нар. гостоприемници, но понякога се разпространяват.

Могат да се променят (мутират), докато се пренасят едни в други биологични видове. В крайна сметка вирусът може да „прескочи“ от животните и да започне да заразява хората.

В случая на SARS-CoV-2 се смята, че първите заразени хора са приели вируса след консумация на продукт, закупен на хранителен пазар, където се продават месо, риба и живи животни.

 

Кои са различните му мутации?

 

Т-клетъчен имунитет. Омикрон.

 

От възникването му през 2019 г. вирусът мутира многократно. Според здравните експерти е нормално вирусите да се променят и еволюират с течение на времето, докато се разпространяват между хората.

Когато тези промени станат значително различни от оригиналния, те са известни като „варианти“. За да ги идентифицират, учените картографират генетичния материал на вирусите (известен като секвениране) и след това търсят разлики между тях, за да видят дали са се променили.

Откакто вирусът SARS-CoV-2 се разпространи в световен мащаб, варианти се появиха и бяха идентифицирани в много страни по света.

Дълго време Делта SARS-CoV-2 бе опасният вариант, класифициран от СЗО на 11 май 2021 г. Той се разпространи по-лесно от по-ранните щамове на вируса и бе отговорен за повече случаи, включително и смъртни.

Всички одобрени ваксини срещу COVID-19 са ефективни за предотвратяване на тежко протичане и смърт от Делта варианта.

Омикрон бе докладван за първи път на СЗО на 24 ноември 2021 г. През май 2022 г. два подварианта на Омикрон – BA.4 и BA.5, бяха обявени от СЗО за „варианти, будещи безпокойство“. Наблюдава се сравнително бързо разпространение на BA.4 и BA.5. Това вероятно се дължи на способността им да избягват имунната защита, предизвикана от предишна инфекция и/или ваксинация, особено ако имунитетът е отслабнал с течение на времето.

 

Каква е разликата между „мутация“ и „вариант“?

Вирусите непрекъснато се развиват и променят. Всеки път, когато вирус се репликира (прави копия на себе си), има потенциал да претърпи промени в структурата си. Всяка от тези промени е „мутация“. Вирус с една или повече мутации се нарича „вариант“ на оригиналния.

Някои мутации могат да доведат до промени във важни характеристики на вируса, включително такива, които засягат способността му да се разпространява и/или да причинява по-тежки заболявания и смърт.

 

Коронавирус симптоми – кои са най-често срещаните?

 

Видове кашлица, бели дробове.

 

По принцип породените от коронавирус симптоми варират при всеки отделен пациент. Всъщност някои заразени не развиват никакви признаци (те са асимптоматични).

Като цяло обаче хората съобщават за някои от следните неразположения:

 • треска или втрисане
 • кашлица
 • недостиг на въздух или затруднено дишане
 • умора
 • болки в мускулите или тялото (1/3 от хората сигнализират за проблеми с кръста)
 • главоболие
 • загуба на вкус или мирис
 • възпалено гърло
 • запушване на носа или хрема
 • гадене или повръщане
 • стомашно-чревни проблеми, най-вече диария

Възможни са допълнителни коронавирус симптоми, които могат да се появят между 2 до 14 дни след излагане на вируса.

Децата имат подобни, но обикновено по-леки в сравнение с възрастните. Тези в по-напреднала възраст, както и хората с тежки съпътстващи заболявания, са изложени на по-висок риск от по-сериозни усложнения от COVID-19.

 

Как да различим коронавируса от обикновения грип?

Породените от коронавирус симптоми и тези на грипа могат доста да си приличат. Това е така, тъй като са респираторни заболявания, а разпространението на двете е от човек на човек.

Хората с грип обикновено ще развият симптоми в рамките на 1-4 дни, докато коронавирус симптоми могат да се развият между 1-14 дни.
Въпреки това, според изследване от 2020 г., средният инкубационен период за коронавирус е 5,1 или 5,2 дни, но варира доста при различните пациенти дни. За сравнение, инкубационният период на настинка е 1-3 дни.

По принцип повечето коронавирус симптоми са подобни както при деца, така и при възрастни. Все пак обаче децата обикновено имат висока температура и леки симптоми, подобни на настинка, като хрема и кашлица.

  COVID-19 Грип Настинка
Инкубационен период 2-14 дни 1-4 дни 1-3 дни
Поява на симптоми Постепенно Рязко Постепенно
Кашлица Често Често Често
Задух Често Понякога Няма
Висока температура Често Често Рядко
Умора Често Често Понякога
Хрема Понякога Понякога Често
Запушен нос Понякога Понякога Често
Диария Рядко Понякога, особено при деца Няма
Болки в тялото Понякога Често Леки
Възпалено гърло Понякога Понякога Често
Главоболие Понякога Често Често
Загуба на апетит Понякога Често Понякога
Респираторни проблеми Често Понякога Понякога
Втрисане Понякога Доста често Рядко
Загуба на вкус и обоняние Понякога Понякога Понякога

Разликата в симптомите при ковид, грип и настинка е съобразена с материал, предоставен от СЗО на Център за контрол и превенция на заболяванията. Респираторните проблеми се припокриват със задух, а втрисането в горните случаи е резултат от повишаване на телесната температура.

Загубата на вкус и обоняние сега  не се отбелязва, защото последните варианти на коронавируса не водят до тези симптоми, които бяха много характерни за ковид в началото на пандемията.

Ако усещате някои от най-разпространените коронавирус симптоми, си направете тест и се изолирайте.

 

Как да се предпазим от заразяване?

 

Психични разстройства след прекаран ковид.

 

Най-добрият начин за предотвратяване и забавяне на заразата е да сте добре информирани за болестта и как се разпространява вирусът.
Защитете себе си и другите от инфекция, като стоите на разстояние най-малко 1 метър от други хора.

Носете правилно поставена маска и мийте ръцете си редовно, като използвате често и почистващ препарат на алкохолна основа.

Избягвайте да докосвате лицето си с неизмити ръце и при възможност не се събирайте на големи групи, особено на затворено.

Почиствайте често използвани повърхности (като дръжки на врати и плотове) с дезинфектант.

Вирусът може да се разпространи от устата или носа на заразен човек в малки течни частици, когато кашля, киха, говори, пее или диша.

Тези частици варират от по-големи дихателни капчици до по-малки аерозоли.

Важно е да практикувате „респираторен етикет“, например като кашляте в свит лакът. Освен това трябва да се самоизолирате по време на заболяването, докато се възстановите.

Ако се почувствате зле и усетите коронавирус симптоми, използването на тест е силно препоръчително, за да се установи със сигурност.

 

Как да се възстановим след заразяване?

 

Видове мултивитамини.

 

Ако усетите първите коронавирус симптоми и установите, че вече сте се заразили, е добре да потърсите специализирана помощ и съвет относно лечението си. Вашият личен лекар ще ви насочи към прием на медикаменти, но е добре да знаете и кои хранителни вещества поддържат имунната система.

Известно е, че редица витамини (A, B6, B12, C, фолат и E) и микроелементи (цинк, мед, селен и желязо) играят важна роля в подкрепата на имунитета.

Те се набавят най-добре чрез разнообразна диета и хранителни добавки :

 • Мляко и сирене – източник на витамин А и В12
 • Риба, особено мазна – витамини А, В6 и В12, селен и омега-3 мастни киселини
 • Зеленолистни зеленчуци като зеле, спанак и броколи – витамини А и В6, фолат и желязо
 • Ядки и семена – витамин Е, мед и желязо
 • Месо – цинк, желязо, селен и витамини В6 и В12
 • Плодове – витамин С

Витамин D също играе роля в имунната система и ниските му нива се свързват с повишен риск от инфекции и респираторни заболявания.

Той се синтезира в най-големи количества при излагане на слънчева светлина. Тъй като броят на храните, които го съдържат, е ограничен, се препоръчва прием на добавки.

Според някои проучвания джинджифилът показва противовирусно действие и може да бъде включен към терапията. Това се дължи на познатите му от векове мощни антибактериални и противовъзпалителни свойства.

 

Какво да правим, ако имаме коронавирус симптоми – заключение

За финал искаме да ви кажем, че Covid е вирус, който не бива да се подценява.

Ако усетите някои най-разпространените коронавирус симптоми, незабавно се консултирайте с медицинско лице и не неглижирайте проблема.

След като установите със сигурност, че сте заразени с Covid, е важно да следвате препоръките на лекаря си и назначената медикаментозна терапия.

Медицинска помощ е задължителна, ако имате следните предупредителни знаци:

 • затруднено дишане (именно това е сред най-опасните коронавирус симптоми)
 • постоянна болка или натиск в гърдите
 • умора и унесеност след събуждане от сън
 • посиняване на устните или лицето

Нелекуван Covid може да доведе дори до двустранна пневмония, а за съжаление при немалко хора и в България, и по света изходът от нея е летален.

Имайте предвид, че ваксинацията не е гаранция, че не можете да се заразите, а има случаи и на повторно боледуващи хора.

Коронавирус – какво представлява?

Коронавирусът (COVID-19) е инфекция, причинена от вируса SARS-CoV-2. Нарича се„корона“ поради подобни на корони шипове на повърхността му.

Кои са най-честите коронавирус симптоми?

Най-често хората се оплакват от кашлица, недостиг на въздух или затруднено дишане, умора и болки в мускулите. Сред нерядките коронавирус симптоми е и загуба на вкус и обоняние.

Как да се предпазим от заразяване?

Стойте на разстояние най-малко 1 метър от други хора, особено ако забележите наличие на коронавирус симптоми при тях. Носете правилно поставена маска и мийте ръцете си редовно, като използвате често и почистващ препарат на алкохолна основа. Избягвайте да докосвате лицето си с неизмити ръце и не се събирайте на големи групи.

Категории: Здраве|Публикувана: 30.08.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Мария Тенева
Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 14 март 2024 в 11:17 | Публикувана: 30 август 2022 в 15:37 | Категория: Здраве