Тревожност по време на бременност при коронавирус

Обновена: 06.03.2024|
Бременност-цинк и магнезий. Дефицит на магнезий при бременност.

Всяка жена изпитва тревожност по време на бременност – дори при най-добрите обстоятелства. Следователно в условията на пандемия тази тревожност у бъдещите майки няма как да не се повиши. И докато най-добрите медицински специалисти все още се опитват да разгадаят новия коронавирус, животът продължава. Много хора са на път да посрещнат нов живот у дома. Въздействието на вируса COVID-19 върху нашето ежедневие е неминуемо, но въпреки нарастващите ограничения и паника, бъдете сигурни – ще прегърнете своята рожба. В днешната статия ще ви обясним защо не бива да се притеснявате за себе си или за нероденото си дете в периода на бременност и опасност от коронавирус.

 

По-предразположени ли са към заразяване с коронавирус бременните жени?

Добрата новина е, че досега няма индикации, че бременните жени са по-силно засегнати от новия вирус. Това несъмнено отличава COVID-19 от подобния на него коронавирус SARS от 2003 г. Той беше значително по-опасен за бременните и причиняваше неприятни усложнения при около 25% от тях. Към настоящия момент вече има налични случаи на бременни жени, прекарали пневмония, причинена от коронавирус. За щастие, нито една от тях не е имала тежки симптоми и всички са родили здрави бебета. Следователно индикациите говорят, че по време на бременност една жена има абсолютно същия риск от заразяване с коронавирус и поява на усложнения, както всеки средностатистически възрастен.

 

Как да елиминираме появата на тревожност по време на бременност – мерки

 

zink 400
zink 600
zink 400
zink 600

Тревожност по време на бременност.

 

Официалните препоръки по време на бременност в момента са приблизително същите като за широката популация, включително изолация, стоене далеч от болни хора, често миене на ръцете, без докосване на лицето и т.н. Дали сте добре запознати с всички тях, можете да проверите с теста тук.

И все пак не забравяйте, че ефективността на имунната система намалява по време на бременност и е добре да предприемете стъпки за нейното засилване. Идеи как да стане това можете да получите тук, както и да наблегнете на някои от тези билки след консултация с лекар. Също така, ако все още не приемате добавки, можете да започнете с цинк и магнезий, за които разказахме подробно тук.

 

Прегледи и посещения при лекар по време на бременност

Това, което също е задължително при настоящите обстоятелства, е да избягвате ненужни посещения в болници, а когато това се наложи, винаги да носите предпазна маска и ръкавици. Женските консултации в кабинет за момента са спрени и такива е препоръчително да се извършват по телефона. Изключение правят задължителният скрининг в първи и втори триместър, както и измерването на тонове в трети триместър. Разбира се, при необходимост от неотложен преглед или друго изследване, касаещо вашето здравословно състояние или това на бебето, консултация с лекар ще бъде извършена при спазването на строго определени мерки.

 

COVID-19 в първи, втори и трети триместър

До този момент всички бременни, заболели от коронавируса, са били във втория или третия триместър. Лекарите все още не са сигурни как болестта може да засегне жените и развиващите се бебета по-рано през бременността. Това, което обаче е известно е, че високата треска (един от симптомите на COVID-19) в ранна бременност може да увеличи риска от някои вродени дефекти при плода. Затова, ако сте в първия триместър е добре да сте изключително внимателни и да не пропускате ранния скрининг. Най-добре работете от вкъщи, ако това е възможно, за максимална социална изолация. Ако пък планирате бременност, отложете я за след като премине пандемията.

 

Какво да правите, ако все пак се разболеете?

Ако все пак се разболеете близо до датата на термина си или имате съмнение, че сте заразени с COVID-19, на първо място трябва да останете спокойни. Както казахме, няма доказателства, че вирусът се предава вътреутробно от майката към бебето, тоест той не може да премине през плацентата. Не се предава също по време на раждане или чрез кърмата. Заразяване е възможно единствено след близък контакт на заразен с бебето. Ако сте с положителен тест за коронавирус, за съжаление, бебето ще бъде отделено от вас. Помнете, че това е за негово добро. Здравите членове на семейството ще могат да прекарват времето си с новороденото в изолация. В България все още не са наблюдавани подобни случаи.

 

Кое е по-безопасно по време на коронавирус – цезарово сечение или естествено раждане?

 

Жена по време на бременност на посещение при лекар, мерки по време на коронавирус. Тревожност по време на бременност.

 

Краткият отговор е, че е твърде рано да се каже. Все още няма много жени, които са родили, за да се даде конкретен съвет. Все пак по-голямата част от тях са със секцио, но не поради наличието на коронавируса, а по други причини. Някои вирусни инфекции могат да се предават от майка на бебе по време на естествено раждане. Засега COVID-19 не се смята, че е сред тях. Все пак едно притеснение относно секциото е, че то изисква пациентките да прекарват повече време в болницата, за да се възстановят. А ако увеличите престоя си в болницата, вероятно ще увеличите и риска от заразяване с коронавирус, ако в момента има заболели там.

 

Лечение и ваксини

Понастоящем няма конкретно лечение или ваксина срещу коронавирус. Важно е да знаете, че дори такива да се появят, съществува вероятност първоначално да не бъдат одобрени за употреба по време на бременност и кърмене. Дори да не сте болни от коронавирус, трябва да сте внимателни при избора на лекарства без рецепта, тъй като по време на бременност трябва да се избягват много от стандартните. Засега най-доброто решение си остава превенцията. А това означава, че бременните и хората около тях трябва да следват актуалните препоръки за лична и социална хигиена.

Пазете си и бъдете здрави!

Категории: Бременност и женско здраве|Публикувана: 27.03.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 6 март 2024 в 16:51 | Публикувана: 27 март 2020 в 12:20 | Категория: Бременност и женско здраве