Болки в гърба и кръста след ковид

Обновена: 14.03.2024|

Болки в гърба и кръста са едни от най-разпространените признаци на ковид и често се появяват като ранни симптоми, понякога дори и при липса на други. В много случаи тези проблеми остават седмици, дори и месеци след инфекцията.

 

Болки в гърба и кръста – симптом за ковид ли са?

Общите мускулни болки, известни в медицината като миалгия, са сред първите симптоми на ковид при около 36% от хората.

Видовете неразположения, за които хората редовно съобщават, включват:

calc magn 400
zink 600
 • главоболие
 • болки в тялото
 • проблеми с гърба и кръста
calc magn 400
zink 600

 

Ковид – причина за болки в гърба и кръста

Ковид е респираторна инфекция, причинена от вирус от семейството на коронавирусите, наречен SARS-CoV-2. В голяма част от случаите причинява грипоподобни симптоми, като например треска, кашлица и умора.

Долната част на гърба е едно от местата, които хората с ковид най-често определят като проблемна. Болки в гърба и кръста се появяват в ранните стадии на заболяването, но могат да бъдат и дългосрочен симптом.

 

Защо ковид води до болки в гърба и кръста?

 

Болки в гърба и кръста след ковид. Протеинурия, белтък в урината. Запушване на артериите.

 

Болки в тялото, мускулите и ставите са доста срещани симптоми на ковид и други вирусни инфекции. Смята се, че те се причиняват главно от имунния отговор на тялото.

Инфекцията може да стимулира освобождаването от имунната система на противъзпалителни молекули, наречени цитокини. Изследване от 2020 г. показва, че те могат да стимулират образуването на молекула простагландин Е2, която действа върху нервите и изпраща съобщения за болка до мозъка.

Освен това мускулните проблеми, причинени от вирусни инфекции, са свързани с повишена регулация на специфичен цитокин, наречен интерлевкин-6. Вирусът може да причини увреждане на тъканите, а това играе роля в развитието на този тип неразположение.

Ковид може да имитира ензима ангиотензин, за да влезе в клетките. Рецепторите за този ензим се намират в много части на тялото, включително в скелетните мускули.

 

Възпаление – виновникът за болки в гърба и кръста

Вирусът доказано увеличава възпалението в тялото. Ако това възпаление се установи в гърба или кръста, резултатът ще бъде упорита болка в тези области.

Друга причина за болките, следствие на вируса, е умората, която той носи. Ако се чувствате отпаднали, тогава е вероятно да сте по-малко активни. Тази липса на активност може също да допринесе за проблемите в гърба и кръста, както и за скованост на ставите и мускулите.

От началото на пандемията много хора трябваше да променят начина си на живот. Призивите на властите за оставане вкъщи, намалената физическа активност и заседналият живот са част от факторите, свързани с вируса, които също допринасят за проблемните болки.

 

Постковид симптоми, засягащи гърба и кръста

 

Болки в гърба и кръста след ковид. Възпалителни процеси в тялото.

 

Някои пациенти с ковид развиват симптоми, които продължават седмици или месеци след първоначалната инфекция. Тези постоянни усложнения се наричат постковид симптоми и включват:

 • недостиг на въздух
 • умора
 • промяна в обонянието или вкуса
 • мозъчна мъгла (при нея са характерни намалена концентрация, проблеми с паметта, разсеяност, прекомерна сънливост и обща слабост)
 • болки в ставите или мускулите
 • кашлица

Някои хора съобщават, че развиват перманентни проблеми с гърба след прекарана ковид инфекция. Приблизително 25% от пациентите имат постоянна болка в ставите при 2-месечно проследяване след появата на симптомите. Това се явява третият по ред срещан симптом на постковид след умора и задух.

 

Как да се справим с постковид симтомите?

В седмиците след заразяване с ковид голяма част от хората имат проблеми с гърба или кръста, и усещане за убождане от игли или т.нар. „мравучкане“.

Докато продължавате да се възстановявате, много от тези симптоми също могат да се подобрят. Опитайте се постепенно да увеличавате движението.

Ставите и мускулите са проектирани да се движат, но трябва и да си почивате, когато е необходимо. Освен това вземете предвид всички други симптоми, които може да имате, като например умора и проблеми с дишането.

Добре е да включите упражнения, за да подобрите силата и гъвкавостта си, като разтягане или йога.

 

Хранителни добавки срещу болки в гърба и кръста

 

От значение е също така да приемате витамини и минерали, за да подсилите отслабения след боледуването организъм, да подобрите своя имунитет и да намалите болките в тялото. Някои добавки, например магнезий, витамин Д и куркумин, могат да имат благотворно влияние, ако имате болки в гърба и кръста.

Магнезий срещу болки в гърба и кръста

Магнезият като ензимен активатор е от съществено значение за различни физиологични функции като клетъчен цикъл, метаболитна регулация, мускулна контракция и вазомоторен тонус.

Добавките с магнезий могат да предотвратяват различни видове нарушения или заболявания, свързани с дихателната, репродуктивната, нервната и храносмилателната системи. Тези негови свойства го правят идеален помощник при упорити болки в гърба и кръста вследствие на ковид.

 

Витамин Д – в полза на тялото

Ако имате болки в гърба или кръста, дефицитът на витамин Д може да влоши състоянието. Установено е, че силната болка е свързана с високо разпространение на дефицит на витамин Д при хора с лумбална спинална стеноза.

 

Куркумин срещу възпаление и болки в гърба и кръста

Куркумата, и по-специално нейното активно вещество куркумин, е една от добавките, оказващи благотворно влияние при проблеми с гърба и кръста. Това се дължи на нейните противовъзпалителни свойства.

Сходно действие с това на куркумина има и веществото капсаицин. То придава пикантността на лютите чушки и има дълга история в използването за медицински цели. Капсаицинът има облекчаващ ефект върху много хора, страдащи от мускулно-скелетна болка.

 

Безопасно ли е да спортувате след ковид?

 

Болки в гърба и кръста след ковид.

 

Спортуването след ковид е безопасно, освен ако това не е изрично забранено от здравен специалист като лекар или физиотерапевт. Стремете се към баланс между упражнения/активност и почивка.

В началото може да се наложи да почивате по-често. Докато се подобрявате, трябва да можете да останете по-активни и да правите повече упражнения.

Физическата активност като цяло е добра за всички и твърде много почивка може да влоши ставните и мускулните проблеми. Трябва постепенно да увеличавате:

 • Общата физическа активност – това включва всички дейности, които обикновено извършвате. Стремете се постепенно да се върнете към обичайната си рутина, като започнете с по-лесните дейности и след това бавно въвеждате по-активни физически натоварвания.
 • Упражнения – особено тези за укрепване и гъвкавост ще помогнат на проблемите с гърба, кръста, ставите и мускулите, като подобрят движението им. Такива са разтягане, йога, тай чи и други.

Силовите упражнения карат мускулите да работят по-усилено от обикновено. Трябва да се стремите към извършването на 2 или повече сесии всяка седмица. Примерите за дейности за укрепване на мускулите включват:

 • изкачване на стълби
 • вдигане на тежести
 • тренировка със съпротивителни ленти
 • градинарски дейности, като копаене
 • колоездене

 

Кога да потърсим помощ от лекар?

Трябва да потърсите помощ от лекар или физиотерапевт, ако имате силна болка, изтръпване или слабост в ръцете или краката, което ви пречи да следвате посочените горе неща.

Свържете се с лекар, ако:

 • Проблемите със ставите и мускулите се влошават.
 • Не можете да бъдете активни или да тренирате поради други симптоми като умора или задух.
 • Развивате нови симптоми като мравучкане, влошаване на слабостта в ръцете или краката, или имате проблеми с баланса.
 • След 3 месеца проблемите със ставите и мускулите не са се подобрили.
Категории: Здраве|Публикувана: 03.02.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Мария Тенева
Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Един Коментар

 1. Юлия 01.10.2022 at 21:08 - Отговор

  Защо неми минават болките по рацете и краката и гардите 9 месеца кога ще свърши всичко имали краи имам и мн нерви

Оставете коментар

Обновена: 14 март 2024 в 09:19 | Публикувана: 3 февруари 2022 в 10:40 | Категория: Здраве