„Избрах акушерството и гинекологията, защото това е област в медицината, благодарение на която се ражда нов живот“, казва д-р Божидар Василев, специалист в „Болница Тракия“ и Медицински център „Гален“ в Стара Загора.

Ежегодно лекарят участва в национални и международни курсове и конгреси, за да предостави на пациентите си най-добрите и съвременни достижения в диагностиката, терапията и оперативните подходи в акушерството и гинекологията. Основните му интереси са в сферата на ендоскопската хирургия (лапароскопия и хистероскопия) и онкогинекологията.

Специално за нас той бе така любезен да даде това интервю.

 

 

Д-р Василев, да си представим семейство, което планира бременност, но бъдещите родители се разболяват от СОVID-19. Възможно ли е причинителят на тази инфекция – SARS-Cov-2, да влияе върху сперматогенезата на мъжа и способността за зачеване на жената?

– Вирусът наистина е изолиран в семенната течност на пациенти с СОVID-19. Това доказват проучвания в Китай и САЩ. Всички мъже, лекувани в стационар и включени в тези изследвания, не са страдали от безплодие преди заразата. След боледуването при тях е установена нарушена сперматогенеза, понижен брой сперматозоиди, възпалителни процеси на половата система и други проблеми.

Някои автори описват продължителен СОVID-19 и един от симптомите му е скротална болка (в кожната торбичка, където са разположени тестисите). Теоретично, ако болестта протича с постоянно висока телесна температура, настъпва увреждане на кръвно-тестикуларната бариера, която става пропусклива за различни макромолекулни вещества.

Разбира се, влияние оказват и други вредни фактори – тютюнопушене, алкохолни злоупотреби, работа в среда с постоянно висока температура.

Засега не са установени проблеми в способността за зачеване у жените, прекарали COVID-19. Все още се правят проучвания. Единственият начин да не възникне риск за здравето на желаещите да станат родители е те да се ваксинират своевременно. Огромен процент от хората в репродуктивна възраст, които нямат съпътстващи заболявания, не съобщават за оплаквания след прилагане на известните до момента ваксини.

 

Колко време трябва да се изчака след ваксиниране срещу COVID-19 преди зачеването?

– Когато излязоха ваксините, всички акушер-гинеколози подходихме предпазливо към новите продукти. Прие се, че те могат да се поставят след три месеца от настъпване на бременността. По-късно в реномирани научни списания се появиха изследвания, че реално ваксинацията не влияе върху развитието на ембриона и плода, както и на бъдещите репродуктивни функции на майката.

В момента е допустимо жените да се ваксинират по всяко време – при зачеването, преди него, през всеки един от трите триместъра на бременността и в периода на кърмене.

Но ние, в „Болница Тракия“, имаме максима, че е хубаво да се избягват каквито и да са медикаменти, дори хомеопатични средства, в първия триместър на бременността. Причината е, че тогава се формират тъканите и се поставя началото на органите, т.е протича органогенезата. Например, аз съветвам своите пациентки след 11-ата седмица да се ваксинират спокойно.

 

Какво се случва в организма на бременната, неваксинирана жена при заразяване с COVID-19?

 

Божидар Василев. Стъпки преди забременяване.

 

– По време на бременност дихателната система се натоварва брутално. Коремната стена се преразтяга и отпуска. Дишането става предимно диафрагмално, макар че самата диафрагмата се повдига нагоре с около 4 см и нейният капацитет намалява. Едновременно с това организмът на бременната жена трябва да задоволява не само собствената си нужда от кислород, но и тази на бебето.

Освен дихателните органи, бременността натоварва много и съдовата система, тъй като количеството на кръвта се увеличава с литър и половина. Усилва се честота на сърдечните съкращения, активират се и нарастват по количество всички фактори на кръвосъсирването.

Самата бременност е състояние на хиперкоагулация, т.е. на повишена склонност към кръвосъсирване. Ако на този фон се разгърне инфекция, тя е изключително обременяваща. Така че СОVID-19 по време на бременност се разглежда като състояние, рисково и за майката, и за плода.

 

Реални ли са опасенията, че СОVID-19 може да провокира спонтанен аборт?

– Според множество статистики половината от всички спонтанни аборти протичат в много ранен етап на бременността. Човешкият организъм е така програмиран, че като има нещо нередно, той бърза да го елиминира, да се отърве от проблема.

Едната причина за спонтанни аборти са малформации (различни аномалии) на плода. Природата ги диагностицира много рано и погубва ембриона, още когато е сбор от клетки.

Втората причина за спонтанните аборти са тромбофилиите. Това са заболявания, които водят до повишено съсирване на кръвта, причиняват тромбози на плацентата (запушвания с кръвни съсиреци) и в резултат бебето загива. Ако жена с тромбофилия се зарази с SARS-Cov-2, естествено рискът е много голям поради възможност от хиперкоагулация (повишено съсирване на кръвта) и ретардация на плода (забавен растеж на бебето, несъответен на гестационната му възраст).

Ако при СОVID-19 у бременната настъпи спад на сатурацията, т.е намали се насищането с кислород на кръвта, бебето спира да расте и единственият начин да го спасим е операцията. Случаите, за които говорим, се отнасят за патологична бременност, а инфекцията само подсилва споменатите рискове.

 

Следователно при нормална бременност и леко протичащ СОVID-19 бъдещите майки не бива излишно да се стресират…

 

Божидар Василев.

 

– Точно така, те трябва да се съветват с наблюдаващия ги лекар (макар и по телефона в рамките на 14-дневната си карантина) и да следват назначенията му. При проблем могат незабавно да сигнализират на телефон 112. Много от пациентките ми обаче изпадат в състояние на изключителен стрес, което рефлектира върху бебето.

Налага се да ги успокоявам, понякога в продължение на час. За такива бъдещи майки страхът от СОVID-19 може да се окаже по-опасен от самата инфекция.

 

– В повечето случаи бременната жена се притеснява преди всичко за бъдещата си рожба. Какво й казвате?

– Обяснявам, че след инфекция в кръвта на майката се увеличават имуноглобулините, чието производство е провокирано от контакта с външния агресор. Такива са имуноглобулините М и G (IgM и IgG).

Имуноглобулин G е малка молекула, която прониква през плацентата в плода. Имуноглобулин М обаче е голямо антитяло и не може да премине през плацентата. Но изследвания показват, че понякога при преболедуване на майката, в кръвта на бебето й има както IgG, така и IgM. Следователно имунната система на новороденото вече е работила срещу вируса, без да причини някакви сериозни нарушения в здравословното състояние на детето.

Разбира се, проблеми са възможни и при ваксинирани, и при преболедували майки, но се случват рядко.

 

– Казват, че ваксините могат да отключат автоимунни заболявания у бременните жени. Вярно ли е?

– Установено е сходство между т.нар. спайк (S) протеин на вируса и един протеин в плацентата. Това даде основание на някои учени да допуснат, че в човешкия организъм може да протече кръстосана реакция и атаката срещу S-протеина погрешно да се насочи към плацентата. Имунолозите обаче отхвърлиха възможността да настъпи такова объркване.

 

В началото на пандемията се смяташе, че заразените жени трябва да раждат само чрез Цезарово сечение. Какви са вижданията Ви сега?

– Начинът на родоразрешение трябва да се избира по акушерски показания. При родилки, които са прекарали или в момента боледуват от СОVID-19 сравнително леко, не се налага Цезарово сечение. Съвсем различно е поведението, когато е възникнала тежка пневмония, с трудно дишане, също при високо кръвно налягане, диабет и други проблеми. Подходът е индивидуален.

 

Задължително ли е да се отделя новороденото от майката, ако тя е заразена с СОVID-19?

 

Божидар Василев. Алкохол и кърмене, тютюнопушене по време на кърмене, медикаменти по време на кърмене. Кърмене. Диета след раждане.

 

– В началото на пандемията отделянето беше задължително, но сега всяко лечебно заведение само си определя начина на работа. Когато детето се роди, то се изследва. Ако бебето и майката са позитивни за СОVID-19, няма какво да ги разделяме. В случай, че детето не е положително, а родилката е позитивна, от нея се изисква да си сложи маска, шлем и ръкавици, и да се дезинфекцира старателно преди всяко кърмене.

Убеден съм, че този контакт между майката и нейната рожба е много важен на психично ниво и не бива да го пренебрегваме.

 

Подсещате ме за още един въпрос – какво изпитвате при вида на току-що родено човешко същество, поемащо първата си глътка въздух?

– Не мога да опиша с думи това усещане…

 

„Неописуемо е, чудо на живота“, след миг мълчание подчерта д-р Божидар Василев, забравил за безсънните си нощи над дебелите книги, за тежките дежурствата в родилното отделение и огромните отговорности, които носи на плещите си.