Храни с куркумин – къде откриваме активната съставка?

Обновена: 19.01.2024|

Кои храни с куркумин познаваме, освен куркумата, от която се извлича активната съставка?

Тя е популярна на Изток, но в последните години е известна и по нашите ширини с тенденцията все повече хора да опитват разнообразната екзотична кухня на Индия, Тайланд и Индонезия.

Освен да придава специфичен вкус обаче, куркуминът, извлечен от куркумата, се използва и като съставка в миксове от подправки, но и в хранителни добавки, предназначени да подпомогнат организма ни по пътя към по-добро здраве.

 

kurk pep 400
kurk 600

 

kurk pep 400
kurk 600

Кои храни с куркумин познаваме?

От статистическа гледна точка, куркуминът в днешно време е една от най-търсените хранителни добавки.

Той идва от едно място: куркумата. Извлечен от нея, обикновено се предлага под формата на хранителна добавка в комбинация с пиперин. В чиста форма куркуминът е жълто-оранжев прах, който почти не се разтваря във вода. 

По отношение на храни с куркумин, по-скоро можем да говорим за определени типове кухня, в които широко се използва куркумата. Такава е индийската кухня, където тя се смята за сърцето и душата на всяко ястие.

Добавяме и индонезийските традиционни ястия към списъка, в рецептите на които е добавена, след като е донесена от пътешественици от Индия. Използва се и при приготвянето на редица тайландски изкушения.

От години обаче куркумата намира място в много западни ястия. Често тя е тайната на готвача в приготвянето на супи, рибни ястия, горчица и някои сосове, но и като оцветител на редица продукти – храни, напитки и други.

Ако искате да добавите към менюто си куркума, можете да го направите много лесно. Тя е чудесна добавка към сосове, къри ястия, маринати, подправки към супи и месо, както и за по-пикантна и екзотична нотка към задушени зеленчуци.

Интересна и много полезна рецепта, която можете да консумирате, е за златно мляко с доказани полезни свойства за организма.

Освен това куркумата намира място в народната медицина и в традиционната аюрведа. В тях широко се използва при открити рани и изгаряния, но и при стомашно-чревни неразположения и дори респираторни проблеми.

Съвременната наука е проучила много внимателно свойствата на активното вещество куркумин, затова и днес можем да говорим за редица полезни действия.

 

Защо да консумираме повече храни с куркумин?

 

Храни с куркумин. Куркуминът като подправка. Напитки за здрав сън. Леки храни за лятото.

 

Куркуминът е много мощен антиоксидант. Той доказано притежава противовъзпалителни свойства, които оказват благотворно влияние върху редица състояния – независимо дали става въпрос за повърхностни наранявания или дори ставни или нервни възпаления.

Твърди се, че куркуминът помага при болка след оперативна намеса, като облекчава остротата й, предотвратява възникването на възпаления и подпомага възстановяването.

Изключително полезно действие куркуминът има върху храносмилателната система. Изследвания установяват, че при някои възпаления на червата и стомаха веществото е помогнало за облекчаване на симптомите и лечението.

Съвременни изследвания твърдят, че куркуминът може да се отрази положително при някои видове рак и да намали риска от развитието му.

Не на последно място, куркуминът влияе на мозъка и психичното здраве. Той пряко въздейства на нервната система и може да помогне при болест на Паркинсон, някои невродегеративни заболявания и когнитивни нарушения.

Тъй като действа добре при възпаления, куркуминът е полезен при нараняване на нервите от травми и дори хронична болка. Наблюдения над пациенти с безпокойство и депресия показват подобрение след въвеждане на храни с куркумин в менюто.

Той кара мозъка да произвежда повече допамин и серотонин, които влияят върху емоционалните състояния.

Не бива да забравяме, че като антиоксидант и противовъзпалително средство куркуминът би могъл да помогне и при процес на детоксикация. Тази роля обикновено се пада на черния дроб в тялото ни, но, за съжаление, има ситуации, в които той е увреден или не може да се справи с натоварването.

В тези моменти храни с куркумин действат прочистващо и възстановяващо. Те подсилват и предпазват черния дроб, като ускоряват процесите на лекуване.

Отделно от това, активното вещество на куркумата може да е ефективно в поддържането на красива и здрава кожа. Някои от заболяванията, при които куркуминът помага, са псориазис и витилиго (хронично кожно заболяване).

 

Рецепти с щипка куркума за още по-впечатляващ вкус

 

Храни с куркумин. Яхния от пилешки воденички.

 

В нашата кето кухня ще откриете няколко предложения за храни с куркумин, в които подправката куркума чудесно допълва вкуса и качествата на останалите компоненти.

 

Защо да приемаме храни с куркумин и пиперин?

 

Храни с куркумин. Турмерик с черен пипер. Ползите от куркумата и черния пипер, полезните свойства на куркумина и пиперина.

 

Въпреки всичките си полезни свойства куркуминът се оказва вещество, което тялото ни трудно абсорбира. Именно затова е препоръчително да комбинираме храни с куркумин с пиперин – активното вещество в пипера.

Съчетанието на дори 2 г куркумин с 20 мг пиперин осигуряват около 20 пъти по-добро абсорбиране на веществата от тялото.

Заедно те се борят със свободните радикали – елементите, които причиняват увреждания на органите и тъканите във времето. Противодействието е много важно, тъй като те причиняват някои от най-сериозните хронични възпаления и нелечими болести на нашето време. 

След всички тези факти е разумно да се запитаме безопасен ли е куркуминът? Краткият отговор е – да! Единствено е важно да внимавате за произхода му, тъй като в някои райони на света, където се отглежда, се използват много пестициди и химикали за обработка на почвата и растенията. Чрез водата и хранителните вещества от куркумата те попадат в куркумина и оттам – в тялото. 

Имайте предвид, че приемът на куркумин е безвреден, стига да се консумира в разумни количества. Рядко са установявани алергични реакции. Възможно е такива да се проявяват като главоболие, гадене, проблеми със стомаха и обриви. 

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 30.05.2022|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 19 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 30 май 2022 в 11:59 | Категория: Хранене и видове храни