Полезни аюрведа методи срещу висок холестерол

Обновена: 20.01.2024|
Аюрведа. Кьопоолу. Кето рецепти.

Неведнъж сме говорили за високия холестерол, но се оказва, че прилагането на някои аюрведа методи може да помогне за балансирането му. Завишените нива на холестерола  са рисков фактор за атеросклероза. Също и за втвърдяване на коронарните артерии, причинено от натрупване на плака. Това състояние може да доведе до ограничен кръвоток, сърдечни заболявания, инфаркт и инсулт.

Макар много хора да разчитат на лекарства за холестерол, мнозина са и тези, които се интересуват от алтернативни лечения – едно от които е прилагането на аюрведични методи.

Аюрведа е една от най-старите медицински системи в света – от санскрит думата се превежда като „познание за живота и дълголетието“. При нея се използват диета, поведенчески модификации, добавки, арома масажи и средства за детоксикация. Целта е насърчаване на оптимално здраве и предотвратяване на болести. Днес ще разгледаме кои аюрведични методи помагат за понижаване на високите нива на холестерола.

 

Аюрведа – съвети от древната наука за здраве при висок холестерол

На първо място е важно да се отбележи, че холестеролът не се споменава в аюрведическата традиция. Текстовете обсъждат meda dhatu (липидна тъкан) и обясняват как да се поддържа здравословно количество и качество на мастната тъкан в тялото. Когато meda dhatu е балансиран и здравословен, това впоследствие помага да се поддържа балансиран холестерол.

Билките, които се използват най-често в аюрведа практиките и които балансират meda dhatu , т.е. балансират холестерола, са чесън, гугул (Commiphora mukul) и арджуна (Terminalia arjuna). Изброените билки могат да се използват самостоятелно, но обикновено се добавят към смеси, съдържащи джинджифил, куркума, шиладжит, женско биле, гарциния, трифала и мн. др.

Тези съставки често се комбинират за създаването на аюрведичния медикамент Mustadi Ghanavti. Сместа съдържа закръглен циперус (сyperus rotundus), бабини зъби (Tribulus terrestris) и други аюрведични компоненти.

Медикаментите, създадени по метода на аюрведа, се предлагат в различни форми. Можете да ги откриете като сокове, прахове, таблетки, екстракти и концентрирани билкови препарати – отвари.

 

Защо се получава дисбаланс в нивата на холестерола според аюрведа?

В аюрведа се смята, че храносмилането зависи от силата на „храносмилателния огън“ (агни). Той се поддържа с горивото на пълноценни храни и напитки. Ако ядем малко или нездравословно, храносмилателният огън намалява.

Според аюрведа има 13 агни, които работят заедно в храносмилателния процес. Първо, храната се метаболизира от основния храносмилателен огън (jathar-agni), разположен в стомаха и дванадесетопръстника. След това – от петте агни, разположени в черния дроб (bhut-agnis) и накрая от седемте dhatu-agnis, разположени в четирите тъкани в човешкото тяло. Тези 13 вида агни, според аюрведа, формират метаболизма и храносмилателната система в тялото.

Когато ядем мазна храна, тя се метаболизира от тези 13 агни в последователен процес. Jathar-agni помага за разграждането на храната. Bhut-agnis помагат за разграничаването на токсини и гарантира, че храната се трансформира в здрава, качествена телесна тъкан. Dhatu-agnis помагат да се трансформира храната в съответните тъкани.

Така че силата на различните храносмилателни огньове е необходима, за да се оформят правилно тъканите, включително мастната тъкан. Когато производството на meda dhatu е нарушено, количеството (пропорция) и качеството му (съдържание) също се нарушават. С други думи, тъй като холестеролът е липид, производството на холестерол става дисбалансирано, когато meda dhatu е дисбалансиран.

 

Аюрведа практики за понижаване на холестерола

 

Аюрведа. Млада дама, спортуваща в природата. Стречинг в гората.

 

Проучвания показват, че някои подходи при практикуването на аюрведа могат да ни помогнат в балансирането на нивата на холестерола. Това са:

 1. Диета и начин на живот

Аюрведичните практики включват някои диетични модификации, като по-нисък прием на мазнини и калории. Дори се насърчава консумацията на цели, непреработени храни – с акцент върху растителните, и се ограничава приемът на преработени. Препоръчително е да се намалят значително соленото , сладкото, пърженото, месото и тлъстата риба.

Приемането на повече вода помага за пречистването на натрупаните токсини – затова не оставяйте на заден план хидратацията.

Хускът също е добро допълнение към ежедневното меню, когато става въпрос за намаляване на лошия холестерол. 1-2 ч. л. от него, добавени към ежедневните ни ястия, допълва разтворимите фибри, необходими за поддържане на холестерола под контрол.

Както се досещате – и тук намаляването на стреса играе положителна роля. Други аюрведични практики за намаляване на общите нива на LDL-холестерола са :

 • физически упражнения;
 • техники за повишено внимание ;
 • йога;
 • дихателни упражнения;
 • топлинни интервенции ;

Можете да си направите балансираща холестерола смес от подправки. Смесете следните компоненти:

 • 3 ч. л. куркума на прах
 • 6 ч. л. кимион
 • 6 ч. л. смлян кориандър
 • 6 ч. л. смлян копър
 • 2 ч. л. смлян сминдух
 • 1 ч. л. сушен джинджифил на прах
 • 1 ч. л. черен пипер на прах

Съхранявайте в запечатан съд. Когато си приготвяте храна, задушавайте по 2 ч. л. от сместа в малко количество масло гхи или зехтин. В комбинация със зеленчуци тази смес от подправки придава чудесен вкус. Освен това подобрява храносмилането и метаболизма на мазнините.

Маслото гхи е направено именно по аюрведична рецепта, която го превръща в здравословна мазнина. То не съдържа лактоза, засилва метаболизма, а благодарение на късата си молекула лесно може да влезе в клетката през мембраната и да изчисти от нея мастно-разтворимите токсини.

 

 1. Аюрведични билкови медикаменти срещу висок холестерол

По време на проучване на 87 души с висок холестерол, третирани с аюрведични билки, било установено значително понижаване на лошия холестерол. Те приемали по 5 грама арджуна на прах два пъти дневно в продължение на 3 седмици, последвано от 500 мг arogyavardhini vati два пъти дневно за 4 седмици.

Арджуна на прах се прави от кората на дървото Terminalia arjuna – разпространен вид в Индия.  Аrogyavardhini vati е комбинация от билки и други вещества, като:

 • Terminalia chebula (харитаки)
 • Commiphora wightii (гугул)
 • Emblica officinalis – амалаки, амла (индийско царско грозде)
 • Шиладжит (силаджату-судда)
 • Terminalia bellerica (Bibhitaki) – известно и като бахера или балерик.

Ашваганда е друга аюрведична билка, която е известна със свойства, намаляващи холестерола. Въпреки, че не са ясни точните механизми, аюрведичните билки могат да осигурят растителни съединения, които имат понижаващи холестерола свойства. Такива свойства са насърчаването на разграждането на холестерола в организма.

3. Още няколко препоръки при прилагането на аюрведични методи

Изпробвайте и тези обикновени билкови рецепти и съвети за намаляване на нивата на LDL-холестерола:

 • Направете си чай от 1 ч. л. канела и 1/4 ч. л. от билковата смес трикату. Разбъркайте съставките с гореща вода и ги оставете за около 10 мин. Добавете лъжичка мед и изпийте. Препоръчителната консумация е до 2 пъти на ден.

Трикату е смес от джинджифил, черен пипер и пипли (дълъг пипер). Трикату подпомага изгарянето на мазнини и подобрява храносмилането.

 • Приемането на 1/2 ч. л. трикату с 1 ч. л. мед, два до три пъти на ден, спомага балансирането на нивата на холестерола.
 • Чаша гореща вода, смесена с мед, е още една рецепта за сваляне на високия холестерол. Можете да добавите и 1 с. л. сок от лайм или 10 капки ябълков оцет, за да направите напитката още по-ефективна.
 • Включете повече ядки в диетата си, като бадеми.

4. Физически упражнения, йога и медитация

Какъвто и съвет да намерите, свързан с вашето здраве, той неизменно върви в комплект с физическата активност. В аюрведа се залага повече на йога, медитация и различни упражнения, свързани с дишането. Най-обикновената разходка също влияе положително на вашето здраве.

Йогата има множество ползи за здравето. Тя надхвърля обикновените разтягания и аеробни упражнения. Подрежда тялото и ума по начин, който да увеличи положителната ви енергия и да подобри здравето. Ето и няколко асани – пози на тялото, които ще активират необходимите за балансирането на холестерола органи:

Шалабхасана

Тази асана е известна като „поза на скакалец“. Звучи лесна, но по принцип е трудна за изпълнение и е необходима практика за усъвършенстването й. Позата подобрява кръвообращението и регулира метаболизма. Освен това помага за свалянето на килограми и намалява стреса. Не е препоръчителна за хора, които страдат от мигрена или са бременни.

 • Легнете по корем и поставете ръцете си отстрани.
 • Едновременно вдишайте и повдигнете краката си, заедно с горната част на торса.
 • Използвайте вътрешната част на бедрата си, за да повдигнете краката, не ги сгъвайте в коленете. Теглото ви трябва да се концентрира в долната част на корема.
 • Задръжте позата за около минута и освободете.

Важрасана

Това е една от лесните за изпълнение пози, която може да се практикува и след хранене. Тази асана също подобрява храносмилането. Помага за облекчаване на стреса, при мускулни крампи и подобрява циркулацията на кръвта за намаляване на холестерола.

 • Коленичете с изпънати зад вас крака. Уверете се, че палците на краката ви се допират.
 • Отпуснете тялото си върху петите така, че бедрата ви да се опират на мускулите на прасеца. Дръжте ръцете си на коленете и гледайте напред, с изправени гръб и брадичка.
 • Съсредоточете се върху дишането си и задръжте позата 5 до 10 минути.

Практикуването на йога понижава стреса, помага за намаляване на теглото, елиминира токсините, калибрира храносмилателните функции, успокоява нервната система и подобрява кръвообращението.

Намаляването на теглото и на психическия стрес могат да направят чудеса за нивата на холестерола в тялото.

Ardha Matsyendrasana

 

Аюрведа.

 

Тази поза помага за масаж на коремните органи. Подобрява храносмилането и стимулира черния дроб. Как да я направите:

 • Седнете „по турски“. Дръжте гръбнака си изправен.
 • Свийте десния си крак така, че петата ви да е в непосредствена близост до лявото бедро.
 • Поставете левия си крак над коляното на десния.
 • Извийте врата, раменете и талията си така, че да гледат наляво.
 • Изпънете дясната си ръка и хванете бедрото на левия си крак.
 • Задръжте позата до 30 секунди, като вдишате бавно и дълбоко.
 • Освободете и издишайте.

 

Какви странични ефекти може да има от прилагане на аюрведа методи?

Макар при практиките, които използва аюрведа, да не са установени странични ефекти, такива могат да се появят от отделните билки. Някои проучвания, изследващи аюрведичните билки за холестерол, отбелязват възможни странични ефекти. Това са диария, коремни спазми, халюцинации, отпадналост, кожни обриви и главоболие.

Трябва да се имат предвид и фактори като наднорменото тегло и пушенето. Килограмите в повече са една от главните причини за висок холестерол. А цигарите вредят сериозно на кръвоносните съдове.

Освен това – билките могат да повлияят на често предписвани лекарства за кръвно налягане и антибиотици. За да се гарантира безопасността, е добре да се консултирате с медицинско лице, преди да предприемате каквито и да е аюрведични билкови медикаменти.

Прочетете още съвети за балансиране на нивата на холестерола в статията Висок холестерол – всичко, което трябва да знаем.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 18.09.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

52047b23e36039b7b5be40f564aea09b?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 20 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 18 септември 2020 в 10:09 | Категория: Хранене и видове храни