Кето тирамису – лесно, нисковъглехидратно изкушение
Възможно е да си приготвим световноизвестният италиански десерт с какао и кафе, дори когато сме на нисковъглехидратна диета – кето тирамису без никаква захар. А какво по-сладко от парче вкусен, домашно приготвен десерт? Нека пристъпим към рецептата за кето тирамису.
Кето тирамису – нисковъглехидратен десерт с бадемово брашно
Какаото и кафето са съставки, богати на полезни вещества, а включени и в рецепта без захар и с бадемово брашно, комбинацията е повече от идеална за здравословната ни кухня. Вижте какво ще ви бъде необходимо за рецептата.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
1 час и 30 минути | 8 | 3,8 г нетни въглехидрати 346 калории 2,8 г фибри 10,2 г протеин 32,1 г мазнини |
Необходими продукти:
- 70 г стевиола на прах
- 70 г кокосово масло, разтопено
- 3 яйца
- 50 г заквасена сметана
- 1 ч. л. стевиола ванилия
- 200 г бадемово брашно
- 1 ч. л. бакпулвер
- Щипка сол
- 50 мл еспресо
За крема:
- 2 яйца
- 2 с. л. стевиола на прах
- 120 г крема сирене
- 100 г заквасена сметана, охладена
- ½ ч. л. какао на прах, за поръсване
Изпълнение на рецептата за кето тирамису:
- Първо разбиваме кокосовото масло и стевиолата на прах до въздушна смес.
- Добавяме яйцата, сметаната и стевиолата с ванилия, отново разбиваме.
- Слагаме бадемовото брашно, бакпулвера и солта и миксираме до хомогенност.
- Преместваме сместа в съда за печене, за предпочитане правоъгълен, за да разделим готовия блат след това на два слоя. С шпатула подравняваме повърхността и печем в предварително загрята на 175 градуса фурна около 20-25 минути. Проверяваме с клечка за зъби дали е изпечен блатът, когато стане златистокафяв отгоре.
- Докато блатът се пече, подготвяме крема. В метална купа разбиваме яйцата и стевиолата. В тиган кипваме вода и след като заври, намаляваме котлона на минимум и поставяме вътре купата с разбитите яйца и стевиола (правим водна баня). Готвим около 4-5 минути, като бъркаме постоянно, докато сместа добие светъл цвят и стане леко пенлива.
- Махаме я от котлона и разбиваме до гладкост.
- В отделна купа разбиваме сметаната. Добавяме крема сиренето, разбиваме, и комбинираме със сместа от водната баня до хомогенност.
- Когато блатът е готов и охладен, го заливаме с еспресото, докато се напои добре.
- Разрязваме го на два равномерни правоъгълника и намазваме единия с крема. Поставяме втория отгоре, разпределяме останалия крем и прибираме в хладилника за около половин час.
- Преди сервиране поръсваме с какао на прах.
Вашият кето десерт е готов! Сервиран с пресни малини се превръща в експлозия от вкусове.
Много класически десерти в кето премяна ви очакват и в кулинарната ни поредица „Кето фантазии“.
Още от здравословната ни кухня
Ако нашата рецепта за кето тирамису ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Традиционните бишкоти, познати от детството ни, са мекички и пухкави, но се приготвят с
През лятото охладените десерти са голямо изкушение – затова споделяме с вас три рецепти
Овкусете деня си с нашето апетитно кето тирамису в чаша.
Един Коментар
Здравейте. А каква е хранителната стойност на десерта . Не видях никъде да е посочено .