Кето тирамису – лесно, нисковъглехидратно изкушение

Обновена: 11.09.2024|
Кето тирамису в чаша.

Възможно е да си приготвим световноизвестният италиански десерт с какао и кафе, дори когато сме на нисковъглехидратна диета – кето тирамису без никаква захар. А какво по-сладко от парче вкусен, домашно приготвен десерт? Нека пристъпим към рецептата за кето тирамису.

 

Кето тирамису – нисковъглехидратен десерт с бадемово брашно

Какаото и кафето са съставки, богати на полезни вещества, а включени и в рецепта без захар и с бадемово брашно, комбинацията е повече от идеална за здравословната ни кухня. Вижте какво ще ви бъде необходимо за рецептата.

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
1 час и 30 минути 8 3,8 г нетни въглехидрати
346 калории
2,8 г фибри
10,2 г протеин
32,1 г мазнини

 

Необходими продукти:

  • 70 г стевиола на прах
  • 70 г кокосово масло, разтопено
  • 3 яйца
  • 50 г заквасена сметана
  • 1 ч. л. стевиола ванилия
  • 200 г бадемово брашно
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • Щипка сол
  • 50 мл еспресо

 

За крема:

  • 2 яйца
  • 2 с. л. стевиола на прах
  • 120 г крема сирене
  • 100 г заквасена сметана, охладена
  • ½ ч. л. какао на прах, за поръсване

 

Изпълнение на рецептата за кето тирамису:

  1. Първо разбиваме кокосовото масло и стевиолата на прах до въздушна смес.
  2. Добавяме яйцата, сметаната и стевиолата с ванилия, отново разбиваме.
  3. Слагаме бадемовото брашно, бакпулвера и солта и миксираме до хомогенност.
  4. Преместваме сместа в съда за печене, за предпочитане правоъгълен, за да разделим готовия блат след това на два слоя. С шпатула подравняваме повърхността и печем в предварително загрята на 175 градуса фурна около 20-25 минути. Проверяваме с клечка за зъби дали е изпечен блатът, когато стане златистокафяв отгоре.
  5. Докато блатът се пече, подготвяме крема. В метална купа разбиваме яйцата и стевиолата. В тиган кипваме вода и след като заври, намаляваме котлона на минимум и поставяме вътре купата с разбитите яйца и стевиола (правим водна баня). Готвим около 4-5 минути, като бъркаме постоянно, докато сместа добие светъл цвят и стане леко пенлива.
  6. Махаме я от котлона и разбиваме до гладкост.
  7. В отделна купа разбиваме сметаната. Добавяме крема сиренето, разбиваме, и комбинираме със сместа от водната баня до хомогенност.
  8. Когато блатът е готов и охладен, го заливаме с еспресото, докато се напои добре.
  9. Разрязваме го на два равномерни правоъгълника и намазваме единия с крема. Поставяме втория отгоре, разпределяме останалия крем и прибираме в хладилника за около половин час.
  10. Преди сервиране поръсваме с какао на прах.

Вашият кето десерт е готов! Сервиран с пресни малини се превръща в експлозия от вкусове.

Много класически десерти в кето премяна ви очакват и в кулинарната ни поредица „Кето фантазии“.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето тирамису в чаша.

Още по-бърз и ефектен вариант е рецептата за кето тирамису в чаша, която ще откриете в кулинарния ни блог.

 

Ако нашата рецепта за кето тирамису ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

6e86da08533725faaac8b2b11149f103?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Къдрокоска 24.06.2023 at 1:50 - Отговор

    Здравейте. А каква е хранителната стойност на десерта . Не видях никъде да е посочено .

Оставете коментар