Великденски кето предястия и гарнитури – 5 свежи рецепти
Споделяме с вас 5 рецепти за великденски кето предястия и гарнитури, за да не нарушите кето режима си, доколкото това е възможно, през предстоящите празници.
Вижте какви продукти е необходимо да си набавите, за да направите трапезата си още по-богата и да изненадате цялото си семейство със свежи ястия.
-
Великденски кето предястия и гарнитури: Зелена кето салата
Една от любимите великденски кето предястия и гарнитури е зелената салата, приготвена със свежи пролетни зеленчуци и подправки. Поднесена като гарнитура към основно ястие, тя е чудесно здравословно допълнение към кето празничната трапеза.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
15 минути | 4 | 7 г нетни въглехидрати 285,17 калории |
Необходими продукти:
- 1 бр. маруля (около 300 г)
- 2 връзки зелен лук
- 500 г спанак
- 2 бр. варени яйца
- 10 бр. черни маслини (около 50 г)
- 30 г пармезан, настърган
- 2 слайса бекон
- 1 с. л. ленено семе
- 2-3 с. л. екстра върджин зехтин
- 1-2 с. л. оцет (по желание)
Приготвяне:
- Сгответе бекона на тиган в зехтин до хрупкавост.
- Нарежете зелената салата и зеления лук. Смесете ги с измитите и подсушени спаначени листа. Сложете и нарязаните маслини.
- Нарежете или начупете бекона върху тях, поръсете с пармезана и лененото семе, овкусете със зехтин, оцет, сол и пипер и разбъркайте добре.
- Нарежете яйцата на четвъртинки и декорирайте порциите с тях по ръба на чиниите, или пък ги добавете директно към салатата.
Зелената салата най-често се сервира като гарнитура към агнешкото.
-
Разядка с коприва
Пригответе тази година вкусни великденски кето предястия и гарнитури, като използвате ароматната и толкова вкусна коприва. Поднесете с хрупкави крекери или кето хляб с бадемово брашно.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
20 минути | 4 | 6,9 г нетни въглехидрати |
Необходими продукти:
- 400 г коприва
- 1 връзка пресен чесън
- 1 връзка зелен лук
- 50 г орехи
- 50 г пармезан
- 2-3 листенца пресен джоджен
- 100 г сирене
- 1 ч. л. червен пипер
Приготвяне:
- Почиствате копривата, измивате я добре и задушавате в около 200 мл вряща вода за 1-2 минути. Изваждате я, отцеждате до колкото е възможно, и нарязвате.
- В зехтин сотирайте пресния чесън и зелен лук до омекване. Когато са готови, добавете ги към копривата и разбъркайте.
- Блендирайте или натрошете орехите и ги добавете към копривената смес, заедно с пармезана и накълцания джоджен. Овкусете с червен пипер, сол и черен пипер.
- Натрошете сирене при сервиране.
Съвети
- Комбинирайте с кето крекери с пармезан – вкусът ще ви спечели комплименти.
- Ако спазвате по-строг кето режим на хранене, не прекалявайте с количествата ядки и порциите на разядката, която ще поднесете на празничната трапеза.
-
Великденски кето предястия и гарнитури: Сирене с подправки във фолио
Вкусът на нежно топящо се в устата печено сирене е толкова уникален сам по себе си, че ще ви се искате да си го приготвяте всеки ден. Ето това е едно от нашите любими кето предложения за великденски кето предястия и гарнитури, с които да спечелите своите гости на празничната трапеза.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
25 минути | 2-4 | 3-6 г нетни въглехидрати |
Необходими продукти:
- 200 г сирене (по избор, може и фета)
- 2-3 с. л. екстра върджин зехтин + още за намазняване
- 10 стръкчета див лук (или пресен)
- 1 стрък пресен чесън (или див чесън)
- 1 ч. л. розмарин
- 1 ч. л. риган
- 1 ч. л. мащерка
- 1 ч. л. червен пипер
- Щипка лют пипер – по желание
Приготвяне:
- Вземете един лист фолио и намазнете средата със зехтин. Поставете отгоре плочката сирене и я напръскайте с още малко от мазнината.
- Накълцайте пресния лук и чесън, и ги поръсете върху сиренето.
- Смесете останалите подправки с малко зехтин и натрийте добре сиренето с тях.
- Опаковайте го във фолиото и печете на предварително загрята на 200°C фурна около 10-15 минути.
-
„Лалета“ от чери домат и крема сирене
Няма как да не приготвим и тези цветни, пъстри и много вкусни „лалета“ от чери домати за Великден. Тази красота влиза в нашата графа за любими предложения за великденски кето предястия и гарнитури.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
30 минути | 4 | 7 г нетни въглехидрати |
Необходими продукти:
- 16 бр чери домати
- 16 перца зелен лук
- 220 г крема сирене
- 1 краставица
- 1 ч. л. сушен босилек
- Сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
- Направете кръстосан разрез от върха на всяко чери доматче и с чаена лъжичка издълбайте вътрешността.
- С грил шиш или друг подходящ уред направете дупчица от обратната на разреза страна, за да направите място за стъблото на „лалето“.
- Настържете краставицата и я смесете с крема сиренето и босилека. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
- С чаена лъжичка напълнете доматчетата със сместа.
- Поставете перцата лук в издълбаните дупчици. Почистете с кухненска хартия излишната смес от крема сирене по „чашките“ на вашите доматени лалета.
- Наредете „букета“ в широка, плоска чиния, като можете да използвате едно перце лук, за да завържете стебълцата.
Един лесен, но много ефектен „пролетен“ акцент на великденската трапеза.
-
Великденска билкова кето фритата
Споделяме с вас още една от всичките ни тайни рецепти за великденски кето предястия и гарнитури. И не на последно място, но все толкова вкусна и апетитна, е тази рецепта за билкова кето фритата. Само я опитайте и ще искате отново да си я приготвите.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
35 минути | 4 | 4,83 г нетни въглехидрати |
Необходими продукти:
- 50 г крема сирене
- 2 с. л нарязан див лук
- 6 яйца
- 6 стръка зелен лук
- 200 г пресен магданоз
- 200 г пресни листа кориандър
- 100 г пресен копър
- 2 с. л. листа естрагонови листа
- 4 с. л. екстра върджин зехтин
- Сол и черен пипер за поръсване
Приготвяне:
- Подгответе съставките, като си нарежете подправките.
- Загрейте фурната на 175°C.
- В малка купичка смесете крема сиренето и дивия лук. Оставете настрани
- В по-голям съд разбийте яйцата. В кухненски робот блендирайте зеления лук, магданоза, кориандъра, копъра, естрагоновите листа с 2 с. л. зехтин. Добавете сместа към яйцата. Разбъркайте и овкусете със сол и черен пипер.
- Загрейте останалите 2 с. л. зехтин в тиган с незалепващо покритие и изсипете яйчената смес. Гответе, докато се стегне, и след това преместете с шпатула върху хартия за печене. Ако тигана е подходящ, може да го пъхнете директно във фурната.
- Печете 15 до 20 минути, докато центърът на фритата се стегне.
- Когато е готова, оставете 5 минутки да се охлади и сервирайте всяка порция със сместа от крема сирене и див лук.
Можете да я сервирате като гарнитура към агнешкото или да я използвате като предястие.
Още от здравословната ни кухня
Ако тeзи рецепти за великденски кето предястия и гарнитури са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит и Весели празници!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Тези дни основният протеин на трапезата е агнешкото месо, което често приготвяме под формата
Великден е един от най-светлите християнски празници, на който цялото семейство се събира, за
Основното ястие - агнешко за Великден, винаги изисква майсторски подход. При подбора на подправки,