Кето и хормонът на стреса кортизол – как си влияят?

Обновена: 16.01.2024|

Все повече хора започват да се интересуват от една много важна част от влиянието на диетите, а именно как се отразяват на хормоните в организма. Често един хранителен режим може да постигне целите в една област, но да навреди в друга – здравословна например.

Така че, преди да започнете каквато и да е диета, е хубаво да се информирате за всеки един аспект от нейното действие. Днес ще ви разкажем как диетите с ниско съдържание на въглехидрати засягат нивата на кортизола.

По-конкретно ще разберете как си влияят спазването на кето и хормонът на стреса.

 

Каква е ролята на кортизола в организма?

Кортизолът често се нарича „хормон на стреса“, но всъщност е много повече. Почти всички клетки в тялото имат кортизолови рецептори. Секрецията на хормона се контролира от хипоталамуса, хипофизата и надбъбречната жлеза.

Кортизолът засяга много функции в тялото – помага за контролиране нивата на кръвната захар, регулиране на метаболизма, намаляване на възпалението.

Допълнително има отношение към електролитния баланс и помага за контролиране на кръвното налягане.

При жените кортизолът също така подпомага развитието на плода по време на бременност. Всички тези функции правят хормона важен за цялостното здраве и благополучие на всеки.

 

Кето и хормонът на стреса кортизол

 

Кето и хормонът на стреса. Пластмаса в храните. Хормонален дисбаланс.

 

Кето диетата повишава нивата на кортизола в организма, но важното е защо се случва това и има ли как да му противодействаме. Нека първо се фокусираме върху допълнителните процеси, които се наблюдават.

Известно е, че надбъбречните жлези произвеждат кортизол от прохормон, наречен прегненолон. Той е базовата съставка за всички стероидни хормони в човешкото тяло (мъжки и женски полови хормони, както и хормони на надбъбречната жлеза).

Когато  организмът произвежда много кортизол, нивата на прегненолон могат да се изчерпят и да настъпи дисбаланс и дефицит на тестостерон и естроген.

Това се отразява на мускулите, силата и издръжливостта, като същевременно се трупат телесни мазнини. Тези неща са още по-изразени при по-възрастните мъже и жени, защото те нямат много запас от тестостерон и естроген. В резултат налице е хормонален дисбаланс.

Има много причини, поради които се случва всичко това с кето и хормонът на стреса кортизол. Една от основните е, че организмът се опитва да увеличи нивата на енергия, тъй като има липса на глюкоза. Всяка диета до някаква степен поставя тялото в „режим на глад“, в случая – за глюкоза.

Допълнително, след няколко дни или седмици на кето диета, тялото преминава в метаболитно състояние, наречено кетоза, което отново е стресиращо. Целият режим на приспособяване към горене на мазнини за енергия е изключително сложен и натоварващ.

 

Проблеми, свързани с колебания в нивата на кортизол

 

Кето и хормонът на стреса.

 

За съжаление, няма да закъснеят и здравословните проблеми. Но трябва да наблегнем на факта, че те няма как да се дължат изцяло на отрицателното взаимодействие между спазването на кето и хормонът на стреса. Това по-скоро може да бъде като подсилващ фактор, в комбинация с други.

На първо място, при поява на тумори на хипофизата или надбъбречните жлези и възможно да се развие синдром на Кушинг, който се характеризира с високи нива на кортизол в кръвта.

Хората със заболяването бързо наддават на тегло в областта на лицето, корема и гърдите. Често подозрение за диагнозата се заражда поради тънките ръце и крака на човек в сравнение с голямото натрупване на мазнини в останалата част от тялото му.

Синдромът на Кушинг също причинява зачервяване на лицето, високо кръвно налягане и проблеми с кожата.

Високите нива на кортизол могат да допринесат и за промени в либидото и менструалния цикъл на жената, дори без наличието на болест на Кушинг.

Тревожността и депресията също понякога са свързани с високи нива на хормона.

Нека споменем и обратния ефект. Ниските нива на кортизол могат да причинят състояние, известно като първична надбъбречна недостатъчност или болест на Адисон. Макар и рядко, това автоимунно заболяване причинява сериозно увреждане на надбъбречните жлези.

Симптомите се проявяват бавно, но често са доста сериозни. Началото се характеризира с умора, загуба на мускулна маса, загуба на тегло, резки промени в настроението.

В случая спазването на кето и хормонът на стреса могат да си повлияят положително и режимът е дори препоръчителен.

 

Как можем да обърнем нещата в наша полза?

 

Кето и хормонът на стреса. Отслабване без захар. Колко време на кето.

 

Разбира се, монетата винаги има две страни. Можем да разгледаме взаимодействието на кето и хормонът на стреса и от положителна гледна точка. Диетата всъщност се смята за много ефективна за намаляване на килограмите, които сме качили поради хроничен стрес и умора.

Но как да стане това, без да увеличим нивата на кортизол? Отговорът е, като не се придържаме към дългосрочна диета и правим почивки, ако сме предразположени към високи нива на кортизол.

При съмнения винаги можете да се консултирате със специалист и да си направите изследване преди да започнете режима.

Допълнително, диета с високо съдържание на въглехидрати и захар със сигурност също не е добра идея и поставя тялото под стрес.

Рафинираните зърнени храни като бяло брашно, и като цяло тестени изделия, увеличават кортизола. Сложните въглехидрати като пълнозърнести храни и всички диетични въглехидрати се разграждат (което е добре), но в крайна сметка правят същото.

Това означава, че всички видове въглехидрати имат много по-висок ефект на повишаване на кръвната захар, отколкото мазнините и протеините.

Хронично повишената кръвна захар причинява възпаление и клетъчен стрес, което след това поставя още по-голямо изискване към надбъбречната жлеза да изпомпва повече кортизол. Един порочен кръг, който често завършва с инсулинова резистентност или диабет.

Кето диетата поддържа нормални нивата на кръвната захар и това до голяма степен води до баланс в хормоните.

Въпросът е да направите диетата достатъчно разнообразна и, отново повтаряме, да се придържате към някаква цикличност. Например, да спазвате диетата 3 месеца и да почивате 2 седмици. Така кето и хормонът на стреса ще бъдат в баланс, без да създават проблеми.

 

Антистрес кето храни

 

Кето и хормонът на стреса. Отслабване със зеленолистни зеленчуци.

 

Накрая ще завършим с няколко кето храни, които всъщност ще ви помогнат да намалите нивата на кортизола и осигуряват хранителни вещества, които допълнително противодействат на стреса. С други думи, ще намалят до голяма степен вредните ефекти от влиянието между спазването на кето и хормонът на стреса кортизол.

  • Сьомга – богата на омега-3 мастни киселини, тя се бори със стреса, промените в настроението, депресията и подобрява когнитивните функции.
  • Авокадо – високото съдържание на калий помага за защита на нормалната функция на мускулната и нервната система.
  • Зеленолистни зеленчуци – съдържат високо количество магнезий и молибден – минерал, който помага за регулиране на дишането и сърдечния ритъм.
  • Гъби шийтаке – богати на пантотенова киселина (витамин B5), която подобрява способността за реагиране на стрес, като поддържа надбъбречните си жлези.
  • Бери плодове – те имат високо съдържание на антиоксиданти, които предпазват от увреждането на свободните радикали и високо съдържание на витамин С.
  • Ферментирали храни – сурово кисело зеле и кимчи са отличен начин за поддържане на здрав микробиом на червата. Дисбалансът на чревните бактерии е свързан с тревожност и други разстройства на настроението, стрес и психични разстройства.
  • Черен шоколад – висококачественият (със 70% или повече съдържание на какао) може да намали кортизола! Добра новина за дамите, които често прибягват до шоколад, когато са стресирани.
  • Пилешко – високото съдържание на триптофан в пилешкото месо може да помогне при безсъние и да повиши настроението.

 

Ако се фокусирате върху консумацията на повече от тези предложения и ги комбинирате с грижа за себе си, спазването на кето и хормонът на стреса ще си влияят само положително. Може да обмислите и прием на добавки за понижаване на кортизола, ако търсите още по-добър ефект.

И така, всъщност връзката между кето и хормонът на стреса не бива да е пречка да започнете режима. Вредните ефекти могат да се контролират, а ако имате ниски нива на кортизол – това е още една причина да опитате.

Консултирайте се с лекар при възникнали притеснения, и се водете по неговите насоки.

Бъдете здрави!

Категории: Кето диета|Публикувана: 31.05.2022|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 16 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 31 май 2022 в 15:10 | Категория: Кето диета