Всичко за гъби шийтаке на едно място

Обновена: 13.03.2024|
Полови хормони, тестостерон.

Гъбите шийтаке са едни от най-популярните гъби в световен мащаб. Те са ценени, благодарение на своя богат вкус и разнообразните си ползи за здравето на организма.

Съединенията в тях могат да помогнат в борбата с рака, да засилят имунитета и да поддържат здравето на сърцето. В тази страница сме събрали всичко, което трябва да знаете за гъбите шийтаке. От техните ползи до начина има на отглеждане и приложението им в кулинарията.

Какво представляват гъби шийтаке?

Язва на стомаха. Учен изочава влиянието на гъби пийтаке върху бъбрек.

Хранителни вещества

Гъби шийтаке – защо са толкова полезни?

Име на веществото Категория на хранителните вещества
бета-глюкани полизахариди
карвакрол монотерпеноидни производни феноли
копалова киселина дитерпеноиди
ерготионеин производни на аминокиселини
еритаденин алкалоиди
lentiavidins протеини
лентинан специфичен член на бета-глюкан полизахаридите

Антиоксидантни и противовъзпалителни свойства на гъби шийтаке

Противотуморни свойства

Шийтаке помагат за регулиране на кръвното налягане

Засилват имунитета

Влияние на гъби шийтаке върху здравето на сърцето.

Сушени гъби шийтаке – употреба и ползи

Мицел за гъби шийтаке – специфики при отглеждане

Гъби шийтаке в кулинарията

Хранителни вещества Стойност
мед 0.65 mg
пантотенова киселина 2.61 mg
селен 17.98 mcg
витамин В2 0.12 mg
цинк 0.96 mg
витамин В6 0.12 mg
витамин В3 1.09 mg
магнезий 0.13 mg
холин 26.68 mg
фибри 1.52 g
витамин D 20.30 IU
фолат 15.22 mcg

Нашето предложение

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 03.07.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Автор: For Life

Avatar of For Life

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Кристиан Иванов 14.05.2023 at 14:16 - Отговор

    Благодаря за информацията. Намерих статията, когато правих проучване за гъбите шийтаке. Искам да разбера как мога да ги включа в диетата си.

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 10:50 | Публикувана: 3 юли 2020 в 17:32 | Категория: Хранене и видове храни