Страдате ли от хронична умора и липса на концентрация? Често се събуждате изтощени и без настроение? Може би търсите решение на всички тези проблеми, но все още не сте го открили…

Това е така, защото не подозирате как може да помогне нисковъглехидратен режим като кето диета при преумора.

Всъщност кето режимът може да ви даде повече енергия и по-добър фокус. Но как? В следващите редове ще разберете дали кето диетата е подходяща за вас за преодоляването на този и други проблеми.

 

Влияние на кето диетата върху енергийните нива

Всяка една клетка в тялото ни, с изключение на червените кръвни клетки, съдържа митохондрии – силовите центрове на клетката, които играят важна роля в производството на енергия. Те изискват специфични вещества и условия, за да работят ефективно. Сред тях са:

magnezii 01 400
vitc 600 1

Получаването на достатъчно от тези хранителни вещества е от съществено значение за производството на енергия и следователно подобрява хроничната умора и симптомите на преумора.

При кето диета тялото разгражда мазнини, за да произвежда кетони чрез черния дроб. Кетоните са идеален източник на енергия, особено за мозъчните ни клетки. Те са по-ефективни от глюкозата, тъй като не изискват консумация на въглехидрати.

Кетогенната диета също е противовъзпалителна, което е полезно при преумора, тъй като тя често се дължи на възпаление, вируси, токсини от околната среда, хранителни дефицити и лоша диета.

Така че като цяло кето режимът е чудесен терапевтичен подход за подобряване на енергийните нива и намаляване на възпалението. С други думи може ефективно да се използва кето диета при преумора.

 

Кето диета при преумора – ролята на кръвната захар

 

Кето диета при преумора. Ниска кръвна захар. Кето диета за възрастни.

 

Умората може да сигнализира, че тялото вече не произвежда достатъчно кортизол. А това означава, че е по-малко способно да повиши нивата на кръвната захар, когато паднат.

Тъй като инсулинът реагира на консумацията на въглехидрати, като понижава нивата на кръвната захар и тялото ви няма достатъчно кортизол, за да възстанови баланса, няколко часа след хранене може да възникне състояние, наречено „реактивна хипогликемия“.

Кетогенната диета спира йо-йо ефектът на кръвната захар. Стабилизирането на кръвната захар стабилизира кортизола. Ако кортизолът е балансиран, вероятността от появата на умора е ниска.

Кето режимът помага на тялото да върне нивата на кръвната захар в „баланс“, независимо дали се касае за хипергликемия, или хипогликемия. Следователно можете да използвате кето диета при преумора и проблеми с фокуса, причинени от колебания в нивата на кръвната захар (ниски или високи).

Както споменахме, кето режимът не разчита на висок прием на въглехидрати за производство на енергия. Вместо това се състои от мазнини (70 до 80%), протеини (20 до 25%) и максимум 10% въглехидрати.

Именно навлизането в кетоза помага за балансиране на кортизола и инсулина. Още една точка в полза на кето диета при преумора.

 

Кето диета при преумора – влияние върху мозъка

Кето диетата може да помогне да преодолеете не само физическата, но и умствената умора. На първо място, вече обяснихме как тя може да балансира нивата на кръвната си захар. Това е много важно за поддържане на бистър ум.

Освен това има някои доказателства, че мозъкът предпочита кетонните тела пред захарта (глюкоза) като гориво. Това е особено валидно за хора с когнитивни проблеми, мозъчна дегенерация или травми.

Но означава ли това, че кетозата ще помогне и на хора без мозъчни проблеми? Има доказателства, че кето диетата води до подобряване на паметта при хора с леки до умерени когнитивни проблеми. Следователно не бива да се изключва използването на кето диета при преумора и от напълно здрави хора, които се нуждаят от повече концентрация и ефективност.

 

Кето диета при преумора, причинена от хронично възпаление

 

Кето диета при преумора. Хранителни добавки за понижаване на кортизола. Висок кортизол, причини.

 

Като оставим настрана кръвната захар и мозъчното състояние, хората, които се оплакват от преумора, могат да имат и повишени нива на хронично възпаление. Доказано е, че хроничните нива на възпаление влияят отрицателно на нивата на кортизола.

Възпалението е това, което се случва, когато се разболеем, изкълчим глезена си или след като получим неприятно ухапване от насекомо. Но всички тези примери не са способни да доведат до хронична умора тъй като водят до умерено производство на кортизол.

При хронични състояния като ревматоиден артрит, болест на Крон, множествена склероза или астма, тялото не е в състояние да се справи с високото търсене на кортизол. Именно такива ситуации могат да доведат до по-дългосрочни оплаквания.

Спазването на кето диета при преумора доказано намалява възпалителните маркери като c-реактивен протеин. Това също ще помогне за нормализиране на нивата на кортизола.

 

Кога кето диетата сама по себе си води до преумора?

Като цяло, когато тялото започне да преминава в кетоза, хората често се оплакват от умора или слабост. Тези симптоми възникват, когато организмът стартира изгаряне на мазнини за енергия. Това се получава, защото досега въглехидратите са осигурявали бърз тласък на енергия.

Ето защо, ако страдате от хронична умора, последното нещо, от което се нуждаете, е диетичен стрес. Преминаването към кетоза трябва да бъде бавно и стабилно.

За щастие, всичко това трае само няколко седмици, докато енергийните нива бавно нарастват. След това неусетно ще разберете, че сте се отървали от хронични оплаквания като преумора и ще се чувствате презаредени.

Разбира се, умората може да се дължи и на други проблеми, различни от симптомите на характерния кето грип. Обърнете внимание и на приема на калории, хидратацията и дали не прекалявате с тренировките.

Всичко трябва да бъде балансирано. Може би е добре да помислите и за прием на добавки, които ще улеснят процеса.

И последен съвет: въпреки че е позната като една от най-добрите диети за загуба на мазнини, това не означава, че кето режимът е за всеки. Включително, ако искате основно да спазвате кето диета при преумора.

За съжаление, няма диета, която да е идеална за всички. Говорете със специалист, направете си проучване и необходими изследвания и най-важното, слушайте тялото си, когато спазвате режим, то е най-добрият индикатор за това подходяща ли е една диета за вас или не.

Успех!

Помага ли кето диета при преумора?

При кето диета тялото разгражда мазнини, за да произвежда кетони чрез черния дроб. Кетоните са идеален източник на енергия, особено за мозъчните ни клетки. Те са по-ефективни от глюкозата, тъй като не изискват консумация на въглехидрати. Кето режимът е чудесен терапевтичен подход за подобряване на енергийните нива и намаляване на възпалението. 

Има ли връзка между кето диетата и кръвната захар?

Кетогенната диета спира йо-йо ефектът на кръвната захар. Стабилизирането на кръвната захар стабилизира кортизола. Ако кортизолът е балансиран, вероятността от появата на умора е ниска.

Кето диетата предизвиква ли умора?

Когато тялото започне да преминава в кетоза, хората често се оплакват от умора или слабост. Тези симптоми възникват, когато организмът стартира изгаряне на мазнини за енергия. Това се получава, защото досега въглехидратите са осигурявали бърз тласък на енергия. В рамките на около 2 седмици се балансира и дори повишава енергичността.

Обновена: 19 октомври 2022 в 02:29 | Публикувана: 28 юли 2022 в 11:24 | Категория: Кето диета