Коензим Q10 – 7 ползи от приема му

Обновена: 29.03.2024|
Коензим q10 за здраво сърце.

Коензим Q10 е важен антиоксидант, който тялото произвежда по естествен път. Той е важен за растежа и поддържането на клетките. За съжаление, нивата му намаляват с напредването на възрастта, както и при наличието на определени здравословни проблеми като сърдечни заболявания и при прием на лекарства като статини (медикаменти за понижаване на холестерола).

Въпреки, че можем да си го набавяме и от хранителни продукти като месо, ядки и риба, това количество не е достатъчно, за да се запълнят нуждите. Ето защо се налага приемът на добавки. Днес ще ви разкажем повече за ползите, които можете да извлечете от тях.

 

Какво представлява коензим Q10?

Коензим Q10 е съединение, което се съдържа в митохондриите на клетките. Митохондриите имат много важни функции. Те са отговорни за производството на енергия и предпазват клетките от окислително увреждане и болестотворни бактерии или вируси.

Голяма част от тези процеси се извършват с помощта на коензим Q10. Той има роля в генерирането на енергия и участва в производството на аденозин трифосфат, който помага за енергийния трансфер в клетките. Фактът, че е мощен антиоксидант пък спомага за предпазване на клетките.

Коензим Q10 присъства във всяка клетка на тялото. Но най-високи концентрации от него има в органи с големи енергийни нужди – сърцето, бъбреците, белите дробове и черния дроб.

 

Здравословни ползи от добавките с Q10

Предполага се, че здравите и млади хора имат достатъчно запаси от коензим Q10, но с напредването на възрастта и наличието на някои медицински състояния, възниква необходимостта от допълнителен прием. Ето за какво може да помогне той:

 

  • Q10 за подобряване здравето на сърцето

Коензим Q10 може да бъде от полза за хора с някои сърдечни заболявания, включително атеросклероза, сърдечна недостатъчност и коронарна артериална болест.

Той помага по няколко начина. Намалява оксидативния стрес и насърчава разширяването на кръвоносните съдове – ключов фактор за контрола на кръвното налягане.

В допълнение, коензим Q10 може да подсили сърдечните клетки, които имат високи енергийни нужди и са изключително чувствителни към дефицита на този важен антиоксидант. Предполага се и, че приемът на коензим Q10 може да увеличи продължителността на живота на възрастни с хронична сърдечна недостатъчност.

Понякога се използва и за подпомагане възстановяването след някои видове сърдечни операции.

 

  • Прием на Q10 при невродегенеративни заболявания

 

Мигрена. Коензим q10, невродегенеративни заболявания.

 

Според последни проучвания коензим Q10 има обещаващ ефект при лечението на невродегенеративни разстройства като болестта на Паркинсон и болестта на Алцхаймер. Това се дължи на факта, че Q10 може да инхибира свръхпроизводството на бета-амилоид – протеинов компонент, който образува амилоидните плаките, свързани с тези заболявания.

Същевременно, тъй като мозъкът е много податлив на окислително увреждане поради високото си съдържание на мастни киселини, това може да повлияе на паметта и физическите функции. Коензим Q10 може да намали вредните съединения, които го причиняват и евентуално да забави прогресията на болестите на Алцхаймер и Паркинсон.

 

  • Коензим Q10 и влиянието му върху диабета

Оксидативният стрес може да предизвика увреждане на клетките, а това да доведе до метаболитни заболявания като диабет. Нарушената митохондриална функция е свързана с инсулинова резистентност.

Доказано е, че Q10 подобрява чувствителността към инсулин и регулира нивата на кръвната захар. Добавките с коензим Q10 могат да помогнат за увеличаване концентрациите на Q10 в кръвта до три пъти при хора с диабет.

И не на последно място, коензим Q10 може да помогне за превенция от диабет, като стимулира разграждането на мазнините и намалява натрупването на мастни клетки, което може да доведе до затлъстяване и диабет тип 2.

 

  • Q10 при главоболие

Нарушената митохондриална функция може да доведе и до повишено усвояване на калций от клетките, прекомерно производство на свободни радикали и намалена антиоксидантна защита. Това, от своя страна, може да доведе до ниски енергийни стойности на мозъчните клетки и до главоболие, често и мигренозно състояние.

Както споменахме, количеството на Q10 в митохондриите на клетките трябва да бъде на добро ниво. Това ще помогне за намаляване на възпалението, което може да възникне по време на мигрена.

Всъщност, при хора, страдащи от мигрена често се наблюдава дефицит на коензим Q10. По последни данни добавките с Q10 не само помагат за лечение на мигрена, но могат и да я предотвратят.

 

  • Коензим Q10 за здрава и красива кожа

Клетъчното увреждане, хормоналния дисбаланс и външни фактори, като излагането на UV лъчи, могат да допринесат са стареенето и нездравословния вид на кожата. Тя става дехидратирана, а слоевете й постепенно изтъняват.

Прилагането на коензим Q10 директно върху кожата може да намали щетите от всички вътрешни и външни агенти и да насърчи антиоксидантната защита.

Смята се, че дори намалява появата на бръчки. Ето защо повечето козметични продукти съдържат коензим Q10.

Но не бива да се изключва и оралния прием под формата на добавка, който също може да донесе ползи.

 

  • Q10 за по-добра функция на белите дробове

 

Коензим q10. Лобода за бели дробове. Анимация на Бели дробове в син цвят, които са пълни със спанак. Чисти дробове.

 

От всичките органи в човешкото тяло белите дробове имат най-голям контакт с кислород, което ги прави много податливи на окислителни щети. Повишеното окислително увреждане в белите дробове и лошата антиоксидантна защита, както и ниските нива на коензим Q10, могат да доведат до белодробни заболявания. Включително астма и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Всички пациенти с тези състояния имат по-ниски нива на Q10 и се налага да приемат добавки. Така доказано се намаляват симптомите и се подобрява общото състояние на засегнатите.

 

  • Прием на коензим Q10 за по-добър фертилитет

Плодовитостта на жените намалява с възрастта поради спад в броя и качеството на наличните яйцеклетки. Може би не знаете, но коензим Q10 участва пряко в този процес.

Допълнителният прием на Q10 изглежда помага и може дори да обърне този възрастов спад в качеството и количеството на яйцеклетките.

По същия начин и мъжките сперматозоиди са податливи на ефектите от окислително увреждане, което може да доведе до намаления им брой, лошо качество и дори до безплодие. Добавките с Q10 могат да подобрят качеството, активността и концентрацията на сперматозоидите чрез повишаване на антиоксидантната защита.

 

По колко коензим Q10 трябва да приемате?

Според проучванията се използват дози, вариращи от 50 до 1200 милиграма при възрастни, понякога разделени на няколко приема в рамките на един ден.

Препоръчителната дневна доза е от 100 до 200 милиграма. Следвайте инструкциите на опаковката или потърсете съвет от специалист, ако имате съмнение кога и как да приемате добавката. Имайте предвид, че различните марки могат да имат различни допълнителни съставки, с които трябва да се съобразите. Бъдете здрави!

Категории: Kрасота и грижа за тялото, Здраве|Публикувана: 19.03.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 29 март 2024 в 16:35 | Публикувана: 19 март 2021 в 10:47 | Категория: Kрасота и грижа за тялото, Здраве