Касис и боровинки срещу вирусни инфекции

Обновена: 23.02.2024|
Касис и боровинки.

Сред списъка с особено здравословни храни попадат така сочните и полезни касис и боровинки. Те се отличават с богато съдържание на витамини и минерали, както и с фибри.

Могат да повлияят положително на холестерола, кръвната захар и кръвното налягане. Но най-вече екстрактите от тези плодове помагат срещу вирусни инфекции.

 

Силата на горските плодове

Горските плодове са богат източник на фитохимикали, наречени проантоцианидини, които са известни още като флавоноиди. Те придават цвета на растенията, а също така притежават мощно антиоксидантно действие.

Ярко оцветените плодове и зеленчуци съдържат тези пигменти. Те са в изобилие в плодове като ягоди, боровинки и касис, малини, червено и черно грозде, черен бъз и къпини.

Установено е, че плодовете от черен бъз възпрепятстват свързването на вирусите с клетките и намаляват тежестта и продължителността на вирусни инфекции, като например грип.

vitc 400 1
bademovo brashno 600
vitc 400 1
bademovo brashno 600

Доказано е също, че касисът инхибира грипния вирус при проведени лабораторни тестове, а къпините предпазват от възпаление на белодробната плевра.

 

Противовирусното действие на касис и боровинки

Екстракти от касис и боровинки предотвратяват инфектирането с вируси на морбили и херпес в клетъчни култури.

Изследователи от института „Fraunhofer“ и института по вирусология и имунобиология към „Julius-Maximilians-Universität Würzburg“ (JMU) са установили, че смес от екстракти от касис и боровинки с високо съдържание на антоцианин, както и съответните отделни екстракти, противодействат срещу вирусите на морбили и херпес.

Данните показват, че естествените вещества са чудесно допълнение към обичайните антивирусни терапии. Проучването е показало много ключови резултати за ефикасността на растителните екстракти върху вируси в лабораторни условия.

 

Какво представляват вирусите?

 

Касис и боровинки. Маймунска шарка. Т-клетъчен имунитет. Вирус Епщайн-Бар.Вирусен гастроентерит. Ковид след ваксинация.

 

Вирусите „превземат“ нормални, живи клетки в тялото. Те използват тези клетки, за да се възпроизвеждат и размножават, като в крайна сметка унищожават клетката-гостоприемник – това е и причината да се разболяваме.

За разлика от бактериалните инфекции, които реагират на антибиотици, вирусните инфекции не се лекуват толкова лесно.

Много от тях, като настинките, преминават и тялото ни се излекува само, но при други, като ХИВ – това не се получава така.

Вирусите обикновено заразяват един определен вид клетки. Например вирусите на обикновената настинка заразяват само клетките на горните дихателни пътища.

При повечето вирусни инфекции лечението може да помогне само за облекчаване на симптомите, докато имунната система се пребори с вируса. Трябва да имаме предвид, че антибиотиците не действат при вирусни инфекции.

Благодарение на богатия източник на различни антивирусни съставки, горските плодове, като касис и боровинки, могат да бъдат алтернативен източник за справяне с вирусните инфекции.

Консумацията на разнообразни плодове и зеленчуци отдавна се свързва с намален риск от много здравословни състояния, свързани с начина на живот.

 

Боровинки

 

Касис и боровинки.

 

Полифенолите и флавоноидите в боровинките са известни с високия си антиоксидантен и антимикробен потенциал.

Антоцианинът в тях пък допринася за многобройните им предимства, както е отговорен и за характерния им син цвят.

Боровинките съдържат също:

  • мед
  • бета-каротин
  • фолат
  • холин
  • витамини А и Е
  • манган

Тези ароматни плодчета могат да се хапват прясно набрани или да се използват в различни рецепти. Често се купуват и замразени. Доказано е, че те предпазват от сърдечни заболявания и рак, а също така могат да помогнат за поддържане на здравината на костите, психичното здраве и здравословното кръвно налягане.

Освен антоцианини, витамини и минерали, боровинките съдържат и разнообразни фенолни съединения, като кверцетин, кемпферол, мирицетин и хлорогенна киселина.

Те допринасят за антиоксидантния капацитет на боровинките.

Състав

Около 150 г боровинки съдържат следните макронутриенти:

Калории 84
Холестерол 0 г
Протеини 1,1 г
Мазнини 0,49 г
Въглехидрати 21,45 г
– от които диетични фибри 3,6 г
– общи захари 14,74 г

Същата порция осигурява:

  • 24% от дневната доза витамин С
  • 5 % от дневния витамин В6
  • 36% от дневната доза витамин К

Минералният състав се изразява в следните количества:

Калций 84
Желязо 0 г
Калий 1,1 г
Магнезий 0,49 г
Фосфор 21,45 г
Фолиева киселина 9 мг
Цинк 14,74 г

Освен при настинки и грип, помагат още за:

  • поддържане на здрави кости
  • здраве на кожата
  • контрол на диабета
  • защита от сърдечни заболявания
  • предотвратяване на рак
  • подобряване на психичното здраве
  • здравословно храносмилане, намаляване на теглото и чувство за ситост

 

Касис

 

Касис и боровинки.

 

Касисът произхожда от по-умерените райони на Северна Европа и Северна Азия. Писмените сведения за употребата му датират от 1500 г. Той има силен аромат. Въпреки че обикновено притежава тръпчив вкус, когато узрее, става сладък.

Освен това е пълен с витамини, минерали и антиоксиданти, които носят наистина големи ползи за здравето.

Касисът съдържа и много антиоксиданти и антоцианини. Те могат да подпомогнат укрепването на имунната система, да успокоят възпаленото гърло и да облекчат симптомите на грип.

Листата на касиса също имат редица свойства, включително:

  • антимикробно
  • противовъзпалително
  • антивирусно
  • антитоксично
  • антисептично
  • противораково

Проучване показва, че добавките с касис засилват имунния отговор при хора, които редовно спортуват и подпомага усилените тренировки за по-дълъг период от време.

 

Ползи за здравето от консумацията на касис

Антоцианините в касиса придават характерния тъмен цвят на плода и се борят със свободните радикали в организма, като намаляват оксидативния стрес и увреждането на клетките. 

Плодът има една от най-високите стойности на антиоксиданти в плодовете, което го прави ефективен за лечение или профилактика на редица здравословни проблеми.

Той е богат и на витамин С. Заедно с антоцианините може да помогне за стимулиране на имунната система, което позволява на организма да се бори по-ефективно с инфекциите и вирусите. Също така ускорява възстановяването на силите след боледуване.

Още ползи за здравето от консумацията на касис:

  • здрави очи
  • намален риск от сърдечно заболяване
  • за здрава храносмилателна система
  • намалява риска от рак
  • помага за контрол на диабета

 

Състав

Както споменахме, касисът е богат на витамин С и съдържа около 56% от препоръчителната дневна стойност в една порция. Този витамин играе жизненоважна роля за здравето и функционирането на имунната система.

Също така съдържа и малки количества фолат, витамин В3 (ниацин) и цинк.

Ето и кои други витамини и минерали са включени в състава на плода:

  • желязо
  • калций
  • фосфор
  • магнезий
  • манган
  • витамини от група В – В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), В5 (пантотенова киселина), В6 (пиридоксин)
  • витамин А

 

Вкусна рецепта за сладкиш с касис и боровинки

 

Касис и боровинки.

 

Споделяме ви една лесна рецепта, която ще ви отнеме около 20 минути време за приготвяне, 30 минути време за готвене и нула време за изяждане.

Необходими съставки:

  • 150 г замразени боровинки
  • 150 г замразен касис
  • 3 с. л. еритритол, смлян на пудра
  • 180 г бадемово брашно
  • 1 портокал – сок и кора
  • 100 г фини овесени ядки (ако сте на кето режим, пропуснете ги, заедно с портокаловия сок)
  • 100 г изсушен кокос
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • щипка сол
  • 120 г масло със стайна температура, нарязано на 1 см кубчета
  • 1 разбито яйце

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 180 градуса или 160 с вентилатор. Намазнете и застелете форма за печене с размери 18 x 22 см.
  2. Първо пригответе плодовете. Поставете ги в тенджера, заедно с еритритола, 2 с. л. от бадемовото брашно и портокаловия сок.
  3. Оставете ги да къкрят на слаб огън и гответе, докато се сгъстят и се сиропират, около 10 минути. Охладете, докато приготвяте основата.
  4. В кухненски робот или блендер разбийте на няколко пъти портокаловата кора, останаото бадемово брашно, овесените ядки, кокоса, бакпулвера и солта.
  5. Добавете маслото и яйцето и разбийте на шест пъти, оберете стените и разбийте отново, докато сместа се събере на малки топчета.
  6. Изсипете половината от сместа в подготвената форма. Добавете плодовете и разпределете останалата смес равномерно.
  7. Печете за 25-30 минути, докато сладкишът стане златист.
  8. Охладете във формата, преди да извадите и нарежете десерта.

Сервирайте топъл или студен. Добър апетит!

 

Заключение

Търсенето на природни антивирусни средства се ускорява значително през последните години.

Сред естествените източници са горските плодове, като касис и боровинки, които са предпочитани заради следните свойства:

  • антиоксидантни
  • антимутагенни
  • противоракови
  • антимикробни
  • противовъзпалителни
  • невропротективни 

Увеличеният прием на растителни храни, като касис и боровинки, намалява риска от затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания и обща смъртност. Правят се и проучвания, които показват обещаващи резултати срещу обвити и необвити вируси.

Възможността за превенция и лечение на вирусни инфекции с помощта на природни продукти изглежда все по-реална и затова все повече хора избират именно нея.

Защо са полезни касис и боровинки срещу вирусни инфекции?

Горските плодове, като касис и боровинки, са богат източник на фитохимикали, наречени проантоцианидини, които са известни още като флавоноиди. Те придават цвета на растенията, а също така притежават мощно антиоксидантно действие.

С какво са полезни боровинките?

Освен антоцианини, витамини и минерали, боровинките съдържат и разнообразни фенолни съединения, като кверцетин, кемпферол, мирицетин и хлорогенна киселина.
Те допринасят за антиоксидантния капацитет на боровинките.

С какво е полезен касисът?

Освен витамин С, касисът съдържа и много антиоксиданти и антоцианини. Те могат да подпомогнат укрепването на имунната система, да успокоят възпаленото гърло и да облекчат симптомите на грип.

Категории: Здраве, Хранене и видове храни|Публикувана: 10.11.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Андреа Андреева
Андреа Андреева е автор на десетки статии, свързани със здравословния начин на живот и хранене. Тя разширява своите познания в тази тема през годините, като написва различни материали в сферата на биохакинга и осъзнатото билколечение.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 23 февруари 2024 в 12:11 | Публикувана: 10 ноември 2022 в 10:35 | Категория: Здраве, Хранене и видове храни