Синя боровинка – какви ползи крие консумацията й?

Обновена: 22.02.2024|
Синя боровинка.

Боровинките, тези малки, сладки и живи плодове, имат потенциала да пленят нашите вкусови рецептори. В тази статия ще се съсредоточим върху изкусителната синя боровинка и ще научим повече за нейната история, хранителни стойности и ползи за здравето.

 

Какво представлява синята боровинка?

Боровинката е малко, кръгло и обикновено сладко на вкус зрънце, което принадлежи към рода Vaccinium. Има различни видове, като двата най-разпространени са сортовете с висок храст (Vaccinium corymbosum) и нисък храст (Vaccinium angustifolium).

Синята боровинка се характеризира със своя тъмносин до лилаво-син цвят, въпреки че има и сортове, които са розови, червени или дори бели, когато узреят.

Дивите боровинки са по-малки и имат по-интензивен вкус, докато култивираните са по-големи и по-пълни.

Боровинките могат да се консумират пресни и да се използват и в различни кулинарни рецепти за приготвянето на пайове, мъфини, палачинки, смутита, конфитюри, както и като гарнитура за кисело мляко или зърнени храни. Те са универсален плод, разпространен в много кухни по света.

Замразените боровинки запазват по-голямата част от хранителната си стойност и са удобен начин да се насладите на този плод през цялата година, дори когато той не е в сезон.

 

Произход

 

Синя боровинка.

 

Синята боровинка произхожда от Северна Америка, където консумацията й от индианските племена е била широко разпространена. Коренното население е смесвало този плод с други съставки за зимна прехрана.

Когато европейските заселници пристигат в Северна Америка, те също включват синята боровинка в диетите си. Ранните колонисти също са научили за лечебните свойства на боровинките от индианците.

Тогава синя боровинка се е използвала за лечение на различни здравословни проблеми и болести като уролитиаза, диария, витаминна недостатъчност и др.

Култивирането на малкия, но вкусен плод, познат като синя боровинка, започва в началото на 20 век. Ботаник на име Фредерик Ковил провежда изследване, което води до разработването на култивирани сортове.

Днес синя боровинка се отглежда в много части на света, включително в Канада, Южна Америка, Европа и Азия. Съединените щати са един от най-големите производители в света.

През 2015 г. боровинките стават едни от първите плодове, отглеждани в Международната космическа станция (МКС) като част от програмата Veggie на НАСА, която има за цел да разработи устойчиви системи за производство на храна за дългосрочни космически мисии.

 

Хранителни стойности

Боровинките често се наричат „суперхрани“ поради високата им хранителна стойност.

В 100 г сини боровинки се съдържат:

  • 39 калории
  • 9,7 г въглехидрати
  • 5,4 г захари
  • 2,4 г диетични фибри
  • 0,7 г протеин
  • 0,4 г мазнини

 

Освен това любопитната синя боровинка е много добър източник на витамин С и витамин К, както и диетични фибри. Тя е известна със своите високи нива на антиоксиданти, особено антоцианини.

 

Какви ползи имат за здравето?

 

Синя боровинка.

 

Боровинките неслучайно се считат за суперхрана. Защо това е така и какви са ползите на синята боровинка за нашето здравословно благополучие – ще разберем в следващите редове.

 

Здраве на сърцето

Редовната консумация на синя боровинка се свързва с намален риск от сърдечни заболявания.

Антиоксидантите, които се съдържат в този малък плод, действат за понижаване на кръвното налягане, подобряване на нивата на холестерола и намаляване на оксидативния стрес. С други думи – те противодействат на някои от най-сериозните здравословни фактори, които увреждат здравето на сърцето.

 

Мозъчна функция

Някои проучвания смятат, че хапването на синя боровинка може да засилва мозъчната функция и да подобрява паметта и концентрацията, както и да предотвратява различни проблеми, свързани с когнитивните способности, които възникват с напредването на възрастта.

Сините боровинки често се наричат „мозъчни плодове“ поради своя потенциал да поддържат мозъчната активност.

 

Противовъзпалителни свойства

Консумирайки сини боровинки, можем да намалим хроничното възпаление в човешкото тяло, което е свързано с развиването на различни здравословни проблеми като артрит и автоимунни заболявания.

 

Добро храносмилането

Боровинките са добър източник на диетични фибри, които са полезни за здравето на храносмилането. Те подпомагат редовното изхождане, предотвратяват запек и поддържат здрав микробиом на червата.

 

Управление на теглото

Боровинките са с относително ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри, което ги прави засищаща и удовлетворяваща закуска. Включването им в хранителния режим може да помогне за регулиране на теглото чрез намаляване на общия прием на калории.

 

Здраве на очите

 

Синя боровинка.

 

В плода синя боровинка се съдържат витамин С и витамин А, които могат да помогнат за защита на очите от окислително увреждане. Те допринасят за намаляване на риска от поява на очни заболявания като катаракта и макулна дегенерация.

 

 

Здраве на кожата

Антиоксидантите могат да бъдат от полза и за кожата, като я предпазят от преждевременно стареене, причинено от UV радиация и замърсяване.

 

Контрол на кръвната захар

Някои изследвания показват, че със синя боровинка можем да подобрим своята инсулиновата чувствителност и да подпомогнем регулирането на кръвната захар. Това е важно за хора с диабет тип 2 или такива, които са изложени на риск от развиването му.

 

Предотвратяване на рак

Въпреки че са необходими повече изследвания, има проучвания, които предполагат, че антиоксидантите в боровинките могат да имат защитен ефект срещу някои видове рак, като инхибират растежа на раковите клетки.

 

 

Вредна ли е редовната консумация на синя боровинка?

 

Синя боровинка.

 

Редовната консумация на боровинки обикновено не е вредна. Въпреки това е от съществено значение поддържането на балансирана диета, която включва разнообразни храни.

Някои хора са алергични към този плод. Ако получите някакви нежелани реакции – например копривна треска или затруднено дишане, след консумация на боровинки, незабавно потърсете медицинска помощ.

Боровинките са с високо съдържание на фибри, затова прекалената им консумация може да доведе до храносмилателни проблеми като подуване на корема, газове и диария. Това е така, защото фибрите в тях не са лесно смилаеми и могат да претоварят храносмилателната система.

Консумацията на синя боровинка може да предизвика скок на нивата на кръвната захар, ако е в големи количества. За хора с диабет или инсулинова резистентност е изключително важно да наблюдават приема на въглехидрати и да се ограничи консумацията на плода.

Боровинките също са с високо съдържание на оксалати, затова не се препоръчват за хора, които са предразположени към камъни в бъбреците или имат такъв проблем в момента.

Ако имате някакви специфични здравословни проблеми или медицински състояния, които предизвикват въпроси относно приема на синя боровинка, винаги е добра идея да се консултирате със здравен специалист или регистриран диетолог.

 

Заключение

Популярната, вкусна синя боровинка е плод, който се използва в различни кулинарни творения и може да се консумира пресен или замразен през цялата година. Родом от Северна Америка, тя има богата история и първоначално е била консумирана от местни племена и по-късно от европейски заселници.

Боровинките съдържат антиоксиданти, витамини и диетични фибри и съответно предлагат множество ползи за здравето. Считат се за „суперхрана“ точно поради високата си хранителна стойност.

Част от ползите им включват поддържане здравето на сърцето, мозъчната функция и храносмилането, подпомагане регулирането на теглото и насърчаване здравето на очите и кожата.

Въпреки това прекомерната консумация на синя боровинка може да доведе до храносмилателни проблеми, скокове на кръвната захар (особено за тези с диабет или инсулинова резистентност) и може да не е подходяща за хора, склонни към камъни в бъбреците.

Какво е синя боровинка?

Тя представлява малко, кръгло и обикновено сладко на вкус зрънце, което принадлежи към рода Vaccinium. Плодът се характеризират със своя тъмносин до лилаво-син цвят.

Знаете ли, че боровинките…

През 2015 г. те стават едни от първите плодове, отглеждани в Международната космическа станция (МКС) като част от програмата Veggie на НАСА, която има за цел да разработи устойчиви системи за производство на храна за дългосрочни космически мисии.

Какви ползи има за здравето синята боровинка?

Тя може да подпомогне мозъчната функция, доброто храносмилане, здравето на кожата и очите, сърдечно-съдовото благополучие. Има и противовъзпалителни свойства. Тези ползи се дължат на факта, че боровинките са богати на фибри, антиоксиданти и витамини.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 19.10.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

730811db8333e8400e5fcddd2e25fec9?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 22 февруари 2024 в 17:54 | Публикувана: 19 октомври 2023 в 11:42 | Категория: Хранене и видове храни