Комплекс витамини при нова вирусна вълна

Обновена: 27.02.2024|
Витамини при Covid-19.

Приемът на комплекс витамини при нова вирусна вълна от Covid-19, както и на минерали, е жизненоважен за подсилване на имунната ни система. Ролята на тези хранителни елементи е потенциално да ни предпазват от болести.

Поддържането на имунната ни система в добро състояние през цялата година е от ключово значение за предотвратяване на инфекции и заболявания. Благодарение на приемът на мултивитамини, можем да повишим имунитета си.

Какви витамини и минерали трябва да приемаме, за да повишим имунитета си и да се предпазим от Covid-19, ще разберем в следващите редове.

 

Препоръчителни мултивитамини за подсилване на имунитета и намаляване на риска от Covid-19

За кратко време коронавирусът обхвана целия свят и в резултат на това много хора започнаха да търсят начини да предпазят себе си и близките си.

hialur 400
omega3 600
hialur 400
omega3 600

Приемът на добавки за повишаване на имунитета като витамини или минерали имат важна роля в превенцията от инфекции и борбата с болести.

Витамините от група B, C и D, както и минерали като цинк и селен могат да бъдат полезни за подсилване на имунната система и намаляване на риска от covid-19.

Дефицитът на тези хранителни вещества може да ни направи по-податливи на инфекции или по-малко способни да се справим с болестта.

Covid-19 започва със симптоми на настинка и грип. Тези микронутриенти се борят с вируса по същия начин, по който помагат за преодоляване на настинка и грип.

Нека разгледаме малко по-подробно кои мултивитамини биха ни помогнали за намаляване на риска от коронавирус.

Витамин D

Витамин D е мастноратворимо хранително вещество от съществено значение за здравето и функционирането на имунната ни система. Той подсилва ефектите на моноцитите и макрофагите в борбата с патогените.

Белите кръвни клетки са важна част от имунната ни защита, те намаляват възпалението. Това спомага за насърчаване на имунния отговор.

Витамин D намалява риска от респираторни инфекции при хора, които страдат от дефицита му. Освен това, има цялостен защитен ефект.

Силно изследван е във връзка с Covid-19 поради ефекта му върху имунната система. Той може да спре възпалението в дихателната система и да ускори процеса на оздравяване при настинка и грип.

Основната функция на витамина е да помогне на тялото ни да поддържа оптимални нива на калций и фосфор в кръвта.

Може да се набави чрез излагане на слънчева светлина, чрез прием на мултивитамини или чрез богата на витамина храна.

 

Витамини от група B

Витамините от група B са от съществено значение за поддържане на имунната система в отлично състояние.

Приемът на мултивитамини, съдържащи B комплекс, може да подобри състоянието при Covid-19, подсилвайки имунитета.

 

Цинк

 

Витамини при нова вирусна вълна. Антибиотик-асоциирана диария и псевдоМорбили. Как да се пазим през лятото. Предозиране с витамин. Цинк и селен. Биологично активни вещества в растенията.

 

Цинкът е минерал, който обикновено се приема с цел подсилване на имунната система. Той има съществено значение за функционирането й.

Цинкът е необходим за развитието и комуникацията на имунните клетки. Има важна роля при възпалителния отговор.

Защитава и тъканните бариери в тялото. Помага за предотвратяване навлизането на чужди патогени.

Дефицитът на цинк влияе значително върху способността на имунната ни система да функционира правилно. Това води до повишен риск от инфекции и заболявания, включително пневмония.

Както знаем, пневмонията е един от основните и тежко протичащи състояния при усложнения на Covid-19.

Приемът на цинк може да предпази от инфекции на дихателните пътища като обикновена настинка. Също така помага за облекчаване на симптоми като запушен нос, болки в гърлото и кашлица.

Установено е също, че минералът помага за производството и активирането на Т-клетки (т-лимфоцити). Те задействат организма да реагира на инфекции.

 

  • Витамин C

Витамин C действа като мощен антиоксидант. Предпазва от увреждане, предизвикано от оксидативен стрес, който възниква при натрупване на свободни радикали в тялото.

Оксидативният стрес може да повлияе отрицателно на имунното здраве и е свързано с множество заболявания.

Приемът на витамин C подобрява симптомите при хора с тежки инфекции. Повлиява значително на имунното здраве.

Витамин C може да ни помогне да се преборим с настинката по-бързо или да облекчи симптомите й.

Като антиоксидант, витаминът може да помогне за намаляване на белодробното възпаление, което е тежък симптом на Covid-19. То може да доведе до проблеми с дишането или дори смърт, ако не се лекува.

 

  • Витамин А

При много пациенти с коронавирус са установени много ниски нива на ретинол (бионалична форма на витамин A).

Това неименуемо прави витамина важен за прием при коронавирусна инфекция. Ретинолът е особено важен за синтеза на интерфероните – белтъчни молекули, които се борят с вирусите.

Витамин А може да помогне за поддържането на способността на организма да се бори с инфекции, особено с респираторните такива.

  • Селен

Селенът е ключово хранително вещество за подсилване на имунната функция. Представлява антиоксидант, който засилва защитните сили на организма срещу бактерии, вируси и ракови клетки.

Лесно може да се набави с храната или чрез прием на комплекс витамини. В нашите мултивитамини за възрастни се съдържа 30 мкг селен, като препоръчителната доза за възрастни над 14 години е 55 мкг.

Бременните се нуждаят от 60 мкг дневно, а кърмачките от 70 мкг.

 

Витамини при Covid-19 за деца и за възрастни

 

Витамини при нова вирусна вълна. Как да бъдем тонизирани. Детски мултивитамини. Как да предпазим детето от вируси. Мултивитамини за деца.

 

Винаги трябва да се консултирате с лекар, преди да започнете нов диетичен план или прием на хранителни добавки.

Всеки човек има различни хранителни нужди. Това, което оказва ефект на някой друг, може да не работи по същия начин за вас.

Ето някои важни фактора, които оказват влияние при избора на прием на комплекс витамини при нова вирусна вълна от Covid-19:

  • Възраст

Комплекс витамини при Covid-19 са подходящи не само за предпазване от коронавирус, но и за цялостно поддържане на здравето на децата и възрастните. Има мултивитамини, предназначени за прием от деца и такива за възрастни, поради различните индивидуални нужди при възрастовите различия.

Възрастните имат по-завишени нужди от прием на някои витамини и минерали, като например калций, витамин D, B12 и други. При децата обикновено нуждите се изразяват в по-малки стойности.

  • Пол

Подобно на възрастта, полът също може да помогне за определяне на подходящите за вас витамини.

Бременните жени например трябва да приемат пренатални витамини, богати на минерали, необходими за развитието на бебето. Такъв комплекс не би бил от същата полза, ако се приема от мъже.

  • Диета

Помислете върху това, което ежедневно консумирате. Включете повече зеленчуци, плодове и други здравословни храни, богати на витамини и минерали, необходими за подобряване на здравето.

 

Комплекс от витамини при нова вирусна вълна от Covid-19 за деца

 

Витамини при нова вирусна вълна за деца.

 

Децата често страдат от хранителни дефицити, поради недостатъчното набавяне на витамини и минерали с храната.

Най-често срещаната причина това да е така е прекомерният прием на високовъглехидратни храни, богати на празни калории и бедни на полезни хранителни вещества.

С навлизането на есента и започването на новата учебна година, децата имат по-голяма нужда от подсилване на имунитета. Препоръчителен е приемът на комплекс витамини при нова вирусна вълна от Covid-19, който освен това предпазва и от вирусни и грипни състояния.

След консултация с лекар може да включите и витамин D като добавка за вашите деца.

Предоставянето на пълноценна и питателна храна, богата на полезни витамини и минерали също е от съществено значение.

Категории: Здраве|Публикувана: 23.08.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

5319a9e191d6ad3ddb6086abb3e85757?s=96&d=mm&r=g

Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 27 февруари 2024 в 16:11 | Публикувана: 23 август 2021 в 13:07 | Категория: Здраве