Как да избегнем антибиотиците при вирусни инфекции?

Обновена: 11.03.2024|
Самолечение. Болна жена, която е вкъщи, наметната с одеала и сипваща в мерителна лъжица антибиотици.

Отново се намираме във времето от годината, в което се активизират вирусните заболявания. Затова и днес акцентираме върху тях и една изключително важна тема – как да избегнем антибиотиците и в кои случаи това е приемлив ход при заболяване.

 

Причините да ни повалят вирусни заболявания

От десетилетия учените изучават най-често срещаните болести на тялото – сезонните грипове и настинки. Основните им причинители, разбира се, са определен тип бактерии. Освен тях, обаче, има много фактори, които влияят на това дали ще се разболеем или не.

Сред тях са на първо място по-малкото слънчева светлина през пролетта и есента – сезоните, в които бактериите на гриповете и настинките са най-активни. Наред с това, тогава липсват и свежи плодове и зеленчуци, от които да черпим полезни вещества. Добавяме към този микс и променливите температури навън и получаваме в уравнение част от причините, които могат да доведат до по-ниски нива на имунитета ни и оттам – до заболяване.

Ключова характеристика на този тип вируси обаче е и бързото им разнасяне. А ако работите с хора или използвате градски транспорт, рисковете да прихванете грип стават още по-големи. Обърнете внимание и на резките температурни колебания – както навън, така и тези които си налагаме сами, като настройваме климатика вкъщи или в колата на високи нива. Те обикновено се различават с повече от 15 градуса от тези навън и могат да добавят към формулата за бърза вирусна инфекция. 

Нещо повече, не бива да игнорираме и натовареното ежедневие като източник на допълнително затруднение за здравето на организма ни. Особено ако работата ви е стресова, то не забравяйте, че факторите „стрес“ и „натоварване на психиката“ влияят изключително силно върху общото ни физическо състояние.

 

Как да избегнем антибиотиците?

От всичко, казано досега, е ясно, че е за предпочитане да не достигаме до антибиотиците при лечение, когато това е възможно. Освен заради баланса на системите в тялото обаче, това е желателно основно и поради още една причина. Когато често приемаме антибиотици, тялото и микроорганизмите в него от всякакъв тип и вид развиват така наречената „антибиотична резистентност„. Такава възниква при системно прилагане на лекарствените средства дори при възпаления, които не изискват това.

Симптомите на вирусните заболявания обикновено са лесно разпознаваеми – мускулни болки, обща отпадналост и умора, температура и болки в гърлото. Понякога към тях се добавят и главоболие и кашлица и тогава трудно можем да ги игнорираме, колкото и да сме заети. Много често решаваме да се лекуваме сами и да преборим заболяването „на крак„. В действителност, това е много грешен подход, тъй като в тези моменти организмът ни има нужда от две неща: подсилване и почивка. Едно такова решение може да удължи или по-лошо: да утежни заболяването и да позволи на бактериите да се разпространят към повече от една система в тялото.

 

Алтернативи на антибиотиците

 

vitc4

 

В този смисъл едно от първите правила за предотвратяване на използването на антибиотиците е да дадем шанс на организма да навакса със съня, спокойствието и почивката, от която се нуждае, за да се справи със заболяването с по-леки лекарствени средства.

Отделно от това, заложете на прием на повече витамини – особено през зимните месеци приемат на допълнителни мултивитамини е задължителен. Те освен, че ще попълнят депата в организма на витамини и минерали, ще засилят имунитета ви.

Като допълнителна препоръка са продуктите, богати на витамин С. Препоръчваме добавки с високо съдържание на витамина, които се бороят ефективно с всякакви вирусни инфекции.

А що се отнася до комбинацията на витамин С с цинк – това е чудесна формула за справяне с грипа и простудата още през първите дни.

Успешна стратегия е да добавите и чай към лечението си. Топлата билкова напитка може да направи чудеса за организма и да предотврати достигането до етап, в който е нужен антибиотик.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

 

За антибиотиците – накратко

 

жена вкъщи, която се грижи за болното си дете.

 

Винаги е притеснително да чуем думата „антибиотик“ от личния лекар. И има реални причини това да ни стресира при нарушаване на нормалните функции на организма от възпаление от някакъв характер. За съжаление обаче, с времето много бактерии развиват резистентност към класическите лекове и се налагат по-агресивни методи за борба с тях. Тогава в роля влизат антибиотиците.

По своята същност те са лекарствени продукти, които унищожават или забавят развитието на микроорганизмите, отговорни за възпаление в тялото. В това число влизат и всички видове бактерии и гъбични инфекции. За първи път навлизат като термин в средата на 20 век. Тогава те са определени като вещества, извлечени от микроорганизми, които противодействат на други микроорганизми с растителен или животински произход. С развитието на медицината те стават комбинация от изкуствено създадени вещества и материали от природата. Пример за това е пеницилинът, който в исторически план е считан за лекарство за всяка болест с течение на години. В модерните времена антибиотиците са най-вече синтетични – съединения и комбинация от съставки, произведени в лабораторни условия с цел максимално противодействие срещу острите възпаления.

 

Внимателен прием

Затова и има сериозни причини антибиотиците да се приемат по строго определен график, за точно определен период от време и при точно определени правила. Само така те могат да помогнат на организма, но не и да му навредят в процеса на лечение. Именно по тази причина често се препоръчва да се приема с тях и т.нар. пробиотик – допълнителен лекарствен продукт, който помага на баланса на полезните бактерии в тялото. В този смисъл е важно да спазваме и точните предписания. Сред тях са да не приемаме в никакъв случай алкохол по време на антибиотичното лечение, а понякога и друг тип продукти, според предписанието.

Важно е да знаем и още нещо: че съществуват два вида антибиотично лечение. Емпирично лечение се прилага, когато не е ясен точният причинител на инфекцията. Тогава обикновено се прилага широкоспектърен антибиотик. Специфичното лечение, то своя страна, се прилага само след изолиране на точният източник на здравословния проблем. Тези антибиотици обикновено са и по-агресивни към заразата, но и много по-точно насочени към нея.

 

Ако обаче боледуването продължава по-дълго от обичайното и симптомите се задълбочават, не разчитайте само на тези средства и задължително се консултирайте със специалист!

Категории: Хранене и видове храни, Витамини и минерали|Публикувана: 15.01.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 11 март 2024 в 12:26 | Публикувана: 15 януари 2020 в 15:01 | Категория: Хранене и видове храни, Витамини и минерали