Възпаление на гърлото – причини и домашни мерки за облекчаване

Обновена: 07.03.2024|
Възпаление на гърлото.

Дрезгав глас, трудно преглъщане, болка – тези оплаквания са характерни за възпаление на гърлото. Случват се на всеки, особено в хладните месеци. Дължат се на различни фактори – вирусни и бактериални инфекции, рефлуксна болест, алергични заболявания, дихателни нарушения, тумори, злоупотреба с тютюн.

Днес ще ви представим видовете възпаление на гърлото, както и някои изпитани, практически полезни методи за предпазване и лечение, включително с природни средства.

 

Кои са причините за възпаление на гърлото?

Виновни за този проблем обикновено са следните вирусни заболявания:

 • Настинка
 • Грип
 • Варицела
 • Цитомегаловирусна инфекция
 • Мононуклеоза (причинява я вирусът на Ебщайн-Бар)
 • Круп – в 75 на сто от случаите болестта се провокира от вируси, които атакуват ларинкса, трахеята и бронхите. Наблюдава се предимно при деца.
 • COVID-19 – проучвания показват, че от 5 до 14 на сто от хората с COVID-19 се оплакват от възпаление на гърлото.
kurk pep 400
kurk pep 600
kurk pep 400
kurk pep 600

Някои бактериални инфекции също водят до възпаление на гърлото. Обикновено неприятното усещане е съпроводено с подуване на сливиците и поява на гнойни налепи по тях. Най-често това състояние се дължи на зараза със стрептокои от група А.

Има и други съществени причини за възпаление на гърлото:

 • Дишане на сух въздух. Липсата на достатъчна влажност на въздуха в затворени помещения често се превръща в дразнител.
 • Замърсяване въздуха. При постоянно вдишване на химикали, частици от изкопаеми горива и други замърсители в околната среда се стига до хронично възпаление на гърлото.
 • Постоянно напрягане на ларингеалните мускули. Нерядко възниква оток на гласните връзки след дълго викане, пеене или говорене, без почивка.
 • Вредни навици. Пушенето и излагането на тютюнев дим, прекомерната консумация на алкохол, злоупотребата с пикантни, горчиви или кисели ястия също може да направи гърлото зачервено и болезнено.
 • Гастроезофагеална рефлуксна болест. При това нарушение на храносмилателната система стомашните киселини се връщат обратно към хранопровода и водят до възпаление.
 • Алергии. Непоносимост към пърхот от домашни любимци, мухъл, прах, полени и други дразнители се проявява с болки и възпаление на гърлото. Състоянието се влошава, ако възникне хрема, която принуждава потърпевшите да дишат през устата.
 • Тумори. Злокачествените образувания по езика или в гърлото са сред заболяванията, които протичат с болки, дрезгав глас, затруднено преглъщане, шумно дишане и поява на кървави храчки.
 • ХИВ инфекция. Човешкият имунодефицитен вирус (ХИВ) отслабва имунната система, което улеснява инвазията на Цитомегаловирус, Каднида албиканс и други гъбички.
 • Нараняване. Всяка травма на врата, може да провокира зачервяване на гърлото, оток, болка и нарушение на различни функции.

 

Какви са симптомите?

 

Кашлица, възпаление на гърлото.

 

Освен болката в гърлото, дрезгавият глас и трудното преглъщане, има още оплаквания, вариращи според общото състояние на поразения човек.

Нерядко възпаленото гърло е съпроводено с хрема, кашлица, главоболие, повишаване на телесната температура, хрипове, активно слюноотделяне, гадене, повръщане. Тези оплаквания изискват лекарска помощ.

 

Методи за диагностика

По време на физически преглед, специалист по оториноларингология оглежда гърлото, ушите и ноздрите на пострадалия, проверява дали има увеличени лимфни възли.

При съмнение за стрептококова или друг вид бактериална инфекция се прави микробиологичен анализ на храчка и на секрет, взет със стерилен тампон от задната част на гърлото. Често са необходими кръвни изследвания. Ако се подозира алергия, се провеждат кожни тестове.

 

Как се лекува възпаление на гърлото?

 

Възпаление на гърлото. Чай от липа. Морска сол при настинка. Грип. Запушен нос. Натурални средства срещу билкови чайове. Натурални деконгестанти.

 

Ако болестното състояние е резултат от лека настинка и грип, необходимо е пострадалият да се изолира у дома и да му се осигури почивка. Той трябва да приема обилно течности. Може да взема таблетки за смучене, сиропи или други лекарства за облекчаване на възпалението.

В случаите на бактериална инвазия, довела до проблеми в гърлото, се прилагат антибиотици, които трябва да се ползват при стриктно спазване на лекарските указания.

Ако възпалението на гърлото е симптом на болестно увреждане, различно от вирусна или бактериална инфекция, се прилага лечение, съобразено с диагнозата.

Не е разумно да се разчита на болкоуспокояващи медикаменти. Тяхната употреба може да намали оплакванията, но не е в състояние да премахне причината за болестта.

При продължително възпаление на гърлото е задължително да се направи консултация с лекар.

 

Домашни мерки при възпаление на гърлото

 

Възпаление на гърлото. Куркумата бори депресия и Алцхаймер.

 

Алтернативната медицина предлага огромен брой рецепти за лечение на болно гърло, утвърдени чрез многовековен народен опит.

Тези предписания действат много ефективно срещу леки, неусложнени болестни състояния. При задълбочени здравословни проблеми т.нар. природни средства могат да се ползват като допълнение към медикаментозната терапия.

Гаргара с куркума и сол

Половин чаена лъжичка куркума на прах (действа антимикробно и противовъзпалително) се смесва с една чаена лъжичка трапезна сол. (Известно е, че солта убива микробите и намалява отока). Изсипва се в чаена чаша топла вода. Разбърква се добре и с получения разтвор се прави гаргара сутрин и вечер, в продължение на поне 2-4 дни. Важно е да не се приемат храна и вода поне 30 минути след гаргарата, така че солта и куркумата да действат безпрепятствено.

Мляко с куркума и черен пипер

Сваряват се 250 мл мляко (успокоява гърлото). След като млякото изстине, към него се добавят половин чаена лъжичка куркума на прах и половин чаена лъжичка черен пипер. Черният пипер има противомикробен ефект и позволява усвояването на намиращия се в куркумата куркумин – вещество с имуностимулиращо действие. Сместа се разбърква добре. Пие се бавно, на глътки. Приема се два пъти, сутрин и вечер, в продължение на 2-3 дни.

Чай от куркума

 Половин супена лъжица куркума на прах се изсипва в кипяща вода. Разбърква се добре. Сместа се оставя да ври 5 минути. След като изстине към нея се добавят подсладител и сок от половин лимон. Антиоксидантното и антимикробното действие на лимона са отдавна доказани. Този чай се пие 2 или 3 пъти дневно.Обикновено още след първата чаша се усеща облекчение на болките в гърлото.

Много важно е да се приемат обилно течности

Например: пилешка супа или билкови чайове от мента, салвия, ехинацея, канела, бяла ружа, джинджифил. Чрез тях се намалява гъстотата на секретите и се облекчават възпалените лигавици.

Течностите не бива да се пият прекалено горещи или много студени. Задължително е да са умерено топли и да не са прекалено кисели, за да не дразнят болното гърло.

В менюто е добре да преобладават лесни за преглъщане храни – супи, пюрета, каши и др.

Задължително е да се стимулира имунната система чрез пълноценно хранене, редовен 7- или 8-часов сън, умерено движение и контрол над стреса.

 

7 начина да се пазим от възпаление на гърлото

 

Кашлица, възпаление на гърлото.

 

 1. Ако сте пушачи, скъсайте с вредния си навик. Тютюневият дим е коктейл от химикали, които постоянно дразнят гърлото.
 2. Ограничете алкохола и кофеина. Те водят до дехидратация на организма, улесняваща развитието на възпалителни процеси.
 3. Старателно измивайте ръцете си след ползване на тоалетна, преди хранене, след кихане или кашляне.
 4. Когато нямате на разположение вода и сапун, дезинфекцирайте ръцете си с алкохолни препарати.
 5. При кашляне или кихане закривайте устата и носа си с кърпичка за еднократна употреба. Ако не разполагате с такава, кашляйте и кихайте във вътрешната страна на лакътя си.
 6. На работното си място почиствайте с подходящи препарати компютърните клавиатури, дистанционните управления, както и останалите уреди за общо ползване.
 7. Спазвайте социална дистанция от минимум 1 метър. По този начин ще избегнете близки контакти с хора, които страдат от инфекции на горните дихателни пътища и други заболявания.

Какво представлява възпаление на гърлото?

Дрезгав глас, трудно преглъщанеболка – тези оплаквания са характерни за възпаление на гърлото.

Какво причинява възпаление на гърлото?

Дължат се на различни фактори – вирусни и бактериални инфекции, рефлуксна болест, алергични заболявания, дихателни нарушения, тумори, злоупотреба с тютюн.

Какви са симптомите на възпалено гърло?

Нерядко възпаленото гърло е съпроводено с хрема, кашлица, главоболие, повишаване на телесната температура, хрипове, активно слюноотделяне, гадене, повръщане. Тези оплаквания изискват лекарска помощ.

Как се лекува възпалено гърло?

Ако болестното състояние е резултат от лека настинка и грип, необходимо е пострадалият да се изолира у дома, да му се осигури почивка и да приема обилно течности. Може да взема таблетки за смученесиропи или други лекарства за облекчаване на възпалението.

Какви са домашните мерки при възпалено гърло?

У дома може да облекчим възпаленото гърло с с гаргара с куркума и сол, мляко с куркума и черен пипер, чай от куркума.

Категории: Здраве|Публикувана: 09.11.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Д-р Ваня Шипочлиева
Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 7 март 2024 в 15:02 | Публикувана: 9 ноември 2022 в 13:01 | Категория: Здраве