Алое вера и пробиотик при раздразнен стомах

Обновена: 11.03.2024|
Алое вера срещу херпес и акне. Лек за хемороиди. Растението алое вера, в момент на отделяне в домашни условия на гела от листата. Здравето на очите.

Няма нищо по-неприятно от раздразнен стомах – особено, когато пречи на ежедневните ни занимания и начин на живот. Борбата с него понякога е трудна. Това е най-ясно изразено, когато не проявяваме разбиране към причините, довели до наличието на това проблемно състояние. Ще ги разгледаме подробно, както и последствията от тях. И ще обърнем внимание на това как пробиотиците и едно силно природно средство – алое верата, ни помагат по пътя към облекчаване на раздразнен стомах.

Какво е раздразнен стомах?

За да подходим с разбиране към състоянието на раздразнен стомах, трябва не само да знаем какво поражда проблема, но и в какво се изразява той.

Храносмилателната система е сред най-добре балансираните системи в целия ни организъм. Като такава, тя има строго определени, макар и крехки, правила. Тя се състои от горен и долен храносмилателен тракт. В допълнение, не бива да забравяме и ролята на чревната микрофлора и важността й. Именно на смущения във функциите на микробиома и долния храносмилателен тракт дължим част от раздразненията в стомаха.

Когато това се случи, симптомите обикновено са ясно определими: подуване, гадене, киселини, диария, повръщане, липса на апетит. Важно е да знаем и помним, че състоянието е сред най-често срещаните в световен мащаб. Нещо повече – то е и сред най-често диагностицираните в специфика сред проблемите при раздразнен стомах.

Обикновено сигналите, които тялото ни дава в подобни ситуации, се проявяват още по време на ядене или непосредствено след това. Изключение правят само случаите на хранителни натравяния, когато проблемите започват да се проявяват няколко часа по-късно, при разграждане на храната в стомаха и червата, и усвояването на вредните вещества от тялото.

Какво предизвиква раздразненият стомах?

Киселините, които предизвикват болка в хранопровода на млад мъж.

Една от причините, за които се смята, че предизвикват раздразнен стомах, се свърза с чисто биологична причина: смущения в моториката на стомаха и червата. От една страна, това се случва, когато храната остава твърде дълго време в основния храносмилателен орган. От друга, може да се случи и когато погълнатите продукти преминат твърде бързо към чревния тракт.

Може би сте срещали раздразненият стомах и под още едно име: нервен стомах. В действителност, една от причините за това състояние е пряко свързана с това наименование: нервите. Те се намират навсякъде в тялото ни и когато станат свръхчувствителни, стават много по-податливи на дразнения от вътрешната ни микрофлора от една страна и храната, която поглъщаме, от друга. Затова при раздразнен стомах спираме твърде мазните и тежки храни, но и лютото и твърде соленото.

Ако се замислим, обаче, нервите имат много общо с още една от основните причини за разстроения стомах – стресът. След редица изследвания в областта е доказано, че това, на което подлагаме психиката си ежедневно, всъщност има голямо влияние върху начина, по който функционира целият ни организъм – включително и стомахът. И не е изненадващо, тъй като в днешно време психическото натоварване е сред ТОП 3 на причините за много заболявания на тялото. Стресът изостря сетивата ни и предизвиква нервно напрежение във всичките ни органи и оттам може да ни причини и проблеми с като раздразнен стомах.

И още няколко възможни причини за раздразнен стомах…

Пушите ли? Ако отговорът ви е утвърдителен, навикът също може да е, ако не причина, то катализатор на състоянието. Димът доказано дразни стомаха и утежнява положението при раздразнен стомах.

Антибиотици

За съжаление, има фактори, които няма как да ограничим. Такива са приемът на медикаменти, особено в момент на грипни епидемии. Много от антибиотиците, без които е трудно да спрем и да преборим грипа, са твърде агресивни за нашето тяло. Неслучайно е силно препоръчително и вече задължително да приемаме пробиотик, заедно с антибиотика. Той силно може да раздразни стомаха и всъщност, често това е описано в страничните му ефекти. Резултатите са – раздразнен стомах, диария, неразположение.

На последно място, но не и по важност, подреждаме припряното хранене и преяждането. Неслучайно множество диетолози и гастроентеролози съветват да забавим темпото на хранене. Още по-важно е да се храним с мярка. Когато поглъщаме храната бързо, не я раздробяваме достатъчно добре. Оттам работата на стомаха се утежнява и впоследствие имаме по-трудно или по-бързо преминаване към червата. Там обикновено имаме разтягане на чревните стени и пряко влияние върху нервните окончания в тях. Това предизвиква болка, дискомфорт и тежест.

Когато преяждаме, от друга страна, претоварваме стомаха. Понякога това се случва с много разнородни групи храни, което обърква стомаха ни и предизвиква различни видове реакции. Особено, ако комбинираме с алкохол, който забавя метаболизма ни, но и може да раздразни допълнително храносмилателната система.

За алое верата и особеностите й

Алое верата е растение, на което се приписват множество чудотворни свойства. И с право – гелът и сокът, които извличаме от листата му, са изключително известни с влиянието си при слънчеви изгаряния, алергии,  кожни проблени и стомашни неразположения. Добър ефект има и при косопад.

От над 300 вида, известни в природата, за лечение на различни състояния се използва Алое Барбадензис. То е известно и като „растение на безсмъртието„. Затова и лечебните му свойства са широко прилагани в козметичната и лекарската практики. Откриваме го в състава на овлажнители, сапуни, кремове за бръснене, лосиони, но и като самостоятeлен хидратиращ гел.

Когато говорим за храносмилателния тракт и ефекта на алоето върху него, е важно да споменем, че:

  • Алое вера има добър ефект върху храносмилането. Части от растението, които се използват в състава на хранителните добавки, имат разхлабителни свойства и помагат при запек.
  • Помага при киселини – гелът от алое вера доказано облекчава симптомите на киселините, гастроезофагеалния рефлукс и дори при колики

Всичко това алое верата постига с помощта на комбинация от витамин А, витамин С, витамин Е, редица аминокиселини и противовъзпалителни вещества.

Как помагат пробиотиците при раздразнен стомах?опаковка пробиотик

Обикновено пробиотиците стават част от деня ни, когато поради здравословни причини започнем антибиотично лечение. Повечето учени ги определят като „живи микробни хранителни добавки, които влияят полезно и благотворно на човека, подобрявайки и оздравявайки вътрешния микробен баланс“. Най-известното им свойство именно затова е запазване и балансиране на чревната микрофлора, както и предотвратяване на раздразнен стомах. Освен това обаче те имат:

  • положителен ефект върху дебелото черво – пазят го от тумори
  • ефект върху свръхрастежа на тънките черва
  • помощна функция при смилане на лактозата и глутена
  • лекуващ елемент при инфекции на стомаха и червата
  • спомагателна функция при баланса на микробиома
  • успокояваща функция при стомашни раздразнения

Разбира се, всяка храносмилателна система е с различна чувствителност и микрофлора, затова приемът както на алое вера, така и на пробиотици, трябва да бъде съобразено с индивидуалните нужди на тялото. Препоръчително е да приемате превантивно пробиотичен продукт или да консумирате алое вера, за да предотвратите появата на проблема с раздразнен стомах. И, разбира се, правилен и здравословен хранителен режим, който да поддържа тялото и ума ви енергични и устойчиви на здравословни проблеми.

Категории: Здраве|Публикувана: 09.03.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 11 март 2024 в 13:39 | Публикувана: 9 март 2020 в 11:45 | Категория: Здраве