Полови хормони – кои са те и каква е тяхната роля?

Обновена: 01.04.2024|
Полови хормони, естроген.

Хормоните работят благодарение на специализирани тъкани, наречени жлези. Пример за такива са щитовидната жлеза, хипофизата, надбъбречните жлези, яйчниците и тестисите. Те регулират първостепенни процеси в човешкото тяло – репродукцията, метаболизма и развитието на организма.

Може би най-важните са различните полови хормони. Те се произвеждат в яйчниците при жените, в тестисите при мъжете и в надбъбречните жлези при двата пола.

Въпреки че половите хормони регулират ключови компоненти на развитието, пубертета и репродукцията, те оказват влияние и върху много други функции. Включително образуването на костите, мозъчната функция, теглото, съня и др.

Днес ще ви разкажем как точно се случва всичко това.

 

 1. Полови хормони – тестостерон

Тестостеронът е един от половите хормони, открити както при хора, така и при животни. Яйчниците на жените произвеждат много малко тестостерон, докато при мъжете, тестисите произвеждат предимно тестостерон.

Производството на хормони започва да се увеличава значително с настъпването на пубертета и намалява след 30-годишна възраст.

Този хормон е свързан главно със сексуалното желание и играе жизненоважна роля в производството на сперматозоиди. Той също така засяга растежа на костите, мускулите и червените кръвни клетки. Нивата на тестостерон могат да повлияят и на настроението при мъжете.

Когато нивата на тестостерон паднат под нормалното, това може да доведе до хипогонадизъм или безплодие. Добрата новина е, че има различни начини за повишаване на нивата на тестостерона и при необходимост на други полови хормони.

 

До какво може да доведе дисбаланс на тестостерона?

 

male doctor endocrinologist in medical robe stand on ladder examine patient with hormone disbalance disease analysing endocrine health lymph nodes and thyroid gland cartoon flat vector illustration

 

Високите или ниските нива на тестостерон могат да доведат до дисфункция в частите на тялото, регулирани от хормоните. Мъж с ниски нива на тестостерон може да има намалено сексуално желание, нисък брой на сперматозоидите, увеличени или подути гърди и еректилна дисфункция.

С течение на времето тези симптоми могат да доведат до загуба на окосмение по тялото, загуба на мускулна маса, липса на сила и увеличаване на телесните мазнини.

Продължаващите или хронично ниски нива на тестостерон могат да доведат до остеопороза, промени в настроението, намалена енергия и свиване на тестисите.

Високите нива на тестостерон при жените могат да доведат до оплешивяване, дълбок глас и менструални нарушения. Това също може да причини растеж и подуване на клитора, намаляване на размера на гърдите, мазна кожа, акне и окосмяване по лицето.

Някои проучвания също свързват високите нива на тестостерон при жените с повишения риск от миома на матката. Това обаче обикновено става при комбинация с дисбаланс и на други полови хормони.

Изследване нивата на тестостерона за диагностициране на проблеми

Нивата на тестостерон могат да бъдат проверени чрез кръвен тест и съответно да се пристъпи към лечение. Нивата на мъжкия тестостерон варират между 280 и 1100 нанограма на децилитър (ng/dL) за възрастни мъже и между 15 до 70 ng/dL за възрастни жени.

Тези диапазони могат да варират според различните лаборатории. Ето защо е важно да бъдат разгледани от специалист.

Ако нивото на тестостерон е под 300 ng/dL, лекарят ще трябва да определи причината за ниските нива на тестостерон. Често ниските нива на тестостерон могат да бъдат признак на проблеми с хипофизната жлеза.

При тийнейджърите ниските нива на тестостерон могат да се дължат на забавен пубертет. Анормално високите нива на тестостерон могат да бъдат резултат от нарушение на надбъбречната жлеза или дори на рак на тестисите.

Тестостерон заместваща терапия – кога се налага?

Хипогонадизмът, например, не винаги изисква лечение. Може да бъде препоръчана заместваща терапия с тестостерон, ако ниските нива на тестостерон пречат на здравето и качеството на живот. Изкуственият тестостерон може да се приема през устата, чрез инжекции, чрез гелове и др.

Заместващата терапия може да доведе до желани резултати като по-голяма мускулна маса и по-силно сексуално желание. Всъщност някои проучвания са установили, че по-ниският риск от рак на простатата е свързан със заместващата терапия с тестостерон.

Не пренебрегвайте факта, че тестостерон заместващата терапия може да има и някои странични ефекти:

 • мазна кожа
 • задържане на течности
 • свиване на тестисите и намаляване на производството на сперматозоиди

Затова не бива да се прилага своеволно, а само след консултация със специалист.

 

 1. Полови хормони – прогестерон

 

Полови хормони. Добър и лош естроген. Хормон естроген, балансирани нива, женска репродуктивна система.

 

Прогестеронът е от половите хормони, изключително важни за жените. Той е известен като прогестационен хормон или „хормон на бременността“ поради ролята си в създаването на идеална среда за зачеване и поддържане на ранните етапи на бременността.

Преди да забременее жената, прогестеронът помага да се подготви матката за имплантиране.

След овулацията върху яйчника се образува маса от клетки, наречени жълто тяло. Жълтото тяло произвежда прогестерон, докато плацентата поеме към края на първия триместър.

На жените, които са подложени на лечение за фертилитет или имат недостиг на органично производство на хормона, могат да бъдат предписани прогестеронови добавки.

 

Симптоми за ниски нива на прогестерон

Прогестеронът е важен помощник на естрогена през детеродните години на жената. Жените с ниски нива на прогестерон могат да имат затруднения при зачеването или поддържането на бременността.

За съжаление е лесно да пропуснете признаците на понижени нива на прогестерон, преди да опитате да забременеете. Те включват:

 • Мигрена и главоболие
 • Нередовен менструален цикъл
 • Нарушения на настроението, като тревожност и депресия

Тези симптоми не показват непременно това състояние сами по себе си. Все пак си струва да поговорите с лекаря, ако изпитвате някое от горните състояния без обяснение.

Жените, които не са бременни, могат да изпитат необичайно вагинално кървене или нередовна менструация. Това може да означава, че яйчниците не функционират правилно и ниският прогестерон най-вероятни е виновникът.

Тъй като естрогенът и прогестеронът работят ръка за ръка като женски полови хормони, ниските нива на прогестерон означават, че естрогенът е в излишък.

 

Изследване нивата на прогестерона за диагностициране на проблеми

Прогестеронът също се измерва в нанограми на милилитър (ng/mL). За да разберете дали страдате от някакъв проблем, е важно да знаете какво се счита за среден диапазон по време на вашия цикъл.

 • 0,1 до 0,7 ng/mL във фоликуларната фаза на менструалния цикъл
 • 2 до 25 ng/mL в лутеалната фаза на менструалния цикъл
 • 10 до 44 ng/mL през първия триместър на бременността

Фактори като възраст и някои медицински състояния могат да повлияят на резултатите от тестовете. Ако вашият лекар е назначил серумен тест за прогестерон, не забравяйте да обсъдите резултатите с него.

 

Терапия при ниски нива на прогестерон

Ако имате ниски нива на прогестерон, но не изпитвате симптоми, може да не се нуждаете от лечение. Въпреки това жените, които се опитват да заченат, често се възползват от хормоналната терапия, за да увеличат шансовете си. Тя може да бъде полезна и при лечение на менструални нарушения.

Можете първо да опитате естествените средства за повишаване нивата на прогестерона. Сред тях са:

 • Увеличаване приема на витамини от група В и С.
 • Управляване нивата на стрес.
 • Прием на храни, богати на цинк.

Жените, които са изложени на повишен риск от някои видове рак, кръвни съсиреци или инсулти, обикновено не трябва да прибягват до хормонална терапия. Непременно говорете със специалист за най-безопасните възможности за лечение на ниски нива на прогестерон и други полови хормони във вашия конкретен случай.

 

 1. Естроген

 

Полови хормони. Добър и лош естроген. Тест за нива на хормон естроген.

 

Всеки знае, че естрогенът е женският хормон, но всъщност това е общ термин за група полови хормони – естрон, естрадиол и естриол, като естрадиолът е най-важният сред тях.

Тези полови хормони контролират репродуктивните процеси в женското тяло и дефицитът им може да има неприятни последици. Така че независимо дали сте се сблъскали с хормонален дисбаланс, причинен от диета, възраст или фактори на околната среда, трябва да знаете защо е необходимо да го лекувате.

 

Кога нивата на естроген намаляват?

Липсата на естроген често е признак на менопауза. След като менструацията се забави или спре напълно, хормоналният баланс се променя. Типичните симптоми на дефицит на естроген по време на менопаузата са:

 • Горещи вълни
 • Депресия
 • Умора
 • Нощно изпотяване
 • Загуба на либидо
 • Вагинална сухота
 • Слабост на пикочния мехур
 • Проблеми със съня
 • Проблеми с паметта

За съжаление, от това състояние не са засегнати само жените преди и след менопаузата. Нивата на естроген могат да спаднат и при млади момичета.

В зависимост от това колко рано настъпва дефицитът, той може да повлияе на сексуалното развитие. Това често се проявява в нарушения на менструалния цикъл като пропуснати менструации или дори безплодие.

 

До какво могат да доведат ниските нива на естроген?

 

Полови хормони. Маркетингът и затлъстяването. Гликемичен индекс, гликемичен товар. Колко калории на ден. Здравословни ползи от кето диетата. Менопауза - килограми.

 

Естрогенът влияе върху два мозъчни центъра в хипоталамуса, като регулира разхода на енергия и глада. Ако имате ниски нива на естроген, можете да наддадете тегло, защото тялото ви изисква да ядете повече и да се движите по-малко, което логично води до увеличаване на килограмите.

Разбира се, естрогенът е само един от половите хормони, отговорни за напълняването на жените.

Същевременно, естрогенът участва и в стимулирането корените на косата.

Забелязали ли сте, че бременните жени имат блестяща и гъста коса? Това е така, защото естрогенът се увеличава по време на бременността. Той е от половите хормони от изключително значение за развитието на бебето.

Може би сте забелязали също, че възрастните жени имат по-рядка коса. Това отново се дължи на естрогена. С напредване на възрастта производството на хормона естествено намалява.

Много често пъпките се появяват преди или по време на менструацията. След като цикълът ви приключи, кожата ви отново се изчиства. Естрогенът регулира производството на себум, запушва порите и насърчава акнето чрез растеж на бактерии, което води до проблемна кожа.

Мъжете също не са напълно имунизирани срещу липсата на естроген. Дисбаланс възниква, когато нивата на тестостерон рязко спадат с възрастта, тъй като мъжете произвеждат естроген в тестисите от ензим в тестостерона.

В резултат на това теглото може да се увеличи и сексуалното желание да намалее.

 

Естроген заместваща терапия

Съществуват три причини, които изискват естроген заместваща терапия в постменопауза:

 • облекчаване на симптомите, свързани с дефицит на естроген
 • профилактика и лечение на остеопороза
 • защита на сърдечно-съдовата система

Заместващата терапия с естроген подобрява чувството за благополучие на жената и намалява заболеваемостта, смъртността и разходите за лекарства, свързани с остеопороза и атеросклероза на сърцето. Така че ако нивата са изключително ниски, това е решението. Разбира се, след консултация с лекар.

Естрогенът се приема самостоятелно. Лекарите най-често предписват ниска доза естроген, която да се приема като хапче или пластир всеки ден.

Естрогенът може да бъде предписан и като крем, вагинален гел или спрей. В момента се предлагат много естрогенни препарати. Повечето полови хормони имат същия биологичен ефект при условие, че се постигнат еквивалентни нива в кръвта.

Не липсват и рискове, не само при естроген заместваща терапия, а и при третиране нивата и на останалите половите хормони. Сред тях са:

 • Повишен риск от рак на матката.
 • Повишен риск от образуване на кръвни съсиреци и инсулт.
 • Повишен риск от деменция, ако хормоналната терапия започне след средната възраст.
 • Повишен риск от рак на гърдата при продължителна употреба.

След като имате цялата налична информация за същността на различните полови хормони в организма, трябва да претеглите плюсовете и минусите за прилагане на необходимото лечение, но винаги с помощта на специалист.

Не забравяйте да потърсите консултация и при най-малки съмнения и дори леки симптоми, за да избегнете усложнения.

Бъдете здрави!

Категории: Бременност и женско здраве, Здраве|Публикувана: 13.08.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

2 Коментара

 1. Петя 30.11.2022 at 23:35 - Отговор

  При какъв доктор трябва да се отиде за проблеми с половите хормони. При гинеколог или ендокринолог или друг.

  • Верджиния 01.12.2022 at 10:21 - Отговор

   Здравейте, зависи от здравословния проблем – препоръчваме да посетите личния си лекар, който да види изследванията Ви и да Ви насочи към специалист. :)

Оставете коментар

Обновена: 1 април 2024 в 17:19 | Публикувана: 13 август 2021 в 12:39 | Категория: Бременност и женско здраве, Здраве