Супа с киселец и наденица

Обновена: 22.03.2024|
Супа с киселец и наденица.

Супа с киселец и наденица – балансираната киселинност на киселеца и топящият се вкус на наденицата. Представяме ви ястие, съдържащо витамини, протеин, фибри и други полезни вещества. Също така нашата супа с киселец и наденица е подходяща за кетогенния режим.

 

Рецепта за супа с киселец и наденица

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
30 минути 4 8,41 г въглехидрати
398,13 калории

Като трета основна съставка в нашата супа с киселец и наденица се явяват сочните домати, които са неизменна част от много други подобни ястия и яхнии.

Необходими продукти:

  • 500 мл вода
  • 300 г киселец
  • 2 наденици (около 300-350 г)
  • 200 мл доматено пюре, без захар
  • 50 г пресен лук, пера
  • 50 г зелени маслини
  • 2 с.л. зехтин, екстра върджин
  • 1 ч.л чубрица
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. черен пипер
  • Сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Накиснете киселеца във вода.
  2. Сложете 500 мл вода в тенджера и я оставете да заври.
  3. Нарежете наденицата на едри ленти, а маслините на кръгчета.
  4. Измийте киселеца повторно и го нарежете на ленти.
  5. В тиган запържете лука с червения пипер в зехтина за около 2 минути.
  6. Добавете доматите и маслините в тигана и гответе за около 5-10 минути.
  7. През това време сложете киселеца да ври в тенджерата.
  8. Изсипете съдържанието на тигана при киселеца.
  9. Добавете останалите подправки.
  10. Варете за около 10 минути.
  11. Добавете наденицата и гответе още 10 минути.

Разбъркайте (тъй като често киселецът е на дъното) и сервирайте топлата супа с киселец и наденица с 1 филийка кето хляб. По желаниe – добавете към готовата супа с киселец и наденица едно парче лимон и стръкче магданоз.

Ако не сте фенове на наденицата, може да сложите и друг вид колбас, без добавени захари.

 

 

Факти за киселеца – приложения, състав, свойства

 

Киселец за супа с киселец и наденица.

 

Вдъхновени от нашата супа с киселец и наденица, представяме някои от най-основните факти за киселеца:

  1. Кулинарни приложения – киселецът е листна зелена билка. Използва се широко в кулинарните традиции по целия свят. Неговият тръпчив, лимонов вкус добавя специфична нотка към салати, супи, сосове и гарнитури.
  2. Хранителни вещества – зеленчукът е пълен с хранителни вещества, включително витамини А, С и К, както и минерали като калий, калций и магнезий. Съдържа антиоксиданти и диетични фибри.
  3. Лечебни свойства – традиционно киселецът се използва в билковата медицина заради потенциалните му ползи за здравето. Смята се, че има диуретични свойства и може да подпомогне храносмилането, да подобри кръвообращението и да намали възпалението.
  4. Разнообразие от видове – киселецът принадлежи към род Rumex и обхваща няколко вида, включително обикновен (Rumex acetosa), френски (Rumex scutatus) и овчи киселец (Rumex acetosella). Всеки вид има свой уникален вкусов профил и кулинарни приложения.
  5. Историческо значение – основната съставка в нашата супа с киселец и наденица има дълга история на култивиране и консумация, датираща от древни времена. Бил е ценен от гърците и римляните заради своите кулинарни и лечебни свойства. По-късно става популярен в европейската кухня през Средновековието.
  6. Естествени хранителни оцветители – листата на киселеца съдържат оксалова киселина, която им придава тръпчивия вкус. Тя също така реагира с метални йони в съдовете за готвене, причинявайки промяна на цвета.
  7. Многогодишно растение – много разновидности на киселец са многогодишни, което означава, че могат да оцелеят и да растат отново година след година, без да е необходимо да бъдат презасадени. Това прави киселеца лесна за поддръжка добавка към билкови градини или кухненски первази.

Освен основна съставка в нашата супа с киселец и наденица, зеленчукът е главна съставка в няколко традиционни ястия, включително френската супа potage à la bonne femme, руската супа schavel и ямайската напитка sorel drink.

 

Колбасите в супите

 

Колбаси за супа с киселец и наденица.

 

Историята на колбасите в супите датира от древните цивилизации, където идеята била средство за запазване и използване на месото.

Ранните общества като шумерите и египтяните са пълнели животински черва с мляно месо, билки и подправки. С развитието на кулинарните практики колбасите стават основна част от европейските диети през Средновековието.

Тогава те намират своето място в ястия като супа с киселец и наденица, боб, леща, други супи и яхнии за допълнителен вкус и храна.

Европейските имигранти по-късно пренасят традициите си в производството на колбаси в Америка, където продължават да бъдат видна съставка в супите, отразявайки регионалните вкусове и съставки.

С течение на времето супите с колбаси се разнообразяват, като всяка култура и регион разработили свои собствени уникални рецепти.

Днес супите с колбаси остават обичани комфортни храни по целия свят, предлагайки топлина и уют.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето шоколадов мус с авокадо - рецепта.

 

За завършек на вкусната супа с киселец и наденица предлагаме вкусен и нежен десерт – кето шоколадов мус с авокадо. Това е лек, сладък и нисковъглехидратен десерт, с който ще заситим желанието си за захар, без да се налага да посягаме към нея.

Ако нашата супа с киселец и наденица ви е допаднала, може да разгледате още вкусни и разнообразни предложения от блога на нашия сайт в секция „Кето рецепти“, както и в книгите ни „Кето фантазии“ 1 и 2.

Каним ви да се присъединете и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти и да обменяме опит и идеи.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар