Супа с киселец и наденица
Супа с киселец и наденица – балансираната киселинност на киселеца и топящият се вкус на наденицата. Представяме ви ястие, съдържащо витамини, протеин, фибри и други полезни вещества. Също така нашата супа с киселец и наденица е подходяща за кетогенния режим.
Рецепта за супа с киселец и наденица
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
30 минути | 4 | 8,41 г въглехидрати 398,13 калории |
Като трета основна съставка в нашата супа с киселец и наденица се явяват сочните домати, които са неизменна част от много други подобни ястия и яхнии.
Необходими продукти:
- 500 мл вода
- 300 г киселец
- 2 наденици (около 300-350 г)
- 200 мл доматено пюре, без захар
- 50 г пресен лук, пера
- 50 г зелени маслини
- 2 с.л. зехтин, екстра върджин
- 1 ч.л чубрица
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. черен пипер
- Сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Накиснете киселеца във вода.
- Сложете 500 мл вода в тенджера и я оставете да заври.
- Нарежете наденицата на едри ленти, а маслините на кръгчета.
- Измийте киселеца повторно и го нарежете на ленти.
- В тиган запържете лука с червения пипер в зехтина за около 2 минути.
- Добавете доматите и маслините в тигана и гответе за около 5-10 минути.
- През това време сложете киселеца да ври в тенджерата.
- Изсипете съдържанието на тигана при киселеца.
- Добавете останалите подправки.
- Варете за около 10 минути.
- Добавете наденицата и гответе още 10 минути.
Разбъркайте (тъй като често киселецът е на дъното) и сервирайте топлата супа с киселец и наденица с 1 филийка кето хляб. По желаниe – добавете към готовата супа с киселец и наденица едно парче лимон и стръкче магданоз.
Ако не сте фенове на наденицата, може да сложите и друг вид колбас, без добавени захари.
Факти за киселеца – приложения, състав, свойства
Вдъхновени от нашата супа с киселец и наденица, представяме някои от най-основните факти за киселеца:
- Кулинарни приложения – киселецът е листна зелена билка. Използва се широко в кулинарните традиции по целия свят. Неговият тръпчив, лимонов вкус добавя специфична нотка към салати, супи, сосове и гарнитури.
- Хранителни вещества – зеленчукът е пълен с хранителни вещества, включително витамини А, С и К, както и минерали като калий, калций и магнезий. Съдържа антиоксиданти и диетични фибри.
- Лечебни свойства – традиционно киселецът се използва в билковата медицина заради потенциалните му ползи за здравето. Смята се, че има диуретични свойства и може да подпомогне храносмилането, да подобри кръвообращението и да намали възпалението.
- Разнообразие от видове – киселецът принадлежи към род Rumex и обхваща няколко вида, включително обикновен (Rumex acetosa), френски (Rumex scutatus) и овчи киселец (Rumex acetosella). Всеки вид има свой уникален вкусов профил и кулинарни приложения.
- Историческо значение – основната съставка в нашата супа с киселец и наденица има дълга история на култивиране и консумация, датираща от древни времена. Бил е ценен от гърците и римляните заради своите кулинарни и лечебни свойства. По-късно става популярен в европейската кухня през Средновековието.
- Естествени хранителни оцветители – листата на киселеца съдържат оксалова киселина, която им придава тръпчивия вкус. Тя също така реагира с метални йони в съдовете за готвене, причинявайки промяна на цвета.
- Многогодишно растение – много разновидности на киселец са многогодишни, което означава, че могат да оцелеят и да растат отново година след година, без да е необходимо да бъдат презасадени. Това прави киселеца лесна за поддръжка добавка към билкови градини или кухненски первази.
Освен основна съставка в нашата супа с киселец и наденица, зеленчукът е главна съставка в няколко традиционни ястия, включително френската супа potage à la bonne femme, руската супа schavel и ямайската напитка sorel drink.
Колбасите в супите
Историята на колбасите в супите датира от древните цивилизации, където идеята била средство за запазване и използване на месото.
Ранните общества като шумерите и египтяните са пълнели животински черва с мляно месо, билки и подправки. С развитието на кулинарните практики колбасите стават основна част от европейските диети през Средновековието.
Тогава те намират своето място в ястия като супа с киселец и наденица, боб, леща, други супи и яхнии за допълнителен вкус и храна.
Европейските имигранти по-късно пренасят традициите си в производството на колбаси в Америка, където продължават да бъдат видна съставка в супите, отразявайки регионалните вкусове и съставки.
С течение на времето супите с колбаси се разнообразяват, като всяка култура и регион разработили свои собствени уникални рецепти.
Днес супите с колбаси остават обичани комфортни храни по целия свят, предлагайки топлина и уют.
Още от здравословната ни кухня
За завършек на вкусната супа с киселец и наденица предлагаме вкусен и нежен десерт – кето шоколадов мус с авокадо. Това е лек, сладък и нисковъглехидратен десерт, с който ще заситим желанието си за захар, без да се налага да посягаме към нея.
Ако нашата супа с киселец и наденица ви е допаднала, може да разгледате още вкусни и разнообразни предложения от блога на нашия сайт в секция „Кето рецепти“, както и в книгите ни „Кето фантазии“ 1 и 2.
Каним ви да се присъединете и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти и да обменяме опит и идеи.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Супа със спанак и сирене - ястие, което ни връща назад във времето, предизвикващо усещане за уют и комфорт.
Днес ще ви представим рецепта от слънчева Тоскана за питателна и кадифена кето супа
Капустница е ароматна словашка гозба, която представлява зелева супа със свинско и наденица. Киселото