Супа с пушено топено сирене и зеленчуци
Първоначално комбинацията между супа с пушено топено сирене и зеленчуци звучи необичайно, но това е целта. Да представим една по-различна рецепта за приготвяне на супа, с която да разнообразим менюто си.
Със супите може да експериментираме изключително много. Към традиционни такива, като зеленчукови или пилешки, може да добавим необичайни любими продукти, както направихме ние със супата с пушено топено сирене и зеленчуци.
Рецепта за супа с пушено топено сирене и зеленчуци
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
50 минути | 3 | 8,52 г нетни въглехидрати 452 калории |
За направата на супа с пушено с топено сирене и зеленчуци не се изискват почти никакви усилия. Става колкото бързо, толкова и вкусно.
Необходими продукти:
- 300 г пушено топено сирене
- 150 г зелена чушка
- 150 г тиквички
- 150 г целина, стрък
- 100 г карфиол
- 100 г спагети Конджак
- 50 г краве масло Гхи
- Сол на вкус
- Черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Слагате около 1 литър вода да заври в тенджера на котлона.
- Нарязвате пушеното топено сирене на шайби.
- Слагате го във водата да се разтопи, като от време на време разбърквате.
- Нарязвате зеленчуците на средно големи парчета и ги слагате в тиган с маслото да се запържат.
- Когато сиренето се разтопи във водата, прибавяте запържените зеленчуци и подправките.
- Малко преди да омекнат, добавяте спагетите Конджак и варите още 10 минути.
Сервирайте супата с пушено топено сирене и зеленчуци в купичка, поръсете с малко магданоз (по желание) и единственото, което ви остава, е да се насладите на вкуса.
Може да добавите към ястието и една филийка вкусен кето хляб.
Топеното сирене
Пушеното сирене има богата история в кулинарните традиции, датираща от векове и обхващаща различни култури.
Има теории, че практиката за опушване на сирене е възникнала като метод за консервиране, с допълнителната полза от вливането на уникални вкусове.
Исторически, общности, разположени в близост до пушилни или региони с изобилие от дърва, подходящи за опушване, развиват тази техника.
В Европа, особено в алпийските региони, опушването на сирене е практичен начин за удължаване на срока на годност на млечните продукти.
Процесът включва окачване на колела от сирене в кабини над дървени огньове, позволявайки на ароматния дим да проникне и да придаде отчетлива пушеност.
Това не само запазва сиренето, но и създава вкусов профил, който става неразделна част от местната кухня. Изкуството на опушването на сирене надхвърля практичността и се превръща в кулинарна традиция.
Използва се в много различни рецепти като супа с пушено топено сирене и зеленчуци, пасти, като топинг за пици и други. Сортове дървесина, като бук, ябълка или хвойна, се използват за опушване.
Днес популярността на пушеното сирене се разпространява в световен мащаб. Имплементира се във всеразлични рецепти и пример за това е супата с пушено топено сирене и зеленчуци.
Занаятчийските производители и готвачи експериментират с различни техники на опушване и комбинации от дървета.
10 различни бульона за супа
Освен бульонът за супата с пушено топено сирене и зеленчуци, представяме накратко някои от най-популярните бульони за направата на супа. Те създават ароматната основа на много ястия, осигурявайки дълбочина и характер на храната. Ето различни видове бульони, които обикновено се използват за супи.
1. Пилешки бульон
Класически и универсален избор, приготвен от задушаване на пилешки кости, зеленчуци и билки. Служи като основа за различни супи, включително пилешки и зеленчукови супи.
2. Телешки бульон
Приготвя се чрез варене на говежди кости, зеленчуци и подправки. Той е обилен, силен и ключов компонент в телешкото задушено и френската лучена супа.
3. Зеленчуков бульон
Идеален е за вегетариански и вегански супи. Приготвя се чрез варене на различни зеленчуци, билки и подправки. Той формира основата за минестроне и други зеленчукови супи.
4. Рибен бульон
Обикновено се използва в супи от морски дарове. Прави се чрез варене на рибени кости, остатъци от морски дарове и ароматни съставки. Придава деликатен вкус на морски дарове.
5. Гъбен бульон
Приготвя се чрез задушаване на гъби, често с лук, чесън и билки. Придава богата умами дълбочина на супите. Особено популярен е във вегетариански и вегански рецепти.
6. Костен бульон
Подобен е на обикновения бульон, но се вари за по-дълъг период от време. Прави се чрез варене на животински кости (обикновено говеждо или пилешко) за извличане на колаген и минерали, което води до питателен и ароматен бульон.
7. Фо бульон
Сложният и ароматен бульон, използван във виетнамското фо, обикновено се прави с телешки или пилешки кости и се овкусява с подправки като звездовиден анасон, канела и карамфил.
8. Доматен бульон
Прави се от домати и подправки. Използва се в супи на доматена основа, като гаспачо.
9. Бульон от леща
Този бульон се приготвя от задушаване на леща със зеленчуци, билки и подправки. Подобрява земния вкус на бобовите растения.
10. Къри бульон
Напоен с ароматни подправки като кимион, кориандър и куркума, бульонът от къри служи като основа за супи в различни азиатски кухни.
Експериментирането с тези разнообразни бульони дава възможност за широка гама от творения на супи, всяка със свой собствен различен вкусов профил.
Освен тези по-известни бульони, днес добавихме и още един към колекцията, заедно с рецептата ни за супа с пушено топено сирене и зеленчуци.
Още от здравословната ни кухня
Към вкусната супа с пушено топено сирене и зеленчуци ви предлагаме да добавите и едно вкусно предястие в лицето на едни вкусни кето брускети. Те са хрупкави, свежи и подходящи за всеки повод.
Ако тази рецепта за супа с пушено топено сирене и зеленчуци ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.
Там ще намерите както основни и предястия, така и различни салати, десерти и напитки.
Каним ви да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще може да обмените опит и да черпите опит от нас и останалите участници в нея.
Пожелаваме ви приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Супа с пуешко и синьо сирене е засищащо, но леко ястие, което можем да хапваме отново и отново.
Крем супа от гъби е питателно, ароматно и богато на полезни хранителни вещества ястие. Приготвяме я със съставки,
Авголемоно е името на тази толкова вкусна гръцка пилешка супа. Традиционно се приготвя с ориз или орзо, пиле,