Пилешка супа с кладница и кокосово мляко
Пилешка супа с кладница и кокосово мляко е ароматна гъста супа, която съдържа редица любими съставки. Тази супа е подходяща за кето режим, без да се променят основните съставки в нея.
Хапването на пилешка супа с кладница и кокосово мляко може да подсили имунната система и да донесе някои ползи за здравето ни.
Рецепта за пилешка супа с кладница и кокосово мляко
Тайландците често хапват супа като част от менюто си, като рецептата за пилешка супа с кладница и кокосово мляко е позната под името „Том Кха Гай“ – том означава ‘варене’, докато гай е думата за пиле.
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
30 минути | 5 | 380 калории 6 г нетни въглехидрати 31 г белтъчини 25 г мазнини |
Необходими продукти:
- 500 г обезкостено пилешко бутче
- 400 мл кокосово мляко, консерва
- 500 мл пилешки бульон
- 200 г гъби кладница
- 1 брой люта червена чушка (по желание)
- 2 стръка целина (~80 г)
- 2 стръка зелен лук, пера (~30 г)
- Прясно изстискан сок от 1 лайм
- 1 с. л. краве масло Гхи (~15 г)
- 1 ч. л. чесън на прах
- Сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Нарежете гъбите кладница на ленти.
- Загрейте краве маслото в подходяща тенджера. Запържете кладницата за 2-3 минути.
- Към нея добавете нарязаните на ситно зеленчуци – целината и лютата чушка.
- Запържете за 4-5 минути, като разбърквате непрестанно.
- Добавете към зеленчуците чесъна на прах.
- Изсипете пилешкия бульон в тенджерата и изчакайте да заври.
- Добавете кокосовото мляко и разбъркайте добре.
- Нарежете пилешкото бутче на кубчета и ги сложете в тенджерата.
- Варете 10-15 минути, докато пилешкото се сготви добре.
- Добавете сол и сока от лайм.
- Сервирайте топлата пилешка супа с кладница, като я декорирате с нарязан зелен лук.
Съвет: Може също да украсите с парчета магданоз, резени пресен лайм и смлян черен пипер.
Хапването на тайландска пилешка супа с кладница и кокосово мляко доставя добро количество витамини и минерали на организма:
- 86% витамин Б12
- 83% витамин Б3
- 77% селен
- 65% витамин Б2
- 64% цинк
- 53 % фосфор
- 52% витамин Б6
*Процентите са калкулирани спрямо дневната препоръчителна доза.
Други полезни съединения във вкусната пилешка супа с кладница са витамин Б5, витамин Ц, мед, калий, манган, магнезий, желязо, витамин К и други.
Супите на Тайланд
Най-популярната тайландска супа се нарича Том Ям и съдържа скариди вместо пилешко месо. Том Кха Гай супата, която ние ви предлагаме в кето вариант, е нейният по-кремообразен и сладникав братовчед. Обикновено в двете супи се добавят пресни листа от лайм и стръкове лимонова трева.
Ако успеете да намерите тези съставки, може да ги добавите, нарязани на ситно. Без тях обаче също може да се наслаждавате на вкусните тайландски супи.
В традиционната тайландска кухня супата се сервира като общо ястие в центъра на трапезата, а останалите ястия най-често съдържат ориз и морски продукти. Супата помага на общата трапеза да не е прекалено суха и да бъде балансирана.
Тайландските супи се делят на няколко основни категории:
- Бистри супи, богати на подправки. Вкусът на тези ястия идва от изобилието от свежи подправки, които се добавят към супата. Най-често се използва лимонова трева, галангал (сиамски джинджифил), листа от лайм, тайландски люти чушлета, куркума. В тях се добавя и кокосово мляко. Към тези супи спадат супата Том Кха Гай и Том Ям.
- Бистри леки супи. В тези ястия се слагат малко подправки и не се използват люти добавки. Те са подходящи за деца. Обикновено се приготвят с пилешки или свински бульон.
- Китайски тип супи. Тази категория е силно повлияна от близостта на двете култури. Тези супи са с тъмен гъст бульон и в тях се използва соев сос и други китайски подправки. Най-често се използва свинско месо за целта.
Още от нашата здравословна кухня
Кулинарното богатство на Азия може да се пренесе и в нашата кухня дори докато следваме нисковъглехидратния кето режим. Предлагаме ви още няколко подходящи азиатски рецепти, с които да събудите кулинарното си любопитство, без да изневерявате на хранителния си режим:
- Кето предложение за рамен
- Руска студена супа – Окрошка
- Гоби панир – карфиол с индийско сирене
- Японски омлет Тамагояки
Тайландската пилешка супа с кладница и кокосово мляко е екзотично предложение, с което може да разнообразим кето менюто си. Ако търсите допълнително вдъхновение, може да се присъедините към нашата споделена кухня във Фейсбук, в която обменяме опит и кулинарни идеи за всеки вкус.
За да избегнете досадния въпрос „Какво ще ядем днес?“, ви приканваме да станете част от нашата Вайбър група, в която всяка седмица ще откриете безплатно кето меню, което да улесни вашия кето режим.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Приготвяме една богата на зеленчуци крем супа от зелени домати, карфиол, праз и печени червени чушки.
Рецепта за пилешки дробчета със сметана и гъби за бързо, лесно и пълноценно ястие, пълно с полезни витамини и минерали.
Супа с пуешко и синьо сирене е засищащо, но леко ястие, което можем да хапваме отново и отново.