Пилешка супа с кладница и кокосово мляко

Обновена: 03.09.2024|
пилешка супа с кладница

Пилешка супа с кладница и кокосово мляко е ароматна гъста супа, която съдържа редица любими съставки. Тази супа е подходяща за кето режим, без да се променят основните съставки в нея.

Хапването на пилешка супа с кладница и кокосово мляко може да подсили имунната система и да донесе някои ползи за здравето ни.

 

Рецепта за пилешка супа с кладница и кокосово мляко

Тайландците често хапват супа като част от менюто си, като рецептата за пилешка супа с кладница и кокосово мляко е позната под името „Том Кха Гай“ – том означава ‘варене’, докато гай е думата за пиле.

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
30 минути 5 380 калории
6 г нетни въглехидрати
31 г белтъчини
25 г мазнини

Необходими продукти:

  • 500 г обезкостено пилешко бутче
  • 400 мл кокосово мляко, консерва
  • 500 мл пилешки бульон
  • 200 г гъби кладница
  • 1 брой люта червена чушка (по желание)
  • 2 стръка целина (~80 г)
  • 2 стръка зелен лук, пера (~30 г)
  • Прясно изстискан сок от 1 лайм
  • 1 с. л. краве масло Гхи (~15 г)
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • Сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете гъбите кладница на ленти.
  2. Загрейте краве маслото в подходяща тенджера. Запържете кладницата за 2-3 минути.
  3. Към нея добавете нарязаните на ситно зеленчуци – целината и лютата чушка.
  4. Запържете за 4-5 минути, като разбърквате непрестанно.
  5. Добавете към зеленчуците чесъна на прах.
  6. Изсипете пилешкия бульон в тенджерата и изчакайте да заври.
  7. Добавете кокосовото мляко и разбъркайте добре.
  8. Нарежете пилешкото бутче на кубчета и ги сложете в тенджерата.
  9. Варете 10-15 минути, докато пилешкото се сготви добре.
  10. Добавете сол и сока от лайм.
  11. Сервирайте топлата пилешка супа с кладница, като я декорирате с нарязан зелен лук.

 

Съвет: Може също да украсите с парчета магданоз, резени пресен лайм и смлян черен пипер.

Хапването на тайландска пилешка супа с кладница и кокосово мляко доставя добро количество витамини и минерали на организма:

  • 86% витамин Б12
  • 83% витамин Б3
  • 77% селен
  • 65% витамин Б2
  • 64% цинк
  • 53 % фосфор
  • 52% витамин Б6

 

*Процентите са калкулирани спрямо дневната препоръчителна доза.

Други полезни съединения във вкусната пилешка супа с кладница са витамин Б5, витамин Ц, мед, калий, манган, магнезий, желязо, витамин К и други.

 

Супите на Тайланд

 

пилешка супа с кладница. тайландска супа

 

Най-популярната тайландска супа се нарича Том Ям и съдържа скариди вместо пилешко месо. Том Кха Гай супата, която ние ви предлагаме в кето вариант, е нейният по-кремообразен и сладникав братовчед. Обикновено в двете супи се добавят пресни листа от лайм и стръкове лимонова трева.

Ако успеете да намерите тези съставки, може да ги добавите, нарязани на ситно. Без тях обаче също може да се наслаждавате на вкусните тайландски супи.

В традиционната тайландска кухня супата се сервира като общо ястие в центъра на трапезата, а останалите ястия най-често съдържат ориз и морски продукти. Супата помага на общата трапеза да не е прекалено суха и да бъде балансирана.

Тайландските супи се делят на няколко основни категории:

  • Бистри супи, богати на подправки. Вкусът на тези ястия идва от изобилието от свежи подправки, които се добавят към супата. Най-често се използва лимонова трева, галангал (сиамски джинджифил), листа от лайм, тайландски люти чушлета, куркума. В тях се добавя и кокосово мляко. Към тези супи спадат супата Том Кха Гай и Том Ям.
  • Бистри леки супи. В тези ястия се слагат малко подправки и не се използват люти добавки. Те са подходящи за деца. Обикновено се приготвят с пилешки или свински бульон.
  • Китайски тип супи. Тази категория е силно повлияна от близостта на двете култури. Тези супи са с тъмен гъст бульон и в тях се използва соев сос и други китайски подправки. Най-често се използва свинско месо за целта.

Още от нашата здравословна кухня

 

Кето супа Рамен с месо и яйце.

 

Кулинарното богатство на Азия може да се пренесе и в нашата кухня дори докато следваме нисковъглехидратния кето режим. Предлагаме ви още няколко подходящи азиатски рецепти, с които да събудите кулинарното си любопитство, без да изневерявате на хранителния си режим:

 

Тайландската пилешка супа с кладница и кокосово мляко е екзотично предложение, с което може да разнообразим кето менюто си. Ако търсите допълнително вдъхновение, може да се присъедините към нашата споделена кухня във Фейсбукв която обменяме опит и кулинарни идеи за всеки вкус.

За да избегнете досадния въпрос „Какво ще ядем днес?“, ви приканваме да станете част от нашата Вайбър група, в която всяка седмица ще откриете безплатно кето меню, което да улесни вашия кето режим.

Приятен апетит!

Категории: Кето рецепти, Супи при кетогенен режим - Фор Лайф|Публикувана: 11.04.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар