Паник атаки – какво представляват?

Обновена: 08.03.2024|
Паник атаки, симптоми, лечение.

Сърцето ви започва да тупти много силно, дишате трудно, устата ви пресъхва, разтрепервате се. Всичко това може да бъде израз на паник атака. Днес ще ви запознаем с нейните особености и с начините да я овладеете.

 

Какво представляват паник атаките?

Названието им е свързано с Пан – косматия, рогат бог от гръцката митология, който не контролира инстинктите си и има лошия навик да плаши и преследва.

В медицината паник атаки се наричат внезапните епизоди на силен страх и интензивни физически реакции, без да съществува истински сериозна опасност за потърпевшия.

 

omega3 400
omega3 600
omega3 400
omega3 600

Защо възниква неоснователен страх?

Засега учените не предлагат единно обяснение. Паник атаките често настъпват в моменти на несигурност. Например – преди изпит или важна среща.

Необходимостта да се говори пред много хора, пътуването в самолет, придвижването в асансьор, посещението на конкретни места, сблъсъкът с определени ситуации може да доведе до паник атака. Така и множество други фактори могат да предизвикат внезапна тревога, душевен смут и болестни симптоми.

Понякога проявите на ужас идват от нищото, без каквато и да е причина. Според последни статистики, всеки пети възрастен човек в света е засегнат от паник атаки. В по-малка степен те се явяват при деца и подрастващи. Жените страдат два пъти по-често от мъжете.

 

Какво се случва в тялото при паник атаки?

 

Паник атаки, симптоми, лечение, адреналин.

 

Както отбелязахме, те са израз на внезапна, силна уплаха, проявяваща се с тежки симптоми, характерни за други животозастрашаващи състояния. Всъщност потърпевшият се обърква като приема, че над него е надвиснала смъртна опасност, без тя да е реална.

В отговор обаче надбъбреците му продуцират значително количество адреналин, който постъпва в кръвта и води до болестни прояви.

Изследователи твърдят, че объркването е резултат от свръхчувствителност на няколко структури от лимбичната система на мозъка. Известно е, че тя участва в реализацията на емоциите, мотивацията, поведението, дългосрочната памет и инстинктите за самосъхранение.

Данни от невроциркулаторни проучвания сочат, че мозъчната кора, която нормално потиска сигналите, идващи от лимбичната система, понякога не функционира добре. В такива моменти избухват паник атаки.

 

Кои са най-често срещаните симптоми?

 

Паник атаки. Симптоми на високо кръвно налягане. Полицитемия вера. Световъртеж, ухо, слухов апарат.

 

Когато настъпи пристъп на силна уплаха, могат да възникнат:

 • Учестено сърцебиене
 • Болка или стягане в гърдите
 • Недостиг на въздух
 • Трудно преглъщане
 • Звънене в ушите
 • Замаяност
 • Сънливост
 • Втрисане
 • Горещи вълни
 • Изпотяване
 • Гадене
 • Болки в корема
 • Рязко изтръпване на ръцете или краката
 • Треперене на цялото тяло
 • Усещане за предстоящ припадък
 • Страх от смъртта
 • Загуба на контрол

И още – пострадалите придобиват чувство, че се намират извън тялото си и са неспособни да контролират своите реакции. При паник атаки обикновено се появяват няколко от изброените симптоми.

Те обаче възникват и в резултат от други болестни състояния.

Например:

 • Инфарктът стартира с ускорено сърцебиене, стягане и болка в гърдите.
 • Недостигът на въздух е типичен за астма и хронична обструктивна белодробна болест.
 • Когато се понижи кръвната захар настъпват сърцебиене, изпотяване и разтреперване.

Ето защо трябва своевременно да се търси лекарска помощ, за да се установят факторите, довели до конкретни оплаквания.

 

Колко дълго трае паник атаката?

Повечето паник атаки продължават между 5 и 20 минути. Съобщава се, че някои продължават до един час.

Броят на пристъпите ще зависи от това колко тежко е състоянието ви. Някои хора имат атаки веднъж или два пъти месечно, докато други ги получават няколко пъти седмично и могат да се случат по всяко време на деня.

 

Има ли разлика между паник атаки и паническо разстройство?

 

Депресия. Паник атаки.

 

Паник атаките продължават средно от 5 до 20 минути и изчезват от само себе си. Когато пристъпите на страх се повтарят често през определени интервали от време, състоянието се нарича паническо разстройство. В такива случаи атаките са по-дълготрайни и се съпътстват от допълнителни психични нарушения – различни фобии, депресия и други.

 

Какви негативи носят за здравето?

Много хора с изблици на страх и физически дискомфорт не смеят да правят определени неща или да посещават места, където вече са имали такива преживявания. Това води до социална изолация, превръща се във фактор за потиснатост, безсъние, затруднения в семейството, на работното място и другаде.

Ето защо всеки, който страда от този проблем, трябва навреме да потърси професионална и компетентна подкрепа от психиатър или психотерапевт.

 

Какви са възможните усложнения?

Ако не се лекуват, пристъпите на паника и паническо разстройство могат да засегнат почти всяка област от живота на пострадалия. Може да се страхува толкова много от нови пристъпи на паника, че да живее в постоянно състояние на страх, което влошава качеството на живот.

Усложненията, които паническите атаки могат да причинят или да бъдат свързани с тях, включват:

 • Развитие на специфични фобии, като страх от шофиране или напускане на дома
 • Безпричинни, чести медицински грижи за здравословни проблеми и други медицински състояния
 • Избягване на социални ситуации
 • Проблеми в работата или училище
 • Депресия, тревожни разстройства и други психиатрични разстройства
 • По-висок риск от самоубийство или суицидни мисли
 • Злоупотреба с алкохол или други вещества
 • Финансови проблеми

За някои хора паническото разстройство може да включва агорафобия (от гръцки: αγορά – площад и φόβος – страх) е вид фобия, изпитвана при преминаване през големи открити пространства. Това състояние може да се придружава от пристъпи на паника.

При хората, страдащи от агорафобия, страхът може да се проявява при напускане на дома, преминаването през обществени места, смесване с тълпи, пътуване сам. Основният проблем на страдащите е, че нямат възможност за бърз изход от кризисна ситуация.

 

Диагностични методи

Като се има предвид, че пристъпите на паника имитират различни заболявания, разумно е потърпевшите да се подложат на изследвания. Започва се с пълна кръвна картина.

Тестват се функциите на:

 • Сърцето
 • Белите дробове
 • Мозъка
 • Щитовидната жлеза
 • Други органи

Много важно е пациентите да споделят с лекаря всичките си страхове, тревоги, стресови ситуации и затруднения. Това ще позволи на специалиста да постави точна диагноза и да им предпише най-подходящата терапия.

 

Видове лечения при паник атаки

 

Паник атаки. Кинотерапия, ползи, приложения.

 

Добри резултати се отбелязват след т.нар. когнитивна поведенческа терапия. Тя помага на пациента, въз основа на собствения му опит, да осъзнае, че паник атаките не са опасни. Това се постига чрез многократното контролирано пресъздаване на пристъпите. Така пациентите преодоляват страха си от дейности и места, които са избягвали заради паник атаки.

Психотерапията се съчетава с различни видове антидепресанти и успокоителни средства. Обикновено се сменят по няколко лекарства, докато се открие кое от тях е най-подходящото за конкретния пациент.

Не трябва да се забравя, че част от тези медикаменти формират зависимост, особено след дълготрайна употреба. Страничните им ефекти рязко нарастват при комбинация с алкохол или наркотици.

Някои продукти – с цинк, омега-3-мастни киселини, валериана, лавандула, жълт кантарион или други билки при паник атаки, също имат успокоителен ефект. Твърди се, че различни хомеопатични средства могат да допринесат за облекчаване пристъпите при лечение на панически атаки и тревожност.

 

Практични съвети за справяне със състоянието

Ако усетите, че изпадате в паника, фокусирайте се върху дишането си.

По време на паник атака ще ви помогне упражнение, известно като „4-7-8“. За целта вдишвайте бавно през носа, като броите наум до четири. После задържайте дъха си, преброявайки до седем и издишвайте силно през устата, като броите до осем.

Повтаряйте упражнението, докато се успокоите. Може да се съсредоточите върху нещо, което в мислите ви не провокира безпокойство. Например – предмет в стаята или детайл от нечие облекло.

При възможност поставете кубчета лед на китките си. Така ще насочите вниманието си към студа и ще притъпите своето безпокойство.

Контролирайте мислите си. Осъзнайте, че получавате паническа атака, защото тялото ви реагира болезнено на стрес, но това състояние е краткотрайно. Важно е как преценявате ситуацията.

Вместо да очаквате смъртна опасност, опитайте се да разберете, че вашите симптоми, макар и неудобни, не са животозастрашаващи. Например, ако усещате сърцебиене, замаяност или гадене, кажете им „Стоп“ на глас или си представете червен знак „Стоп“. С този подход също е възможно да прекъснете негативните мисли.

 

7 стъпки, които ще ви предпазват от паник атаки

 

Паник атаки. Тахикардия, ускорено сърцебиене. Магнезий и менопауза, каква е връзката.

 

Те са следните : 

 1. Избягвайте стресовете и постоянното напрежение. Постарайте се да правите почивки, каквато и дейност да извършвате.
 2. Движете се активно. Изследванията показват, че ходенето по 30 минути три пъти седмично намалява симптомите на тревожност.
 3. Спете достатъчно. Сънят ще възстанови вашето тяло, ще подобри мозъчните ви функции.
 4. Ограничете кафето, алкохола и други възбуждащи напитки.
 5. Избягвайте дразнители като никотин и наркотични вещества.
 6. Хранете се често, с малки порции, за да не допускате рязко понижаване на кръвната захар.
 7. Включете се в групи за взаимопомощ на засегнати от паник атаки. Съвременните технологии ще ви улеснят в това начинание. В групите ще имате възможност да споделяте своите притеснения и страхове, както и да получавате полезни съвети от хора, страдащи като вас. Ще научите, че не са сами със страховете си и няма защо да се срамувате от паник атаките си, че е напълно по силите ви да се преборите с тях.

Какво представляват паник атаките?

В медицината паник атаки се наричат внезапните епизоди на силен страх и интензивни физически реакции, без да съществува истински сериозна опасност за потърпевшия.

Кога възникват паник атаки?

 Паник атаките често настъпват в моменти на несигурност. Например – преди изпит или важна среща. Необходимостта да се говори пред много хора, пътуването в самолет, придвижването в асансьор, посещението на конкретни места и т.н.

Какви са симптомите на паник атака?

Учестено сърцебиене, болка или стягане в гърдите, недостиг на въздух, трудно преглъщане, звънене в ушите, замаяност, сънливост, втрисане, горещи вълни, изпотяване, гадене, болки в корема, рязко изтръпване на ръцете или краката и т.н.

Какво е лечението на паник атаки?

Добри резултати се отбелязват след т.нар. когнитивна поведенческа терапия. Тя помага на пациента, въз основа на собствения му опит, да осъзнае, че паник атаките не са опасни. Това се постига чрез многократното контролирано пресъздаване на пристъпите

Категории: Психология|Публикувана: 26.09.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Д-р Ваня Шипочлиева
Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 09:44 | Публикувана: 26 септември 2022 в 17:09 | Категория: Психология