10 съвета за подобряване на нашия сън

Обновена: 22.03.2024|
Разходка след хранене .Комунига. Млада красива жена, която е заспала в легло с бели чаршафи.

В днешно време голяма част от хората пренебрегват значението на качеството на съня за по-добро здраве и тонус. Всъщност то е също толкова важно, както правилната диета и физическите упражнения. Добрият сън ще ви помогне по-лесно да свалите излишните килограми и ще ви даде енергия за по-ефективна тренировка. Според ново проучване хората на специален режим, които спят по 8 часа на денонощие успяват да свалят повече килограми от тези, които спят по 5 часа, въпреки че поемат еднакво количество калории и имат еднаква физическа натовареност.

От друга страна, негативите от лошия сън са дори много повече. Ако не давате на организма си необходимата почивка, рискувате да го разболеете. Системното недоспиване води до ниска концентрация, загуба на памет, физическа умора, високо кръвно налягане, диабет и инфаркт. Но не е нужно да се стига дотам. Можете да си помогнете сами и да регулирате съня без да прибягвате до приспивателни медикаменти, които водят до пристрастяване и имат странични ефекти. Как? С тези лесни за изпълнение съвети:

 

Забравете за следобедната дрямка

Научно доказано е, че продължителната дрямка през деня може да обърка вътрешния ви часовник и да направи трудно заспиването през нощта. Това не се отнася за малките почивки от по 30 мин. Ако можете да си позволите спане няколко пъти по половин час, опитайте! Ако пък следобедната дрямка не се отразява на качеството ви на сън, можете спокойно да си я позволявате от време на време, все пак всеки организъм е различен.

 

Лягайте си и ставайте по едно и също време

 

млада жена, която се наслаждава на пролетта и хубавото време.

 

Човешкият организъм е подвластен на „дресировка“. Ако сте достатъчно упорити и му създадете определени навици, няма да ви създава проблеми. Опитайте се да лягате и да ставате от леглото в един и същи час. Отначало ще се наложи да се лишите и от стоенето до късно през уикендите, но постепенно организмът ви ще привикне, ще  регулирате съня и дори няма да имате нужда от аларма сутрин.

 

Чаша прясно мляко преди лягане

Сигурно няма човек, който да не е чувал за благоприятното влияние на чаша мляко преди сън. Но на какво се дължи то? Млякото помага за регулирането на производството на хормона мелатонин в организма, който отговаря за съня. То съдържа и аминокиселината трептофан, която намалява риска от диабет и увеличава нивата на серотонина, за да сме спокойни и щастливи преди лягане.

 

Избягвайте алкохола

Докато млякото увеличава производството на мелатонин, алкохолът го намалява. Това може да предизвика разстроен сън, хъркане, дори кошмари. Организмът се нуждае от повече време, за да обработи алкохола и употребата му преди лягане няма да позволи на тялото да си почива.

 

Избягвайте кофеина преди сън

Любимата ни напитка може да ни зарежда с енергия сутрин, но консумацията й късно вечер стимулира прекалено нервната система и организма не може да се настрои за сън, така че забравете за кафето в късните часове. Кофеинът се разгражда за 6 до 8 часа, което означава, че след 15:00 ч. не е препоръчително да го приемате особено ако страдате от безсъние. Ето едно решение – заменете второто кафе с безкофеиново.

 

Кажете „не“ на късната вечеря

Най-нездравословният навик, който мнозинството от хора имат е да хапват непосредствено преди лягане. Това е вредно не само за съня, но и за нормалното функциониране на целия организъм. Сред последствията са появата на киселини, сънуване на кошмари, увеличаване на теглото, по-голям риск от инфаркт и проблеми със сърцето. Така, че следващият път, когато ви се прииска да нападнете хладилника посред нощ, помислете добре.

 

Не пренебрегвайте подходящата температура по време на сън

Знаете ли коя е най-подходящата температура за добър сън? Според учените тя е от порядъка на 18-20°. И все пак всеки организъм е различен и може да се нуждае от няколко градуса по-ниска или по-висока температура. Опитайте се да си осигурите най-подходящата за вас още 2-3 часа преди лягане, като преди това проветрите хубаво помещението. Със сигурност няма да навреди.

 

Спортувайте през деня

 

Млада дама, спортуваща в природата. Стречинг в гората.

 

Безспорен факт е, че хората, които тренират редовно, имат по здрав сън и се чувстват по-бодри през деня. Не е нужно да избирате много силова тренировка. Помислете за някаква активност, която ви носи удоволствие. Можете дори да започнете с повече ходене пеша през деня и веднага ще усетите разликата. Щом тялото ви привикне към определен режим (което обикновено отнема 2-3 месеца), ще кажете „сбогом“ на безсънието.

 

Намалете светлината преди сън

Не гледайте телевизия, затворете лаптопа, не пипайте смартфона поне 2 часа преди лягане – всички те излъчват, така наречената синя светлина, която ще затрудни настройката на организма за сън. Можете да приглушите светлината в спалнята и да почетете книга или да слушате релаксираща музика.

 

Използвайте релаксиращи техники

Ще ви предложим и няколко релаксиращи техники, които ще ви помогнат да настроите тялото за сън. Първата е свързана с дишането. Затворете очи и дишайте, като се стараете всяко следващо вдишване да е по-дълбоко, а издишване – по-дълго. Втората е за отпускане на мускулите. Като започнете от пръстите на краката, свивайте силно и отпускайте всеки мускул по тялото. Накрая завършете релаксацията с визуализация. Затворете очи и си представете, че се намирате на някое спокойно и красиво място. Фокусирайте се върху чувството, което това място ви носи. Не след дълго ще се отпуснете и без да усетите ще потънете в блажен сън.

В заключение, ако искате да изглеждате и да се чувствате добре, трябва да направите регулирането на съня свой приоритет. Дори само с няколко от съветите по-горе, ще се насладите на ползите от добрия сън и ще откриете един от ключовете към здравото тяло и здравия дух, към които всички се стремим.

Автор: Кристина Тонева

Категории: Здраве, Витамини и минерали|Публикувана: 28.06.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

4559c8467fde8e4002d4ed2eafed370b?s=96&d=mm&r=g

Автор: For Life

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Михаил 05.06.2020 at 22:50 - Отговор

    Благодаря за тези съвети, 50% ги използвам но 50% не не ги използвам. Особено алкохола и храната през ноща. Ще се боря за другите 50%.

Оставете коментар

Обновена: 22 март 2024 в 14:43 | Публикувана: 28 юни 2019 в 12:30 | Категория: Здраве, Витамини и минерали